Tíživé noci

Tíživé noci https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43518/bmid_tizive-noci-Q0v-43518.jpg 5 25 6

Výbor krátkých, namnoze autobiografických povídek ze života reálného i snového.

Přidat komentář

newtory
26.01.2023 5 z 5

Trochu Borges, tak trochu Kafka, znepokojujúci je tento Dino naozaj znepokojujúci.

8422
23.08.2022 5 z 5

Tři desítky skvělých, humorných, ironických, strašidelných nebo bizarních povídek. Jedna lepší jako druhá a každá má svou myšlenku. Na konci to docvakne, je to chytré, poučné, zábavné a poučné. Dost jsem si to užil.


Politre
12.10.2020 5 z 5

Naprosto bravurní vyrovnaná sbírka převážně kratších povídek o 5 až 10 stránkách. Většina dějů prolíná tajuplno a podivno s až hororovou atmosférou (např. Stroj, Obluda, Myši), ale vůbec se nejedná o horor v laciném a prvoplánovém pojetí, kolikrát si lze s povídky vzít i nějaké to moudro do života (Kolombra, Schůzka s Einsteinem či Ale na dveře tlučou dál). Několikrát se mi po dočtení stalo, že jsem se nad povídkou zamyslel a hledal v jejím obsahu skrytý význam. Pak tu jsou texty spíše melancholické, smutné. Mezi ně lze zařadit takové povídky jako Dva řidiči nebo mistrovskou Hrboly na zahradě. U nás málo známé dílo, které by si ale zasloužilo o dost větší pozornost.

puml
09.02.2020 5 z 5

Tíživá kvalita. Opravdu mistrné povídky. Jedna lepší než druhá. Často jsou to takové moderní pohádky. Při četbě jsem si často vzpomněl na Davida Lynche a Darena Aronofského, především jeho film Matka. Buzzati vytváří neotřelé fantaskní světy alá Franz Kafka nebo J. L. Borges. Doporučuji.

FilMo
11.01.2017 5 z 5

Od Buzzatiho som dlho zháňal akúkoľvek knihu a konečne sa mi podarilo nájsť práve túto v jednom bratislavskom antikvariáte. A musím uznať, že vôbec nesklamala, práve naopak, bola to jedna z najlepších poviedkových kníh, aké sa mi kedy dostali do ruky (vyššie je snáď už len Dahl:) Buzzati vedel výborne miešať zdanlivo jednoduché príbehy s neobyčajnými fantastickými až surreálnymi zjavmi. Mnohé poviedky sa končia veľkým prekvapením, ktoré čitateľ do konca vôbec neočakáva (tu je tá spojitosť s Dahlom) a iné zas akoby nemali ukončenie a nechávajú priestor otázkam a pocitu prázdnoty. Tie surreálne, a pre mňa najzaujímavejšie: Padající dívka, Vajíčko, Obluda, Začarované sako, Stroj; Manželka, které narostla křídla; Strašlivá pomsta domácího zvířete. Emocionálne najpôsobivejší príbeh je ten posledný v knihe. Volá sa Hrboly na zahradě a tam sa Buzzati čitateľom zdôveruje naozaj od srdca a úprimne. Veľmi dobré 4,5*

Makrela Liška
05.06.2015 4 z 5

Příjemné a čtivé povídky, které ovšem při čtení v jednom kuse čtenáře unaví svou stejnou výstavbou. Jejich snový nádech a vyvrcholení v nedořečených pointách mi stále evokovalo způsob, jakým s napětím pracuje Roald Dahl.