anabelda12 anabelda12 komentáře u knih

☰ menu

Apokryfy Apokryfy Karel Čapek

Nestárnoucí kniha. Dostala se mi do rukou po mnoha letech a její nadčasovost způsobila, že jsem si ji nechala na nočním stolku a vždy si ji ráda prolistuji.

07.02.2023 5 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Někdy se na dnešní dobu může zdát trochu suchý a úsečný, nicméně opak je pravdou, každé slovo má v tomto románu význam. Velice silné.

04.02.2023


Indigové pohádky - Kniha druhá Indigové pohádky - Kniha druhá Martina Mia Svobodová (p)

Opět krásná kniha, obsahem i po stránce vizuální. Každá ilustrátorka dala své pohádce vlastní styl, pohádky mají zajímavou pointu, a jsou dlouhé tak akorát na chvilku před spaním. Plusem je velký formát a tvrdé desky, je to poctivá kniha.

04.02.2023 5 z 5


Skoncovat s Eddym B. Skoncovat s Eddym B. Édouard Louis (p)

Kniha, která mě nalákala takovým tím insider vhledem někam, kde to neznám, nicméně jsem trošku zklamaná. Téma homosexuality je dnes prostě trendy a kdybych věděla, že je to jedno z hlavních témat knihy, nešla bych do ní, protože za tím vidím kalkul. Za druhé a podstatněji - způsob vyprávění byl natolik neosobní, že mi byl hlavní hrdina srdečně ukradený, nedokázala jsem se s ním ztotožnit a už vůbec si nějak barvitě a životně představit celé ty reálie společensky vyděděné Francie. Za mě zklamání.

06.01.2022 4 z 5


Krakatit Krakatit Karel Čapek

Ano, geniální kniha. Čapkův úderný a strohý jazyk dává vyniknout absurditě a surovosti, chladu. Dokonalá metafora. Jako vždy, u Čapka.

03.01.2022 5 z 5


Dášeňka čili Život štěněte Dášeňka čili Život štěněte Karel Čapek

Tak jak miluju Čapka, tak Dášeňku jsem neměla ráda už jako dítě. Mě ten foxteriér přišel nervózní a protivný. Tím bych ovšem neměla knihu hodnotit. Jako kniha zřejmě dokázala mnoha generacím dětí ukázat, že zvíře může mít i něco jako svůj vnitřní život, že jsou to tedy plnohodnotné živé bytosti. Dnes už máme takovýchto konceptů knih přehršel, ale tehdy byl Čapek skutečně inovativní. Takže přes osobní jistou averzi dávám samozřejmě plný počet bodů.

03.01.2022 5 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Fantastická kniha, která s mrazivou přesností a odosobněností popisuje mechanismus vzniku dokonalých továren na smrt. Krok po kroku, tábory smrti nevznikly na zelené louce lusknutím prstu, ale postupnými kroky, a výsledek byl zvěrstvo, nad kterým dodnes nechápavě kroutíme hlavou.

29.12.2021 5 z 5


Ešte jeden deň Ešte jeden deň Fabio Volo

Příjemná kniha, ale zápletka trochu pokulhávala.

28.12.2021 3 z 5


Předat dětem, co je k žití Předat dětem, co je k žití kolektiv autorů

Nádherná obálka přináší i nádherný obsah. Nadčasové rozhovory, které otevírají oči.

28.12.2021 5 z 5


Pýcha a předsudek / Rozum a cit / Emma Pýcha a předsudek / Rozum a cit / Emma Jane Austen

Klasika. Možná na dnešek trochu pomalejší průběh, ale jazyk, zápletka, styl, vše je tak klasické, že je potřeba číst i takové knihy.

28.12.2021 5 z 5