Berg1 Berg1 komentáře u knih

☰ menu

Neuromancer Neuromancer William Gibson

Atmosferická jízda, ale na mě až moc zamotaná. Na to, abych se začetl potřebuju vědět o co v příběhu jde a tady je to zvlášť ze začátku dost chaos. I tak mě to ale celkem bavilo a líbilo se mi závěrečné sdělení a jeho přesah. Dneska už jsou možná i lepší cyberpunkové knihy, ale je potřeba nezapomenout na to, že Neuromancer byl jednou z těch prvních.

08.04.2024 3 z 5


Odysseia Odysseia Homér

Návrat Krále. Odysseia je i s odstupem několika tisíc let moderní příběh, ze kterého více či méně vycházejí i příběhy ze současné doby. Napínavý od začátku do konce.

08.04.2024 5 z 5


50 let videoher 50 let videoher kolektiv autorů

Těšil jsem se na to, ale jsem spíš zklamaný. Plno zásadních her chybí (Deus Ex?) a taky netuším proč výčet her končí někdy před patnácti lety (co tedy znamená těch 50 let, když rozsah pokrytí v knížce je jen nějakých 35 let?). Také se mi moc nelíbilo, že články se spíše jen okrajově věnovaly samotným hrám, jejím postavám a případně tomu co přinesly nového - je to spíš příběh jejich vývoje, který při takovém počtu her dost splývá a je často podobný..Celkově to na mě působí jako hodně šité horkou jehlou, což je u takhle ambicíozní publikace škoda. I tak jsem ale rád, že jsem to pořídil, protože nic podobného na trhu podle mě není.

01.03.2024 3 z 5


Radio 1: Život v éteru Radio 1: Život v éteru Jana Kománková

Stylová kniha popisující vznik a různé aspekty fungování nejlepšího českého rádia. Obsahuje plno archivních fotek a dalších zajímavostí.

01.03.2024 5 z 5


Měsíční stín Měsíční stín J.M. DeMatteis

Měsíční stín a jeho cesta za osvícením, která je plná filozofie, satiry i humoru. K hlavnímu hrdinovi i ostatním postavám získáváte postupně vztah a jejich příhody prožíváte se stále větším zaujetím. Nejlepší na celém komixu je ale jeho grafická stránka - akvarelové malby zachycují většinou pouze náladu a emoce konkrétní situace, jsou tedy hodně silné a nechávají hodně prostoru i pro představivost. Je to fakt hodně dobré.

12.02.2024 5 z 5


Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Zajímavý ukončení série, ale přišlo mi že ke konci už si autor někam uletěl a na závěr se zbytečně snaží hrát na emoce (kterých je jinak v celé trilogii málo). Rozhodně ale kniha poskytuje hromadu podnětů k přemýšlení a filozofování. Celkově hodnotím určitě kladně.

23.01.2024 4 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Druhý díl ještě zajímavější než první. Znovu je patrná jasná orientace na příběh a vyprávění, než na rozvoj postav - ty nedostávají čas se rozvinout a slouží spíše jen k prezentování vědeckých myšlenek. Vůbec to ale nevadí, ambice knihy je úplně jiná a podání příběhu o konci světa je skvělé. Autorovi se navíc výborně povedlo zachytit lidskou mentalitu a celá věc tak působí hodně realisticky - takto iracionálně by se lidstvo v případě celoplanetární krize pravěpodobně opravdu chovalo.

29.12.2023 5 z 5


O psaní: Memoáry o řemesle O psaní: Memoáry o řemesle Stephen King

Zase tolik mě to nebavilo, i když některé pasáže byly zábavné. Co se mi líbilo byl popis toho, jakým způsobem získával King inspiraci pro některá svoje díla, například Carrie nebo Misery. V hlavní části knihy se pak snaží předat jeho návod na to, jak by se správně mělo psát. Na můj vkus je to ale trochu moc dogmatické - jak píše on je to správně a jinak to být nemůže. Je to v tom ale samozřejmě i plno nadsázky a odlehčení, takže zklamaný taky nejsem.

20.11.2023 3 z 5


Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Příběh o svobodném duchu v nesvobodném těle. Vězeň v San Quentinu utíká před utrpením do minulých životů a nedává tak šanci dozorcům a šéfovi věznice ho úplně zlomit.
Jak je u Londona zvykem, je to skvěle napsané a hlavní poselství knihy je dost silné. Celkově mě to ale bavilo nejméně ze všech jeho knih, díky střídání příběhů a postav jsem se často nedokázal pořádně začíst.

02.10.2023 3 z 5


Peru pod kůží Peru pod kůží Vladimír Plešinger

Styl knihy mi úplně nesedl. Prokládá zajímavé části o historii míst v Peru s osobními zážitky autora, které upřímně tolik zajímavé nejsou. Díky tomu, že chtěl obsáhnout takřka celou zemi a každý její region je to také docela rychlá jízda a ty nejzajímavější příběhy se nemohou tolik rozvinout. Určitě mě to ale většinu času bavilo, i když jsem čekal o něco víc.

13.07.2023 3 z 5


Vize Codyho Vize Codyho Jack Kerouac

Kniha, u které víc než u jiných platí, že na ni musíte mít čas a náladu. Pokud ji mít budete, tak vás odmění. Pokud ne, líbit se vám nebude.
Většinou jde o náhodný proud myšlenek a asociací, žádný výrazný příběh tam vlastně ani není. Zhulenecké rozhovory nahrané na magneťák mě moc nebavily a některé jsem i přeskakoval - většinou se tam baví o lidech a zážitcích, ke kterým mě jako čtenáři chyběl nějaký větší kontext. Je to jako když zaslechnete náhodný rozhovor v tramvaji.
Některé části knihy jsou ale parádní.

16.06.2023 3 z 5


Geniální potraviny Geniální potraviny Max Lugavere

Zajímavé čtení o tom, které potraviny jsou prospěšné pro náš mozek a které mu naopak škodí. Ano, je to vlastně méně radikální ketodieta a autor asi závěry o tom, že bychom měli hodně spát, hýbat se a do toho jíst hodně zeleniny neobjevil Ameriku. Je to ale zajímavě pospojované dohromady a obsahuje to odkazy na plno studií a dalších zajímavých informací. Není asi potřeba brát vše úplně doslova jako dogma, co si z toho kdo vezme je na každém konkrétním čtenáři.

22.05.2023 4 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Rozhodně zajímavý námět kontaktu s mimozemskou civilizací v kulisách Číny. Vyloženě příběhové vyprávění, které neztrácí čas popisy situací nebo postav a soustředí se především na dialogy a rychlý proud děje, takové sci-fi ze staré školy. Má to svou nevýhodu v tom, že se člověk s postavami nemá možnost tolik ztotožnit a můžou mu připadat dost ploché. Naštěstí je příběh tak zajímavý, že to ani tolik nevadí. Těším se na další díly.

13.04.2023 4 z 5


Cesta k nesvobodě Cesta k nesvobodě Timothy Snyder

Těžko najít lepší knihu k aktuálnímu dění, i přesto že napsána byla už v roce 2018. Jde především po stopách ruského fašismu a jeho ideologických vůdcích, vysvětluje z čeho vyrostl a kam se může dál vyvíjet. V poslední části se pak Snyder věnuje ruské snaze rozložit západ pomocí hybridní války a stejné pořádky jako panují v Rusku zavést i v ostatních zemích podle klasického přístupu - pokud se nemůžeme mít stejně dobře jako vy, budete se vy mít stejně špatně jako my. Dost depresivní čtení.

31.03.2023 4 z 5


Habibi Habibi Craig Thompson

Ve světě, kde stále vládne otrokářství a který je prostoupen násilím a útlakem se náhodně potkají dva sirotci. Jejich situace vypadá většinou naprosto bezvýchodně, přesto najdou jeden v druhém smysl života a ani roky odloučení na tom nic nezmění. Příběh je to ve výsledku citlivý a přes všechno utrpení ve své podstatě pozitivní.

Co bych vyzdvihl nejvíc je grafické zpracování - černobílá barva tentokrát nepůsobí minimalisticky, ale je naopak vidět velká snaha jít všude do velkého detailu. Některé kresby jsou roztaženy i na celé strany a v podstatě každá je svým způsobem umělecké dílo. Hlavní příběh je pak po celou dobu citlivě provázaný s náboženskými/pohádkovými příběhy, které doplňují vyprávění hlavních hrdinů.
Po všech stránkách skvělá kniha, ke které se určitě někdy vrátím.

19.02.2023 5 z 5


Jizerská 50 - Závod plný příběhů Jizerská 50 - Závod plný příběhů kolektiv autorů

50 pohledů na Jizerskou 50 - od průkopníků, přes top závodníky až po hobby běžce nebo organizátory. Každý je svým způsobem zajímavý, kniha je navíc pěkně graficky zpracována a doplněna o grafické pohledy různých umělců na tento závod.

14.02.2023 4 z 5


Až do konce času Až do konce času Brian Greene

Při čtení anotace jsem se trochu bál, zda Brian Greene v této knize nesklouzne příliš do oblasti filozofie a spekulací. Naštěstí tomu tak není, snaží se očima vědy a současných poznatků zaměřit na vznik vesmíru, života, náboženství atd. a hlavně překládá vizi toho, jak to vše skončí. Ta entropická cesta od počátku až ke konci je strašně zajímavá, ale určitě je znát, že popsat něco takového v jedné knize je hodně ambiciózní plán a proto se nedostaneme do větších detailů, jak je to třeba u jiných Greenových knih. Rozhodně to ale stojí za přečtení.

14.02.2023 4 z 5


0 TU. Svazek II 0 TU. Svazek II Jakub Hussar

(SPOILER) Druhý díl mě bavil možná o chlup méně než ten první. Pořád se jedná o neskutečně komplexní a propracovaný svět o kterém se chci dozvědět víc. Chyběla mi tam ale větší emoce - hlavní hrdinka Ytterbia je dějem spíše vláčena a její kroky dokonce vedou bezprostředně k smrti statísiců nevinných talů nad čímž projevuje jen hodně omezenou lítost. Ale jsou to její paměti a svědomí, ne moje. Líbilo se mi poslední slovo autora žijícího několik tisíc TU po ní, který událost osídlení Coraabu zasazuje do kontextu (k tomuto doporučuju i Wiki Coraabie). Tam ale vyprávění mělo skončit, závěrečná část a posledních cca 30 TU jejího života už byla zbytečná, případně by si zasloužila další celou knihu, do této nepatřila.

15.12.2022 3 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Kniha o krutostech a zbytečnosti válek z pohledu těch, kteří v nich nasazují životy v první linii. Většina postav netuší, proč se vlastně bojuje, necítí ani nenávist vůči protivníkům. Jedná jen na základě instinktu přežití a nad vodou je drží společná přátelství a nenaplnitelné sny. S postupem času a s dalšími mrtvými kamarády roste míra odcizení se od reality - z hlavních postav se stávají stroje, plnící rozkazy, neschopni fungovat jinde než mimo válečnou realitu.
Hodně silná kniha, která zbavuje válku romantiky. V povinné četbě je naprosto zaslouženě a její hlavní sdělení by se mělo po celém světě neustále připomínat.

27.11.2022 4 z 5


Náměsíčníci - Jak Evropa v roce 1914 dospěla k válce Náměsíčníci - Jak Evropa v roce 1914 dospěla k válce Christopher Clark

Rozsáhlá a fakty nabitá kniha o dění v Evropě především po roce 1900 a příčinách vzniku I. světové války. Nic lepšího na toto téma nebylo a ani nemohlo být napsáno - Clark v knize zachycuje všechny významné politické i společenské události, vytváří psychologické profily jednotlivých aktérů a snaží se přiblížit náladu v jednotlivých zemích. Balast tam nehledejte, svůj rozsah si obhájí neuvěřitelným výčtem faktů až je s podivem, jak něco takového může dát jeden člověk dohromady.
Po přečtení je rozhodně nutné přehodnotit všeobecně přijímaný narativ o bezvýhradné vině Německa za rozpoutání konfliktu. Autor se nesnaží na někoho ukazovat prstem, podíl větší nebo menší měly všechny zúčastněné strany.

20.11.2022 5 z 5