Píseň oceli

Píseň oceli https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423132/bmid_pisen-oceli-pPY-423132.jpg 4 262 88

Píseň oceli série

1. díl >

Každý příběh někde začíná. Tenhle shodou okolností mezi stehny jedné vdané paničky a končí, no končí tam, kam se může dostat jen fantazie jedné z nejtalentovanějších autorek české fantastiky. Vyrazte na cestu, která tu dlouho nebyla, cestu, která vás dovede mezi démony, draky, bardy a drakobijce. A taky zase mezi nohy nějaké té vdané paničky, ale tak už to mezi hrdiny chodí.... celý text

Přidat komentář

Tamten
22.04.2024 4 z 5

Téměř "klasické" fantasy, které je ale podáváno trochu humorný a trochu přisprostlým stylem, čímž se z něj stává krásně oddychová knížka.

nero 13
16.04.2024 4 z 5

Byl by to dobrý historický román, nebejt toho draka, a těch chlastajících pidižvíků, tý vědmy, toho protivnýho skřeta, nebo toho kamennýho trolla, ale takhle to byl celkem dobrý, trochu ukecaný fantasy román, hodně inspirovaný Sapkowskiho Zaklínačem, ale jelikož jsem originál Zaklínače nečetl, znám ho pouze ze seriálové verze, kterou jsem pro ty progresivistické hovadiny které tam nacpali ani nedokoukal, tak mně to celkem bavilo a určitě si tuto trilogii přečtu celou.


LenkaWal
02.03.2024 5 z 5

Dlouho jsem tuhle knížku odkládala, ale konečně na ni přišel čas a je skvělá.
Miluju fantasy s vtipnými hláškami. Hlavní postavy si člověk oblíbí i když jsou to takové typické charaktery z podobných knih, ale to vůbec nevadí, když to funguje.

vladenec
25.11.2023 5 z 5

Za každým nejlepším z nejlepších zůstane druhý co plive krev v pilinách, nebo zuby drtí porážku. Třetí, který nedosáhl na pomyslnou příčku nejlepšího a marně sleduje svůj vzdalující se sen.
Úžasná kniha.

I.Zi...
16.11.2023 5 z 5

Příběh začínal podobně, mezi stehny vdané paničky, jako Husitská trilogie, vzápětí se objevil bard jako Marigold, pak šup nějaký ten drak, klasická babička sudička na cestě, mírně mi to též připomínalo Hraničářova učně. Suma sumárum to bylo napsáno velmi čtivě, líbilo se a frčím na další díl.

Sitth
14.10.2023 4 z 5

Poslední dobou zjišťuji, že ten náš malý zaprděný rybníček fantasy a sci-fi, přeci jen dostává čerstvou vodu. Velmi dobře napsaný příběh poskládaný z povídek. Díky mystice a postav z bájí Slovanů jsem měl pocit, že čtu ženskou verzi Juraje Červeňáka a jeho trilogii Bohatýr.
Ze začátku jsem byl nadšený, popravdě ani nevím proč, příběh není úplně silný, ale čte se to samo a lehce. Za styl psaní palec hore.
Je ale pravda, že se mi postupem času začalo drobet protivit neskutečně dlouhé diskuze mezi hlavními hrdiny a to mnohdy o ničem (chtěl jsem napsat o hovně, ale to jsem si rozmyslel). Pořád jsem si říkal proč proboha? Ale pak jsem autorku potkal na jedné přednášce v Plzni v Depu 2015 na Světu knihy a tam mi to došlo, ona jí pusa neskutečně jede, ale jakože pořád. Skoro jako kdyby si před tím dala 5x preso a ještě možná Red bull. Takže jsem jí to trochu odpustil.
Za mě velmi slušný počin a nakonec jsem po zvážení místo 4 dal hvězd 5 a rád si přečtu další díl.

alabra
11.10.2023 5 z 5

Příjemný poslech, děj plyne lehce, hrdinové jsou stateční, bídáci podlí, milostný příběh nechybí, objevuje se tu plejáda divoženek, draka, trpaslíků, podivných zvířat, no prostě tak jak to máme rádi, to vše v kulisách tajemného a drsného severu.

RyonMathrin
26.08.2023 4 z 5

Příjemná fantasy rozdělená do šesti volně navazujících povídkových příběhů. Borec s mečem a otravný sukničkář, který je ovšem nadaným básníkem a umělcem, tvoří nijak zvlášť originální, přesto dobře kontrastní dvojici hlavních hrdinů. Podobnosti s Geraltem a Marigoldem jsem si nevšiml, pouze až po přečtení některých komentářů zde - oba hrdinové mají svébytný charakter a autorčin svět je úplně jiný.
Líbil se mi styl, autorka používá neotřelé obraty a dobře se to čte. Je zde hodně dialogů, někdy jsou hodně podobné (potvrzují charakter Minangara i Cuchenana), ale kniha má díky nim spád a mnohdy umožňují humorné situace a narážky. Ani akce tu nechybí. Nicméně první tři příběhy mi nepřišly tak dobré oproti Pravidlům hry, Tanči se slovy a Dívce, která neměla ráda hvězdy. Zejména poslední povídku podle mě velmi pozvedla Minangarova odvaha a příchod třetí hrdinky. Trio hrdinů mi sedlo daleko více než jen bard s drakobijcem (přestože se k ní bard choval zcela předvídatelně) Doufám, že se o ní píše i v následujících knihách.
Přesto, že přítomná magie byla nádherně popsána a vetkána do světa (lesní šotek, harfa,...) líbilo by se mi kouzel případně ještě víc. Co mi však šlo vyloženě proti srsti, byla některá jména. Mám s tím problém u více knih a třeba právě Cuchenan mi znělo divně, natož zkrácenina "Cu" - to mi jednoduše Cupovalo nervy. Nebo Gaía - vykradené jméno z řecké mytologie, naštěstí ho zastínil charakter hrdinky.
Celkem tři zasloužené hvězdy, půl navíc za českou fantasy na opravdu dobré úrovni (všechny postavy byly prostě dobře vymyšlené a v rámci světa zcela uvěřitelné), zaokrouhleno nahoru - ****.
Fanouškům fantastiky doporučuji a chystám se na druhý díl série.

OldaB
22.07.2023 5 z 5

Hezky napsaná variace Zaklínače. Autorce se daří především v dialozích, které hodně dobře spoluvytvářejí celkový fantasy rámec. Tohle se povedlo.

katallinka
18.07.2023 5 z 5

Jsem hodně mile překvapená, tohle bylo skvělé! Kniha mi dost připomíná zaklínače, ale tohle bylo mnohem lepší. Příběh je velmi čtivý a postavy sympatické a zajímavé.

petrulka
28.06.2023 4 z 5

Celou dobu jsem měla dojem, že čtu takový slabší mix Hraničářova učně a Zaklínače. Jenže o čem taky pořád psát, aby to už někde nebylo... Mě se líbilo moc. Jak už jsem psala, že pro mě byl příběh slabší odvárek jiných, tak na druhou stranu bylo fajn, že se tak nějak dopředu "ví", že vše dobře dopadne, bez nějakých extra velkých nervů a stresu. Hvězdou knihy je Minangard. Já mám na tyhle týpky prostě slabost a člověk se párkrát opravdu od srdce zasměje. Co mi vadilo...zdrobněliny při oslovování, hodně málo propracovaná postava Cuchenana, někdy až moc lehounce překonané potíže a problémy. Naopak moc mě bavili nadpřirozené bytosti, hlavně lesní potvory jsou boží. Kniha se čte "sama", děj svižně ubíhá a nebýt pár peprnějších sexuálních pasáží, byla by to velmi vhodná fantasy pro děti.

veronica 01
08.06.2023 3 z 5

Příjemná fantasy, která se opravdu krásně a lehce čte. Nejsou tu složitá jména postav nebo lokací a ani děj není nijak komplikovaný (což po čtení Písně ledu a ohně opravdu vítám). Zjevná inspirace u jiných fantasy děl mi nevadí.

Občas mi trochu vadila až moc očividná pohádkovost. Hlavně slovo drakobijce patří opravdu jen do pohádek a trochu mě to při čtení rušilo. To samé při popisu soubojů. Bum, prásk, třesk... když v návaznosti na tyhle slova někomu uletí hlava, ruka, případně dojde k nějakému dalšímu násilí, tak to působí zkrátka nechtěně komicky.

Rozhodně si přečtu další díly. Taky doufám, že se dvojice našich hlavních postav trochu rozroste o jednu navíc. Soudím tak podle poslední povídky :)

Původně jsem chtěla knize dát o něco lepší hodnocení, ale u posledních dvou povídek knize trochu došel dech. Hlavně ta předposlední povídka byla na můj vkus opravdu hodně rozvleklá.

klarat13
27.05.2023 4 z 5

I přes to, že jsem tu četla ne úplně lichotivé recenze, tak jsem se do knížky pustila. Musím souhlasit, že to působí trochu jako vykrádačka jiných fantasy knih, ale v tomto případě mi to nevadilo. Příběh příjemně plyne, hlavní postavy jsou mi sympatické a jejich dobrodružství a rozvíjející vztah mě baví. Knihu jsem brala jako odpočinkovou četbu na dovolenou a moje očekávání splnila.

Dragonian
25.05.2023 2 z 5

Je to taková slepenina, slátanina. Vykrádání oblíbených fantasy knih, postav a jejich námětů. Ale prostě to nefunguje.
A ty popisy soubojů, tak to je hodně špatný.

Dusinof
24.05.2023 3 z 5

Chtel bych podporit autorku i jine ceske autory fantasy literatury. Je dobre vedet ze mame nadejne vyhlidky v tomto zanru. Uz kdyz jsem se rozmyslel, jestli knihu cist, vahal jsem.. komentare nekterych me nahlodaly. Inu davam 3 hvezdy a to hlavne z techto duvodu:
1. Nedokazal jsem pres srdce prenest to, ze vykradla namety jinych autoru. 12ka jako by vypadla ze Stehlikove (naslouchac), Hlavni postavy ze Zaklinace, krypl na voziku z Game of Thrones a tak dale a tak dale od prvniho slova do posledni tecky jsem to mel porad v hlave a neslo se toho zbavit. Smutne a rozhodne zklamani.
2. Ta zvracena potreba zdrobnelinkovat hlavni postavu jako : Cu me vytacela az do nepricetnosti? Byla to snad netflix nemoc zalibit se LGBT?
3. Dej plochy, s minimem originality, hloubky, zapletky snaha tam byla, ale zadne skryte umysly, taktizovani, zadne prekvapeni, zvraty niceho z toho se vam v knize nedostane. Kniha je v tomto ohledu cernobila, stejne jako nedostatecne vykresleny svet. Skoda.
4. Kniha je zsenstila. Divci srdce jasa, chlap to prekousne jde na kazde strance poznat, ze to psala zena. Neni to syrove, doba neni dobre vykreslena. Mnohe sceny se snazi hrat si na drsnou atmosferu ale kniha na to nema.
Celkove se jedna o levnou cinskou napodobeninu, ktera nekoho mozna pobavi, ale jine dost zklame. Na zaver bych rad vyzdvihl nektere literarni obraty, prirovnani a sem tam i dobre pojeti. Merglova ma talent a treba bude jeji pristi nevykradena fantasy lepsi. Pokud chcete dobrou fantasy, sahnete jinam treba k Anthony Ryan (stin krkavce) nebo Archiv bourne zare ci zminovane Hra o truny.

TomTomis
22.05.2023 4 z 5

Říkal jsem si, že sáhnout po české fantasy může být risk, ale... Nebyl. Kniha se mi v zásadě líbila. Oddechovka, která byla plná humoru. Různých akcí. Úkoly pro hlavního hrdinu byly přiměřeně dávkované, nakonec tak nějak zdárně slepené dohromady. Nečekejte příběh s kupou dějových linek, ale spíše jakousi přímočarost. Pokud by člověk chtěl složitý příběh, sáhne třeba po Malazské knize padlých. Tohle bylo tím, jak bylo vše průhledné, vlastně osvěžující. Super.

renefer
09.05.2023 3 z 5

Řekla bych, taková holčičí fantazy, nic pro čtenáře Kotlety nebo Kulhánka. Líbily se mi vtipné dialogy mezi hlavními postavami, popisy bojových akcí nic moc, asi si autorka o tom moc nenačetla, ale celkově to byl takový zlatý střed.

cirruska
24.04.2023 4 z 5

Bavilo mě dobrodružství a cestování s na první pohled nesourodou dvojicí, kdy časem v sobě navzájem našli přátelství a bezvadně se doplňovali. Drakobijec a písničkář mě často rozesmali svými vtipnými rozhovory a nezdary. Celkově jednoduché, akční, úsměvné fantasy a věřím že k líbivosti napomohlo i to, že jsem poslouchala jako audio.

SedllY
18.04.2023 3 z 5

Průměrná fantasy plná nesmyslů, často strašných spojení slov a děsných(avšak nejspíš hrozně originálních) jmen.
Pokud dokážete úplně vypnout, nejspíš si příběhy užijete, kniha se čte fajn. Ale co, je to fantasy, tam je přece možné úplně vše.. :D

Nailo
19.02.2023 2 z 5

Fantasy, které se tváří jako určené pro dospělejší publikum (neb obsahuje sexuální scény), leč ve skutečnosti připomíná spíš mizerně napsanou pohádku. Souboje jsou popsány citoslovci (bum, prásk, třísk) jako tomu bývá u dětských knížek a tento dojem ještě umocňují infantilní verše a "humorné" rozhovory hrdinů, které jsou na úrovni mateřské školy. :( :( Mnohokrát oceňovaná autorka bohužel ani tentokrát nepřináší ucelený text, nýbrž pouhou sbírku povídek, které jsou navíc i plné faktických chyb a špatně zvolených slovních spojení. Postavy připomínají karnevalové kostýmy, které autorka střídavě převléká, leč nedokáže jim vdechnout duši, díky čemuž pak mnoho rozhovorů působí až schizofrenicky. A hlavní představitel Minangard má myšlení ženy. Velmi smutný počin na poli české fantastiky. :(