Prolhané městečko

Prolhané městečko https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462258/bmid_prolhane-mestecko-4Ev-462258.png 4 242 81

Severní Karolína, 2018: Život Morgan Christopherové je vzhůru nohama. Když na sebe vezme vinu za zločin, který nespáchala, ocitne se na tři roky v nápravném zařízení. Její sen o kariéře umělkyně se zdá být navždy pohřbený – dokud se neobjeví tajemný návštěvník s návrhem, který ji může dostat na svobodu. Její úkol zní: obnovit starou nástěnnou malbu. Taková nabídka se nedá odmítnout, a tak pod vrstvami špíny najde obraz, který vypráví příběh malého města plný šílenství, násilí a spiknutí. Severní Karolína, 1940: Anna Daleová, umělkyně z New Jersey, vyhrála národní soutěž a má tu čest vytvořit nástěnnou malbu pro poštu v Edentonu. Je na světě úplně sama a po podobné práci dlouho toužila. Překvapí ji však, když se ocitne na místě plném předsudků, kde lidé za zavřenými dveřmi skrývají tajemství a kde odlišnost může znamenat smrt. Co se Anně Daleové přihodilo? Jsou snad ve vybledlé nástěnné malbě nějaké stopy? A pokud ano, dokáže je Morgan navzdory vlastním démonům rozpoznat?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Big Lies in a Small Town , 2020


více info...

Přidat komentář

FoxFox
včera 4 z 5

V knize se střídá vyprávění Anny, která v roce 1940 malovala obraz určený pro poštovní úřad malého americkém městečka Edenton. Při práci jí pomáhá mladý a velice talentovaný student umění, černošský chlapec Jesse. Druhá dějová linka je ze současnosti, kdy taktéž začínající umělkyně Morgan dostane za úkol Annin obraz zrestaurovat. Pokud se jí to podaří ve stanovené lhůtě, bude obraz vystaven v Jesseho galerii umění. Během práce na obrazu Morgan odhaluje tajemství života malířky Anny, které nakonec změní život i jí.
Posledních asi sto stran jsem přečetla jedním dechem, ale začátek knihy byl hrozně pomalý a pořád se opakovalo to stejné dokola, stihne Morgan zrestaurovat obraz do 5. srpna, nebo ne? Kniha pěkná, ale doporučila bych spíš čtenářům, kterým nevadí pomalejší děj.

Annkag
16.04.2024 3 z 5

Skvěle napsané a příjemné čtění.
Retrospektivní popisy dávali knihe ráz a i když bylo čtení trocha bolestivé byla jsem si plně vědomá že bez minulosti jakkoli bolestné by nebyla přítomnost která ovlivňuje budoucnost.


putpuda
14.04.2024 5 z 5

Moc se mi to líbilo, dobře se četlo, Diane Chamberlain je prostě tutovka a jedna z mých nejoblíbenějších ;)
Líbily se mi oba příběhy, jak Morgan , tak Anny,ikdyž ten byl samozřejmě napínavější..ke konci už se dalo tušit, jaké spojení mezi nimi asi bude. Moc pěkné poctěni, takže určitě doporučuji.
Těším se na další knihu :)

KatieKuli
07.04.2024 5 z 5

Příběh Anny z roku 1940 a Morgan z roku 2018 se střídal po kapitolách a postupně doplňoval. Celou dobu jsem si říkala, jak je Morgan spojená s Annou, proč Jesse trval na tom, že zrovna ona je ta pravá osoba k zrestaurování obrazu. A teď už to vím :-)

Bylo to napínavé a kapitoly mi doslova mizely pod rukama. Přišlo mi šílené jak ještě v roce 1940 přistupovali na jihu USA k černošskému obyvatelstvu, jak na ně pohlíželi a jaká ne/měli práva.

mekkejla
09.02.2024 5 z 5

Asi je to způsobeno mou láskou k výtvarnému umění, ale mě si příběh získal okamžitě a rozjezd mi vůbec nepřišel nijak zdlouhavý nebo nudný. Je pravda, že linka Anny byla napínavější, ale i Morgan jsem si zamilovala a fandila jí. Musím se poohlédnout po dalších knihách od autorky.

essene
02.02.2024 5 z 5

Moc pěkné,prostě pecka a k tomu mé oblíbené časové roviny)

Januli
02.11.2023 4 z 5

Začátek knihy byl vlažný, "takový o ničem" tak jsem čekala kdy se to rozjede a rozjelo. Je fakt, že spíše příběh Anny je tahoun knihy. Morgan je spíše v pozadí. Závěr tak trochu možná dost přitaženy za vlasy. Ale jinak slušné počteníčko.

mcabr
22.10.2023 5 z 5

Kniha se mi líbila, dobře se četla. Pěkný děj.

SumýšIrena
26.09.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila. Jednu * ale odebírám za příliš krátké kapitoly. Jednotlivé časové roviny tím byly hodně rozdrobené.

Címa
15.09.2023 5 z 5

Bavilo mě propojení dvou příběhů, každý z jiné doby. Dobre čtivě napsané. Byla to první kniha od této autorky a hned jsem si objednala asi sedm starších knih.

beruska
08.09.2023 4 z 5

Paní autorku mám moc ráda a tak jsem si musela přečíst i tuto její knihu :) ...
Je to příběh dvou žen, které dělí několik desítek let.... Jejich osud je však přivedl na společnou cestu....

Nunynka
05.08.2023 4 z 5

Asi moje pátá kniha od autorky a za mě zatím nejslabší. Napravil to až ten konec. Je pravda,že téma bylo velice propracované a autorka musela nad přípravou knihy strávit hodně času,ale za mě ten začátek byl prostě hodně nudný a ten konec super,ale zase málo uvěřitelný. Ale jsem ráda,že jsem knihu neodložila a dočetla ji až do konce.

Toňula
29.06.2023 5 z 5

Velmi čtivá kniha o lidské omezenosti a předsudcích, o naději i druhé šanci a taky o lásce, která na každého někde čeká.. Dva osudy, dvě ženy a jedno tajemství..

Pavčule
26.06.2023 3 z 5

Moje první setkání s autorkou . Přiznám se ,že jsem ze začátku měla silné nutkání knížku odložit , což jsem neudělala a za "odměnu" se to pak slušně rozjelo. Nicméně mnohem více mě bavil příběh Anny a nevadilo by mi, kdyby byl příběh pouze o ní. Vyústění příběhu na mě dojem neudělalo . Protože se jednalo vlastně o dva příběhy , nevím , jak hodnotit . Za Annu bych dala více hvězdiček ,ale za Morgan méně , takže taková zlatá střední cesta .

Leniiis
18.05.2023 5 z 5

U mě tentokrát pomalejší rozjezd, ale pak už jsem se nemohla odtrhnout.
Konec za mě moc rychle vyřešený, ukončený. Možná bych přidala pár stran a víc rozvedla.
Ale jinak za mě opět super kniha.

konformita
17.05.2023 5 z 5

Moje první od paní Chamberlain a bavila mě převelice. Jak se Anna vyrovnala s jižanským přístupem k černochům, její přátelství s Jessem a jejich zmizení a znovuobjevení. Krásné, čtivé, prostě nej.

alzbeta4340
25.04.2023 4 z 5

Román obsahuje dva víceméně oddělené příběhy, které se na konci (poněkud neuvěřitelně) protnou. Annin příběh ze čtyřicátých let byl zajímavý dobře vykreslenou jižanskou atmosférou. Současnost mě zase zaujala hned v začátku knihy, kdy se Morgan dostává z vězení.
Není to nejlepší kniha paní Chamberlain, ale i tak se dobře čte.

vekkr
11.04.2023 5 z 5

Byla jsem nejméně v polovině knihy a říkala si, co na té knize mají.?Ovšem pak se to potká, zapadne a super.

Magdyla.8
06.03.2023 3 z 5

Prolhané městečko byl můj první příběh od autorky. Ze začátku jsem se nemohla začíst, přemýšlela jsem jestli ve čtení pokračovat. Poté se obě dějové linky začaly protínat a příběh začínal ke konci gradovat. Některé pasáže jsem odhadla předem, některé ne, ale bohužel byl pro mě konec a celkové rozuzlení příběhů příliš přitažený za vlasy. Zkusím od autorky i další knihy.

Youn@n
27.01.2023 2 z 5

knížka nudná, vůbec mi nepřišlo, že čtu knihu od Diane. Má mnohem lepší knihy....