Smrt na kůru

Smrt na kůru https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487758/bmid_smrt-na-kuru-LLu-487758.jpeg 5 114 41

Likvidace R. Heydricha bývá považována za jeden z nejodvážnějších činů nejen v kontextu československého odboje, ale celé druhé světové války. Román ukazuje přípravu k likvidaci nacistického smrtihlava, peklo, které se rozpoutalo po jejím provedení, nebo apokalyptickou závěrečnou bitvu v kostele v pražské Resslově ulici. Současně však nezapomíná na klaustrofobickou atmosféru vyvolanou německými represemi a na nezměrné hrdinství všech těch, kteří parašutistům pomáhali a ve své většině za to zaplatili vlastními životy i životy svých rodin. Ústřední postavou je nadporučík Adolf Opálka, odvážný chlap, velitel československých parašutistů, který dosud stál ve stínu hrdinů Kubiše s Gabčíkem či zrádce Karla Čurdy.... celý text

Přidat komentář

ivetka859
30.03.2024 5 z 5

(SPOILER) O Heydrichiádě jsem měla spíš základní znalost, spoustu věcí o odboji a spojených aktivitách jsem netušila. Tahle knížka je docela důkladně mapuje od seskoku Adolfa Opálky až po jeho smrt.
Styl je úsečný, jednoslovné věty, hesla, dodává to tomu punc vojenskosti a taky to umírňuje sentiment a cajdákovost.
Potřebovala bych ale vidět do vzniku románu, co je beletrická omáčka a co jsou fakta. Třeba Čurda byl už od začátku vymalovaný jako magor. Bylo to tak? A opravdu ho navedla jeho matka? A kde se tak detailní informace vzaly?
Knížka se mi četla skvěle, už dlouho mě něco tak nenapínalo a nepohltilo.

Venda32
16.03.2024 5 z 5

Tak tohle bylo silné čtení s mistrovsky vykresleným dějem. Při čtení jsem cítil smutek a zoufalství obyčejných lidí v protektorátu, hrdost a hrdinství parašutistů i všech, kdo jim pomáhali, znechucení z Němců a Karla Čurdy. Napsáno tak, že se pocitově ocitnete vedle všech hrdinů. Napsáno tak, že se nebudete moct odtrhnout. Napsáno tak, že si budete ke konci dávat pauzy, aby jste historicky známý konec vstřebali a oddálili.


Lutzinka
19.02.2024 5 z 5

Nejlepší kniha na tohle téma, kterou jsem kdy četla.

Myslím, že je tady skvěle vykreslena atmosféra strachu, domácí odboj, vlastenectví a tenká hranice mezi životem a smrtí.
Každá postava má uvěřitelně popsaný charakter, způsob myšlení, názory, činy.

Neuvěřitelné hrdinství obyčejně neobyčejných lidí na jedné straně, oproti více, či méně pochopitelné zradě na straně druhé.

Nepřísluší nám soudit, naší povinností je nezapomenout.

And09
13.10.2023 4 z 5

Velmi zdařilý počin Dalibora Váchy vykreslující osudy našich parašutistických odbojářů. Byla jsem mile překvapena, jak autor dokázal bravurně vykreslit charakteristiky hlavních postav a jejich myšlení, že je uvěřitelný každý jejich dialog. Velký prostor je zde věnován Adolfu Opálkovi, což se mi líbilo, protože si rozhodně zasloužil být v popředí tohoto románu. Na to, že je zde prostor věnován mnohým postavám, čtenář se nebude ztrácet, protože je každá postava dobře vystižena svým typickým charakterem (ač autor hodně skáče od postavy k postavě). Velmi oceňuji skutečně čtivě a napínavě popsaný každičký detail bitvy v kostele, velký prostor věnovaný psychice postav a vztahům mezi parašutisty. Místy se kniha hůře četla kvůli poněkud úsečným a osekaným větám, zvláště u vyjádření přímé řeči. Autor také hodně skáče od autorského vypravěče k vševědoucímu. Občas je tak u nějaké dějové linky ihned poznámka k tomu, co se s nimi v budoucnu stalo, což bych čekala spíše na konci. V samém závěru mi pak zase chybělo nějaké dovysvětlení, co bylo se všemi ostatními, co pomáhali, nebo jak to dále bylo s Čurdou (resp. koho všeho kdy popravili). Nejsem úplně s to, jakým způsobem je zde typizován Čurda, protože je známo, že to byl jinak chytrý a vytrvalý odbojář, s nímž neměl Opálka problém, ale zde je prezentován skutečně hlavně jako poseroutka s nemístnými poznámkami, který Opálku vytáčí (chápu, že ho tu chtěl autor charakterizovat jako zrádce, ale je potřeba na to koukat i z jeho pohledu, že to neměl jednoduché, když měl strach o rodinu a ta na něj měla nakonec větší vliv a nemůžeme ho jenom odsuzovat, nikdo nebyl v jeho kůži...)

Forrest
04.09.2023 1 z 5

Ano, skvěle napsaná kniha. Zejména mi se líbilo psychologické rozpracování jednotlivých postav. Vylíčení jak snahy split zadaný úkol a následný drtivý psychický dopad na jednotlivé členy výsadků po tom jaký byl vyvinut teror na obyvatele protektorátu.
Autor se nevyhýbá ani motivaci zrady parašutisty Čurdy jehož jednání ač zavržení hodné určitě nebylo jeho prvoplánovaným počinem. Rovněž i plastické vykreslení dobové atmosféry protektorátu.
O výsadcích na území protektorátu i provední Atentátu samotného jsem přečetl spoustu knih a viděl nějaké filmy. Dodnes mi není úplně jasné kdo si Atentát vlastně "objednal" a proč. Ve hře je (bylo) více "zájemců". Nicméně stalo se a jeho význam byl naprosto zásadní.
Jenom mne v souvislosti s tímto napadá taková nejspíš hloupá úvaha.
Totiž pokud by je nezradil výsadkář Čurda anebo se jim a odboji nějak podařilo uniknout a akci přežít. Jak by celou záležitost pojal poválečný režim, zda by se jim dostalo uznání nebo zatracení.
Jeden z komentářů ke knize doporučil román Smrt na kůru, co by doporučenou či povinnou četbu. Jsem téhož názoru.

mnohoknih
23.08.2023 5 z 5

Tak tohle by měla být povinná četba. Nemám v mozku ty správné synapse, abych udržela informace z dějepisu ze školy, ale vím, že po přečtení tohoto románu tam zůstanou. Věděli jste, že Heydrich se jmenoval Tristan Eugen? Příběh přibližuje dobu od seskoku nadporučíka Adolfa Opálky po likvidaci v kostele, tedy necelý čtvrtrok. Ale kolik statečnosti, odvahy a důvtipu museli za tu dobu prokázat! Vůbec jsem netušila, že zde operovalo tolik parašutistických skupin, vycvičených v Anglii. Líbí se mi románové zpracování právě proto, že se dozvíme, co se jim honilo hlavou. Lépe se mi tak událost pamatuje a hrůza té doby je snadno představitelná. I když je nepředstavitelná. Na jedné straně neskutečná osobní statečnost, i za cenu sebevraždy a na straně druhé udavačství, zrádcovství za pár říšských marek. Líbilo se mi použití dobového textu ve formě válečných anekdot i ukázky z novin. A taky se mi líbilo, že autor nezapomněl na statečnost žen, které ač měli často muže již ve vězení či dokonce po smrti, stále pomáhali odboji. Nadchlo mě to od první do poslední stránky, příběh ve mně bude rezonovat ještě hodně dlouho.

Dandy1
22.08.2023 5 z 5

Tato kniha mi vyrazila dech. Zrovna tak jako Milá č. 18. Až pojedu do Prahy, zajdu si prohlédnout kostel Cyrila a Metoděje a vzdám čest padlým hrdinům.

Noisette73
18.08.2023 5 z 5

Historicky úžasná, trošku hůře se mi četla, ale byli to naši hrdinové, kláním se s pokorou před jejich činy a statečností. Krásní chlapci a ohromní vlastenci.

KnihoSny
15.05.2023 5 z 5

Myslím si že tato kniha po jednává dobré téma o likvidaci Heydricha bylo to dobře zpracované dozvěděla jsem se dost věcí které jsem nevěděla ... mohu doporučit

dpxcz
02.05.2023 5 z 5

Tento historický román s dokumentárními prvky se zabývá přípravou na likvidaci R. Heydricha. Je velmi čtivý a oživený dobovými anekdotami a úryvky z novin. Všichni víme, jak to dopadne, ale stejně to s napětím čteme.

grimik
29.04.2023 4 z 5

Román Smrt na kůru se s historickou přesností a místy až dokumentárním podáním věnuje událostem kolem příprav na snad nejznámější čin českého/československého, protinacistického odboje. Ne však přímo sledováním výsadku Operace Anthropoid, ale pozdějšího výsadku Out Distance, jehož členové se k prvně jmenované skupině připojili.
Knížka je skvělá, díky románovému zpracování přináší možný detailní pohled na několik měsíců působení členů ČS odboje a výsadkových paraskupin nad rámec prostých, známých faktů a rozhodně stojí za doporučení. Nudit se snad nedá, děj má spád, čtivost je vysoká a kdo nezná moc tuto historii, i se hodně dozví.
Přesto jde o román a u románu by měl být brán zřetel i na literární kvality a byť jde o skvělou knihu, literárně nejde o dílo srovnatelné s "velkými" jmény mezi romanopisci. Mně osobně z počátku trochu vadil onen, jak jsem již psal, až dokumentární styl, kdy jakoby nebyla dokonale prolnuta fakta, která autor chtěl sdělit, s částmi čistě románovými (rozhovory, domýšlený průběh událostí atp.) a nedokonale odděloval odstavce prodávající čistě faktické, strohé informace od románového děje. Proto nedávám čistých 5*, i když jiným úhlem pohledu bych neváhal.

0kozel
12.03.2023 5 z 5

Dobře napsaný román. Je vidět, že od vydání románu M+B+M udělal autor velký pokrok. U této knihy celý děj drží narozdíl od předchozí lépe pohromadě. A nemám co vytknout, jsem spokojený se zpracováním. Líbilo se mi i doplnění děje o úryvky z novin a dobové válečné anekdoty.

Madelisi
09.03.2023 5 z 5

Smrt má kůru je Od Dvou proti říši další nádherné vyznání hrdinům. Zde je v popředí Adolf Opálka, takže se ke známému finále v kryptě kostela dostáváme jinými cestami.
U každé postavy jde vidět, že se jedná o reálného člověka. Myslím si, že by byli potěšeni svým ztvárněním.
Líbilo se mi, že autor používal i krycí jména parašutistů. Skvělé bylo i jejich vzájemné špičkování se. Scénu, ve které se Gabčík s Kubišem ptají, jestli se dostanou do učebních osnov, nezapomenu. Pánové, vy jste víc než pouhé školní osnovy. To vám mohu potvrdit.

icewind
30.01.2023 5 z 5

No je to přesně jak už tady v komentářích padlo.... ten konec znáte, víte jak to skončí, ale stejně....nepřestává mě udivovat ta odvaha běžných lidí, které nikdo na to co by se jim mohlo dít a stát nepřipravoval, nikdo jim žádné rozkazy k tomu aby pomáhali nedával, nikdo jim neříkal, že jejich povinností je obětovat i život a neskládali žádnou přísahu, přesto spousta, vlastně většina z nich obětovala naprosto všechno. V porovnání s některými, kteří na tohle všechno připravováni byli a když přišlo na věc, tak svůj život doslova prodali výměnou za všechno ostatní čemu dosud nejspíš i věřili...... strašná doba, o to víc je potřeba připomínat a vážit si těch, kteří tu odvahu v sobě nejen našli, ale dokázali si ji uchovat až do poslední chvíle. Strhující knížka.

JitkaI.
16.01.2023 5 z 5

Nádhera! Poslouchala jsem audioknihu a to skoro jedním dechem! Určitě si s chutí poslechnu ještě jednou.

bruntal
04.01.2023 5 z 5

Odvaha. Hrdinství. Vlastenectví. Strach. Zrada. Statečnost. Precizně popsané příběhy jednotlivých členů výsadku Out Distance. Zmínky o členech dalších výsadků, zvýraznění hrdinství členů domácího odboje. Podrobný popis závěrečného boje v kostele... To vše podáno napínavou a strhující formou a přesto historicky věrně.

Vendulis
31.12.2022 5 z 5

Atmosférická, drsná a napínavá kniha nejen o odvaze atentátníků, ale i "obyčejných" občanů, zradě a nelehké době v protektorátu. Víte, jak to vše dopadne, ale i tak čtete a čtete a doufáte a nutíte se číst dál a zase doufáte. Skvělá kniha a jedna z top tohoto roku.

Tereza0107
30.12.2022 5 z 5

Tak to bylo super čtivé. Přečteno za pár dnů a stálo to za to. Miluju, když dočtu knížku, zaklapnu ji a musím si o ní ještě nějaký čas přemýšlet, protože pocity a dojmy stále rezonují.
Celkem nedávno jsem četla i Dva proti říši, z čehož jsem byla také nadšená. Trochu jsem se bála, že teď budu číst to samé v bledě modrém. Na jednu stranu tomu tak možná je, ale tady se mi moc líbilo, že příbeh byl zaměřen hodně nejen na členy skupiny Anthropoid, ale i na velitele výsadků na území Protektorátu Adolfa Opálku, který mi v knížce velmi přirostl k srdci. Je to přesně tak, jak autor píše úplně na začátku knihy. Často opomíjený, přesto velice důležitý zástupce odboje.
Zároveň jsem se zde dočetla i spoustu nových jmen a informací - hlavně tedy ve spojitosti s Opálkou. Jména Boženy Kropáčové (a příběh darovaného svetru po jejím manželovi), Terezie Kasperové nebo Rudolfy Heinové jsem nikdy předtím neslyšela, tak jsem se hned po dočtení pustila do dohledávání informací. Všechny tři ženy, díky statečnosti ostatních členů odboje, kteří buďto nepromluvili nebo raději rozkousli své ampulky, opravdu přežily a my si tak můžeme skládat dohromady další střípky vzpomínek na tyto důležité momenty české historie.

⭐️"Věnováno Adolfu Opálkovi, skromnému muži, který zůstává ve stínu hrdinů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, a také ve stínu zrádce Karla Čurdy."

tamara1351
28.12.2022 5 z 5

Národ zbabělců? Není to spíše přesně naopak? Historie mluví jasně a jednoznačně mluví i činy, obrovské množství letošních darů pro různé organizace jsou důkazem,že nám osudy lidí ani zemí nejsou lhostejné.Možná jen máme strach.Strach být hrdí sami na sebe.

konicekbily
23.12.2022 5 z 5

Románový pohled na historické okamžiky, které napomohly k tomu, že po válce mohla být obnovena Československá republika. Autor se věrohodně zabývá možnými myšlenkami výsadkářů - co si mohli myslet v osudových chvílích. Před přečtením doporučuji se podrobně seznámit s historií atentátu z nějaké dobré literatury faktu.