Závěj

Závěj https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504906/bmid_zavej-wlP-504906.jpg 4 273 80

Temný katastrofický thriller od celosvětově oblíbené mistryně mrazivých příběhů. Tři obyčejní lidé čelí děsivé skutečnosti a riskují vše, aby dostali šanci na záchranu a vykoupení. Hannah se probouzí v havarovaném autobusu uvězněném vánicí. Meg sedí v lanovce, která uvízla vysoko nad zasněženými horami. Carter hledí z okna izolované lyžařské chaty, jejíž generátor začne v bouři vypovídat službu. Pokud selže, hrozí, že něco, co se skrývá uvnitř, unikne. Všechny tři čeká boj o život. Boj s nebezpečím, které má moc pohltit celé lidstvo... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Drift , 2023


více info...

Přidat komentář

monika0356
20.04.2024 3 z 5

Toto tema nepatri mezi me oblibene, ale i tak jsem knihu docetla a ke konci uz me to i trosku bavilo :)

Duchoslp
18.04.2024 3 z 5

No asi jsem čekala trošku jiný směr příběhu a na konci pořád zůstává spousta otázek, ale knížka se čte dobře. Líbí se mi střídání dějových linek, a je určitě lepší než Škvíra.


Januli
14.04.2024 4 z 5

Kdybych nečetla předchozí knihy autorky, tak bych po knize nesáhla. Ale to by byla škoda. Bavila mě, fakt se dobře četla i když téma nebi moje nejoblíbenější... Po přečtení když se nad tím zamyslíme, nedává spousta věcí smysl a není to reálné, ale když nás tím nebudete přemýšlet, tam si knihu můžete užít. :-)

slasherko
07.04.2024 odpad!

Vyhodené peniaze. Strašná hovadina.

Proveju
07.04.2024 5 z 5

Tak toto mně neskutečně sedlo. Čtivé, napínavé, hltala jsem každé slovo. Moc povedený příběh. Doporučuji!

EliBla
04.04.2024 4 z 5

Ze začátku jsem se ztrácela ve jménech postav. Kniha mě nutila číst dál a dál. Bylo napínavé, jak vše dopadne. Závěr knihy mě dostal. Bohužel téma celé knihy pro mě není.

krakenka8
04.04.2024 3 z 5

*Nejedná se o zcela objektivní komentář..
Nedávám plný počet hvězdiček, ale to jen proto, že to není můj žánr. Ale to je jen můj problém, u čtení jsem byla opravdu napjatá jak kšandy. Každopádně depresivní knížka, kterou okamžitě posílám dál

Dandulka
27.03.2024 3 z 5

Opět a zase parodie na C-19. Proč? Už mi to začíná jít na nervy. Nakonec se to všechno popletlo a dějová linie se ztrácí. Myslím, že už toho bylo dost. Těšila jsem se na pěknou knížku, ale tohle mě zklamalo.

MiroslavKutík
27.03.2024 4 z 5

Tři dějové linky to byla pecka, se mi to hodně líbilo. Akorát že začátku moc postav a na konci pak žádná.... Moc se mi líbilo jak do sebe linky nakonec na sebe navázaly pro mě to bylo nečekané a celou knihu jsem si říkal jak to na sebe naváže..


Knihu doporučuji..

Kniholapka
24.03.2024 3 z 5

Zvláštní čtení...vlastně ani nevím jestli dobré nebo špatné. Prostě zvláštní. Více časových rovin, propletené postavy i osudy...Jeden závěr.

josef2900
21.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Kniha určitě není nic špatného, jenom to asi nebylo úplně pro mě. Napřed teda zápory. Zápletka byla víceméně jednoduchá, že bude nějaká postava procházet všemi příběhy, mi bylo jasné po asi 100 stranách. Velmi mi vadilo vysvětlování jak pro blbečky: "to je ta fotka, na které je jeho sestra, z druhé strany jsou napsaná dvě jména, Daniel a Peggy " ano je nám to jasný, nepotřebuju, aby mi to někdo řekl, doslova jak to je, dokážu si jako čtenář i věci domýšlet, díky! Na několika místech mě rozčiloval i překlady který prostě nedával smysl tím, že byly slova a věty překládány doslovně, ale v češtině se takhle prostě nemluví.

Pokud bych se měl zaměřit na klady, tak kromě hlavního twistu, že Daniel prochází všemi třemi příběhy, byli i vedlejší dějové linky docela zajímavé. Oceňuji, že se autorka nebojí zabíjet svoje postavy, což pro mě často bývá u podobných knížek problém.

Průměrná kniha, ale už si ji asi znova nepřečtu.

Karoley
20.03.2024 5 z 5

Venku zuří bouře. Uvnitř číhá chladnokrevný vrah. A všude hrozí nákaza děsivou infekcí..
Přežije jen ten, kdo dokáže zabít..

Tři dějové linie - Hannah a havarovaný autobus, Meg a rozbitá lanovka, Carter a odřízlá horská chata. Vánice, závěje. Virus. Středisko. Hvízdalové. Záhada uzavřené místnosti.

Přečteno během dvou dní, tohle se nedalo odložit.. nečekané zvraty a parádní rozuzlení! Jedna z top knih od C.J. Tudor.

"Můžeš být dobrák, nebo můžeš přežít".

lucie5078
11.03.2024 5 z 5

A z nebe budou padat vrány. Skvělý to bylo. Strhující děj, střídání vyprávění tří postav, zápletka. Tleskám.

PetraBery
10.03.2024 3 z 5

ZáVěJ je trochu jiný žánr než jsem od autorky čekala. Tři dějové linky, u kterých jen čekáte, kdy a jakým způsobem se protnou. Postapokalyptické dílo, kde moc nelze přemýšlet nad reálností, ale jen si tu zimní jízdu užívat.

andysek88
06.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Mám z toho rozporuplné pocity. Místy to bylo překvapivé, kniha je napsaná jednoduchým čtivým stylem. Nicméně příběh jako celek byl strašnej paskvil. U scén, jako byl císařský řez, vybuchování helikoptéry, únik přes suchý hajzl nebo přežití ohořelého pilota, jsem nevěděla, jestli se mám smát nebo brečet.
Konec byl taky divnej. Už se k ní nevrátím.

Renatecka
06.03.2024 1 z 5

Když já raději propracované psychologické thrillery, ne tyhle krví nasáklé horror-scifi nepodarky. Na začátku tři dějové linky, v každé asi deset postav, sotva si člověk zmapoval jména, tak o dvacet stran dále je třetina mrtvá :-D Na konci knihy jsem už tak spěchala, abych měla čtení za sebou, že mě motiv ani rozuzlení už moc nezajímalo. Kniha mi bohužel vůbec nesedla.

Kubajzz
06.03.2024 5 z 5

Knížka byla super, a hlavně její druhá část, která mě jí nenechala odložit a musel jsem ji dočíst do konce :-) Temný mrazivý thriller, místama dost brutální zřejmě nebude pro jemné povahy, ale za mě byl super. Určitě doporučuji ;-)

Luccinda
04.03.2024 5 z 5

Po naprostém zklamání z Kříďáka i Jámy už jsem myslela, že to s autorkou vzdám. Závěj ale měla natolik zajímavou anotaci, že jsem se rozhodla dát jí šanci, a dobře jsem udělala.

Závěj byla perfektní! Přečetla jsem ji za dva dny, bylo to temné, napínavé a místy i hororové čtení s mrazivou atmosférou a neskutečnými zvraty. Nechápu, jak tohle mohla napsat stejná autorka jako překombinovaného Kříďáka a tuctovou Jámu. Závěji nemám co vytknout, byla přesně podle mých představ.

krevetka79
04.03.2024 5 z 5

Za mě dost brutální knížka, ale skvěle napsaná. Takový příběh jsem vůbec nečekala.
Tudor opět ukázala, že umí psát čtivě a pro mě originálně.
Příběh se třemi dějovými linkami, které spolu navzájem souvisí.
Z knížky přímo čiší beznaděj a bezmoc, ale také neskutečná potřeba pomsty , za nespravedlnost světa bohatých a obyčejných lidí.
Virus a hvízdalové mi zůstanou dlouho v hlavě.
Mohu jen doporučit .

Pan_Švec
24.02.2024 4 z 5

Mám slabost pro knihy, jejichž děj je vržen do své vlastní reality bez jakýchkoli okolků a vysvětlování, prostě se začne odvíjet a čtenář až postupně poznává, jaká ta realita vlastně je. „Závěj“ se odehrává ve světě, který je zdecimován pandemií, jež rozdělila lidstvo do tří nesmiřitelných táborů: nemocných, kteří jsou nositeli vysoce nakažlivého viru, zdravých, kteří si své zdraví snaží uchovat za jakoukoli cenu, a těch, které nemoc zabila. Je to svět, v němž lidstvo ve snaze přežít ztratilo všechny morální zábrany, ale v němž se ještě udržuje setrvačné zdání funkčnosti společnosti. Zpětně chápeme, jak přicházel „konec světa“ – že to nebylo ani potichoučku, ale ani s velkým třeskem. Že to šlo zprvu pomalu, ale pak jako když se utrhne útes a zřítí se do moře. Jak málo stačilo k destrukci všeho, co nás drží pohromadě. Nutno podotknout, že ačkoli jsou nakažení vykreslováni zdravými jako nestvůry, ve skutečnosti ničím takovým nejsou. Žádní zombies, jak to u podobných témat bývá obvyklé – tady jde jen o lidi vytěsněné ze strachu až za okraj společnosti. Říká se jim „hvízdalové“, protože jejich dýchací ústrojí virus prožral, ale nezničil.
„Závěj“ má v sobě prvky hororu, detektivky, dystopie, akčního vyprávění a točí se kolem tří hlavních postav a jejich vlastních příběhů odehrávajících se v jiných dějových pásmech. Díky nim jsme schopni pochopit začátek dějinného zvratu, jeho hrozivý průběh a marný boj lidstva proti viru i nakaženým i blížící se konec. Nebo se konec neblíží?
Hannah se snaží společně s dalšími přeživšími pasažéry dostat z havarovaného a ve sněhu uvězněného autobusu. Meg je s několika dalšími lidmi uvězněna v promrzlé kabině lanovky. Carter slouží na polofunkční horské výzkumné základně.
V té knize je všechno: rozklad světa, boj o život jednotlivce, svíravá realita uvěznění a samoty, vraždy z chamtivosti, prozření, boj se zlem i ve vlastních řadách, pomsta, hrůza a rezignace.

Štítky knihy

thrillery tajemství hory a pohoří

Autorovy další knížky

C. J. Tudor
britská, 1972
2018  73%Kříďák
2019  71%Jáma
2020  82%Ti druzí
2021  87%Upálené
2023  74%Škvíra

Kniha Závěj je v

Právě čtených23x
Přečtených339x
Čtenářské výzvě73x
Doporučených13x
Knihotéce169x
Chystám se číst282x
Chci si koupit131x
dalších seznamech8x