AaandYs3k AaandYs3k komentáře u knih

☰ menu

Kosti pod mechem Kosti pod mechem Zuzana Hartmanová

Tahle kniha si mě naprosto získala. Prve svou obálkou (už jste ji viděli v realitě?) a neotřelým tématem minotaurů. Potom propracovaností postav, světa a jednotlivých linek a motivací. Autorka vyprofilovala úžasně komplexní postavy, kterým rozumíte, i když vidí každá svět jinak. Tím se dostáváme ke světu jako takovému. Skvělý! Miluju, když se ponořím do propracovaného nového světa, který dává smysl a jako bych se v něm opravdu ocitla.

Upřímně bych raději chronologický pořádek, protože takhle přišlo to „bum“ velmi brzy. Ale na druhou stranu jsem věděla, k čemu spěji a dozvídala jsem se postupně to „proč“. Mělo to vlastně dost do sebe. Jen jsem musela hodně listovat zpět, neboť jména postav mi na začátku, kdy jsem věděla prd, splývaly. :D

Hrdinské fantasy na slovo vzaté. Tohle si dejte. Jen pokud máte někdy problém s pořádkem v postavách, vmete si pro jistotu papír a tužku k sobě. :) Je to první díl plánované duologie a já už nyní vyhlížím závěr.

Moc děkuji za poskytnutí výtisku k recenzi, protože jsem si čtení i rozplývání se nad obálkou velmi užila.

25.04.2024 5 z 5


Nikdy hrdinka Nikdy hrdinka Vanessa Len

Druhý díl začal stejně skvěle, jako ten první skončil. Bohužel mi přišel později takový celý utahanější. Moc často jsme slyšeli - později, později ti to vysvětlím. Navíc má díl o 120 stran víc než první.

Dělo se toho dost, to ano. Dostali jsme oblíbené postavy, úžasně třaskavý náboj v mém milovaném trojúhelníku, ač se vlastně mezi nimi nic neděje. :D Ale celé to bylo prostě nějak pomalejší. Neudrželo mě to u sebe našponovanou, jak jsem po Jenom nestvůře čekala. Za to srážím hvězdičku.

Konec byl ale opět skvělý, plný zvratů a nových informací, takže se těším na další, kde se to (doufám) už vše vyřeší.

Tuhle fantasy sérii o cestování v čase každopádně doporučuji všemi deseti.

05.04.2024 4 z 5


Jenom nestvůra Jenom nestvůra Vanessa Len

Tohle bylo skvělý! Jsem vděčná, že mi byly poskytnuty v rámci spolupráce oba díly zároveň, protože u toho konce jsem valila bulvy a nutně potřebovala číst dál. Moc jsem nevěděla, do čeho jdu, ale čekala jsem skvělé fantasy. Dostala jsem ho. V tomto světě s námi také žijí nestvůry. V knize je velká část věnovaná cestování časem. To je pro mě vždycky bordel, takže jsem to vše objevovala pomocí hlavní hrdinky a občas narazila na něco, co mi moc nedávalo smysl. Buďto je to nedomyšlené, nebo tomu stále úplně nerozumím. Ale čert to vem. Čtení jsem si moc užila, postavy zamilovala a čekám, co bude dál. Už mám rozečtený začátek dvojky. :)

24.03.2024 5 z 5


Už jsou tady Velikonoce Už jsou tady Velikonoce Vanda Bruckner

Opravdu nádherná knížka, jak po vizuální, tak obsahové stránce. Ideální je na společné čtení s dětmi, ale pro mě byla také velmi poučná, protože o Velikonocích nevím vlastně téměř nic. Knížka nás provádí obdobím od 6.ledna do Velikonočního pondělí prostřednictvím jedné rodiny z krkonošské vesnice. Vyprávění doprovází krásné celostránkové barevné ilustrace, takže to bavilo i 3leťáka, i když jsme spolu ještě nedošli do konce. Knížku si určitě doma ponechám na připomínání všech možných tradic a receptů v období Velikonoc. Určitě si pořídím i autorčinu vánoční knížku. Jsem nadšená, je to pohlazení po duši :)

24.03.2024 5 z 5


Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Většinu knížky jsem slupla jako malinu. Tohle byla pecka! Autorka si s námi skvěle hrála. Na zpočátku vachrlatém případu se začalo objevovat mnoho proměnných, stop, postav, podezřelých, motivů a teorií... Já moc detektivky nečtu, většinou nestíhám sledovat vyšetřování a tyhle srandy. Zde mě ale zaujal název a případný motiv s ním spojený. Toto mě nakonec naštěstí moc bavilo, chytala jsem se, spřádala teorie. Něco jsem odhadla, ale sto pro jsem si jistá rozhodně nebyla. Konec? Nepřekvapil mě, ale úplně mě sundal. Navíc je detektivka ryze česká. Fakt se mi to české prostředí a věkově blízcí hrdinové líbili. Kdo znáte Příbram, určitě si čtení užijete ještě více než já. :)

24.02.2024 5 z 5


Duna (grafický román k filmu) Duna (grafický román k filmu) Lilah Sturges (p)

Hned na začátek musím říct, že kresba v tomto grafickém románu je úžasná! To jsou fakt nakreslení herci a jsou opravdu poznat. Myslím si, že komiks ve zrychlené formě vystihl vše důležité, co se ve filmu stalo. Je to skvělé shrnutí pro připomenutí děje před druhým filmem, který se blíží.
Myslím si, že pro člověka, který vůbec neví, by mohl být komiks matoucí kvůli všem těm cizím slovům a jménům, která se zde vyskytují. Navíc je to dost rychlé vzhledem k tomu, že komiks obsáhl celý film. Ale pro fanoušky je to určitě úžasný kousek do sbírky.

24.02.2024 5 z 5


Carrie Soto se vrací Carrie Soto se vrací Taylor Jenkins Reid

Jsem naprosto dojatá! Ta kniha byla úžasná! Měla jsem po Daisy vysoká očekávání a nejsem ani trochu zklamaná. To je vždycky výhra.
T.J.Reid opět postavila příběh na fiktivní známé osobě, v tomto případě to byla velice úspěšná tenistka ve sportovním důchodu, a já jsem znovu měla pocit, že čtu skutečný zbeletrizovaný životopis.
Tenis nijak neřeším, ačkoliv ho manžel rekreačně hraje (mnohokrát se mi snažil pravidla vysvětlit, ale dost marně), a stejně mě to neskutečně bavilo! Prožívala jsem každou hru a byla v nervu, jako kdyby to byla skutečnost, což jsou pocity, které prostě autorka navodit umí. Stejné pocity jsem měla na začátku roku i Biatlonových legend, a to byl skutečný životopis.
Zároveň je velmi důležitý vývoj Carrie, která není úplně nejsympatičtější a nejoblíbenější osobou pod sluncem. Má velké sebevědomí, velké cíle a nedává si pozor na pusu. Její životní příběh, priority a vztah s otcem/trenérem i ostatními lidmi, byly skvěle popsané. Já tomu všemu věřila, chápala jsem a hltala každou stránku

22.02.2024 5 z 5


Pláč němého boha - 1. svazek Pláč němého boha - 1. svazek Tereza Matoušková

Pustila jsem se ve spolupráci do epického fantasy z pera české autory a je to skvělý! Autorka vymyslela úžasně propracovaný svět plný politiky, magie, mytologie a různých bytostí. Dlouhověký vládce a sjednotitel pomalu umírá a rozbíhají se velmi spletité hry. Tohle není oddechovka, popravdě je to poměrně náročné čtení kvůli hodně postavám a jejich motivacím. Je to ale fascinující a promyšlené. Toto není typicky první díl, spíš je to opravdu 1. svazek 1 knihy. Nedostala jsem velkou eskalaci ke konci, naopak jsem se potěšeně culila. Seznámili jsme se se světem, postavami a mytologií a teď to vše určitě přijde. Moc děkuji autorce za PDF verzi knihy. Nechávám si jednu hvězdičku na tu bombu, co čekám v příštím dílu :)

08.02.2024 4 z 5


Rapovej deník Lukáše Kouřila Rapovej deník Lukáše Kouřila Lukáš Kouřil

Kniha se mi četla překvapivě dobře. Musím říct, že ačkoliv je Lukáš téměř stejný ročník ze stejné republiky, byla jsem v šoku, v jak odlišném světě jsem žila a žiju. :D Sžívala jsem se s vulgarismy, cizími výrazy i odlišnou kulturou, se kterou se předchozí prvky pojí (já jsem byla vždy spíš na pop). Navíc se stále objevovala mně naprosto neznámá jména. :D

Navzdory všemu se mi ale kniha četla svižně a tenhle životní osud mě opravdu bavil a zajímal. Od začátku mě zaujalo, že se puberťák pustil do organizování podobných akcí. Navíc po všech těch kopancích pokračoval.

Čekala jsem po první části jiný vývoj, ale ocenila jsem nejen náhled do tohoto světa a velmi osobních citlivých témat, ale také do jiných zemí. Nejsem moc zcestovalá a cestopisy nečtu, takže jsem se dozvěděla spoustu nového. :)

Knihu hodnotím tak, že nejsem rozhodně cílovka, pro tu to určitě musí být skvělé čtení! Ale i ostatním čtenářům můžu pro rozšíření obzorů určitě doporučit. Jen se člověk musí připravit na velice svérázný jazyk. :D Navíc má kniha nevšední design a zaujala mě na první pohled.

14.01.2024 4 z 5


Zůstávám tu pro tebe Zůstávám tu pro tebe Zuzana Holčíková

Knížka je to poměrně krátká, ale já se bohužel déle začítala a nakonec jsem ji četla asi týden po kousíčkách. Do první kapitoly jsem se nemohla nějak vpravit vůbec. Pak už jsem se ale chytla a začala se orientovat. Jedná se o romantický příběh s pozadím dětské onkologie, kde je hlavní hrdinka sestřičkou.

Bohužel nejsem fanouškem „Instant love“. Ta mi v této knize trochu vadila. Nevěřila jsem tak hlubokému citu na tak malých základech (z obou stran). Celé to bylo dost neuvěřitelné, ale věřím, že někdo má tyhle dospělácké pohádky rád

Přiznám se, že mě víc bavil děj na pracovišti. Nemocné děti a pouto s nimi jsem velmi prožívala. To pro mě bylo hluboké a pochopitelné.

Vyzdvihnout chci konec, ten hodnocení vyšvihl. Stejně tak jsou skvělé citáty na začátku kapitol. Plusem je i angličtina. Naštěstí jsem překlad v poznámkách nepotřebovala. Ale bylo to osvěžení s tréninkem mého zakrňujícího mozku.

Pokud máte rádi romantiku, určitě doporučuji autorku vyzkoušet. Já knížku věnovala mamce, které se bude líbit více než mně.

13.01.2024 3 z 5


Hra na druhou Hra na druhou Zuzana Holčíková

Kniha řeší téma lásky mezi 37letou matkou dvou puberťáků a jednoho téměř dvacetiletého kluka. Má takový vztah šanci? Měl by vůbec začít? Jak se k němu postaví nejbližší? To vše se v knize na nemnoha stránkách řeší. Mladík Ben má rozum a je také velmi empatický. Nela bojuje sama se sebou, nechce udělat chybu.

Více nechci prozrazovat, protože textu opravdu není mnoho. Moc čistě romantických knih načteno nemám. Vždy tam potřebuji něco navíc, a tady to „něco“ bylo

Kniha mě moc bavila. Byla jsem zvědavá, kam se děj bude ubírat, a jelikož jsem neznala anotaci, byla jsem velmi překvapená. Celou dobu jsem nedočkavě otáčela stránky. Pokud vás téma zaujalo, vězte, že autorka ho pojala velmi citlivě a čtivě. Určitě doporučuji vyzkoušet.

Nedávno knize vyšlo volné pokračování Dvě prázdná místa, které má minimálně velmi povedenou obálku

13.01.2024 5 z 5


Všechno, co jsem zapomněla Všechno, co jsem zapomněla Adéla Chrástecká

Tuto e-knihu jsem vyhrála přímo od autorky @rozaaalie_ a byla pro mě obrovským překvapením, protože poezie mi nic moc neříká a moderní už vůbec nic, líbila se mi ale ukázka. Jeden vyzkoušený Atticus dopadl jako 2,5 a najednou toto?

Knihu jsem rozečetla jednoho dne před spaním a rovnou ji dočetla Hned další den jsem kontaktovala autorku a musela přímo jí sdělit své dojmy a položit dotazy. Také tuto možnost u četby českých a slovenských autorů milujete?

Z některých básní mi bylo špatně po těle, vracela jsem se a zjišťovala, jestli verše a celé vyznění správně chápu. Prožívala jsem ten „příběh“ a měla dojem, že tomu celému rozumím, což u poezie fakt neznám Žádné - hezká básnička, rychle dál, ať to mám za sebou. Ani náhodou!

V mých očích sbírka vytvořila životní příběh, i když to tak prý zamýšleno nebylo.

Musím také zmínit nádherné grafické zpracování. Fyzicky musí být kniha opravdová kráska.

Určitě doporučuji. Knížka má pár stránek, ale zároveň má velkou sílu. Tleskám Adélce k básním, které něco předaly i mně.

13.01.2024 4 z 5


Dvě prázdná místa Dvě prázdná místa Zuzana Holčíková

Kniha se mi četla stejně rychle jako první díl. Autorka umí psát velmi čtivě. Ze začátku jsem měla trochu problém s přílišnou popisností, která mě spíš mátla, než by mi pomáhala si situace lépe představit a přišlo mi, že zdržovala děj. Ale v druhé polovině to zas byl šrumec až do konce.

Obě hlavní postavy mám ráda, no dobře, Bena miluju. Ben je totální románový hrdina, kterému je málokdo roven. Nebýt to tento žánr, odmítala bych ho takového přijmout. Zde jsem si ho ale moc užívala. Ben se objevil na scéně a já se culila jak puberťačka. Nele jsem dokázala porozumět, i když mě občas taky štvala. Každý máme ale své hranice a zkušenosti, které nás ovlivňují. Mezi nimi fungovala na stránkách neskutečná chemie.

Mrzelo mě, že Nela byla sama sobě nepřítelem, protože tolik empatických a vstřícných lidí, kolik měla kolem sebe si může mnoho lidí jen přát.

Nela vychovala skvělé syny a já doufám, že bych mohla mít v budoucnu se synem podobný vztah.

Bohužel se mi občas stávalo, ze jsem se v textu ztrácela v průběhu konverzace. Nele totiž jede hlava na plné obrátky a já někdy zapomněla, na co ze kdo v odpovědi navazuje.

První díl se mi celkove líbil více z důvodu nečekane silného tématu, ale jako celek hodnotim příběh velmi kladné: :)
Vztahu Bena a Nely jsem moc fandila, a jak to dopadlo, už si budete muset přečíst sami. A ještě vyzdvihnu za mě nejhezčí obálku z knížek, které zatím autorce vyšly.

12.01.2024 3 z 5


Beze stopy Beze stopy Eva Brykner

Moc děkuji Evě za poskytnutí #recenznivytisk ve formě #ekniha , protože jsem na knížku koukala dlouho. A navíc mi opravdu sedla!

Hned na začátku dostane těhotná Nora, chudinka, opravdu čočku. Nejprve jí zemře milovaný manžel při nehodě v blízkém lese, a o rok později zmizí jejich miminko. Kolik toho může žena se špatnými zkušenostmi z dětství zvládnout? Naštěstí má ještě syna v pubertě, kvůli kterému musí bojovat, i kdyby se její dcerka neměla už nikdy vrátit.

Tato kniha je kombinací thrilleru a detektivky. Sledujeme vyprávění z více stran, což miluji, a jednou z nich je také hlavní vyšetřovatel. Kdo za tím stojí? Kdo se Noře potlouká po domě? Komu můžeme věřit? Kdo skrývá tajemství?

Kniha není rozsáhlá, je čtivá, jazyk autorky je jednoduchý, což u podobných žánrů vyhledávám. Měla jsem teorie, jedna z nich mi vyšla, ale vůbec mi to nevadilo, protože ten konec? Z posledních stránek mi bylo velmi špatně po těle. Bála jsem se jako u hororu! Nemohla jsem usnout, pořád se mi to vracelo a musela jsem si pustit audioknihu Harryho Pottera, abych zabrala:D Podobné pocity ve mě vyvolala jen Já, Smrt, která stále vede, ale Beze stopy šlape na paty. Proto toto hodnocení.

Knihu určitě doporučuji, ale upozorňuji na téma psychických onemocnění, které Eva do knihy skvěle zakomponovala a donutilo mě to otevřít i Wiki :)

29.10.2023 4 z 5


Teorie býka Teorie býka Magdalena Maxová

Jsem vděčná @knihydobrovsky a @sberatelkaknih, že mě vybrali a poslali #recenznivytisk prvotiny @magda_z_hongkongu. Autorku jsem začala sledovat od příspěvku o dopsání knihy a navíc jsem býk, že :D

Do knihy jsem šla klasicky bez pořádného studia anotace a vlastně jsem nevěděla, co čekat. Dostalo se mi ale skvěle napsaného humorného příběhu o 26leté ženě, která hledá sebe sama a své místo ve světě. Do její situace jsem se dokázala snadno vžít a obdivovala jsem její nebojácnost.

Autorka má úžasný smysl pro humor, který mi sedl. Několikrát jsem se zasmála a jednou jsem dokonce slzela smíchy a chrochtala. Ano :D

Přišlo mi to jako autobiografie, jak moc to bylo celé uvěřitelné. Každý Elenin krok a rozhodnutí jsem chápala, i když mě už občas ta zabejčenost (vtipné, že?:D) štvala. Ale kdo z nás pro lásku často něco neobětuje a dlouho nesundá růžové brýle?

Moc jsem Eleně přála úspěch v pracovní i milostné rovině. Doufala jsem, že udělá nějaký zásadní krok a držela palce. Konec byl skvělý, takový ze života.

Určitě budu autorčinu tvorbu nadále sledovat, protože tohle dílko mi prodloužilo život a navíc jsem přečetla knihu za 2-3 dny, což je u mě neobvyklé :)

„a mně bylo jasné, že se budu muset smířit s tím, že Francesco od teď přichází s frakem.“ Andy chrochtá :D

29.10.2023 5 z 5


Mezi nimi Mezi nimi Veronika González

Jak tuto knihu popsat? Mám měsíc odstup od toho totálního nadšení po přečtení. Nesmírně děkuji autorce, že se na mě obrátila, protože tohle bylo něco přesně pro mě a kniha mi následně způsobila velkou čtecí krizi, kdy mi nic nebylo dost dobré

Já upřímně stále nevím, jak recenzi napsat, abych vysvětlila, jak moc skvělá kniha to byla bez spoilerů, proto jsem toto toto hodnocení stále odkládala. Takže proste nějak začnu a uvidím Pokud tohle je prvotina autorky, neskutečně se těším na další počin.

Příběh nás hodí do jedné rodiny, kde evidentně nejsou úplně ideální vztahy a my postupně rozplétáme velké klubko. Autorka nás nechá nahlížet z pohledu všech tří sester a nakonec i jejich matky. Miluju, když vidím do hlavy více postavám a zároveň jich tam není nespočetně, abych si nestihla vytvořit k nikomu vztah.

Mezi nimi je naprosto skvělý rodinný příběh plný tajemství, bolesti, nevyřčených pocitů, lži a nedůvěry. Viděli jsme, že nic není černé, nebo bílé, žádný z nás není jen dobrý, nebo jen špatný člověk. Vše má pozadí, každý má minulost a své zkušenosti, na základě kterých se rozhoduje a jedná. Autorka nám nevnucuje, jak máme tu kterou postavu vnímat, vše je na nás.

Zápletky v příběhu někomu mohou připadat „až moc“, ale já jsem usoudila, že se může stát cokoliv. Celé mi to přišlo naprosto uvěřitelné a syrové. Prožívala jsem to. Měla jsem své oblíbence i velmi nenáviděnou osobu, u které ani žádné vysvětlení kroky neobhájilo. Kniha otevírá velmi citlivě několik závažných témat.

Konec byl naprosto skvělý a povýšil knihu ještě o level.

Kdo má oblibu v současných českých knihách o mezilidských vztazích a zejména těch rodinných. Určitě vřele doporučuji vyzkoušet.

29.10.2023 5 z 5