8422 8422 komentáře u knih

☰ menu

Všechny cesty vedou k válce: Příběh Ruska a Ukrajiny očima českého reportéra, 2011–2022 Všechny cesty vedou k válce: Příběh Ruska a Ukrajiny očima českého reportéra, 2011–2022 Vojtěch Boháč

Je nanejvýše dobře, že vznikají takovéto knihy, které nevznikají v nějaké útulné pracovně, ale přímo v centru dění. Knihu jsem poslouchal v aplikaci mujRozhlas a nemohl jsem se odtrhnout. Už v devadesátkách se tady na stavbách objevovalo mnoho Ukrajinců, kteří si u nás vyděl peníze a poslali je domů. Naše politické prostředí západního typu se jim zamlouvá více než to Ruské až Velkoruské. Z tohoto srovnání pochopitelně pramení touha Ukrajinců zbavit se vlivu Ruska a budovat opravdovou demokracii a svobodu. Tohle se však Rusku nelíbí. Má pocit, že jim Ukrajina patří. A to je vlastně jádro problému.

16.05.2023 5 z 5


Slovenské století Slovenské století Pavel Kosatík

Na Slovensku jsem studoval a ty rozdíly jsem cítil, ale neuměl je tak dobře popsat jako Pavel Kosatík. Výborná kniha, dobře se četla a hodně jsem se z ní naučil.

08.03.2023 5 z 5


Erebus - Příběh ztracené lodi Erebus - Příběh ztracené lodi Michael Palin

Knihu jsem si pořídil, protože autor je člen legendární skupiny Monthy Python a protože už jsem od něj četl cestopis Kolem dokola. Michael má totiž skvělý vypravěčský talent, obě knihy se velmi dobře čtou. Toto je vlastně životopis lodi. Britové mají k lodím osobní vztah. Loď je, myslím, v angličtině jedinou neživou věcí, která je ženského rodu. No a loď Erebus si rozhodně zaslouží, aby byl sepsán její životopis. Vždyť objevovala Antarktidu a potom na úplně opačném místě zeměkoule hledala severní cestu z Evropy do Asie. Příběh je sepsán s takovou pečlivostí, až na úroveň osobnostních charakteristik hlavních členů posádky. Ne, nejsou to nudné detaily, ale velmi živý obraz doby. Já jsem si to čtení doslova užil a obdivoval jsem tu odvahu, se kterou se tehdejší objevitelé, průzkumníci a dobrodruhové vrhali do takovýchto akcí s vybavením, jaké měli. Klobouk dolů. A ještě větší obdiv patří autorovi, který to všechno takto dohledal a sepsal.

18.02.2023


Jak nás mozek klame Jak nás mozek klame Albert Moukheiber

Mám za sebou více než polovinu knihy Myšlení pomalé a rychlé od Daniela Kahnemana, ale tato kniha je pro pochopení principů lidského chování rozhodně stravitelnější řešení. Čtivou formou se v ní čtenář dozví o základních záludnostech myšlenkových pochodů, ale i o tom, jak jsou tyto slabosti zneužívané marketingem. Je to skvělá příručka pro ty, kteří ty procesy v hlavě poznat a snažit se je kontrolovat a ovládnout.

18.02.2023 5 z 5


Peníze od Hitlera Peníze od Hitlera Radka Denemarková

Ten styl psaní asi některé čtenáře provokuje, ale v tom právě tkví ta originalita. Je tam hodně emocí, vztek, hrůza, touha po pomstě, ale i smíření a je to vyjádřeno tak, jak se to v hlavě hlavní hrdinky honí. Čím silnější je to příběh, tím silnější jsou ty emoce. Ty myšlenky se mohou zdát trochu zmatené a překotné, ale mě stačilo se do toho položit a příliš to nerozebírat. Důležité bylo sledovat děj a to přímo z pozice hlavní postavy knihy. Já jsem to tedy zvládl a knihu jsem si prožil. A v té chvíli mě napadlo, že bych to nikomu lacino nedaroval.

18.02.2023 4 z 5


Bajky Bajky Lucie Barošová

Jak milé, jak moudré a jak pěkné. Jsem Lucčin fanda, jinak bych se asi ke knize nedostal. Příběhy jsou plné myšlenek o humanismu, o ochraně přírody a udržitelnosti světa. Kniha se nejen čte, ale i prohlíží, je to jedinečný autorský počin. Lucka krásně maluje. Texty nejsou složité, můžete je číst dětem a pak s nimi o těch tématech mluvit. Ano, tak to Lucka myslela, neříká jak to má být, ale pojďme přemýšlet o tom, jak se toho zúčastnit. Když jsem knihu přečetl, šel jsem ji uložit do knihovny. Přemýšlím, kam ji zasunout. Uviděl jsem tam knihu od Jana Wericha Deoduši. Bajky jsem umístil hned vedle ní. Tam patří.

18.02.2023 5 z 5


Planeta hmyzu Planeta hmyzu Anne Sverdrup-Thygeson

Od té doby koukám pod nohy, abych nějakého broučka omylem nezašlápl.

23.01.2023 4 z 5


Mech Mech Ulrica Nordström

Procházky parkem nebo lesem jsou pro mne po přečtení této knihy zase mnohem zajímavější. Dokonce jsem si kousek mechu vzal domů k vytvoření vlastní mechové zahrádky v láhvi. Inspirativní...

23.01.2023 4 z 5


S orlem na zádech S orlem na zádech Iva Pekárková

Také jsem to "četl" na mujRozhlas. Těch deset dílů jsem dal naráz, do sluchátek a uvařil u toho sobotní oběd. Iva Pekárková je moje oblíbená autorka (knihu Gang zjizvených mám dokonce s věnováním) a touto novou knihou to opět potvrdila. Ona totiž nemá problém hledat náměty. Poslouchat ten příběh byl pro mne dechberoucí zážitek. A oběd se také podařil...

23.01.2023 5 z 5


Mé dětství v socialismu Mé dětství v socialismu kolektiv autorů

Inspirovalo mě to k vlastním vzpomínkám. Jsem ročník 1958, takže jsem za socialismu prožíval radostné a bezstarostné dětství, ale i mládí, kdy jsem začal chápat a posléze pochopil tu zvrácenost režimu. Pokud se někomu stýská, tak mě rozhodně ne.

28.11.2022 4 z 5


Jak přežít léčení – Veselé čtení o bolestech Jak přežít léčení – Veselé čtení o bolestech Radkin Honzák

Pan Honzák je mimořádně moudrý muž. Knihu jsem si přečetl, abych věděl, jak na to. Čeká mě složitá léčba. Kniha mě nabádá k tomu, abych se ptal, ptal a ptal, abych spolupracoval s lékařem, věřil mu a abych se ho ptal na všechno, co mě zajímá. A hlavně nepodléhat panice.

01.09.2022 4 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

(SPOILER) Ten kdo je odlišný, je podezřelý. Trochu mi na tom příběhu vadila ta detektivní zápletka. Až příliš automaticky je všem "jasné", že to musela udělat ta holka. Důkazy jsou tak slabé, ale ona je divná. Žije v bažině. Prostě se chtěla pomstít. Tady v tomto jsem cítil trochu klišé. Ale audiokniha se poslouchá skvěle.

23.08.2022 4 z 5


Fahrenheitova dvojčata Fahrenheitova dvojčata Michel Faber

Zhruba před deseti lety, možná ještě dříve, jsem tu knihu dostal k nějakému výročí nebo k Vánocům a přečetl. Některé povídky mi přišly nedokončené, příběhy zůstávaly nedovyprávěné, nakousnuté. No a ten dojem mi zůstal po přečtení. Ne, zklamaný jsem nebyl, ale věděl jsem, že se ke knize ještě jednou vrátím. To se mi právě nyní stalo. Byl jsem ale ve výhodě, protože jsem byl připraven. A tak jsem si ty povídky teď po letech znovu užil, bavil se s nimi a neměl vůbec problém s tím, proč například Manny jde hledat do zahrady myš, která byla vyhozená z okna. Prostě ho zajímá, jestli to přežila... Co myslíte, přežila?

23.08.2022 5 z 5


Tíživé noci Tíživé noci Dino Buzzati

Tři desítky skvělých, humorných, ironických, strašidelných nebo bizarních povídek. Jedna lepší jako druhá a každá má svou myšlenku. Na konci to docvakne, je to chytré, poučné, zábavné a poučné. Dost jsem si to užil.

23.08.2022 5 z 5


Píseň o Bernadettě Píseň o Bernadettě Franz Werfel

Pokud si přečtu komentáře níže, už asi nic lepšího nenapíšu. Je to opravdu skvělá kniha. Je to mistrovsky napsané, nejen jako příběh, ale i myšlenkové pochody jednotlivých postav, jejich pohnutky a důsledky rozhodnutí. Asi se k té knize ještě vrátím...

05.08.2022 5 z 5


Destrukce Destrukce Stanislav Biler

"To víte, tady na vesnici se lidi staraj jeden o druhýho, aby se každý staral sám o sebe. Vesnice má svý pravidla, to musíte přijmout."
Ale tahle knížka není o vesnici a o vesničanech. Já jsem pořád cítil, že ta vesnice je tam jen jako alegorie. Je to takový korporát. Tady se musí makat, příteli, anebo to alespoň předstírej, aby si tě někdo nevšimnul, že vystupuješ z řady. A moc nemudruj, pěkně drž krok. Na nic se neptej, protože pak se začne někdo ptát na tebe.
"Všichni musíme akceptovat, že je na světě něco, co nás všechny přesahuje, čemu se musíme podřídit. Že věci jsou z nějakého důvodu, a kdyby mohly být jinak, byly by jinak, ale nejsou, protože nemohou."
A co je tím korporátem? Může to být i stát, který se tak chová? Já si myslím, že to Standa takhle nějak myslel. A v tom se mi ta kniha zdála výjimečná.

05.08.2022 4 z 5


Divoké kvašené nápoje Divoké kvašené nápoje Pascal Baudar

Po tom, co se mi letos podařilo připravit vynikající bezovou limonádu, rozhodl jsem se, že si budu vyrábět kvašené nápoje. Z bylinek, z ovoce, z jablečných slupek, fantazii se meze nekladou. Tak jsem si pořídil tuhle knihu, která obsahuje řadu zajímavých postupů, některé se někdy mohou zdát trochu bláznivé, některé jsou výhradně z kalifornských surovin a musí se trochu přizpůsobit místním podmínkám. Ta kniha však není jen o návodech, ale o sdílení nadšení vyrábět si domácí kvašené nápoje. Takže už jsem pár nápadů zrealizoval a našel si nový koníček. Nebojte se experimentovat, jedinou zásadou je přežít to.

27.07.2022 5 z 5


Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Pro mě skvělý zážitek. Eleanor zápasí se svým osudem, za který nemůže. Matka ji připravila otřesné dětství a ona se z toho chce dostat. Nejdříve naivně, bez pomoci, a nakonec s psycholožkou. Má štěstí, okolo ní jsou lidé, kteří jsou empatičtí. Do děje jsem se nechal vtáhnout, o Eleanor se bál, přál jí, aby se z té hrůzy dostala a nakonec věřil, že už jí nic neublíží.

27.07.2022 5 z 5


Veterinářka Veterinářka Gillian Hick

Je to pěkně napsané, s takovým veterinářským nadhledem. Nemohu si pomoci, ale při poslechu audioknihy si ten děj představuji trochu jako film. Možná to má kdekdo... Jakmile se dostanu k těm naturalistickým popisům těch veterinárních zákroků, zvyšuje se mi tlak. Takže kniha je vhodná jej těm, kdo tyhle představy nemá, anebo mu nevadí popis postupu zatlačování vyhřezlé dělohy zpět do krávy. Tohle se mi špatně vstřebávalo...

27.07.2022 4 z 5


Původ ctnosti Původ ctnosti Matt Ridley

Je člověk dobrý anebo zlý? Je možné vytvořit "nového člověka", jak chtěli nacisté, ale i komunisté? To bychom popírali zákonitosti. V knize jsem se mnohokrát našel. V knize Sapiens od Yuvala Noaha Harari jsou daty doložená fakta, že tam, kam člověk přišel, tam začaly mizet živočišné druhy, které se nedokázaly bránit lidské chamtivosti. Pokud nyní hovoříme o "přírodních" národech, které žily, nebo žijí "v souladu s přírodou", pak to snad mohou být jen ti, kteří se dokázali včas ukáznit ještě před tím, než si všechny zdroje ve svém okolí vymlátili.
Ne, ne, idealismus tady nefunguje.

20.07.2022 5 z 5