Tamařino souhvězdí

Tamařino souhvězdí https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414869/bmid_tamarino-souhvezdi-NTn-414869.jpg 4 370 107

Život devatenáctileté Liv se ani trochu neubírá směrem, kterým by si přála. Přijímačky na vysněnou fotografickou školu nevyšly, místo toho studuje práva, přivydělává si jako servírka v kavárně a těžko hledá společnou řeč s rodiči. A pochybuje. O sobě, o tom, co cítí, o své budoucnosti. Jedinou spřízněnou duší je její nejlepší kamarádka Johana, sarkastická mladá novinářka, která má navzdory drsné fasádě sama problémů až dost. Všechno se ale začne obracet vzhůru nohama, když v kavárně potká o několik let starší Tamaru. Tamara ji fascinuje a zároveň děsí – její tajemnost i náhlý příval citů, který k ní Liv začne chovat. Tehdy ještě netuší, jak moc měsíce strávené po Tamařině boku ovlivní zbytek jejího života…... celý text

Přidat komentář

knihozroutka_il
10.02.2024 5 z 5

Tohle byl krásný příběh. I když smutný. Popravdě knihy s LGBT tématikou úplně nevyhledávám, tuto jsem si koupila pouze podle obálky. A rozhodně nelituji. Příběh je popsán jemně, citlivě a hezky plyne. Zpočátku jsem se ztrácela v dějové lince Edinburgh, ale i to bylo brzy pochopeno. Líbila se mi umělecká stránka knihy, téma fotografie a podrobný popis jak postav, tak prostředí, jako by tam čtenář byl s nimi. Dokonce i veškeré smutky jsem prožívala společně s Liv. Knihu doporučuji všem, kteří někdy byli na rozcestí a měli před sebou hromadu dobrých i špatných rozhodnutí.

ElikaS
19.01.2024 4 z 5

Musím říct, ze mě knížka příjemně překvapila. Na gay romance jsem zvyklá a baví mě, ale lesbickou jsem až do teď nečetla a moc jsem od toho neočekávala.
Nejvíc se mi líbilo, že knížka vlastně není prvoplánová romantika jako spíš příběh o hledání sebe sama. To mě na knížce bavilo nejvíc. To jak Liv hledala svou životní cestu. A musím vyzdvihnout konec, který mě potěšil.


Satyrka
02.12.2023 5 z 5

Teda... Páni! Ještě teď při psaní komentáře si utírám slzy a nos. Ten konec mě totálně dostal! Ale totálně!!
A vlastně celá kniha. Velmi čtivě, citlivě, autenticky psaná. Do všech těch pocitů jsem se dokázala vcítit, asi i proto, že nemálo z nich sama znám, přestože trochu jinak, asi jako většina. Opravdu v neskutečně moc emocích a jednáních jsem se viděla.
Dřív jsem hodně vyhledávala knihy s tématikou, kdy jsou spolu dva muži, nebo i ženy, ale tahle je úplně jiná, krásná, něžná, přestože se celou dobu snažíme společně s Liv vyrovnat se s tím vším, bojovat se životem, nevzdávat to, najít v něm něco víc než přežívání. Ta kniha má hodně co říct, a taky říká. Dlouho mě žádná kniha takto citově nedostala. Já nemám víc slov, nevím, jak víc popsat svoje pocity z téhle knihy. Úžasná! Moc doporučuju! Tuhle knihu jsem chtěla už delší čas, moc mě zaujala jak anotace, tak název. A co teprve ten obsah!
Snad jen dodám, že i já mám v rodině jednu takovou Zitu.
A na konci (spoiler) máme jednu osobu, co překonala veškerý nátlak od společnosti, a s pomocí přátel si splnila svoje touhy a cíle, zůstala taková, jaká se cítí, a jaká chce být, a osobu, která se očekávání od společnosti podřídila.

Bafy
05.08.2023 5 z 5

Kniha o Lásce, strachu, manipulaci a tzv normálnosti. Kniha je takovou psychoanalýzou nejen jedinců, ale společnosti jako takové a to proto, že autorka velmi realisticky nahlíží na emoce a dokáže je vykreslit tak že pohltí. Otázku "Kolikrát lidé ubližují druhým ve jménu dobra?" by si měl pokládat každý. Třeba by pak lidem došlo, že nejvíce si ubližují sami a že nikdo nikomu nedal právo ubližovat.....

LucySmile
07.05.2023 4 z 5

Krásná kniha o lásce a prosazování vlastních snů. Trochu mi tam vyřadily zápisky z deníku.

SimonaA.
25.04.2023

Přiznám se, že jsem se knihy trochu bála, vztah dvou žen moc v knihách nevyhledávám, ale nelituji. Jak už zde psalo více lidí, není to až tak o ději, ale lahodí to prostě oku. Krásná čeština, krásné popisy, krásné vyjadřování. Spíše jako soubor citátů o lásce. Místy opravdu smutné. Trochu mě rušila ta druhá souběžná linka, která je sama o sobě maličko spoilerem. Ale celkově krásné, jen více takových knih.

sall02
04.04.2023

Tak tohle se líbilo. A moc. Samotný příběh by mě asi tolik nenadchl, kdyby nebyl napsán tak nádherným vypravěčským stylem. Musilová opravdu umí. Krásným způsobem používá jazyk, že je radost číst i tenhle příběh, který ve své podstatě tu byl mnohokrát před tím. Je to hořkosladký příběh zakázané lásky, který končí smutně, a vlastně moc krásně. Já si čtení moc užila.

Samotný děj byl možná trochu předvídatelný, tušila jsem, že to bude místy emoční ždímačka a i jsem velice rychle pochopila druhou dějovou linku v budoucnosti, po samotném příběhu a před epilogem.

Postavy byly super. Realistické, s mnoha nedostatky (tak jako obyčejní lidé) a zároveň "trojrozměrné". Měla jsem pocit, že jsou skuteční a v Praze je můžu potkat. Jedinou výjimkou byla bohužel postava Livina tatínka. Vím, že takoví lidé jsou, že jich není málo a že toto vidění světa je bohužel u nás běžné. Studuj, jinak nic nejsi, a studuj to co chci já, protože jinak budeš nešťastná. Jen mě mrzelo, že ona postava byla trochu černobílá. Na téhle postavě šlo ukázat mnoho, a sice to tak bylo, ale šlo to možná ... realističtěji? Asi chci moc, přece jen jsme v žánru YA literatury.

Přesto mě kniha uchvátila, byla citlivě napsaná a příběh mě neskutečně chytil. Moc doporučuji :-)

rest
15.03.2023 4 z 5

K této knize jsem přistupoval opatrně a to hned ze dvou důvodů. Za prvé jedná se o knihu od české autorky. A za druhé jedná se o knihu od české autorky s LGBT tématikou. Ale po začtení začal můj strach postupně opadat. A musím se přiznat, že si mě tento přiběh s milými postavami zasazenými do barvitě popsaného prostředí města Prahy získal. Za mě ideální oddechová četba.

nikinikiniki
22.01.2023 3 z 5

Nebyla to špatná kniha, takový průměr, co mě nenadchl ani neurazil. První polovina knihy se četla dobře, do druhé jsem se už musela nutit.

Hakl54
15.11.2022 3 z 5

Pro mě příliš rozvláčné, bez děje.

lištička123
12.11.2022 5 z 5

Líbila se moc, stejně jako Černooká.

johoho
26.07.2022 5 z 5

Od knížky jsem neměla přílišná očekávání, nakonec jsem byla nadšená. Příběh je emotivní, se sympatickými a reálně vykreslenými postavami, se kterými snadno soucítíte (hlavně Liv a její kamarádka Johana - tu jsem si zamilovala) a navíc napsán krásným jazykem. Už se těším na autorčina další díla. Ještě lepší než autorčina prvotina

Ajli
06.07.2022 4 z 5

Opravdu milé překvapení. Knihu jsem přečetla za den a moc se mi i přes některé chyby v textu, které nesnáším :D líbila.

Anniee
22.06.2022 4 z 5

“Ale možná jsme všichni v určitých chvílích něčími přístavy, a jindy zase loděmi.”

Jemná knížka co zahraje na struny každý citlivý duše. Každej máme svou Tamaru. Děkuju.

Mayla
05.04.2022 5 z 5

Už ČERNOOKÁ mě svým příběhem a stylem psaní ohromila. Tamařino souhvězdí mám ale ještě raději - je to nádherně propracovaný příběh plný přátelství, citu, něhy a souznění dvou spřízněných duší. Skládám poklonu ( a vděk) autorce, která vytvořila něco tak emočně nabitého a reálného s tak odvážným tématem. Dnešní společnost moc potřebuje knihy tohoto typu. Ukázat tak lidem, že jsme si všichni rovni bez rozdílu, a že není nutné topit se v textu věnovanému sexuálním praktikám dané komunity = v čemž si libují především homofóbní jedinci,aby nás pak za to mohli odsuzovat,ale já jim snad taky koukám do ložnice? - jistě,já jsem jedna z těch vámi odsuzovaných, vážení :) Tamařino souhvězdí nám představuje podle mě hlavní hodnoty vztahů - lásku k druhému s jeho klady i zápory, v nejčisčí a nejupřímnější zpověďi, s projevy radosti, smutku, starosti a péči o druhého pod taktovkou absolutního splynutí duší. Možná jsem snílek ,ale co je v partnerském vztahu důležitější? Záleží pak na tom, jestli takhle žije heterosexuální pár nebo dvě ženy?

zsykorova
26.03.2022 4 z 5

(SPOILER) Tamařino souhvězdí je pro mě osobně velmi emotivní příběh. S hlavní hrdinkou Liv jsem se dokázala ztotožnit a pochopit její emoce. Liv a Tamara jsou naprostá zlatíčka. Opravdu mě zamrzelo, jak a proč jejich vztah skončil. Na čtení tohoto příběhu jsem se velmi těšila a rozhodně nejsem zklamaná.

Aneleh
24.01.2022 5 z 5

Mladá autorka píše velmi vyzrále, vyjadřuje se nádherným jazykem, nelze jí vůbec nic vytknout. Číst tuto knihu byl zážitek a stejně jako broskev28, jelikož jsem věkově jinde než hrdinky v této knize, přemýšlela jsem také, jak by se situace vyvíjela a jak by to celé dopadlo, kdyby Tamara opustila svoji rodinu. I mně překvapila naprostá absence sexu a myslím, že to byl záměr, aby vynikl cit a duševní souznění Liv a Tamary. Za velmi důležitou pokládám část, ve které Liv hledá cestu k rodičům, zejména ke svému otci. Spisovatelka mě překvapila tak, že určitě zkusím i její Černookou, líbí se mi její vyjadřování, styl jejího psaní a těším se na všechny její další knihy.

vandalindakova
05.11.2021 5 z 5

Tohle bylo za mě veliké překvapení. Jak nevyhledávám přímo LGBT knihy a českou tvorbu k tomu, tak toto bylo hodně moc dobrý.
S autorkou je to mé první setkání, a zjistila jsem, že umí psát velmi dobře. Její styl je krásný a čte se moc dobře.
Kniha obsahuje dost témat, která nejenže jsou aktuální, ale může se s tím potýkat každý z nás (a to se nejedná jen o tu LGBT linku). Jedná se o vysokoškolský život, střety s rodiči, hledání sama sebe. Co bych chtěla hodně vyzdvihnout je to, jak je tu krásně zobrazený právě tlak okolí. To jak se od vás pořád něco očekává, a jakmile chcete jít jiným směrem, tak jste k ničemu a ničíte si život.
Tento příběh umí zasáhnout, umí donutit člověka se zamyslet. Je to opravdu skvělá kniha, která za mě stála za to, si ji přečíst.

bárbra13
11.10.2021 4 z 5

Žánr, který normálně nevyhledávám, ale kniha se mi hodila do akce 1 + 2 zdarma :D. Ale mile mě to celé překvapilo. Zaujal mě hlavně způsob prolínání děje z minulosti a ze současnosti v podobě deníku. I přes to, že jsem díky zápiskům z deníku věděla, jakým směrem se příběh ubírá, lákalo mě to číst dál. Jsem ráda, že jsem také zkusila něco jiného, než heavy fantasy a válečné romány. Sice mi asi potrvá dlouho, než si nějakou podobnou knihu opět pořídím, ale ráda si rozšiřuji obzory.

Knihodrak
09.09.2021

Nemůžu téhle knížce dát hodnocení. Protože jak byste ohodnotili sami sebe? Jakoby mi celá knížka mluvila z duše...někdy jsem se knížku i bála otevřít jak moc popisovala moje pocity, situaci a to všechno, co se se mnou teď děje...neustálr jsem brečela, protože číst něco takhle osobního je na jednu stranu krásné, ale na druhou stranu srdcervoucí....EXISTUJE MOJE TAMARA, ale bohužel ona to s nejvyšší pravděpodobností necítí stejně a je těžké to zjistit, když máme možnost si pouze psát a vidět se málokdy... :(