Neviditelné kořeny

Neviditelné kořeny https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508526/bmid_neviditelne-koreny-w5R-508526.png 5 1638 203

Krev není voda. Románová kronika o rodině ve víru československých dějin. Listopad 1989. Vysokoškolák Pavel prožívá události revolučních dní, které poznamená rodinná tragédie: jeho otec, příslušník StB, spáchá sebevraždu. Pavel se navíc dozvídá, že je adoptovaný, a tak začíná pátrat po svých kořenech. Nedlouho po druhé světové válce se snaží Tomáš a Anežka, zaměstnanci firmy Baťa, uprchnout přes střežené hranice ze své vlasti. Co mají desítky let vzdálené osudy společného a jak je ovlivní bouřící dějiny?... celý text

Přidat komentář

Eva03
dnes 5 z 5

Výborné dílo, nemohla jsem se odtrhnout. I proto, že se příběhy odehrávají v mém kraji - Zlín, Luhačovice i Hradiště dobře znám a mohla jsem tak některá místa a děje konfrontovat.
Přeslazený konec mě zklamal, ale nic to nemění na tom, že tato kniha si naprosto zaslouží nejvyšší hodnocení.

brabofka
23.04.2024 5 z 5

Opět jedna z knih, která by si zasloužila více než 5*. Mohlo by se říci že se nese v duchu písně V+W, kteří v této době také působili "...život je jen náhoda, jednou jsi dole, jednou nahoře...". Protože přesně takto se určitě cítí hlavní hrdinové příběhu. Příběhu, který se dělí na dvě časové roviny. Jedna začíná za dob první republiky a druhá v listopadových dnech roku 1989. Obě jsou zajímavé. Zajímavé střípky z historie. Můžete si na začátku říci, že by Vás vlastně zajímalo jak to spolu souvisí, protože Vám to časově nevychází. Závěr ale vše propojí. Vše dotáhne do konce. Mohl by někdo říci, že až do růžového konce, kde "o náhodu není nouze", ale proč ne? Je to přirozené, nikde se netlačí na pilu a nikde současně není znát že by autor už hrozně rád skončil, protože ho tlačí místo na písmenka. Prostě, opět jedna z těch dokonalých knih, kdy jste šťastní, že můžete být součástí dechberoucího příběhu a kdy jste neskonale smutní z toho, že to skončilo (jedno jak). Klobouček. A 5 * !


Mychaela
22.04.2024 5 z 5

Skvěle propracovaný příběh.
Fakta smíchaná s fikcí, dvě roviny vyprávění, spousta zajímavých informací ze Zlína a Baťovského impéria, podaných záživnou, zajímavou formou, romantický příběh, pátrání a postupné odkrývání minulosti, no prostě výborně namíchaný koktejl! A sladký happyend mi nevadil, byla jsem za něj ráda!
Bylo to čtivé a mělo to spád. Autor za sebou nechal kus práce.

Hakri
21.04.2024 5 z 5

Krásný příběh, moc hezky se četl. Jak zmiňují ostatní, bylo v něm hodně šťastných náhod, ale o tom to je. Musíme věřit, že to tak může být. Hlavní hrdinové neměli zrovna na růžích ustláno, tak jim ten šťastný konec přejme.

Abroš
17.04.2024 5 z 5

Po Zvuku slunečních hodin další KNIHA s příběhem z Baťova Zlína.SKVĚLÁ.A děkuji autorovi za konec jaký jsem si vždycky přál.Když to shrnu,H.Androníková Zvuk slunečních hodin,J.Pospíšil Hyeny,V.M.Havel Mé vzpomínky,P.Klabouchová U severní zdi,dohromady.Doporučuju,parádní práce.

cori
15.04.2024 3 z 5

(SPOILER) Pavel ve dnech Sametové revoluce zjistí, že byl adoptovaný. Pokouší se vypátrat své rodiče a prarodiče, což je značně komplikované, protože i jeho biologická matka byla adoptovaná. Jeho pátrání ho zavede do předválečného Zlína, v němž se v Baťově impériu rodí láska mezi ševcovským učněm Tomášem a dcerou uherskohradištského stavitele Anežky. Osudy jedné rodiny ovlivněné událostmi 20. století seznámí čtenáře s průběhem Sametové revoluce z pohledu studentů a s fungováním a politikou firmy Baťa v době jejího největšího rozkvětu ve 30. letech 20. století.

Ivana11
15.04.2024 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, ohledně baťovského rozkvětu to bylo moje první čtení, takže jsem se dozvěděla zase něco nového. Nový byl pro mě pohled i na Sametovou revoluci, což oceňuji, protože informace z médií o dění v Praze byly tehdy velmi strohé. Zajímavá byla i zmínka o dětství Václava Havla. Obě časové roviny byly pěkně a poutavě napsané, kniha neměla žádná hluchá místa. Vřele doporučuji k přečtení.

martineknatasa
12.04.2024 5 z 5

Jsem moc ráda, že jsem se, díky této knize, dozvěděla spoustu věcí, které jsem nevěděla. Kniha se mi lbila a ani ten sladký závěr mě nevadil. Knihu doporučuji k přečtení.

bramborovic
11.04.2024 5 z 5

Navzdory (možná až) velkému množství "šťastných náhod" se mi kniha velmi líbila. Pokud vás zajímá baťovský rozkvět ve Zlíně, fungování firmy a styl Baťova managementu podaný beletristickou formou, přijdete si na své. Současně kniha mapuje období Sametové revoluce z pohledu studenta. Díky skvělému vykreslení jednotlivých dob našich dějin tedy dokážete s každou kapitolou tak trochu cestovat časem.

kosátkoo
10.04.2024 5 z 5

Různé postavy, různé časové linky, kniha se dobře četla, mám ráda příběhy jako vystřižené z Baťovy doby.

Natty
06.04.2024 5 z 5

Skvěle propracovaná kniha s několika časovými linkami různých osob, přičemž mě každá z nich bavila a nikdy jsem se nenudila. Nejvíce mě vtáhla ta "Baťovská" část a těší mě, že jsem se dozvěděla něco nového i z této historie. I přes všechny rodinné tragédie a traumata mi přišlo, že každá postava měla až neuvěřitelné štěstí a konec byl na můj vkus až moc sladký, i tak se mi kniha nepředstavitelně moc líbila a doporučila bych jí k přečtení všem.

Zajímalo by mě, kdo byl ten chlápek s šátkem a kytarou, to mi nedá spát. :D

Mikkinnen
02.04.2024 4 z 5

Knize dávám čtyři hvězdičky. Nebudou to nějak dlouze rozepisovat. Líbil se mi autorův styl psaní, líbily se mi charaktery postav, líbily se mi úsporné kapitoly, které rychle posouvaly děj, líbily se mi obě časově linie a i to jak se spojily. Co se mi ale nelíbilo, tak byla emoční plochost celého románu. V knize se děje velké množství emočně vypjatých a dramatických chvil, ale nedokázal jsem plně vnímat jejich skutečnost. Autor má celou knihu plně pod kontrolou, ale bohužel to jí činí prázdnou. Veškerý děj je velmi průhledný a předvídatelný. Poslední třetina knihy už je jak na objednávku z červené knihovny, kdy zlo prohrává a dobro žije. Vlastně celá ta kniha člověku připomíná spíše pohádku, než generační drama rámované dějinami 20.století. Nicméně pod 4 hvězdičky bych nešel. Knihu považuji za velmi dobrou, byť ne dokonalou.

Petra_V
23.03.2024 5 z 5

Několik dějových linek příběhu jedné rodiny, stejně tak jako československé historie a potažmo společnosti Baťa. Pan Čapka dokázal vytvořit příběh, který by si měl přečíst každý, koho alespoň trochu zajímá naše historie z pohledu obyčejných lidí.

ivulka15
23.03.2024 5 z 5

Hezký příběh,dozvěděla jsem se něco nového o Zlíně a Baťovi. Jen ten konec byl až příliš sladký....

Zdenas5
22.03.2024 4 z 5

Stoprocentně souhlasím s jakou 91, lépe bych to nevystihla. Stojí za přečtení.

ajka91
14.03.2024 4 z 5

Moc hezký příběh. Zajímavé téma. Neotřelé prostředí. Jen konec trochu "přeslazený".

grimik
13.03.2024 5 z 5

Lukáš Boček, Veronika Opatřilová a nyní Hynek Čapka. Já nestačím zírat, jak rychle do světa té nejlepší české literatury v mém pomyslném žebříčku, pronikají nová jména se svými, víceméně prvotinami. Neviditelné kořeny mne hladily po srdci. Každá jedna dějová linka byla zajímavá a nešlo se od ní odtrhnout. Navíc to koření v podobě postav známých jmen a skutečných reálií.
Nakolik jsou mi Zlín a jeho historie vzdáleny, s knihou jsem navázal velmi úzké souznění.
Jedna z TOP knih co stojí za přečtení.

Jen vzhledem k tomu, že jsem si knihu vybral do čtenářské výzvy 2024 - téma knihy s více než 2 perspektivami vyprávění, a to na základě jejího umístění v žebříčku k tomuto tématu, bych polemizoval o tom co je to perspektiva, protože zde moc situací vyprávěných z více perspektiv nebylo. Pouze více dějových linek vzájemně propojených.

Dimas
05.03.2024 4 z 5

Baťovská linka mě bavila nejvíc

chrudas
29.02.2024 5 z 5

Neviditelné kořeny - dobře vybraný název pro skvělý příběh. Tento knižní počin se dle mého velmi povedl. Uchvátila mě historie Baťovců, rozesmutnila temná doba komunistického režimu, životní příběh Anežky a Tomáše mi připomněl jak je důležité mít v životě spřízněnou duši a kolem sebe rodinu. Pavlova časová linka se také dobře četla, šťastný konec byl třešnička na dortu. Tento příběh určitě stojí za přečtení.

Terusha003
29.02.2024 5 z 5

Velice zajímavý příběh. Kniha mě chytila za srdce. Myslím, že tento příběh mi v hlavě zůstane dlouho. Je to jedna z knih z poslední doby, kterou se vyplatí si přečíst.