Nutné lži

Nutné lži https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408865/bmid_nutne-lzi-9tR-408865.jpg 5 419 134

Grace County, malé město na v Severní Karolíně před padesáti lety, v době rasových nepokojů a státem nařízených sterilizací. Právě zde a v této době se odehrává příběh dvou mladých žen, které se jen zdánlivě ocitají na opačných koncích společenského žebříčku. Ivy Hartová ztratila oba rodiče a ve svých patnácti letech se musí postarat o svou babičku, starší sestru i synovce. Na malé tabákové farmě se potýká nejen s postupujícím stářím své babičky, ale také s duševní nemocí své sestry a vlastní epilepsií. Bytostně si uvědomuje, že celá situace začíná být nad její síly. Tou dobou se Jane Forresterová stává sociální pracovnicí v Grace County a nemá ani tušení, jak moc bude zapotřebí její pomoci. Velmi rychle se v životě svých klientů citově angažuje, což jí způsobuje problémy nejen u jejího šéfa, ale také v jejím soukromém životě. Jane je ale Hartovými velmi přitahována a pomalu odhaluje temná tajemství jejich malé farmy. Již brzy se ocitne před rozhodnutím: Podnikne drastické kroky na jejich záchranu, nebo bude riskovat boj proti všemu, o čem věří, že je špatné? Jak může poznat, že to, v co věří, je správné, když jí všichni okolo tvrdí, že je to špatné? Nastává čas lží z nutnosti.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Necessary Lies , 2013


více info...

Přidat komentář

Evaho73
25.04.2024 5 z 5

Dobre napísaný román, ktorý zanecháva hlboký dojem a povzbudzuje nás k empatickému rozmýšľaniu o ľudských osudoch a spoločenských problémoch.
Autorka excelentne vykresľuje postavy a ich vnútorné konflikty, čím nás tiež núti zamyslieť sa nad dôležitými témami ako sú predsudky, diskriminácia a morálne dilemy.

FoxFox
16.04.2024 5 z 5

Knihy z amerického prostředí odehrávající se během minulého století mě velmi baví. Šlo o moje první setkání se spisovatelkou a byla jsem příjemně překvapena. Velice pěkně napsaný příběh dvou žen z úplně jiných společenských vrstev, jejichž osud se ale protne a vznikne pouto, které trvá do konce života.
Spisovatelka chtěla upozornit na eugenický program, který se zaměřoval na sterilizace sociálně a mentálně slabých lidí. Na konci knihy jsou uvedeny informace, v jaké době a ve kterých státech probíhal.


Címa
12.02.2024 5 z 5

Velmi silné téma, je to strašné, když si člověk představí, že se toto opravdu před desítkami let dělo. Vyborne napsané, čte se to samo.

Anitta36
30.10.2023 5 z 5

Nevěděla jsem, o čem kniha bude a musím říct, že mě překvapila, ať už tématem knihy i stylem jak je napsaná. Ráda si od autorky přečtu další knihu.

čef
30.08.2023 4 z 5

Americký Jih a jeho problémy byly již zpracovány mnohokráte a myslím, že mnohdy i přesvědčivěji. Zde se uplatňuje už nový diskurz o soužití obou ras a není to bohužel potom tak pravdivé, jak bychom si možná přáli. Boj začínající sociální pracovnice za práva černošské dívky proti nucené sterilizaci je samozřejmě úctyhodný a leckomu se nejenom proto bude tato kniha hodně líbit.

JJJ007
04.03.2023 5 z 5

Opravdu velmi zajímavé téma, které stojí za přečtení a seznámení se ním trochu blíže. Kniha se mně četla skoro sama, nemohla jsem ji odložit.
Doporučuji

amenufus
08.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Některým obdobím a událostem se záměrně vyhýbám, jako třeba právě období rasové segregace, je to pro mě moc náročné čtivo. Nicméně hodnocení mě přesvědčilo. Těsně před závěrem mi tam některá rozuzlení přišla až moc, nicméně jinak jsem byla čtenářsky spokojená. SPOILER. A teda na své si přišel i milovník happyendů ve mě!

Pavlína2019
20.01.2023 5 z 5

Výborná kniha!

Protože - když se mi již něco od autora líbilo, čtu i další knihy - nezjišťuji, o čem budou.

Byla jsem tedy velmi překvapená, jak se děj vyvíjí, o čem vlastně je - a zastavíte se až na konci.
Moc se mi líbila - velmi dobře se čte, téma je ohromně zajímavé, neobvyklé.
Je velmi dojemná.
Navíc se člověk dozví zase něco nového.

Rozhodně doporučuji!

mončičák42
03.10.2022 5 z 5

Knihu jsem zakoupila v akci tzv. "do počtu". Nečetla jsem anotaci s tím, že se nechám překvapit a překvapená rozhodně jsem! Téma z nedávné historie jsem neznala a velmi mě zasáhlo. Příběh je čtivě napsán, pečlivě propracován, knihu nešlo odložit. Čtrnáct mých knižních přátel ohodnotilo knihu pěti hvězdičkami a já se k nim jednoznačně přidávám.

Pengi
09.08.2022 5 z 5

Téma které mě dostalo

bigben
26.07.2022 4 z 5

Další zajímavé téma - nedobrovolné sterilizace v USA - dobře napsaná knížka...jen časový skok na konci knihy byl zbytečně dlouhý.

pavlinkaa
12.06.2022 5 z 5

Tento příběh si budu pamatovat hodně dlouho. Opravdu silné téma.

Pavlaj
10.06.2022 5 z 5

Od autorky jsem četla Soukromé vztahy (nevěrohodné a divné) a Světlo pod hladinou (červená knihovna). Tahle kniha je rozhodně o třídu výš, plnohodnotný společenský román, žádné čtení pro ženy.
Depresivní je vylíčení Jihu v 50. letech, kde si bílá žena nemohla sednout do auta k černochovi, aby na sebe nepřivolala hanbu a na něj pomstu Ku-Klux-Klanu. Depresivní je zaostalost tabákových plantáží, kde se pohybují jen černoši a bílá chátra. A depresivní jsou jižanské požadavky na ženu z „lepších vrstev“, která má důstojně reprezentovat manžela, pečovat o svůj zevnějšek, vařit večeře, a hlavně, hlavně nechodit do práce. Silné téma, čtivě zpracované. Příjemné překvapení.
Poznámka: Eugenizační program nucených sterilizací v Severní Karolíně byl ukončen v r. 1974. K poslední z násilných sterilizací romských žen v ČR došlo r. 2010.

Zuzulinka
10.06.2022 5 z 5

Nádherná kniha, která mne nadchla. Čtivá. Zajímavé téma jako je život sám. Vřele doporučuji!

Youn@n
06.06.2022 5 z 5

Kniha přečtena jedním dechem

Balenka
29.04.2022 4 z 5

Kniha sa mi naozaj veľmi páčila. O tomto programe som nikdy predtým nepočula a teda dosť silný príbeh. Hviezdičku ale musím dať dole, pretože hlavná hrdinka ma neskutočne iritovala, vadilo mi jej miestami úplne nepochopiteľné správanie..

Renatecka
27.04.2022 5 z 5

Moc povedený příběh a knížka je nesmírně čtivá. Doporučuji :)

DJANKA
13.04.2022 5 z 5

Knížku jsem přečetla jedním dechem. Zajímavé téma velmi čtivě napsané. Příběh je vyprávěn z pohledu dvou postav. S tím mám někdy problém, u této knížky jsem však hltala vyprávění obou těchto postav. Rozhodně doporučuji k přečtení.

INCOGNITOREADER
05.04.2022 5 z 5

Kniha, která dokonale mate svou obálkou. Vypadá jako typický román pro ženy, ale podle mě by pravda nemohla být dál. Děj se odehrává v roce 1960 v Severní Karolíně. Příběh je vyprávěný z pohledů dvou hlavních postav. Jane : mladá, vzdělená žena ze střední třídy, která má právě před svatbou s pediatrem, která jde zrovna na pohovor na sociální pracovnici. Ivy : 15ti letá dívka z velmi chudé rodiny, kde se o ni stará velmi nemocná babička a domácnost sdílí se svou 17ti letou sestrou a jejím 2 letým synem. Postavení Jane a Ivy by nemohlo být rozdílnější. Obě se setkají v rámci práce, kterou Jane začne vykonávat. A my se podíváme pod pokličku toho co se v USA dělo v 60. a v tomhle případě dokonce i v 70. letech. Jane je konfrontována se situací jak stát nakládá s limi, kteří jsou na sociálních dávkách. Kniha odkrývá temnou minulost vlády USA a téma nucených sterilizací žen a můžů. Něco co čekáte od nacistického Německa ve 40. letech, ale rozhodně ne od USA o 30 let později.

1alena1
10.02.2022 5 z 5

Ač má kniha dle některých velmi předvídatelný děj, černobílé postavy a končí happyendem, mně se moc líbila. Americké pokrytectví, téma sterilizace v šedesátých letech v Severní Karolině pro všechny, kteří se nehodí.....velice zajímavé téma pro středoevropana. Překvapilo a doporučuji.