Rodinné povídky

Rodinné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420941/bmid_rodinne-povidky-OYv-420941.jpg 3 229 70

Antologie povídek – tentokrát na téma „rodina“. Na krátké ploše povídek rozkreslí osm českých zkušených spisovatelů několik lidských životních etap a postojů k životu. Životní příběhy hrdinů a jejich názory jsou rozličné a odhalují vztahy k rodičovství, partnerství, k ostatním lidem i kořeny jejich postojů. Jiřina soudí, že muži jsou ubožáci a bylo by nejlepší obejít se úplně bez nich. Jenomže aby dosáhla toho, po čem nejvíce touží, muže potřebuje. Ani v rodině malé Emy tatínky nenajdeme – jak ten její, tak maminčin bydlí totiž stejně jako Ježíšek v nebi. U Svačinových je tomu přesně naopak, tam hraje prim pánské pohlaví. A rybaření. Tři muži jsou hlavními postavami také následující povídky a i oni berou své ratolesti na dovolenou. Dopadne to ovšem… všelijak. Editor Boris Dočekal.... celý text

Přidat komentář

janulka1310
27.03.2024 5 z 5

Tento soubor povídek je podle mě velmi povedený. Je to možná také tím, že mám dvě děti a manžela a spoustu pocitů, které jsem vnímala z knihy, zažívám sama. Velmi povedené mi přišly první 4 povídky - od Mornštajnové, Soukupové, Dvořákové a Gaislerové. Další tři takový dobrý průměr. U poslední povídky jsem přiliš nepochopila konec, byla na mě hodně alerogická. Ale celkově mě soubor bavil a pobavil:)

Nasko
11.03.2024 3 z 5

V rodinných povídkách poměrně jednoznačně excelovaly dámy, zatímco povídky pánů mi teda přišly dost slabé.

Mornštajnová a Geislerová ty povídky prostě umí, to byl skvost. Dvořákovou i Soukupovou miluju, zdá se mi ale, že delší formát jim sluší víc. Nicméně i tak skvělá práce, baví mě to číst. Hlavně kvůli nim si tuhle povídkovou edici vlastně z té knihovny půjčuju. To by bylo na pět hvězd.

Hejdovou a Myškovou neznám a doposud jsem od nich nic nečetla, nicméně to byla důstojná premiéra. Hvězdy čtyři.

Urban a Epstein se nicméně předháněli leda tak v tom, kdo napíše povídku hůř. Urbanovo unylé sexismem protknuté léto u prarodičů, doplněné šovinistickými průpovídkami a karikaturami žen, no tak to bylo opravdu slabé a smutné. Pokud takhle opravdu smýšlí a není to jen jakási umělecká stylizace, tak by se z něj všechny feministky světa šly oběsit.

Naštěstí je v knize i povídka Marka Epsteina, aby v tom nebyl chudák Urban sám, na koho si stěžuju. U něj mám nicméně pocit, že ta povídka nebyla vyloženě příšerná, jenom to prostě asi nebude úplně můj styl. Spíš jsem to protrpěla. Chaos, stereotyp, klišé, závěr přitažený za vlasy. Ta povídka sama sebe nebere vážně, což v knize složené z povídek o rodinných dramatech není úplně očekávané.

Zaokrouhlíme to na tři hvězdy celkem.


elenai
01.12.2023 4 z 5

Souhlasím s marketa7, napsat skvělou povídku umí jen málokdo. A co tak přičítám tady ty sbírky od nakladatelství Listen, už předem zhruba vím, co můžu čekat a co se mi asi bude líbit a co ne. Rodinná tajemství bylo celkem dobré dílko, hezky se četlo a odsýpalo, ale zdá byl naplněn potenciál s tajemstvím? To úplně netuším. 70%

marketa7
10.07.2023 3 z 5

Napsat dobrou povídku je těžké, budiž tento soubor důkazem. Zaujaly mne 4, ale i tak si na detaily už moc nevzpomenu. Jako oddechové letní čtení to ale projde.

attila1
26.06.2023 4 z 5

Soubor osmi povídek na téma rodina. Poslouchala jsem jako audioknihu a bylo to celkem fajn.

Alethea_k
25.05.2023 3 z 5

Na Rodinné povídky jsem se hodně těšila, není to pro mě první kniha z této edice. Ale jsem dost zklamaná. Na obálce jména vesměs skvělých autorů a výsledek nikde. Vedou za mě Dvořáková, Geislerová a Soukupová.

kob
25.05.2023 4 z 5

Audiokniha - při poslechu příjemně ubíhala cesta autem, ale po týdnu se na jednotlivé povídky těžko rozpomínám. Nic, co by mé paměti stálo zato uložit.

Hakl54
16.05.2023 4 z 5

Jak to již u povídek bývá, některé mě pobavily, jiné mě zaujaly a některé nic moc.

Lka
31.12.2022 3 z 5

Audiokniha :
Knihu jsou poslouchala jako audioknihu. Některé povídky byly lepší, některé horší. Celkově mě kniha moc nezaujala.

Terezka_U
14.11.2022 3 z 5

Začátek byl velmi slibný, konec už trošku pokulhával. Četlo se to ale velmi dobře.

Petra00
11.09.2022 3 z 5

Četla jsem na dovolené, což bylo fajn. Několik povídek, člověk hned ví závěr, nemusí moc přemýšlet. Nebylo to ale nic extra a nezapomenutelného. Některé povídky se mi líbily moc. Některé ale skoro vůbec, nebavily mě...
Nejvíc jsem zklamaná z povídky od Mornštajnové.

Mornštajnová 2/5
Soukupová 4/5
Dvořáková 4/5
Geislerová 3/5
Urban 2/5
Epstein 1/5
Hejdova 4/5
Myšková 3/5

Prey
23.06.2022 2 z 5

Subjektivně slabší než jiné soubory této povídkové řady.

adevis
11.05.2022 3 z 5

U knihy Rodinné povídky jsem se bavila, ale jen do půlky. První čtyři povídky od známých českých autorek se mi moc líbily. Zbylé čtyři mě nebavily a nic ve mě nezanechaly.

Alena Morštajnová prostě umí, to už všichni víme. K této povídce nemám slov, líbila se mi od prvního do posledního slova.
Setkání s Richardem a Alicí v povídce od Petry Soukupové mě více než mile překvapilo. Bylo to takový hezký, i když smutný navázání na knihu Věci, na které nastal čas.
Povídka od Petry Dvořákové v sobě na „pár stránkách“ skrývá spoustu, spoustu bolesti…
A od Anni Geislerové bych si moc ráda přečetla víc. Mohla by napsat klidně celou knihu.

Zbylé povídky si musíte přečíst sami, bohužel mě nebavily natolik, že ani o jedné z nich nemám nic v paměti.

Určitě to nebyla má poslední kniha z edice Česká povídka, ještě mám v knihovně Soukromá tajemství. Navíc povídky jsou moje, i když si dost často v duchu nadávám, proč je čtu, když toužím některé postavy poznat víc.

Nymfadora.T.
18.04.2022 3 z 5

Knihu jsem si koupila na doporučení kamarádky, a musím říci, že přes mojí počáteční nedůvěru (a nechuť) k povídkám, tohle nebylo vůbec špatné. Zase trochu něco jiného, než jsem zvyklá číst, možná vyzkouším ještě další.

oblakaknih
07.04.2022 4 z 5

Sbírky povídek mám moc ráda. Především z toho důvodu, že si v nich každý může najít to své.

V tomto případě jsem se rozhodla zaměřit na každou povídku zvlášť, i když velmi stručně.

Kniha je skvěle otevřena povídkou od Aleny Mornštajnové, která je po dočtení jednou z mých nejoblíbenějších. Autorku mám moc ráda, takže nebylo divu, že mi opět sedl její styl psaní. Dům na úbočí je o snech, vztahu mezi snachou a tchyní, ale také se v ní skrývá mnohem víc, než se na první pohled zdá.

Díky povídce od Petry Soukupové jsem se s autorkou setkala poprvé. Po první stránce jsem si nebyla jistá, jestli mi sedí její styl psaní a upřímně to nevím ani teď. V nějakém jejím rozsáhlejším díle bych si na něj ale nejspíš zvykla. Povídka zobrazuje vztah páru po dvou dětech.

Třetí povídka Return Magic je v mých očích povídka o nečekaném. Nečekaném těhotenství, nečekaných překážkách v životě, ale také o sesterském vztahu. Opět je to povídka, která mě zaujala víc než ostatní a tak trochu vyčnívá z davu. S autorkou jsem se také setkala poprvé a určitě ne naposledy!

Ema má babičku je zvláštní povídky s pochmurnou atmosférou, kterou se autorce povedlo na tak malém rozsahu skvěle vytvořit. Zobrazuje vztah matky a dcery, výchovu.

Bohužel povídka Prut mě zaujala ze všech nejméně, tak nějak zapadla mezi ostatní.

Povídka Marka Epsteina měla po dočtení něco do sebe, ale na můj vkus je v ní až moc postav, ve kterých je kvůli malému rozsahu poněkud zmatek. Opět je to jedna z těch, které mě zaujaly méně.

Morče Ireny Hejdové mě velmi zaujalo svojí originalitou, právě díky roli morčete v celé povídce. Také je zde dobře popsána problematika ve vztahu rodičů s dospívající dcerou.

Poslední povídka zakončila knihu v pochmurném a osamělém duchu, což se mi ale velmi líbilo. Skvěle vykreslená atmosféra.

Sbírku hodnotím velmi kladně, našla jsem si to své, bavila mě, skvěle a rychle se četla. Těším se na další z této edice.

amejzlík
06.04.2022 4 z 5

Z povídek některých autorů mně doslova běhal mráz po zádech. Obzvláště Dům na úbočí a Princezna domova byly hodně silné. V knize se sešli opravdu mimořádně píšící současní autoři. Mám velmi ráda třeba Miloše Urbana a jeho román Hastrman. Povídka, kterou měl v této knize, mě tolik neoslovila. Mám v plánu si určitě jednou přečíst i některé dílo od Aleny Mornštajnové. Hodně mne zaujala.

petra_slunicko
05.03.2022 4 z 5

Další povídková kniha... poslední dobou mně vyhovuje víc a víc. Stihnu udržet nit... Jak to říct? Jak tady v komentářích někdo píše, že to jsou neuvěřitelné postavy... já mám zas dojem, že je to tak ze života... a líbí se mi, jak téma Rodina každý autor uchopil po svém.

pavlinda
05.12.2021 3 z 5

Některé jsem nemusela, ale některé za pět hvězd.

kuruteku
27.09.2021 2 z 5

Vše už bylo řečeno - jenom jsem u téhle "autobusové" sbírky (za jednu jízdu autobusem z chalupy je vše přečteno) čekal trochu více optimismu, nadhledu, popř. zamyšlení. Tomu se přiblížilo jen Morče a Return Magic. Ostatní mi přišlo na jedno pesimistické kopyto.

yellowbanna
12.08.2021 2 z 5

Asi končím se čtením těchto tematických povídkových antalogií. Už několikátá kniha, která ve mně po přečtení nezanechala žádný pocit, co by stál za zmínku. Námět většiny povídek si ani nevybavím. Mrzí mě to, protože jednotlivé autory mám v jejich běžné tvorbě docela ráda, některé i dost.