Snehová sestra

Snehová sestra https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423778/bmid_snehova-sestra-ORI-423778.jpg 5 204 65

Štedrý večer sa blíži. Pre Juliana je to najkrajší deň v roku. Vôňa perníkov a mandarínok, praskanie ohňa v kozube a blikotavé svetlo sviečok. Tento rok je však všetko iné. Julianova rodina prežíva hlboký smútok. Julianova staršia sestra Juni ochorela a náhle odišla. Otec s matkou sú natoľko presiaknutí bolesťou, že na Vianoce nemajú ani pomyslenia. Zmenili sa na tiene niekdajších rodičov, stratili životnú radosť, fantáziu, družnosť a schopnosť počúvať. Krátko pred Vianocami sa Julian zoznámi na plavárni s novou priateľkou Hedvigou. Červenovláska so zelenými očami je nesmierne zhovorčivá, priateľská a miluje Vianoce. Pozve Juliana na horúcu čokoládu do svojho vianočne vyzdobeného domu, kde každá izba dýcha nezabudnuteľnou žiarivou atmosférou umocnenou snehovými vločkami za oknom. Ale aj Hedviga skrýva ťaživé tajomstvo, ktoré musí Julian objaviť...... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Snøsøsteren , 2018


více info...

Přidat komentář

marketa3815
03.02.2024 5 z 5

Dcera si přečetla znovu po roce, tentokrát ve svých 9 letech, a je mnohem shovívavější než loni, ze 3 hvězdiček je najednou 5, začaly se jí líbit ilustrace i příběh a přečetla ho opravdu svižně. Nicméně příběh ji stále nedojímá.

Mojepočteníčko
24.01.2024 5 z 5

Někdy je toho reálnýho v životě až moc. Prohýbáme se pod tíhou každodennosti, nezastavujeme. Držíme v rukách horký hrnky kafe, chvíli se díváme z oken, přemýšlíme a v zápětí je odkládáme, protože....cokoliv.

Dnes jsem se souhrou okolností ocitla ve velmi (VELMI) časných ranních hodinách v pokoji svého syna. I s tím hrnkem :) Otevřela jsem Sněhovou sestřičku a začala číst...zastavila jsem.

Tohle bylo tak krasný! Ale tak hrozně moc, že jsem se z toho ještě nedokázala vzpamatovat :)

Byl to hřejivý a dojemný příběh, který voněl po horké čokoládě a zároveň jemně mrazil, jako vločky sněhu, co se vám zvolna snáší na tvář. Vyprávěl o dětském přátelství, o síle vzpomínek a rodinném poutu, o vánočních zázracích i o tom, že někdy prostě stačí jenom věřit.

Všechny dojmy jsou navíc umocněny překrásným grafickým zpracováním. Ty ilustrace jsou nepopsatelné :)!

Je to příběh, ke kterému se příští zimu určitě vrátím. A vy na tom rozhodně budete stejně, pokud se rozhodnete, že si ho přečtete. Což rozhodně udělejte :)

Doporučuji!


grizlinka
01.01.2024 5 z 5

Nádherné ilustrace a velice poutavý a trochu jiný vánoční příběh. Napred jsem si říkala jestli je to úplně vhodné pro děti ale na druhou stranu zase vhodna forma jak jim vysvětlit něco o smrti.

elenai
30.12.2023 5 z 5

Vánoční příběh, který nebyl jen o Vánocích. Líbila se mi celková poetika knihy, něžnost a laskavost, kterou knize dodávaly přenádherné ilustrace. Originální mi přišla i jména sourozenců - Juni, Julián a Augusta. A všem bych přála kamarádku, jakou byla Hedvika Juliánovi. Zkrátka a dobře, bylo to pro mě velké pohlazení, ačkoliv při dočítání ve mně vytanul takový hořkosladký pocit a přiznám se, že mě konec nenechal chladnou. 95%

escapelle
27.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Chtěla jsem zavést rodinnou tradici, čtení vánočních příběhů. Toto byla naše první kniha. Příběh je to krásný, já při předčítání brečela na každé druhé straně, ovšem u dětí (14 a 9) a manžela tato kniha velkého nadšení nevzbudila. Samý hřbitov, smrt, hroby...Mně se moc nelíbil styl, jakým jsou psány dialogy. Stále dokola "ona řekla, já jsem řekl, ona na to, já na to..
Krásný příběh, který by se líbil víc, kdyby byl podán trochu jinak,i kdyby měl zůstat stejně smutný.
Rozhodně bych tuto knihu nenazvala bestsellerem.
Možná chyba v překladu?
Ilustrace ale naprosto úchvatné.

vendulanovotna
27.12.2023 5 z 5

Nejnádhernější knížka, co se mi letos dostala do rukou <3 Hezký příběh, i když místy smutný, stejně jako život, a překrásné ilustrace. Nejsem už dávno dítě, ale radost jsem ze čtení měla obrovskou. Příběh byl dokonalý, kouzelný, i když ne čistě pohádkový. Líbí se mi zařazení vážnějšího tématu, které je předáváno s laskavostí... spousta zajímavých myšlenek. A v neposlední řadě je skvělé, že může vyjít i na celý advent... Moc mě to bavilo, dojalo, pohladilo po duši. Těším se na filmové zpracování.

m_martina
22.12.2023 5 z 5

A tohle byla poslední kniha, kterou jsme si s vnučkami před letošními svátky přečetly. Teď si dám pauzu a budu se věnovat rodině, knihy přijdou na řadu zase až koncem roku... Sněhová sestřička je moc hezké vyprávění, také smutné, dává ale naději do budoucna. Trochu jsme si s vnučkami poplakaly, ale kniha včetně nádherných ilustrací se nám líbila.

fis.rena
15.12.2023 5 z 5

To je tak úchvatná kniha! Úchvatná obsahem i ilustracemi. Já ještě nikdy neviděla tak dechberoucí,"živé " obrázky a Sněhová sestřička si je skutečně zaslouží.
Příběh,kterým nás provází kluk Julián,má vánoční nádech,je veselý,smutný,plný naděje i slz. Příběh o tom,že vánoční duch není pouze vůně perníčků a nazdobený stromeček. Jak těžké je smíření se v duši dětské i té dospělé,a jak je důležitá pomoc a citlivý přístup.
Ráda se ke knize vrátím v další předvánoční čas a připomenu si,že mám být vděčná a pokorná.

Imaginárium
12.12.2023 4 z 5

Ďalší z Vianočno-zimných príbehov, ktorý rozpráva o chlapčekovi, ktorému zomrela staršia sestra a aký vplyv to má na celú rodinu. Netradičné, na zamyslenie so severským nádychom, ktorý Maja Lunde vie dokonale zachytiť. Kniha je plná krásnych ilustrácií, na ktoré sa dá pozerať hodiny.

Jane2016
10.12.2023 5 z 5

Myslím, že za posledních pár měsíců jsem se trošku přesytila thrillery, detektivkami a hororovými příběhy. Ke konci roku jsem se tedy zařekla, že budu číst převážně romantiku, odpočinkové knihy a pohádky! A proto, když jsem spatřila obálku Sněhové sestřičky, musela jsem si tento příběh přečíst. <3

A nebudu Vám lhát, jedná se o nejdojemnější a nejsmutnější pohádku, kterou jsem kdy četla. Knížka vypráví smutný příběh, který je ale krásně napsaný a nejednou Vás chytne za srdce. Já jsem během čtení několikrát brečela. Troufnu si tvrdit, že na tenhle příběh jen tak nezapomenu.

Nesmím zapomenout na krásné ilustrace, které doprovází celou knihu, já se díky nim cítila zase jako dítě. Znáte to ne? Takový ten pocit, jak se nemůžete dočkat další stránky, protože je na ní spoustu obrázků! Tak přesně takto jsem to měla!

Knížku velmi doporučuji, ale spíše pro starší děti, za mě ideál tak 8-10 let. <3

bookcase
08.12.2023 5 z 5

Na férovku - poslední třetinu jsem celou probrečela, nejen kvůli úžasnému citlivému textu, ale také kvůli těm krásným a dokonale živým ilustracím. Tohle povinně přečíst, pokud jste také někoho ztratili.

marierachel
23.08.2023 4 z 5

Krásná knížka s ještě krásnějšími ilustracemi. Myslím, že krásnější ilustrace jsem ještě neviděla. Knihu jsem četla s dětmi (5 a 7 let) a trochu se bály. Znovu bych to udělala asi tak, že bych si knihu nejdřív přečetla sama a pak bych ještě pár let počkala, než moji malí citliví čtenáři ještě trochu povyrostou. Oni mají zatím rádi veselejší a bezstarostnější příběhy. Poetiku knihy ocenit uměly, ale celkově na ně byla moc teskná.

Mně se kniha líbila, ale asi jsem ji zpočátku nedokázala dobře odhadnout. Byla temnější a méně vánoční, než jsem podle popisu a obálky čekala.
Je velmi poetická a poctivá. Taková bolestně krásná.

Tamirai
14.04.2023 5 z 5

Kniha, ktorá sa dá čítať každý rok a vždy si pri nej aj poplačem, aj sa usmievam a neprestávam sa kochať krásnymi ilustráciami vo vnútri.

Eliška063
23.03.2023 5 z 5

Krásný, dojemný příběh. Je výborně napsaný a je doprovázen pěknými ilustracemi. Doporučuji

petraso
23.02.2023 5 z 5

Od podívání krásná kniha s krásnými ilustracemi. Dojemný smutný příběh.
Jen chování rodičů mě mrzelo.

Minem
15.02.2023 5 z 5

Krásný a přitom smutný příběh. Zajímavá kombinace, která donutí dospělého se nad sebou a svým životem zamyslet...

Damaj
22.01.2023 5 z 5

Nádherná knížka s úžasnými ilustracemi a velice smutným, ale laskavým příběhem.

Dsenbi
21.01.2023 5 z 5

Naprosto nečekaný konec. Knížka krásná a přečtu dětem a až budou větší.

Lovehorses365
20.01.2023 5 z 5

Nádherně smutná kniha.

Rosana
08.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Krásná knížka, a ještě krásnější ilustrace. Sice jsem nečekala, že v knize bude co do činění s duchy, jelikož téma duchařiny nemám vůbec ráda, ale budiž. Takže hlavně díky ilustracím dávám pět hvězdiček. Jinak bych asi jednu dvě strhla.