Geniální potraviny

Geniální potraviny https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510289/bmid_genialni-potraviny-G6b-510289.jpg 4 57 16

Jídlem proti demenci, špatné náladě, mozkové mlze a únavě Jídlo je jedním z nástrojů, kterým svou psychiku i zdraví ladíme hned několikrát za den. Pokud jste četli knížku Bystřejší mozek a nahlédli tak do nejnovějších poznatků o fungování mozku, je vám jasné, že mezi jídlem a řadou psychických potíží existuje silné spojení. Pokud vás neuspokojil rozsah kapitoly o zdravých potravinách, máme řešení! Max Lugavere se ve světovém bestselleru Geniální potraviny čtivě a s erudicí prokousává vědeckými poznatky i dezinformacemi, které charakterizují konvenční výživová doporučení, a představuje je v podobě závěrů a doporučení, které jsou někdy překvapivé, ale vždy praktické a srozumitelné. Lugavere v knize Geniální potraviny představuje komplexního průvodce optimalizací mozku z pohledu toho, co jíme. Odhaluje souvislosti mezi výběrem stravy a životním stylem a funkcí našeho mozku. Ukazuje, jak potraviny, které jíme, přímo ovlivňují naši schopnost soustředit se, učit se, pamatovat si, tvořit, analyzovat nové myšlenky a udržovat si vyrovnanou náladu. Dozvíte se podrobnosti o: Přístupu, jak nenechat Alzheimerovu a jiné formy demence rozvinout, i když k ní máte dispozice. Příčinách mozkové mlhy (tzv. „brainfog“) a o postupu, jak se jí zbavit. Detailní funkci živin, které mohou posílit paměť a zlepšit duševní bystrost (a kde je najít). Potravinách a taktikách, které mohou dodat energii a omladit mozek bez ohledu na věk. Metodě odbourávání tuků, která je tak účinná, že se jí říká „biochemická liposukce. Potravinách, které mohou zlepšit vaši náladu i pocit štěstí: doslova hned, ale i dlouhodobě. V knize Geniální potraviny tak najdete praktický, evidence-based plán, jak na denní bázi pomocí potravin ladit svůj mozek. Lugavere v ní propojuje průkopnický výzkum v oblasti předcházení demenci, optimalizace kognitivních funkcí a nutriční psychiatrie a přetváří vědecké poznatky posledních let do praktických změn životního stylu. Je to jedna z těch knih, které jsme jako tým lidí, kteří se „živí hlavou a znají masivní vliv duševní únavy na zdraví i radost ze života, nemohli nevydat.... celý text

Literatura naučná Kuchařky Zdraví
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

Genius Foods: Become Smarter, Happier, and More Productive While Protecting Your Brain for Life , 2018


více info...

Přidat komentář

Clea3112
24.03.2024 3 z 5

Přiznám se, že jsem tuto knihu četla velmi velmi dlouho, ačkoli mě tématika zdravého stravování a zdravého životního stylu zajímá a očekávala jsem, že ji shltnu jedna dvě. Stále jsem měla pocit, že každou chvíli musí přijít něco nečekaného, překvapivého, ale ono to nepřicházelo, a tak se mé návraty ke knize více a více protahovaly. Celkově mám pocit, že kniha sází hodně na "chytlavý" titul. Řada informací je jistě zajímavá, ale jak již zmiňovali recenzenti přede mnou, připadají mi některá doporučení extrémní a nevyvážená. Proto je pro mě osobně kniha spíše zklamáním a jako komplexního rádce ji určitě brát nebudu.

Michal_
27.02.2024 2 z 5

První indicie ke zvýšené obezřetnosti: superpotraviny, geniální potraviny apod. - nic takového neexistuje (a už vůbec ne univerzálně pro všechny)
Druhá: bestseller New York Times - nemalá část knih, která je v poslední době u nás přeloženo a propagováno jako bestseller odněkud z USA apod., je zbytečným brakem dobrým pro lidi bez naprostých základů a zdravého uvažování v dané problematice, či spíše až se škodlivým dopadem, pokud někdo bezmezně věří subjektivitám autora
Třetí: knihu napsal novinář - ne všechny pop. naučné či hraničně i odborné publikace od novinářů jsou špatné, ale kompiláty z informačních zdrojů bez hlubších vědomostí řešeného problému a kritického myšlení nezaručují objektivní a hodnotný příspěvek
Čtvrtá: nakladatel - u konkrétního je třeba uvážlivě filtrovat, co je pravdivé, hodnotné a přínosné, a co jsou jen nepodložené domněnky autora, které jsou takto halasně vytrubovány do světa a vnucovány pro přijetí jako jediných správných


Per-quiee
22.02.2024 2 z 5

Mně opravdu některá doporučení připadala mimo. Luštěniny jíst pouze výjimečně? Ke svačině avokádo se solí? Jedná se prakticky o keto dietu, ale myslím dost neudržitelnou.

Dragon
10.10.2023

Priznám sa, že som čakal trošku viac, ale stále je to veľmi zaujímavé, čítavé, zrozumiteľné a výstižne vysvetlené rôzne oblasti. Autor operuje mnohými výskumami, ale pri pozornejšom čítaní nájdete mierne rozpory. Tiež je tam pár vecí, ktoré ma zaskočili a nečakal som ich - napríklad ohľadom olejov, repkový, slnečnicový, olivový... Alebo sporné raňajky - možno ich vynechať alebo sú naozaj najdôležitejším jedlom dňa?
Každopádne, treba čítať s porozumením a kritickou hlavou, niektoré rady alebo pohľady berte s nadhľadom, no minimálne podnietia zamyslieť sa, nájsť si ďalšie informácie a prípadné protinázory.

Jack Bauer
07.10.2023 3 z 5

Velmi čtivě napsáno, vše srozumitelně a výstižně vysvětleno, ale pro mne nic nového, vše jsem několikrát četl v jiných knihách. Sám autor v úvodu tvrdí, že jedna studie tvrdí to a druhá zas ono, čehož by se chtěl vyvarovat a psát pouze skutečnou pravdu. Přesto jsem opět našel spoustu rozporů, že jako neodborník nevím čemu věřit a nejlépe se řídit jako obvykle tím na co mám zrovna chuť, jelikož člověk je všežravec a není dle mého názoru se řídit striktně tím co píší různí odborníci. V jiné vysoce odborné knize nějakého významného lékaře, jsem se dočetl, že řepkový olej je kvalitnější než olivový, zde opak. Řepkový olej je jeden z nejhorších. To samé kokosový, zde se velice doporučuje, jinde vysoce nedoporučuje. Kdo se v tom pak má vyznat? Kdybych se měl řídit podle těchto knih, tak bych už nesměl jíst vůbec nic. Bio prodávána v luxusních zdravých potravinách je podvod. (str.49) Opět se v knize jedná o typicky americkou stravu.
Úplný opak toho, co píši jiní autoři o zdravé výživě. Vždy a všude jsem četl, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, zde: snídani k životu nepotřebujeme.
NEZDRAVÉ: med, ovesné vločky, javorový sirup, řepkový olej, tofu...
ZDRAVÉ: kokosový a řepkový olej, bezlepkové vločky...
OBČAS S MÍROU: fazole, čočka, hrách, pohanka, guinoa, jablka, banány, bezlepkové ovesné vločky...
vše zase naopak než doporučují jiní odborníci
a tak zase nevím, neměl bych dát knize spíše odpad? Hodnotím čtivost, tak 4 hvězdičky, ale asi se už začnu podobných knihám vyhýbat a řídit se tím o co si tělo zrovna řekne a na co mám momentální chuť, třeba bůček a pivo

ŽabákDokvákal
11.08.2023 4 z 5

Po přečtení této knihy se více zajímám o to, co jím. Často nad obsahem knihy přemýšlím. Autor jde hodně do detailu a pro laiky je kniha plná výrazů z medicíny a jiných oborů, ve kterých jsem se občas trochu ztrácel, nicméně to ve finále nevnímám jako negativum knihy. Některé nové objevy z oblasti výživy mě překvapily. Určitě doporučuji všem, kteří se alespoň trochu zajímají o své zdraví.
Jen si myslím, že je třeba brát některé rady s rezervou, kdybych se knihou řídil doslova, tak si kromě vybrané zeleniny, extra panenského olivového oleje (toto slovní spojení se objeví během čtení asi 100x), kadeřávku a hovězího z pastvy, nemůžu dat k jídlu nic jiného. V některých ohledech je autorův přístup poněkud radikální.
Tato kniha společně s knihou Proč spíme jsou skvělí parťáci na cestě za lepším a zdravějším já.

Chleba
25.07.2023 1 z 5

Jako někdo, kdo už se několik let zabývá zdravou výživou, se pro mě tato kniha stala dost nemilým překvapením. I přes doporučení a kladná hodnocení, musím konstatovat, že kniha může být pro mnohé neznalé i celkem nebezpečná, začnou-li její doporučení praktikovat. Proto se uchyluji k velmi nízkému hodnocení. Obsahem je přesně to, čehož se skutečná moderní výživa snaží vyvarovat v poslední době, tím je démonizace určitých aspektů jídelníčku. Je to jednoduše špatně, jelikož to akorát napomáhá lidem přecházet z jednoho extrému do druhého. Kompletní vynechání sacharidů, lepku, ovoce a určitých tuků, není správné a autorovo strašení s tím, že po konzumaci těchto věcí dostanete alzheimera nebo rakovinu, je naprosto šílené. U jeho představy nad konzumací litru olivového oleje týdně jsem si už jen ťukal na čelo. Celé to podtrhuje to, že autor není odborníkem a spousta jeho "důkazů" a "studií" jsou spíše ve stylu "prostě mi věřte" nebo se snaží věřit studiím, jejichž vypovídací hodnota je úplná nula, ale jemu se zrovna výsledky hodí do krámu. Celá kniha je pouhou snůškou výmyslů autora, které mohou čtenáře i poškodit. Jednu hvězdu dávám za to, že kniha je čtivá, ale jinak NEDOPORUČUJI a NEČÍST!!!

evaicka
03.06.2023 3 z 5

(SPOILER) Kniha je velmi čtivá, zajímavá, ale..pozor trochu SPOILER
Je vidět, že si autor vyzobe ze studií jen co se mu hodí. Se spoustou věcí lze zcela jistě souhlasit (cukr, přemíra některých tuků a sacharidů , zdravý olivový olej, ryby aj), ale ohledně x potravin, které zmiňuje neexistuje žádný jasný důkaz, že by škodily- typicky lepek (ano jde o množství- jíme ho hodně, ale samotná bílkovina lepku u lidí, kteří netrpí nějakou formou intolerance nebo dokonce alergií, není nijak nebezpečná), to stejné řepkový olej, údajná škodlivost dlouhého intenzivního běhu. Na druhou stranu doporučuje užívat velké množství kokosového oleje, ghí (pořád obsahuje velké množství nasycených MK) atd. Takže zajímavá kniha, ale berme s rezervou.

Berg1
22.05.2023 4 z 5

Zajímavé čtení o tom, které potraviny jsou prospěšné pro náš mozek a které mu naopak škodí. Ano, je to vlastně méně radikální ketodieta a autor asi závěry o tom, že bychom měli hodně spát, hýbat se a do toho jíst hodně zeleniny neobjevil Ameriku. Je to ale zajímavě pospojované dohromady a obsahuje to odkazy na plno studií a dalších zajímavých informací. Není asi potřeba brát vše úplně doslova jako dogma, co si z toho kdo vezme je na každém konkrétním čtenáři.

hu_87
16.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Líbí se mi na knize, že je to taková bichle, kde jsou shrnuté rozsáhlé poznatky o mozku, zdraví, zánětu a neurotransmitterech obecně, stresu a jeho vlivu na organismus, jak rozhodně (ne)hubnout... Takové poznatky by určitě daly přímo na několik knih.

Líbí se mi také, že si autoři trochu "rýpli" do lepku a že NĚKDY může přispívat k nadměrné zánětlivosti (a tedy i k některým autoimunitním nemocem).

Pokud se vám nelíbí myšlenka málo sacharidů a zato hodně zdravých tuků a bílkovin a odmítáte si odepřít nadmíru sacharidů, kterou konzumujete (přičemž se nám odborníci snaží neustále namluvit, že sacharidy mají tvořit minimálně 50 % přijatých složek potravy), potom se vám kniha bude maximálně líbit do takové té teoretické části.

Za mě je to velmi vydařené a celkem to jde proti proudu: dnes je celkem troufalé říct, že by sacharidy ve složení potravy měly zaobírat minimální část.

FrutyZ
14.05.2023 3 z 5

kniha která systematicky shrnula výzkumy o výživě a krásně rozřadila jednotlivá témata. Autor doporučil vyřazení různých druhu potravin a taky sepsal jiné, které je nejlepší používat a mít ve své kuchyni i v žaludku.
Konec kmihy mně zklamal. Myslel jsem, že autor nadhodi trochu vylepšenou středomořskou dietu, ale nakonec skončil u "keto" diety neboli nízkosacharidové diety. (ano, jsme její odpůrce a přiznávám to). Tato dieta není pro každého a určitě není tak jednoduchá, jak sám autor uvádí s různými vedlejšími problémy.

Veruru1981
06.05.2023 5 z 5

Bible zdravovedy a zdraveho stravovani a zivota. Vse kompletne sepsano do jedne knihy. Vzhledem k tomu, ze se danemu tematu venuji dlouhodobe, tak to nejsou uplne novinky, ale proto doporucuji vsem, kdo s tematem zacinaji. Je to totiz zhustena verze cca 30 jinych knih, co jsem cetla. Takze vse na jednom miste, coz je fantasticke. Ke knize se budu pravidelne vracet, neb opakovani je matka moudrosti. Rozhodne vam tato kniha pro zdravi da vice nez ezo prazdne kecy Vojacka, protoze tato kniha je zcela konkretni a rika, co pomaha a co ne...

orson
04.05.2023 4 z 5

Ne že by kniha obsahovala nějaké překvapivé informace ohledně zdravého životního stylu, ale podává je tak nějak pěkně zabalené a hezky zapadá mezi ostatní knihy Melvilu (konec stárnutí, průvodce půstem, cirkadiální kód). Tak teď jen doufám, že mi něco z toho zůstane v hlavě a hlavně v návycích a v lednici :))

jaroiva
22.04.2023 5 z 5

Jediné, co bych vytkla knize, je ten typicky americký sugestivní styl. USA střed světa. Určitě ale kniha obsahuje hodně zajímavé poznatky, nad kterými stojí za to se zamyslet.
Zcela jistě mírnou úpravou jídelníčku směrem podle navrhovaných rad uděláte správný krok a cvičení 3x týdně jistě také nebude na škodu. Nejde o žádné epochální objevy, ale o moc pěkné shrnutí informací, které se vyskytují rozdrobeně v různých knihách. Nové pro mě bylo hlavně propojení informací o střevním mikrobiomu, k tomu jsem se zatím nikde jinde nedostala.
Pokud jste například průměrný Američan, nemůžete udělat pro své zdraví nic lepšího, než začít se těmito radami řídit. Pokud jste průměrný Čech, tak to asi spíš není takový problém, ale je třeba na to kouknout kriticky.

Radkak
12.04.2023 1 z 5

Autor není odborníkem na výživu, ani na zdraví. Je to novinář, který si prý udělal kvalitní rešerše. Některé rady autora jsou asi hodně kontroverzní. Ve zkratce je to jenom reklama na ketodietu. Jeho rady ohledně cholesterolu, přijímání přemíry tuků (litr olivového oleje týdně, dvě lžíce kokosového oleje denně, ..), vynechání statinů, protože se prý neprokázal jejich efekt, jsou velmi sporné. Autor doporučuje zcela vynechat sacharidy, lepek, sladké ovoce, luštěniny...
Pozitivum knihy je myšlenka, že každý může změnit svůj životní styl a změnit tak kvalitu života, ale doporučená cesta, kterou autor navrhuje, je příliš extrémní, navíc když nemá žádnou erudici v oboru.

Adris
07.02.2023

Opět jedna z těch úžasných knih, které mi otvírají oči. Dozvěděla jsem se spoustu informací o vztahu jídlo - mozek, hodně mě překvapil třeba tuk, omega 3 a další. S knihou Proč spíme je to zatím můj nejlepší kup!

Štítky knihy

keto dieta zdravá výživa superpotraviny

Autorovy knížky

Max Lugavere
americká, 1982
2023  78%Geniální potraviny

Kniha Geniální potraviny je v

Právě čtených19x
Přečtených81x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce29x
Chystám se číst108x
Chci si koupit43x
dalších seznamech1x