Z hovna bič

Z hovna bič https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356298/mid_z-hovna-bic-Zod-356298.jpg 4 108 27

Co si asi tak může člověk slibovat od života, když ho osud obdaří ne zrovna přitažlivým zjevem, mizerným zrakem, předčasnou plešatostí a navrch jménem Daniel Richard Nixon (ne, po žádných příbuzenských vazbách nepátrejte, to jen Dannyho otec projevil svůj republikánský zápal)? Nejspíš nic moc. Takže žádný div, že je z Dannyho v osmatřiceti osaměle žijící muž se špatně placeným zaměstnáním, těžce závislý na alkoholu a nikotinu. A když pak v práci dojde k reorganizaci a jeho místo zruší pro nadbytečnost, je to už vyloženě na mašli. Na druhou stranu by mohlo být i hůř. Tak například Dannyho bývalý kolega Tim je momentálně z důvodu svedení nezletilé osoby (ačkoli sám tvrdí, že to bylo přesně naopak) na útěku před zákonem, a především před otcem dotyčné slečny, zástupcem šerifa Grizzoffskim, bývalým armádním sniperem s dlouhými prsty a touhou po krvi. Čeká na Dannyho nová úžasná kariéra v maloobchodním prodeji či v psychoterapeutické praxi? Najde konečně spřízněnou duši, s níž by kráčel životem? Je tou pravou oddaná katolička a milovnice koček Wenda, tajemná Abby, mladičká Olivia nebo bývalá spolužačka Lizzie? Na všechny tyto i další otázky vám odpoví nejnovější humoristický román C. D. Payna.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Unpleasant Poet , 2017


více info...

Přidat komentář

orson
27.05.2021 3 z 5

Takový vyčpělý Mládí v hajzlu po dvaceti letech. Čekal jsem něco víc, něco co má aspoň pointu nebo závěr. Celkově asi nejslabší kniha od autora, co jsem četl.

ZuzanaZ83
25.04.2021 1 z 5

Žádné hluboké čtení to nebylo. Chvílemi jsem přemýšlela, proč tohle někdo napsal a vydal. Český překlad názvu knihy taky není úplně na jedničku. Každopádně byla to fajn pauza mezi thrillery a masakry, ke kterým se o to nadšeněji vracím. :-)


TwoFace
08.04.2021 4 z 5

Velice příjemná knižní jednohubka, svižně psaná, čtivá, hořce zábavná. V Payneově portfoliu jedna z těch slabších, ale pokud je čtenář dosud nepolíben autorovou tvorbou, nic nepozná.

Tereza457
19.03.2021 4 z 5

Ač jsem to nečekala,kniha mě bavila od začátku do konce. Nečekané zvraty, lehký humor. Hlavní hrdina byl takový tragéd, ale byl to fajn příběh. Za mě super odreagování.

eltondo
12.08.2020 3 z 5

Nic moc. Danny si sice postupem času získal moje sympatie, ale nějaký výraznější vývoj a závěr mi tu chybí. Účast na zločinu v závěru - to byla zbytečná a za vlasy přitažená epizoda.
A nechápu ten český název (originál je The Unpleasant Poet = nepříjemný básník)

Shui-Xian
09.03.2020 2 z 5

Zatím to nejslabší, co jsem kdy od Payna četla.
Bavila mě Dannyho schopnost zchytralé improvizace a pár konverzačních perel (kde autor znovu jasně dokazuje, že psát umí mimořádně), ale víc pochválit nemůžu. I u odlehčeného příběhu na jeden-dva večery bych čekala více realističnosti. Navíc děj netáhne ani některá z četných postav-jsou to zkrátka jen nevěrohodné prototypy.
Hvězdička navíc za terapeutickou zápletku. Ta byla zajímavá, pestrá a chvílemi překvapivě jasnozřivá. Škoda, že netrvala o něco déle.

sarsevcikova
03.11.2019 2 z 5

Nebavilo mě to, možná v jiném období života, ale pro teď určitě ne.

slawa.cap
13.08.2019 5 z 5

Mám rád Paynovi knihy, jsou ztřeštěné, ale mají i něco nad čím se člověk musí zamyslet. Tady je to spíš o tom přemýšlení, než popadání se za břicho. Mockrát jsem se s Dannym celkem sžil a v lecčem se mu podobám, jen doufám nejsem takovej tragéd. Myslím, že každej chlap to tak aspoň trochu má :)
V knížce je míň humoru, než jsem u autor zvyklí. Teda humor tu je, ale dost melancholický a hořko-sladký. Je tu spoustu sexuálního napětí, jak to C.D. perfektně umí, ale i přes Dannyho prvotní chvástání ani jednou neskóruje.
Rozhodně se kniha nedá srovnávat s Mládím, možná tak s Dědictvím, ale i tak se mi líbila

ladna
10.06.2019 4 z 5

Kniha určitě stojí za přečteni, protože je to prostě něco jiného i když ten prostý styl mě chvílemi vadil, ale bez něj by to nešlo. Legrace to tedy je, i když někdy je vám hrdiny až líto, jindy z toho mrazí. A určitě jsem měla výhodu, že jsem nečetla slavnou sérii Mládí v hajzlu.

PetK
19.04.2019 3 z 5

Když jsem (pravda, drahně po třicítce) objevila Mládí v hajzlu, byla jsem nadšením doslova unešená, byla to bomba a můj tehdejší přítel už na Nicka pomalu žárlil, že mu věnuju víc času než chlapovi z masa a kostí. :-) Z Hovna bič byl jen slabý odvar. Pár výborných vtipů, slovní ekvilibristika v dialozích... Bohužel, Payne sám sobě nasadil hodně vysokou laťku. Ale šanci mu ještě dám, to zas ne že ne.

sachista
13.04.2019 5 z 5

Od začátku jsem měl dojem, jako bych četl nějakou poctu Ch. Bukowskému anebo nějakou parafrázi jeho děl. A nahlas jsem se smál, což se mi u knihy už dlouho nestalo. A později jsem nabýval ještě jiných dojmů - jako bych četl Mládí v hajzlu pro dospělé. Zasáhla mě silná vlna nostalgie a nesčetněkrát jsem si vybavil, jak jsem v dospívání tuto kultovní záležitost hltal. Z hovna bič si mě naprosto získal a patří mezi mé nejlepší literární zážitky posledních měsíců - samozřejmě, že jde o ty odlehčenější.

lachtan77
04.03.2019 4 z 5

V posledních dnech čtu samé thrillery a mám už dost toho násilí a napětí. Říkal jsem si, že dám změnu a přečtu si nějakou oddechovku. Payne mi poskytl všechno co jsem potřeboval a očekával. Bylo to tak jednoduché bez zdlouhavé zápletky a všudypřítomného napětí. Stačilo si jen "užívat" Danyho trable. Když to tak zpětně zvážím vlastně by se k němu nic jiného než smůla nehodilo. Upřímně pro mé pobavení bych mu ani žádné zázračné štěstí nepřál :) Já byl nadmíru spokojený.

whiolet
28.02.2019 2 z 5

Tak tohle byl zatím můj největší omyl letošního roku.
Kniha byla totálně o ničem.
Kromě pár dobrých hlasek, to byla ztráta času.

petrpospa
25.02.2019 4 z 5

Naprostá oddechovka. Napsáno jednoduše a bez příkras. Žádné vymýšlení, žádné těžko uvěřitelné situace, žádná z prstu vycucaná řešení. Příběh lůzra, který se pravděpodobně nikdy nestal, přitom se podobných životních peripetiích děje kolem nás spousty. Příběh odehrávající se na malém kousku Kalifornie, ale mohl se stát kdekoli jinde. Vtipné konverzace, věrohodně popsané životní situace, reálné prostředí. Kdybych tuto knihu náhodou nevzal do ruky, nic by se nestalo. Jen by byla škoda, že mě minula.... Jdu se mrknout po dalším literárním počinu C. D. Paynea

Patapuf
26.10.2018 4 z 5

Mě se to líbilo.... hlavní hrdina je sice těžký tragéd, který všechno pokazí, ale čím déle to čtete, tím víc ho začnete mít rádi...

malkina11
20.09.2018 3 z 5

Chvílema to byla fakt prča...ale čekala jsem víc. Mám kamarádku, která umí uplést z hovna bič...tuhle knihu jí věnuju :-))

akina
18.07.2018 3 z 5

Podle mě zatím autorova nejhorší knížka. Celkově si jeho knihy užívám, ale tato mě opravdu nenadchla. Nemůžu říct, že bych se nesmála, to zas Payne umí vždy, jen už to nebylo celou knihu. Třetí hvězdička pro tuto knihu je tak spíš pro autora.

Jaruš7
16.07.2018 5 z 5

Originál - The Unpleasant Poet - Nešťastný básník
Titul z obálky vzbuzoval rozpaky zda se přiznat, či ne, k četbě. Autor při poslední návštěvě Prahy se s úsměvem vyslovil - Češi milují humor. Možná to bylo ve chvíli, kdy měl schválit úpravu překladu titulu této knihy. Mám dojem, že si odvážel Zážitek. (Mládí ... je na tom podobně). Má úprava "Z exkrementu bič" v mých NEJ.
Paynovi hrdinové jsou ti, co maléry a životní kiksy krášlí
nápady jak z průšvihů do pohody, která je v nedohlednu.
Citace :"Krásná holka se skrznaskrz prohnilým charakterem. Co by si člověk mohl víc přát."
"Nejsem si jistá, jestli je můj manžel ten správný materiál na otce."
Přiznám se, moc se mi líbil trik " moudré stařičké bábrle na zneplatnění svatby její vnučky, " (Boží).
C.D.Payne mě stále baví.:-)

Edlik
17.06.2018 2 z 5

Upřímně nic moc... Od C. D. Payna jsem četl Mládí v Hajzlu a to se mi hodně líbilo, i Nestydaté plavky jsou ok. Ale bohužel tato kniha je hodně slabá. Prakticky nulový vývoj hlavní postavy... Dannyho projev jakoby z oka nebo kopírky vypadl od jiných Paynových hrdinů.

evilunicorn
23.05.2018 3 z 5

No,takže..že bych se celou knihu lámal v pase,to se říct nedá.Není to vysloveně špatná kniha,ale humoristických knih a mnohem lepších znám celou řadu.Navíc,děj vyznívá na konci jaksi do prázdna,a já měl pocit,že autor už prostě sám neví jak dál.Podtrženo sečteno,nejvíc mě bavily ty básně na koncích kapitol :)