Anya636 Anya636 komentáře u knih

☰ menu

První miliarda je nejtěžší! První miliarda je nejtěžší! Honza Z Inizia (p)

Jedna z mála soudobých vzdělávacích knih, která nebyla napsána jen aby byla napsána. Od začátku nabitá úderným know how a podněty k zamyšlení. Musela jsem číst s přestávkami, protože některé myšlenky jsem si musela nechat usadit, aby dozrály. Asi by si zasloužila místo v knihovničce, aby se k ní člověk mohl vracet a oživit si zdánlivě zřejmé informace, které se v marketingovém honu rychle zapomenou.

03.04.2024 4 z 5


Z deníku investorky - Jak podnikat a nezbláznit se Z deníku investorky - Jak podnikat a nezbláznit se Margareta Křížová

Mylně jsem se domnívala, že jde o knihu o investovani do cenných papírů. Chvíli mi trvalo, než jsem se smířila s autorčiným projevem a skutečností, že se toho moc nedozvím. Každopádně mě autorčino vtipné a stručně prehledné podání tématu bavilo.

03.04.2024 4 z 5


Kvítka v bytě Kvítka v bytě Veronika Ježková

Na rozdil od jinych, modernich, oku lahodicich, knih o pestovani pokojovek je tato opravdu nabita informacemi. Nezdrahala bych se ji doporucit zacatecnikum i pokrocilym. Obsahuje vice tedtu nez fotek a neni ji to ke skode.

27.01.2024 4 z 5


Realitní naděje Realitní naděje Petr Vomastek

Kniha je opravdu čtivá, z českého prostředí a zhltla jsem ji jako malinu. Nicméně nikterak poučnou jsem jí neshledala. Pan Autor vede život plný asketismu, workoholismu, a společenského distancu, který mu přinesl úspěch. Je evidentní, že pokud máte drive a zapálení pro věc, dokážete veliké věci.

11.12.2023 4 z 5


Dělej méně Dělej méně Kate Northrup

V knize jsem nic objevneho nenasla. Klasicke poucky, ktere racionalne mysliciho cloveka napadnou.
Pokud uz mate nejake rozvojove knihy za sebou, tak tato je ztratou casu.
Autorciny myslenky by se vesly na jednu A4.

14.11.2023 3 z 5


Taky mám svoji pokojovku Taky mám svoji pokojovku Magda Garguláková

Pro zacatecniky a mladsi rocniky. Jednoduche a ctive.

20.08.2023 4 z 5


Rod nebes a dechu Rod nebes a dechu Sarah J. Maas

(SPOILER) Spíše zklamání. Po prvním strhujícím dílu jsem byla natěšená na pokračování. Začetla jsem se až před půlkou.
Trvalo dlouho než se kolem Bryce posbíralo dost obdivovatelů, kteří by pro ní skočili pod vlak. Nejvíc mi vadilo absurdní chování postav. Zejména v situacích kdy by v reálu člověk čekal pokoru a držel hubu a krok.
Vše je zde možné, tak jsem jen zdvihala obočí nad nelogickým impulzivním a sebezničujícím chování postav.
A vůbec, autorce asi dochází nápady. Po přečtení trůnů mi u konce prvního dílu Rodu nebes bylo jasné, kam se zřejmě zápletka bude ubírat. A ejhle, ano, skutečně, nečekané. Bryce je úchvatná (navzdory jejímu počátečnímu charakteru), všichni ji zbožňují a přerodí se v princeznu, která je schopná svými nově objevenými schopnostmi zachránit celou planetu, galaxii, svět(!), od hrozivé nadvlády bohů.
Tím, že se autorka přesunula do sci-fi se opět vrhá do fantasmagorie a stejně jako v závěru série Skleněného trůnu mě po cestě ztratila. Konec mě neudivil, vzhledem k podobnému vyústění trůnů se dalo něco podobného čekat. Intergalaktický mišmaš.
Škoda. Další díl mě ale stejně zajímá a těším se na shledání Bryce a Hunta. Stejně jak ov trůnech to bude jistě epické :*.

16.05.2023 4 z 5


Hoř pomalu Hoř pomalu Veronika Allister Jelínková

Nic moc vyloženě objevného jsem v knize nenašla. Metaforická bajka se šnekem si mě nezískala. Zaujala mě však Wim Hofova metoda, kterou jsem znala jen zběžně a jakožto naprostý neotužilec se ji plánovala přeskočit. Různé techniky dýchání a meditací mohou být taktéž užitečné. Stejně jako všude jinde je jen na Vás kolik si z knihy odnesete. Potenciál v podobě dosažení duševního klidu kniha jistě má.

26.02.2023 3 z 5


Bulbem záchranáře Bulbem záchranáře Vít Samek

Perfektní! Vtipný, věcný, přehledný. Povinně do každé knihovničky.

03.02.2023 5 z 5


Batole Batole Lenka Medvecová Tinková

Bohužel, stejně jako kniha 'S láskou o dětském spánku' mi čtení nepřineslo mnoho užitečných a aplikovatelných myšlenek. Jedná se spíše o úvahu a popis různých zkušenosti se spánkem. Nejedná se o praktický návod. Samozřejmě, každé dítě i matka jsou jiné. Ale je to takové čtení pro duši, pro mě osobně nic víc.

10.10.2022 2 z 5


Darujme si zdraví z vlastní zahrady: Vlastní zkušenosti a návody, jak si vytvořit jedlou léčivou oázu v souladu s přírodou Darujme si zdraví z vlastní zahrady: Vlastní zkušenosti a návody, jak si vytvořit jedlou léčivou oázu v souladu s přírodou Hanka Sekulová

Kniha se čte krásně. Je to takové pohlazení po duši, procházka po něčí krásné přírodní zahradě. Kniha není návod, jak to dělat správně. Jen ukazuje možnosti a přínosy, které Vám může zahrada dát.

10.05.2022 5 z 5


Buďme zdraví lékařům navzdory Buďme zdraví lékařům navzdory Ludmila Eleková

Taková typická Eleková. Pokud jste od ní již něco četli, tak informace zde nebudou žádným překvapením.
Aktuálně konzumované potraviny jsou jedy a standardní chování doktorů je v rozporu se zachováním zdraví.
Jezte zdravě a k doktorů nechoďte, atb neberte, horečku nesrážejte.
Část knihy se týká i vědomého početí, přirozeného porodu, a péči o dítě bez zbytečných zásahů lékařů. Používejte například bylinky, homeopatika, bachovky a tak dále. Pěkně napsáno. Novinkou mi byl vztah oxytocinu a stresového hormonu při porodu. Když je matka ve stresu zastaví se porod. Takže se nestresujte, nikdy, a při porodu už vůbec ne.

21.04.2022 4 z 5


Les léčí - Efekt biofilie Les léčí - Efekt biofilie Clemens G. Arvay

Perfektní. Tento autor má mnoho přínosných názorů pro naši generaci. To, co intuitivně víme o vztahu člověka a flóry, je zde podloženo fakty.
Kniha vysvětluje, že nejefektivnější pro zdraví je jehličnatý hustý les, vodopády aj. Zároveň shrnuje jakými rostlinami se obklopovat doma i v zahradě.

02.04.2022 4 z 5


Očkování, jeho účinky, následky a jejich léčba I. Očkování, jeho účinky, následky a jejich léčba I. Ludmila Eleková

Hodně ve zkratce základy důvodu proč očkování důkladně zvážit, jaké mohou být dopady a léčba. Pro prevenci a podklady k rozhodnutí zda očkovat, doporučuji spíše knihu paní doktorky Strunecké.

26.03.2022 3 z 5


Pokojové rostliny v praxi Pokojové rostliny v praxi Zia Allaway

Estetické pohlazení po duši. Moderně pojaté, ale mimo pinterest.

26.03.2022 5 z 5


Co nás má naučit koronavirus Co nás má naučit koronavirus Clemens G. Arvay

Tuto knihu by si měl přečíst každý, minimálně jednou ročně. Autorem je akademik na poli zdravotní environmentalistiky, nebo tak nějak,čili se profesně zajímá o dopad našich činů na naše zdraví. Nejen na coronaviru ukazuje, jak naše jednání ovlivňuje až nemyslitelné aspekty soužití s dalšími lidmi či organismy na jiných kontinentech. Velmi depresivní čtení. Hodně zajímavých informací, které si v médiích nepřečtete a přesto jsou naprosto zásadní pro lidské přežití. Malárie a hladomor v rozvojových zemích ročně zabíjí mnohem více lidí než Corona. A v době corony se toto číslo, zdánlivě nesouvisející s koronou, takřka multiplikuje. Ale neví se o tom. Není to totiž mediálně zajímavé ani společenský, natož politicky.
A závěr knihy - co minimálně můžeme dělat jako jednotlivci pro budoucnost lidstva a planety? Jist lokální potraviny.

26.03.2022 5 z 5


Velmi osobní kniha o zdraví Velmi osobní kniha o zdraví Margit Slimáková

Informace, které Margit prezentuje vždy vycházejí z aktuálních výzkumů.
Chybou však bylo, že jsem ji chtěla číst od začátku a bohužel mne přemíra faktů a dat o jídle spíše odradila a kniha poté čekala další rok než jsem se k ní vrátila a začala kapitoly číst spíše selektivně. A to bylo skvělé rozhodnutí. Vlastně jsem ji přečetla od konce.
I když je hodně věcí obecně známých a pro člověka, který se o zdraví zajímá (a Margit třeba zná) tam mnoho novinek nebude. Avšak opakování matka moudrosti.
Hodně zaujaly kapitoly o stravování ve školách, konzervativním léčení a o rozdílných zkušenostech s porodnictvím po světě.
Margit je mi v mnoha názorech velmi blízká a v mnohém s ní souzním. Jako osobnost na poli výživy ji vzhledem k jejím životním zkušenostem, cestování, a studiu farmacie mohu více než doporučit.
Zajímavost k zapamatování:
Učitelkám jako poděkování dávat květiny v květináči (čistí vzduch ve třídě - fíkus, břečťan, aloe), nekupovat nelokální řezané květiny.

27.12.2021 4 z 5


Najím se a zhubnu! Najím se a zhubnu! Cecílie Jílková

Zhruba polovina knihy krásně, přehledně a s citem k individualitě organismu shrnuje základy zdravého stravování. Určitě bych doporučila začátečníkům, kteří se snaží zorientovat ve zdravé výživě.
Další části jsou recepty z přirozených potravin. Kde jinde se točit naučit vařit zeleninu než ve vegetariánské kuchařce?

26.12.2021 4 z 5


Očkování, jeho účinky, následky a jejich léčba II. Očkování, jeho účinky, následky a jejich léčba II. Ludmila Eleková

Doktorka Eleková, je zřejmě nejznámějším kritikem standardního očkovacího kalendáře v ČR. Kdo její práci zná, nebude obsahem knihy překvapen. Upozorňuje na důležitost opravdové stravy a vitamínů v rámci prevence i léčby závažných NÚ.
Zajímavá je kapitola s konkrétními případy (zřejmě souvisejících) vážných NÚ po očko s řešení potíží pomocí stravy a homeopatik.

23.12.2021 4 z 5


Očkovat, nebo neočkovat proti koronaviru? Očkovat, nebo neočkovat proti koronaviru? Clemens G. Arvay

DOPORUČUJI přečíst každému komu není jeho zdraví lhostejné!
Kniha se snaží býti čtivem pro nefundovanou veřejnost. Bohužel i pro nezasvěceného laika v biologii je těžko čtivá.
Hned na začátku se autor snaží jednoduše vysvětlit fungování DNA, RNA a další důležité pojmy pro pochopení fungování různých druhů vakcín. Po dvou třetinách úvodu do biologie mě ztratil. Uvítala bych více obrázků, shrnutí, opakování atd.
Citace sice jsou, ale na můj vkus jich je málo. Ne každé autorovo tvrzení, kdy se opírá o nějakou hypotézu nebo historická data jsou podložena.
Zajímavá je kapitola Klinické fáze, kde vysvětluje jak má standardně fungovat testování vakcín (až 20 let). U vakcín proti Corona viru byl použit postup teleskopování a ani nebyly některé fáze testování dokončeny. Teleskopování autor kritizuje.
Další kapitolou jsou následky a dlouhodobá pozorování, zde by nebylo na škodu kapitolu rozšířit o více příkladů proč je špatně toto zkracovat.
Následuje průřez kandidátními vakcínami a jejich zhodnocení.
Mínusem knihy je také její neaktuálnost, za ten rok od vydání vývoj vakcín poskočil netušeným tempem vpřed.
Až knihu pročtu podruhé, věřím, že se mi mnohé názvy usadí a lépe téma vstřebám.
Pro více info o tématu obecně, doporučuji web či FB sdružení Rozalio (pro informovanost a dobrovolnost v očkování).

09.12.2021 4 z 5