M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek

M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459918/bmid_m-b-m-masin-balaban-moravek-hik-459918.jpg 4 105 44

M+B+M. Josef Mašín, Josef Balabán, Václav Morávek. Tři králové z doby nacistické okupace. Nezpochybnitelní hrdinové, kteří neváhali riskovat a položit životy za osvobození Československa. A přesto to byli i normální lidé toužící po obyčejných věcech jako láska, rodina nebo klidný večer beze strachu, kdo zaklepe na dveře konspiračního bytu… Román Dalibora Váchy M+B+M vypráví o odbojové činnosti těchto tří velikých postav československé historie od roku 1939 až do jejich úplného konce. Barvitě popisuje všechny jejich dobrodružné a nebezpečné eskapády i postupně narůstající únavu ze života po konspiračních bytech, každodenně na hraně života a smrti, kdy nepřítel může stát za každým rohem a zrádcem bývá i blízký přítel. Vše pak dokresluje ponurá, klaustrofobní atmosféra okupované Prahy plná gestapáků a špiclů, vylidněné ulice a strach ležící na tomto krásném městě jako tlustá deka. Svět, kde jste nevěděli dne ani noci, kdy vás gestapo zatkne a postaví ke zdi…... celý text

Přidat komentář

Venda32
15.04.2024 5 z 5

Poprvé nenapíšu vlastní komentář. Za mě skvěle shrnuto v komentáři Lutzinky pode mnou :-)

Lutzinka
01.03.2024 4 z 5

Tyhle knihy umí tak neuvěřitelně přiblížit celou tu atmosféru protektorátu, že máte pocit, že té historii rozumíte. Že rozumíte těm lidem, jejich strachu. Čemu ale z dnešního moderního rozmazleného pohledu rozumět nejde, je jejich odvaha a odhodlání bojovat proti zlu za cenu vlastních životů. To je něco, co je hodno obdivu a připomínání.
Nemůžu dát 5 hvězd, protože Smrt na kůru je ještě o něco lepší, ale je to opravdu výborná kniha. Kéž bychom měli takové dříve v povinné četbě.


Ristridin
17.10.2023 5 z 5

Tak jako pozor, tohle bylo fakt super! Nemůžeme brát autora zcela vážně a očekávat, že se spousta událostí v knize stala tak, jak bylo popsáno, ale kontury příběhu jsou postaveny na jasně ověřených informacích.
Jako klasický absolvent českého školství jsem se nikdy neučil o dějinách 20. století, o českých nemluvě. Skupinu Tří králů jsem znal z útržků a věděl jsem, že bojovali v odboji proti fašistům, ale že to byl takový intenzivní (přímo špionážní) boj, to jsem netušil.
Z mého pohledu velice kvalitně napsaná kniha, která nechává vyniknout každého ze tří hrdinů trochu jinak. Popis jejich uvažování a konání působí autenticky.
K událostem je vždy přiřazen den a místo. Člověka pak překvapí, na kterých jemu známých místech se toho tolik (i podstatného) odehrálo. Památník Morávka na Prašňáku, deska o dopadení Balabána ve Studentské ulici v Dejvicích, konspirační byt naproti Nádražce... Do toho všeho ční Petschkův palác jako vrchol zla.
Taky se mi líbí, že v závěru Vácha napsal doplňující komentář o událostech okolo Tří králů a doplnil zajímavou literaturu, ze které se dá dále čerpat.
Můj zájem určitě probudil a budu toto téma zkoumat dál. Jsem rád, že se dá doplňovat vzdělání alespoň touto formou.

felixrr
21.09.2023 5 z 5

I když mi chvíli trvalo se začíst, kniha skutečně dosahuje takřka Šulcových kvalit. Tři části pojednávají blíže o každém ze tří králů/mušketýrů, napětí i beznaděj se stále stupňují a chybějící střípky zapadají na svá místa. Výborné dílo.

Ivana.Ka
23.07.2023 5 z 5

TOP.
Přelouskala jsem to během týdne.
Myslím, že není, co psát, fakt dobře zpracované, napínavé, stravitelně napsaná historie. Jako základ skvělé a pak se dá lépe navázat nějakou odbornější literaturou :)

J.Clouseau
04.03.2023 5 z 5

Velmi silný příběh. Skvěle vykreslená psychologie hlavních postav, rovněž dobře popsaná atmosféra protektorátní Prahy. S ústředními postavami vše prožíváte, jejich pocity, jejich bolest, jejich myšlenkové pochody. Stále jim fandíte a tajně doufáte, že to vše dobře skončí, i když stejně víte, jaký to nakonec mělo pro ně nešťastný konec.

Byla jsem zkrátka naprosto vtažena do děje a přečetla jsem knihu jedním dechem.
Víc takových románů!

hetzerjoke
11.10.2022 5 z 5

Naturalisticky drsná a pod kůži se zažírající exkurze českým protinacistickým odbojem, kterým vás za hřmění palby z kulometů a praskání kostí provede ústředí trio tří hrdinů. Rozvážný ale uvnitř nejistý Balabán, tvrďák s chutí po boji Mašín a neohrožený pistolník Morávek jsou charakterově tak dobře vykresleni, že jim jednoduše nejde nedržet palce, zatímco v protektorátní Praze uskutečňují nemožné a bojují s větrnými mlýny Gestapa a Abwehru. Přestože se dočkáme také vypravení do složitého světa konspirací, odbojových organizací a vzájemně si nedůvěřujících agentů, M+B+M je v samotném základu příjemně přímočará adrenalinová jízda, ve které krátké věty dokreslují dynamiku a často nepřehledné ubíhání okamžiků skvěle imitují zmatek boje.
Autor mě také potěšil tím, že se věnoval i řekněme bočním větvím českého odboje a, vybaven dobovými prameny, uvedl na scénu i méně známá jména jako jsou Ferry Peltán, André Regenermelnebo docent Krajina, všechny funkčně zapojené do napínavého děje s velmi temnou atmosférou a nekompromisním závěrem. Verdikt? Plný počet hvězd a touha si od autora si přečíst ještě nějaký jiný masterpiece.

jan.para
14.09.2022 5 z 5

Úžasná kniha od Dalibora Váchy popisující činnost tří králů (kteří si mimochodem tři králové neříkali) Naprosto strhující je část, po zatčení Josefa Mašína, když byl Václav Morávek po útěku z konspiračního bytu (slanil se s Františkem Peltánem na šňůře od vysílačky) zraněn na rukou a musel si sám uříznout zraněný prst, který mu vysel jen na kusu kůže. Občas bývám skeptický k románům z dob protektorátu, ale zde mohu jen smeknout klobouk. Knihu mohu jen doporučit a dovolím si tvrdit, že je to povinnost, pro všechny, kdo se zajímají o náš odboj za 2. světové války.

Opatov
12.06.2022 5 z 5

Kniha super. Podobně jako Dva proti Říši. Hrdiny jsou i tady hlavní postavy, v tomto případě Balabán, Mašín a Morávek. Pozitivní ale je, že se autor zabývá i osudem ostatních, těch kteří jim pomáhali. Protože bez nich by nemohli vůbec fungovat. Bez těch, kteří jim zajistili bezpečný byt, krytí, informace a lékařskou pomoc. Pokud neměli kam jít, byli zranění a byli hledaní po celé Praze, tak vystavovali mnohdy celé rodiny velkému nebezpečí. Ti, kdo jim pomáhali, byli úplně stejnými hrdiny, hodně z nich za to zaplatilo životem.

DuchDoby
29.05.2022 5 z 5

Tahle výborná kniha je o hrdinech. O skutečných hrdinech, kteří se třeba i báli, přesto jednali.
Už jim někdo staví pomník?

Knihomolka97
23.05.2022 4 z 5

Josef Mašín, Josef Balabán a Václav Morávek - tři čeští odbojáři, známí jako tři králové. Kniha sleduje hlavně jejich osudy ale samozřejmě i dalších lidí, kteří se na odboji podíleli. Vidíme jak takový odboj probíhal, jak prakticky neustále všichni žili ve strachu, skrývali se a stejně neváhali položit život za svou zem. Neuvěřitelná odvaha. Přiznávám, že občas jsem se zasmála nad nějakou jejich hláškou..černý humor no.. :)
Kniha je napsána formou příběhu, což je super. Četlo se to moc dobře, byť to chvilkama bylo trochu zdlouhavé a bohužel tedy musím snížit hodnocení. Části, kde se vyslýchalo (mučilo), mi nedělaly vůbec dobře, ale jsem ráda že jsem si knihu přečetla. Doporučuju všem, co se zajímají o toto období a chtějí se dozvědět něco nového. Či chtějí příběh tří králů prožít na vlastní kůži..

Batigol555
28.04.2022 5 z 5

Nevěděl jsem přesně, co od knihy čekat, jelikož mnoho informací o třech králích člověk přečetl již dříve. Od samého začátku mě kniha vtáhla do děje a občas jsem měl pocit, že se procházím válečnou Prahou. Nezbývá než autorovi poděkovat a jak jsem již u podobných knih psal v minulosti, slušelo by se knihu zařadit do povinné četby pro naše školní generace.
Již se těším na autorovu poslední knihu Smrt na kůru, která mi dnes přišla.

Pítrs85
28.04.2022 4 z 5

Strhující knížka, ke které jsem přistupoval s jistými obavami, protože ne vždy dopadne zdramatizování reálných událostí dobře. Tentokrát však nedopadly dobře, ale přímo výtečně. Vácha napsal román o třech králích způsobem, že jak knihu odložíte, budete se k ní chtít zase rychle vracet. Nevím, jak moc je příběh reálný (podle autora věrně), ale úplně na mě z něj dýchla dobová atmosféra (která byla prostě šílená, strach střídala paranoia, nedostatek čehokoliv střídal přehršel násilí a mučení). Navíc ve mně o toto téma vzbudila zvědavost a nutkání doplnit si chybějící informace.

holomex
23.04.2022 4 z 5

Z četby mám mnoho dojmů, takže budu možná roztěkaný. Ha, přesně takový, jako je ta kniha. Je psaná hodně úsečným stylem (já jsem si ho nazval Novákovským, protože mi připomíná styl knihy Zatim dobrý). Krátké, úsporné, jakoby střílené věty přinášejí v některých pasážích naprosto strhující dravý proud. Skvěle fungují třeba v závěru knihy (kde je mimochodem skvěle začleněn i dojemný Mašínův dopis dětem). Ale v jiných chvílích způsobují, že se ztrácíte. Fakt se mi stávalo, že nevim, kde jsem, kdo to je, proč to je... Do značné míry to ale může být způsobeno faktem, že jsem knihu vlastně nečetl, ale poslouchal. A při poslechu, bez vizuální kontroly se já osobně ztrácím snáz. Mimochodem audiokniha byla načtena p. Matáskem velice dobře.
Další postřehy: Cloumala mnou zloba vůči těm okupantskejm dobytkům (dobytek je v knize docela často a vhodně používané slovo). Chovám neskonalý obdiv k odbojářům. A to nejen těm "elitním", ale (hlavně) k té spoustě docela obyčejných bezejmenných rodin, které podstupovaly absolutní riziko. A často taky zaplatily absolutní cenu. Ta dusná atmosféra z knihy vyzařuje dobře, na čtenáře působí intenzivně. No a ještě jeden úkol teď pro mě vyvstal. Obejít někdy při výletu do Prahy pár těch míst, která byla v příběhu důležitá, třeba v Nuslích. A třeba někam položit kytičku. Prostě to tak teď po přečtení téhle knihy cítím.

adela2316
15.02.2022 5 z 5

Přečteno téměř jedním dechem, ačkoli člověk ví, jak to dopadne, stejně hltá každou stránku. Nikdy mě nepřestane udivovat, jakou odvahu museli mít všichni lidé zapojení do odboje. Měli rodiny, vedeli co se jim může stát (a taky se to většině stalo), a přesto nezaváhali pomoci republice, národu... To je pro mě , pro matku, skoro nepochopitelné. Vždyť přece je jednodušší se podrobit, ale vedet, že člověk a jeho rodina bude (zrejme) žít??? Jenže kde by naše vlast byla, kdyby nebylo takových odvážných lidi, kterým to nebylo lhostejné. Opravdu se sklanim před všemi, kteří bojovali. Mame jim být za co vděční. A doufám, že se na jejich hrdinství nikdy nezapomene. Jsem ráda, že se tato témata neustále připomínají. A že se dovídáme informace nejen o lidech historicky velmi známých , viz Tři kralove apod., ale také o těch ,,bezejmennych,, , kteří také bojovali a různě pomáhali, a přece jejich jména nejsou běžnému člověku známa.
Co mi na knize malinko vadilo, bylo preskakovani v čase, pro mě trochu nepochopitelné.

gladya
28.01.2022 5 z 5

Opět jedna z knih, kde hodnotím celkový dojem. Nějaké mouchy by se našly, např. moc jsem nepochopila, proč autor přeskakoval v čase. Ale díky celkovému dojmu dávám plný počet hvězd.

Je to beletristické zpracování příběhu, který asi není tak dobře známý, jak by si zasloužil. Moje generace se o těchto hrdinech ve škole dozvěděla málo a konkrétně o trojici M+B+M skoro nic.
Jen těžko si asi dokážeme představit, v jakém stresu odbojáři žili. Ústřední trojice věděla, jak nepatrnou naději na přežití má. A přesto bojovali. Přinejmenším dva ze tří králů byli v jistém smyslu „kovbojové“. Jenže právě proto okupantům dokázali škodit.
Příběh byl zajímavý a vlastně i napínavý, i když čtenář ví, jak to dopadlo.
Zajímavé bylo i to, že jsem se dozvěděla o mnoha dalších hrdinech. kteří se nebáli postavit zlu.

Dopis Mašína dětem mi vehnal slzy do očí.

Posloucháno jako skvěle namluvená audiokniha.

Denny456
08.01.2022 4 z 5

Takže tato kniha mě lákala hned jak jsem ji uviděl v knihkupectví. Toto období mám rád a třeba knihu Dva proti říši považuji za úžasnou. Toto románové zpracování známého příběhu mě samozřejmě bavilo pokud jde o obsah. Horší to již bylo se skákáním v ději z roku na rok a měsíce na měsíc. Bohužel to občas působilo dost chaoticky a moc nezávidím někomu, kdo se k těmto příběhům zatím dostal jen zběžně, protože mu spoustu věcí muselo utéct. Jinak fajn.

TomHr
07.01.2022 5 z 5

Kdyby se mě někdo zeptal, odněkud z hlubin paměti bych vydoloval jména Balabána, Morávka, Mašína, jakož i názvy některých odbojových skupin, jako Tři králové, Obrana národa. Snad už v hodinách dějepisu se tam ta jména dostala. Až Váchova kniha přiřadila k jménům tváře, postavy z masa a kostí. Osobnosti, kterým čest, smysl pro povinnost a vlastenectví nedovoluje nečinně přihlížet okupaci a postupné likvidaci národa. Sledujeme odvážné kousky, sebevědomé furiantství, na druhou stranu každodenní strádání, fyzické útrapy a zranění, pochybnosti o smyslu odboje a vědomí stálého nebezpečí dekonspirace, neustálé obavy o rodinu a přátele. Vácha dobře popisuje morální dilemata: obětování jednotlivců v zájmu utajení informátora nebo likvidaci konfidenta, která je sice nezbytná, ale stisknout spoušť není tak snadné. To vše dělá z Tří králů nefalšované hrdiny, a nejen z nich, také z těch desítek lidí, dnes více či méně známých, kteří s vědomím rizika pomáhali nebo se přímo zapojili do odbojové činnosti.
S přibývajícími týdny a měsíci okupace atmosféra houstne, řady odbojářů řídnou, gestapo se ukazuje jako efektivní a krutý protivník. Proti samotné nacistické mašinérii by se snad dalo bojovat. Ale nečekaným nepřítelem se stávají vlastní lidé. Přibývají řady udavačů, Čechů více či méně nápomocných gestapu, ať už ze strachu, z přesvědčení nebo ze zištných důvodů. Proto, jak víme, příběh Tří králů a většiny dalších odbojových skupin nemá šťastný konec.
Střídání dějových linií pomáhají udržet posluchače v napětí a vsuvky – zprávy z dobového tisku – dokreslují reálie a absurditu života v protektorátu. Kniha i přes množství faktů rozhodně nenudí, naopak, román bych doporučil nejen zájemcům o válečné reálie.

SuperSojka
02.01.2022 3 z 5

Tyhle knihy se mi těžce hodnotí. Z hlediska zasloužilosti tématu, pravdivosti zpracování je to skvělý počin. Literárně se mi to četlo hůř, styl mi přišel kostrbatý, nebyl úplně strhující, přeskakování v čase u jednotlivých kapitol mě mátlo a jeho smysl mi zůstal skrytý. Psychologie postav není úplně individuálně rozpracovaná, ale spíš představuje jeden archetyp, který je otisknut ve všech postavách. Ale to není nutně špatně. Pro sdělení, které nám autor přináší, to stačí. Po přečtení ve mně zůstala úcta, tichý obdiv, vděčnost k M+B+M i lidem bezejmenným, kteří měli odvahu...

cori
31.12.2021 4 z 5

Román se skládá z epizod ze života nejslavnějších hrdinů domácího odboje v rozmezí let 1939 až 1942, kdy byl v červnu popraven poslední ze tří mušketýrů Josef Mašín. Autor se pokusil vykreslit jejich psychické stavy během přežívání v ilegalitě, kdy se kolem nich stahovala smyčka a nevěděli, komu mohou věřit. Morávkovo vánoční přespání u bezdomovců se skutečně odehrálo? Tento román bych zařadila po bok stejně strhujícího díla Dva proti Říši od Jiřího Šulce.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) nacismus okupace Češi protifašistický odboj hrdinové Protektorát Čechy a Morava válečné romány

Autorovy další knížky

Dalibor Vácha
česká, 1980
2016  66%Nikam
2021  85%M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek
2014  74%Červenobílá
2015  84%Hranice
2022  93%Smrt na kůru

Kniha M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek je v

Právě čtených1x
Přečtených129x
Čtenářské výzvě29x
Doporučených12x
Knihotéce77x
Chystám se číst76x
Chci si koupit25x