Kostlivec pod podlahou

Kostlivec pod podlahou https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44456/kostlivec-pod-podlahou-44456.jpg 4 12 3

Tajemství, záhada, tajemno – tyto pojmy odjakživa byly a pravděpodobně zůstanou vděčným čtenářským tématem. Pohlédneme-li na českou literární tvorbu v jejím dosavadním celku, nelze nevidět jistou kulminaci tohoto tématu v 19. století, kdy i tzv. seriozní spisovatelé a tvůrci zcela odlišných žánrů výjimečně, čas od času, s chutí zabloudili do tohoto zákoutí, aby vyzkoušeli své schopnosti a pobavili nejen sebe, ale především své čtenáře. Sborník „Kostlivec pod podlahou“ obsahuje kratší texty autorů velmi různorodých. Nalezneme zde romantika Karla Hynka Máchu stejně jako seriozního autora historických epopejí Aloise Jiráska, Julia Zeyera, Zikmunda Wintera i V. R. Krameria nebo naturalistu Josefa Karla Šlejhara. Tyto zdánlivě nesourodé autory – respektive vybrané texty – však kromě již zmíněného 19. století spojuje ještě jedno, a to právě ponuré tajemno, záhada až mysterium, jež inspirovaly všechny tyto literáty a mají schopnost zaujmout široké spektrum čtenářské veřejnosti podnes.... celý text

Přidat komentář

Knišíl
01.01.2022 4 z 5

Krásná publikace z nakladatelství Plot nám v doprovodu Odinových ilustrací ukazuje, že pro kvalitní hororovou povídku se český čtenář nemusí uchylovat k zahraničním prózám (Poe, Lovecraft, Maupassant), ale klidně může zůstat v našem českém literárním rybníčku. Nejvíce mě zaujala vynikající povídka Lakomec od Šlejhara a krásná romantická povídka, která zabírá téměř polovinu rozsahu sbírky, od Julia Zeyera – Blaho v zahradě kvetoucích broskví. Sbírka obsahuje bohaté spektrum autorů přes romantismus, realismus, naturalismus či dekadenci. O to více stojí si tuto publikaci přečíst. Květnatá čeština byla mi spíše osvěžením a užíval jsem si to, jak se mi ta slova při čtení převalovala v ústech jak lahodné broskve. Nakolik to ocení čtenář neseznámený s dobovou češtinou, nevím, mě však v záplavě různé překladové a soudobé prózy takový exkurs do minulosti jenom prospěl.

666Jitka
19.04.2021 4 z 5

Výběr povídek opředených tajemnem od známých českých autorů 19.století. Každá povídka je jiná - některé jsou trochu strašidelné, jiné lyrické a všechny napsané krásnou staročeštinou. Nejvíce se mi líbila povídka Lakomec od J.K.Šlejhara, Kostlivec pod podlahou od V.R.Krameria a v antologii asi nejznámější Faustův dům od A.Jiráska. Také ostatní povídky jsou povedené a čtivé. Ráda jsem si přečetla tento výběr literárních jednohubek českých mistrů pera.


Marekh
26.08.2020 4 z 5

Knihu jsem četl v minulosti. V knize nalezneme kratší texty autorů, například od K. H. Máchy, Aloise Jiráska, Julia Zeyera, Zikmunda Wintra, J. K. Šlejhara a jiných autorů. V knize se vyskytuje tajemno, záhada až mysterium. Lákaly mne klasikové a byl jsem zvědavý, jak zpracovali tyto tajemné příběhy. Knihu jsem hodnotil pozitivně.