Prostituce v nacistických táborech

Prostituce v nacistických táborech https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382943/bmid_prostituce-v-nacistickych-taborech-IBm-382943.jpg 4 142 66

Himmlerovy nevěstince. Aby nacisté upevnili svůj systém a minimalizovali vnitřní odpor, aplikovali násilné metody i proti ženám. Hitlerův věrný paladýn Heinrich Himmler do rozsáhlé strategie zakomponoval státem kontrolovanou prostituci jako součást mocenského a hospodářského zájmu. Prostitutky byly brány jako asociální zlořád, jenž představoval pro německý lid hrozbu, a ženy, které nesplňovaly představy nacistické ideologie, byly násilím sexuálně zotročeny a mnohé poslány nejen do nevěstinců pro vojáky Velkoněmecké říše, ale také do koncentračních táborů. Právě tam se běžně prováděly nucené sterilizace za pomocí vysokých dávek rentgenových paprsků. Experimentální potraty neznaly hranic a tisíce brutálních pokusů pod vedením Josefa Mengeleho vedly k bolestivé smrti. Své si prožili i homosexuálové a lesbicky orientované ženy. I když nacisté svému lidu kázali o mravnosti a hrdosti, ve skutečnosti sami činili úplný opak. V době jejich moci se tisíce žen a sotva dospělých dívek staly oběťmi různých forem sexuálního násilí, ponižování, znásilňování a mučení. Existovaly však tehdy i zvrácené formy rasového šílenství, kdy vybraní muži SS museli zplodit tisíce nových árijců v tzv. domech Lebensbornu s ochotně se nabízejícími ženami, které si vytyčily za povinnost porodit vůdci alespoň jedno dítě. Když však rozvoj nové populace nesplňoval požadovanou kvantitu, sáhli nacisté dokonce i k únosům blonďatých a modrookých dětí z celé okupované Evropy. Autor v této publikaci otevírá semknutou společenskou zvyklost, kterou dnes známe pod pojmem „tabu“... celý text

Přidat komentář

Karolinaforejt
včera 5 z 5

Kdysi jsem viděla nějaký film, ale už si nepamatuji název. Něco tam bylo, ale ne tolik co v téhle knize. I když je pravda, že se tam hodně odbíhá od tématu, ale naštěstí k souvislostem. Takže knihu mohu každopádně doporučit.

JurijMilkovic
15.11.2023 5 z 5

Moc pěkně napsané. Čte se úplně sama.


Radecek1976
14.11.2023 5 z 5

Kniha se čte dobře

Dagmus
24.10.2023 5 z 5

Třetí kniha od Mika a opět dobré čtení

ToVy
23.12.2021 2 z 5

Zajímavá kniha a hodnocením nechci znevážit čeho se týká, ale podle mě není dobře napsaná, místy se některé věci opakují, často se odbíhá od tématu, aby se něco vysvětlilo, ale nic se nevysvětlí, autor několikrát napíše, že podrobně popíše na následujících řádcích o něčem nebo podrobně vysvětlí rozdíl a ano, je to vysvětleno na několika málo řádcích a vůbec ne podrobně. Je to možná dobrá kniha, když potřebujete zabít hodinku dvě, protože víc vám kniha za přečtení nedá, což bohužel je výmluvné o kvalitě, zde neplatí, že když knihu přečtete na jeden zátah během chvilky, je to kniha čtivá, jen je prostě jednoduše napsaná, doufám, že někdo toto téma nacistických kreatur uchopí lépe a napíše opravdu čtivou knihu.

oolinkaa
02.05.2021 3 z 5

Sesumírování všech informací za období 2.sv.valky a koncentračních táborů, ale k samotné prostituci se kniha věnuje velmi málo a okrajově. Je to samozřejmě drsná kniha, ale bohužel se nevěnuje tématu , kterému měla.

Popko
19.04.2021 3 z 5

Místy drsná kniha, přečetla jsem na toto téma více knih, takže hodnotim jako průměr. Žena je vždycky větší oběť.... Bohužel

Maruspulpanu
09.04.2021 5 z 5

Kniha je neskutečně čtivá, má napínavý děj, takže se od ní jen těžko odchází.

jardaplech
07.04.2021 5 z 5

Naprosto dokonalá věc. Mnoho příkladů, dočetl jsem se mnoho nového a to se počítá.

LutherKing
12.01.2021 2 z 5

Standartní zpracování a někdy až opis známých faktů, které ovšem autor přiznává ve výčtu použité literatury.

rutto45
03.12.2020 4 z 5

Chápem, že čitateľom, ktorí sa o túto tému zaujímajú, kniha mnoho informací nepodá. Skôr by som to bral ako taký úvod do danej problematiky. 3,5*

Uma
01.12.2020 3 z 5

Čekala jsem od toho více. Nebylo to moc o prostituci spíše o Německé historii v době druhé světové války.

Jirinamac
26.11.2020 3 z 5

Poslední část knihy Sadistické dozorkyně je hodně děsivá, ale ani se příliš netýká prostituce. Jinak je knížka souhrn informací o německé krutosti, která je zmíněná i v jiných knížkách.

ava.s
25.11.2020 2 z 5

Nemohu se ubránit srovnání s podprůměrnou diplomovou práci (dle rozsahu, spíš semestrální práce), kdy má autor načtených pár publikací a zlomek použitelných informací. Vzpomněla jsem si na svou práci, kdy téma znělo zajímavě, ale také jsem měla problém s daty. Přesto si myslím, že jsem téma zvládla lépe.
Navíc úplně slyším mého vedoucího diplomky, který mi řekl, že tam mám dát nějaké obrázky, aby práce působila uceleněji a vizuálně byla zajímavější.

Kromě prostituce je v knize uvedeno víc informací o tom jak se Hitler dostal k moci, nejobsáhlejší kapitola je o dozorkyních v nacistických táborech, kapitola o homosexualitě jsou cca tři strany k tématu a další čtyři je srovnání nacismu a fašismu apod. V úvodu a závěru (prolog a epilog) je uvedeno proč tomu tak je.
Chápu, že k tomuto tématu není moc informací, nicméně za mě to je ne moc zdařilá diplomová práce a to z toho důvodu, že autor neustále odbíhá od tématu. Vše prokládá vysvětlivkami, které spíš ruší a spousta informací se opakuje, některé informace z různých zdrojů úplně nesouhlasí...Škoda, zajímavé téma, provedení velmi slabé.

Kdyby se kniha zredukovala na cca čtyřstránkový článek, bylo by to lepší. Takto bohužel, čekala jsem víc. Nevím, zda si kniha zaslouží i ty 2 hvězdičky a zda tento počin lze vůbec nazývat knihou.

Erikdecim
14.10.2020 5 z 5

Kniha je napsána neuvěřitelně lehce a srozumitelně. Zkusím jeho další.

EmaPerkaus
13.09.2020 5 z 5

Ta hrůza se mi dostala pod kůži.

DK197
27.08.2020 4 z 5

E-KNIHA: Pročetla jsem negativní komentář ke knize a musím přiznat, že prameny jsem nečetla, tak neumím porovnat věrohodnost knihy. Ale sama za sebe řeknu, že se mi téma a zpracování díla moc líbilo. Je to originální pohled na opomíjenou část druhé světové války. Velmi zajímavé. Je sice pravda, že přímo "prostituci v nacistických táborech" se věnuje autor spíše okrajově, ale nabaluje k tomu související okolnosti,, které s daným názvem souvisí, uvádějí do kontextu, popřípadě doplňují. Mně se to líbilo a autora vyzkouším znovu.

Steinschneider
08.08.2020 5 z 5

Nejsem kdoví jaký knihomol, ale na tuhle knížku jsem měl štěstí. Brutální a bohužel reálné období nácků. Je to zajímavá kniha.

Janko500
06.08.2020 5 z 5

Souhlasím s Markétou, kniha byla zajímavá a mohla být delší. V některých kapitolách jsem byl v úžasu, co se všechno událo v koncentračních táborech.

MarkétaI.
02.08.2020 4 z 5

Kniha se čte dobře a líbí se mi, že zde najdeme i pár fotografií.
Na toto téma jsem nikdy nic nečetla, takže pro mě to byla zajímavá kniha. Škoda jen, že je tak krátká.