Stehy

Stehy https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470327/bmid_stehy-nNd-470327.jpeg 4 417 100

Do butiku úspěšné návrhářky Lucie vejde Anna, mladá studentka filozofické fakulty, která si chce koupit nový kabát. Nesetkává se jen zákaznice s prodavačkou, ale především milenka s manželkou. Anna udržuje tajný poměr s Luciiným manželem a přišla pohlédnout do očí své konkurentce. Netuší však, že Lucie přesně ví, kdo do butiku vkročil. Atmosféra houstne a ožívá příběh dvou rozdílných životních cest, jejichž středobodem je jeden osudový muž. Stehy na nastřádaných ranách se napětím začínají párat a je jen otázkou času, kdy bolest začne být nesnesitelná.... celý text

Přidat komentář

lydie7986
01.04.2024 5 z 5

Dobře vystavěný příběh. Forma dvojího vyprávění je hodně zajímavá a dost mě to bavilo. Škoda, že nám nepovyprávěl svoji verzi příběhu taky Hynek, možná by to z něj udělalo menšího padoucha ;-)

Mychaela
11.03.2024 3 z 5

Konečně jdu aspoň trochu s místním proudem :D. Stejně jako většině, ani mně nebyla žádná z postav sympatická, a tak jsem nikomu nefandila, bylo mi tak nějak jedno, kdo komu ublíží a mohla "v klidu" číst.
I když asi přece jen blíž mi byla Lucie. Rozumná Lucie, která se raději kousne, bude držet hubu a krok a chovat se, jak se od ní očekává - ale proč vlastně? Aby neumřela sama?
Zároveň si ale dovedu samu sebe představit i na místě Lucie. Když je člověku 20, je labilnější, neváží si sám sebe, sebevědomí na 0 a je vděčněj za cokoliv. A k tomu cokoliv se lehce upne, namlouvá si, jak je to skvělý a nechce o to přijít...
Depka no. Škoda, že je to psané tak nějak moc afektovaně, všechny postavy jsou hnány do extrému, mi přišlo. Celé to pak působí méně uvěřitelně a přirozeně.


Honey0105
02.03.2024 2 z 5

Na knihu jsem se opravdu těšila a brousila si na ní zuby už dlouho. A to hlavně, protože zazněla v podcastu Knižního klubu.
Začátek mi přišel opravdu zajímavý. Dva pohledy, dva příběhy. A do půlky to zajímavé i bylo. Pak nějak nerozumím, co se pokazilo, ale najednou to začalo být divně překroucené. Chování Anny mi přišlo dost nelogické. A asi se mi také nelíbilo, jak najednou musela mít každá z postav něco extra. Ať už se jedna pomazává menstruační krví, druhá se kouše, někdo se snaží upít k smrti. No, moc moudrá jsem z toho nebyla. Za mě nejdřív super nápad, ale ztvárnění už potom dost pokulhávalo. Díky počtu stránek to naštěstí nebylo až takové utrpení.
Autorku ale rozhodně nezavrhuju a uvidíme, jestli přijde i s něčím dalším.

Janina2609
22.02.2024 3 z 5

“Ve chvíli, kdy přišel zpátky do kuchyně, jsem viděla, jak mu šok setřel z tváře všechnu přetvářku, veškerou teatrálnost. Nikdy jsem ho takového neviděla.

Trochu nešťastný byl záměr autorky, která pro dramatičnost příběhu zvolila více časových rovin a příliš
časté střídání dvou hlavních ženských postav ve vyprávění. Rušilo mě to při čtení a celkově kniha vyzněla až chaoticky. Bohužel, protože námět a duševní pochody zklamaných žen byly popsány moc pěkně

LooneyCZ
25.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Zvláštní styl prolínání dvou příběhů, několik časových rovin, otevřený konec. Za mě dobré a zase trochu jiné. Obě hrdinky mají docela bohatou sbírku traumat, ale navenek se snaží působit dokonale a nad věcí. Anna mi ale lezla na nervy o něco víc. Je to přesně ten typ hrdinky, který nechápu. Rozervaná a věčně nespokojená, samé kňú, zajištěná, s dostatkem času nechat se drásat každou blbostí. Ani Lucie není zrovna adeptka na nejoblíbenější postavu, ačkoli ona za sebou aspoň má zážitky, které si s sebou do života vláčet nechceš. Takže má člověk trochu pochopení. No a pak je tu Hynek. Totální vůl, který v sobě skrývá něco, pro co ho obě ženy (a zřejmě ještě pár dalších) obdivují. Přitom by zasloužil leda tak pár facek. Toto panoptikum doplňuje spousta dobře propracovaných vedlejších postav jako Julie nebo Heda.
Čtení to není zrovna veselé, ale čtivé to je hodně. Někoho možná nepotěší pojetí konce, mě tahle varianta přišla jako důstojné uzavření...

kaja9825
09.01.2024 3 z 5

Hodnocení: 3/5

Na tuto knihu jsem se v rámci společného čtení moc těšila a nakonec mám dost rozporuplný pocity.

V knize sledujeme milostný trojúhelník z pohledu manželky a milenky. Lucka (manželka) a Anna (milenka) se setkají v butiku, který Lucce patří. Obě si myslí, že ta druhá neví jak jsou propojené skrze Hynka, ale tohle setkání není náhodné a my se dozvídáme o osudech těchto dvou žen, které je svedly dohromady.

V první řadě mi neskutečně vadilo po celou dobu to přeskakování v čase. Přítomnost je setkání protagonistek v butiku a pak každá přemýšlí a vzpomíná, ale občas člověk prostě nestíhá sledovat, jestli jsme ve vzdálenější nebo bližší minulosti a je to celé zbytečně zmatečné.
Z postav mi byla nejblíž Heda, která se objevuje jen na pár stránkách, ale ze všech byla nejvíc normální.
Hynek je blbec a Lucka s Annou jsou zvláštní, i když každá má svoje důvodu pro své chování.

Pomyslnou třešničkou na dortu, který rozhodl o horším hodnocení byl konec. Bohužel jsem čekala nějaký ucelený závěr. Ani ne happy end, ale prostě jasné ukončení celého příběhu, který za mě skončil dost nedostatečně a i když se mi kniha vcelku líbila, tak nakonec jsem dala jen 3 hvězdičky. Každopádně myšlenka knihy se mi líbí.

Anniee
06.01.2024 5 z 5

První kniha roku a hned pětihvězdičková! A tyjo, na to že to je prvotina, tak velký dobrý. Tak skvěle napsanou knihu jsem už dlouho nečetla. Hodně propraný téma, ale zpracovaný naprosto kouzelně. Plný bolesti, lásky, nesplněnejch snů a vnitřních bojů. Nejvíc mě dostala ta věta “Kousni se. Nevinně míněná blbost a pronásleduje to člověka celej život.

Nik..
05.01.2024 5 z 5

Musím říct, že jsem z toho měla velký strach. Normálně jsem zastánce thrilerůů a hůře, takže tenhle žánr pro mě byla velká neznámá. Ale musím říct, Prošlo to Je to jeden z těch příběhů, kde autorka skáče z jedné časové osy do druhé. Ale poměrně dobře se v tom dá zorientovat. Tentokrát musím říct, že počet postav je taky únosný a nemusíte si nic zapisovat

Zápletka: Dvě rozdílné ženy, dva rozdílné životní příběhy, jedna manželka, jedna milenka, jeden chlap. V této knize jsou dopodrobna rozebrány obě strany. Jak strana manželky, tak i strana milenky. A musím říct, že vy vlastně soucítíte s oběma a doufáte, že chlap dostane co proto Příběh poutavý, zajímavý a částečně si myslím, že je i celkem ze života. Co se mi teda ale vůbec nelíbilo, byl konec příběhu. Byl otevřený a ty já obecně nemám vůbec v lásce. Potřebuji mít stručně a jasně daný závěr, prostě potřebuji

Závěr: Určitě doporučuji, ideální knihy na dlouhou chvíli.

Romča11
30.12.2023 5 z 5

Takhle zajímavou knihu jsem dlouho nečetla. Příběh je vyprávěn ze dvou úhlů pohledu a to z pohledu manželky a z pohledu milenky jednoho, toho samého muže a to se mi neskutečně moc líbilo. Umožňuje to v příběhu ukázat věci, které by bez toho nešly.
Líbilo se mi, jak byl v knize popsán vývoj obou vztahů a jak to jednotlivé postavy ovlivnilo. To bylo brilantní.
Díky těmto unikátním dvou pohledům na jeden příběh navíc kniha poskytuje mnoho důležitých témat k zamyšlení, což velmi oceňuju.
Zaujalo mě i téma módního návrhářství, které jsem měla skrz Lucii možnost blíže poznat. Zároveň se mi líbilo, že se obě hlavní postavy potkávají právě v Luciině salonu. To byla výborná scéna.
Příběh je napsán skvěle, velmi čtivě, má spád, odsýpá a je rozdělen převážně do kratších kapitol, kdy se vždy střídá kapitola z pohledu manželky a z pohledu milenky.
Líbilo se mi, jak byly popsány jednotlivé hlavní postavy, naprosto do příběhu zapadaly a nejvíc jsem nenáviděla toho muže, které vodil hlavní hrdinky za nos a naopak mi bylo líto Lucie, ale vlastně i Anny.
Téhle knize nemám absolutně co vytknout, je výborná.
Celkově se mi kniha velmi líbila, hlavně díky originální formě a moc doporučuju. Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla.

JointlieKat94
28.12.2023 4 z 5

Hodně jsem se rozhodovala, jestli dám tři, nebo čtyři hvězdičky a zvolila jsem tu lepší variantu.

A to i přes to, že jsem vlastně vůbec nebyla spokojená s koncem. Bude to mít pokračování? Protože pak bych to chápala.

S knihou a jejím příběhem, vyprávěný manželkou a milenkou, jsem fakt byla spokojená. Všechno se odehrálo ve chvilce, avšak s myšlenkami se vracíme zpátky do minulosti, na úplný začátek. A to bylo hodně vydařené. A proto potřebuji vědět, jak to dopadne, protože Hynka bych do zadele nakopala jako manželka, i jako milenka!

Líbilo se mi to. Četlo se to opravdu dobře. :)

NikyTaky
19.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Na knihu jsem se strašně těšila, dostala jsem na ní doporučení od kamarádky a nemohla jsem se dočkat. Anotace mně velice zaujala. Příběh se mi líbil, líbilo se mi, jak se se střídají pohledy postav v knize. Naprosto se dokážu vcítit do postavy Anny, kdy jsem si ve svých 20 letech připadala stejně nezdolná jako ona. Ačkoliv ta nesnesitelná lehkost bytí byla opravdu nesnesitelná a pražský akademický svět takový je. Starší muž, jenž Vás zahrne komplimenty, že jste zajímavá a jiná, vyvolá ve Vás naději, že jste ta opravdová, neopracovaný diamant, ale přesto Vám nic neslíbí. Je to velmi syrový příběh, kdy přemýšlíte jestli je Vám líto podvedené manželky (samozřejmě) nebo poblouzněné milenky, která je taky lidská bytost a prostě se zamilovala ? A jak z toho vyjde heroický Hynek, kterému nevěra už jednou prošla?
Lucie byla také velmi zajímavá postava, self made woman se šrámy na duši i na těle, které skrývala stejně jako svoje pocity a emoce (Typuju ji na kozoroha). Život se s ní nemazal a ona se zas nemazala s Julií. Taktéž se dokážu zcela ztotožnit s jejich posledním rozhovorem. Chladný, racionální, všeříkající.
Velmi povedené. Těším se na další počin.

spongy
08.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Novela se mi vlastně líbila – zajímavý styl psaní, zápletka a příjemný počet stran. Mám s ní ale také několik problémů, kvůli kterým se k ní asi už nevrátím:
Nerada to píšu, ale celé čtení mi zkazil otevřený konec. Trošku souhlasím s komentářem, že to zavání kalkulem. Nechci, aby byl žádný čtenář zklamán, tak ho prostě raději vynechám. Někdy mi tyto konce nevadí, ale v tomto případě je zkrátka tolik možných finálních scénářů, že bez něj příběh přestává být relevantní a stává se z něj pouhá anekdota bez většího smyslu, přesahu. Proč toho tolik víme o postavách a jejich minulosti, když pak, když dojde na lámání chleba, nevíme, jak se k situaci dokázali hlavní aktéři postavit? Každý autor si ale knížku samozřejmě napíše tak, jak chce a zamýšlí... Mně zkrátka jen toto ne/zakončení nesedlo a po docela slibné gradaci (schovávání v kabince) zklamalo.
Souhlasím také s názorem, že se není lehké ztotožnit ani s jednou postavou. Pasivní a sebelítostivá manželka, otravná nevyzrálá a pozérská milenka, toxický narcis Hynek (i když ten mě vlastně zaujal nejvíc, asi protože toho o něm víme nejmíň). Postavy se nikam ale nevyvíjejí, nepřekvapují. Možný konec, kdy manželka konečně zasáhne by pro ni byl i v rámci příběhu dobrým překročením vlastního stínu, její pasivity. Ale nedočkáme se ho. Mám si z toho vzít, že lidi se nemění? Možná, ale na zapamatovatelný příběh je to zkrátka málo. Big reveal ohledně smrti Julie a co tomu předcházelo jsem asi moc nepochopila. Co nám to mělo říct?
Co se ale autorce opravdu povedlo je vykreslení postav pražské ,,smetánky“. Je vidět, že ji má přečtenou. Svědčí o tom i její studium na FAMU a ročník narození. Jistě takových Ann potkává všude dosyta. Takových pseudointelektuálek je plné Jericho, ošuntělé kabátky a v ruce Nesnesitelná lehkost bytí. Na první pohled uvědomělá, nad věcí, tah na branku, ale možná se léčí už tři roky u psychiatra, protože má daddy issues a antidepresiva zapíjí bílým vínem. A takovou ,,dokonalou“ manželku, vždy upravenou, ale plochou najdete zas v každém design shopu.
Každopádně počet stran dělá i tento banální příběh čitelný, jen vám asi příliš neutkví v paměti.
Na prvotinu je to ale každopádně velmi slušný počin a těším se, s čím autorka ještě přijde.
65%

Petra00
25.10.2023 4 z 5

Knížka mě bavila moc, četla se fajn, krátké kapitoly a střídání pohledů dělalo příběh zajímavý. Postavy mi sedly, ikdyž měly své stinné stránky. Jen Hynek mě štval svým chováním. Ten konec bych si představovala možná trochu jinak, asi víc uzavřený, chtěla bych víc věcí vysvětlit a dozvědět se, jak to všechno dopadlo. Ale určitě povedená kniha.

alzbeta2843
23.10.2023 5 z 5

Podľa anotácie som si povedala, že to bude určite príbeh o nešťastnom manželstve, do ktorého prenikla mladá holka. Ale! Nebudem určite kaziť zápletku, avšak poviem len, že kniha nie je tak jednoduchá ako sa zdá, tak ako život sám. Veľmi sa mi páčil štýl, akým je kniha napísaná, kedy sa striedajú rozprávačky a vo mne to vyvolávalo trochu bipolárnu poruchu, pretože som neústale menila svojho obľúbenca v knihe a musím povedať, že ani v závere knihy sa to nezmenilo.

knihttik
15.10.2023 3 z 5

Jeden muž, jedna žena, jedna dívka. Milostný trojúhelník, situace stará jako svět sám a přesto trochu jinak. Téma, kterému rozměr novely vyloženě sluší.
Vlastní milostné vzplanutí a navazující “komplikace se odehrávají v poměrně krátkém časovém období. Období chladu, kdy dívka obléká svůj stylový klasický kabát zn. Harris Tweed.
A jsme u velmi zajímavého prvku knihy. Motiv kabátu prochází celým příběhem – od první kapitoly až na úplný konec. Velmi příhodné, neb hlavní postava podváděné ženy je vyučená “švadlenka, což je jejím okolím často dehonestováno.

SuperSmidrs
13.09.2023 5 z 5

V dovětku paní autorka píše, že se při vzniku knihy potýkala s jakousi řekněme tvůrčí krizí. Tak já bych chtěla vidět její dílo, které krizí neprošlo, protože to v tom případě bude ženiální :-) Vycizelovaná psychologie postav, střídání pohledu jednolivých aktérek milostného trojúhelníku, styl psaní, rozhodně stojí za to!

Wajny
28.08.2023 4 z 5

Již podle anotace je patrné, že tato kniha nenabízí lehké čtení. Setkání dvou žen, Lucie úspěšné návrhářky a manželky, a Anny, mladé studentky a milenky, není jen povrchním příběhem. I přes zpočátku zjevný rozdíl mezi těmito postavami, čtenář postupně zjišťuje, že je spojuje mnohem více než pouhý zájem o jednoho muže.

Knihu jsem přečetla za jedno odpoledne, což svědčí o skvělé autorské práci. Krátké kapitoly vám zaručí dynamiku příběhu a nechybí zde ani pohledy z minulosti a vše se precizně překrývá se současným děním v butiku.

Pravidelné střídání pohledů milenky a manželky bylo vyvážené a líbilo se mi, že ani jedna nebyla brána jako ta čistě hodná či špatná postava, ale obě dvě jsou na tom úplně stejně a je jen na nás, jak se na ně díváme. Kniha tak podněcuje otázky: Co motivuje ženy k přijetí role, která často trpí společenským stigmatem? Je to opravdu tak hrozné být něčí milenkou?

Autorka nám dokonale vykreslila psychiku hlavních postav, ukázala jejich nejistoty, sny a plány, stejně jako jejich snahu ukazovat se okolí v co nejlepším světle. Nezapomněla ani na popisy rodinného zázemí a vztahů, což pomohlo formovat jejich charaktery.

Bohužel jediné mínus vidím v tom, že jsem se nedokázala ani s jednou postavou ztotožnit a prožívat, tak jejich příběhy a problémy naplno. Vadila mi jejich namyšlenost a nepřipouštění vlastních problémů. I tak, ale autorka dokázala obě postavy napsat srozumitelně a většinu jejich činů a chování chápu. Ale od všeho jsem tak trocho odtažená a do příběhu jsem se nedokázala ponořit naplno.

Otevřený konec jsem uvítala, dodal příběhu hloubku a umožnil čtenářům vytvořit si vlastní závěry. Přišlo mi, že tím byl celý příběh umocněn.

Instagram - Nikmakbooks

milito999
23.08.2023 3 z 5

Zaujala mě anotace a pak jsem knihu přečetla za pár hodin.
Zajímavý příběh dvou žen a jejich vnitřních bolů. Spojuje je jeden muž.
Škoda otevřeneho konce. Jak to bude vlastně dal....? :-)

Knihotyna
18.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Dvě ženy. Dva pohledy. Dva příběhy. Jeden muž, který je spojuje.

Kniha nás zavádí do dne, kdy do butiku Lucie přijde Anna. Lucie je manželkou Hynka a Anna je jeho milenkou. Během toho, co si Anna zkouší kabát se dostáváme do jejich příběhu - od minulosti až do současnosti - každá z hrdinek nám otevře své srdce a mysl a my poznáváme ne jen její vztah s Hynkem, ale její život, rodinu i bolest.

Co se mi líbilo:
- postavy se ve vyprávění střídají, je však velmi rychlé se zorientovat, která žena nám právě přibližuje svůj příběh
- obě ženy mě svými příběhy zaujaly (musím přiznat, že mi byla sympatičtější Lucie)
- sledujeme uspořádání rodin, manželství, přátelství, mileneckého vztahu - to, jak něco naoko vypadá a jaké to ve skutečnosti je - co je realita a co dovolíme, aby bylo realitou?
- postava Hynka byla velmi zvláštní a já musím říct, že pro mě velmi nesympatická (ale napsaná byla skvěle!)

Mohu doporučit! Kniha ze života, kde není nic černobílé ani růžové. Je to takové, jaké dovolíme, aby to bylo. To, co skryjeme či neřekneme ostatní neví. To, zda je to správné, už je věc druhá.




SPOILER
- v knize se objevuje alkohol (ve větší míře), sebepoškozování či smrt blízkých osob

hanka1580
09.08.2023 5 z 5

Milostný trojúhelník z pohledu milenky a manželky. Dvě ženy a jeden osudový muž. Jak tohle skončí? Na knihu jsem dostala doporučení už pár měsíců zpět od kolegyně z VŠ, ale nějak jsem na ni zapomněla a následně jsem na ni náhodou narazila v knihovně. Zaujala mne anotace a tak jsem řekla, že ji zkusím. Neměla jsem velká očekávání a možná i pro to, pro mne byla kniha velmi příjemným překvapením. Musím říct, že zprvu jsem se musela soustředit na to, kdy se vyprávění Anny mění na vyprávění Lucie, ale po krátké chvilce už to bylo ok. Příběh byl velmi zajímavý v tom, že nahlížel do myšlenek obou žen. Psychika dělá hodně a to, jak dokáže zamávat s naší osobností, i jak často se díky tomu obracíme ke společnosti alkoholu, se dočtete právě na stránkách této knihy.