Bohemia

Bohemia https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418744/bmid_bohemia-QzT-418744.jpg 3 203 70

Začíná nové milénium a nadějný český režisér Ivan se srdcem floutka, rodinou na krku a hlavou v oblacích sní o tom natočit film v Hollywoodu. Náhoda mu přihraje do cesty o pár let starší britskou producentku, a protože si padnou do oka, začíná jeho sen dostávat reálné obrysy. Stačí překonat manželčin nesouhlas a pár nečekaných kulturních rozdílů a může dobýt celý svět. Anebo se v něm ztratit.... celý text

Přidat komentář

Nymfadora.T.
dnes 1 z 5

Měla jsem problém dočíst, nezáživné, čekala jsem víc...

hnatlubo
07.04.2024 1 z 5

Kromě jedné vtipné situace a pár úsměvných dialogů je tahle knížka o ničem.


Tatrman
26.03.2024 2 z 5

S+S mám moc rád, ale u mě skončili Vratnými lahvemi, které byly vynikající. Bohužel úroveň jejich další tvorby klesá. A co se týče této knihy, myslím, že je dobře, že zůstalo "pouze" u knihy a nevznikl film. Děj plyne odnikud nikam, a aby se čtenář aspoň trošku dostal do varu, okořeníme to zahýbáním a barvitým sexem. To je ale bohužel od držitele filmového Oskara žalostně málo...

Vivetkav
04.01.2024 3 z 5

Zajímavá odychovka .. nečekala jsem nic a nejsem ani zklamaná ..líbilo se mi to

andysek88
30.11.2023 2 z 5

Svěráky miluju. ALE! Tady máte spíš pocit, že čtete Viewegha. Celý příběh se točí okolo jednoho neuspokojeného debila.

alkazemka
01.07.2023 2 z 5

Jsem velká "svěrákofilka" a uvědomuji si, že je oba vnímám méně objektivně, než jiné autory. Nicméně tentokrát to fakt nějak přes veškerou mou snahu není ono, nebo co.... První stránky knížky mě bavily a těšila jsem se, co bude dál. Jenomže ono dál už pak nebylo bohužel skoro nic. Takže na to raději hodně rychle zapomenu a budu si dál žít na vlnce - co je svěrákovské, to je dobré.

"Takže pak toužím po okamžicích samoty, kdy bych se mohl jen dívat a tiše si přemýšlet o svém."

marra82
16.01.2023 3 z 5

Po větší část knihy jsem si říkal- no páni, kde má tohle vlastně příběh, o čem to vůbec je.? A pak přišel závěr, poslední odstavec, poslední věta a já pochopil, že jsem se staral zbytečně, a že ten okamžik (jako když Kolja projde dveřma, ty se za ním zavřou a pan Louka v odraze už vidí jenom sám sebe) tam je, a že to celé čtení nebylo nadarmo.
Ale..upřímně řečeno, někdy to dalo dost práci. Námět byl asi původně zpracován jako scénář a rozepsán až později, nebo prostě režisér vidí víc obrazy a pocity a dojmy a provedení nechá na hercích...jenže, postavy v knihách nehrají, musí je oživit autor. Takže souhlasím, že část knihy je spíš popis...ale i tak, stojí to za přečtení..a možná i za druhé přečtení s odstupem času.. (těžký hodnocení, mám radši desetibodový systém)

Boba289
30.12.2022 2 z 5

Kniha se příliš nevydařila. Autor více popisuje než vypráví, ale to by samo o sobě až tak nevadilo. Bohužel však text připomíná spíše školní slohové cvičení. Několik zajímavých motivů se v románu najde, třeba to, jak prožívá člověk „z druhého světa" setkání se životem na Západě, pocit outsiderství, nepřenositelnost zkušenosti, souboj s vlastním nízkým sebevědomím... Všechno je to tak ale spíš jen nadhozeno mimochodem, Svěrák však věnuje prostor především svým sexuálním fantaziím. A zúžit rozdíl mezi českou a americkou kulturou jen na to, že úzkoprsí Američané nechápou, jak je super, když český borec štípe každou mladou ženu, která jde kolem, do zadku, to je asi přeci jen příliš povrchní a zjednodušující pohled. Knize by možná prospělo, kdyby se text poněkud proškrtal.

MaJa264
19.08.2022 odpad!

Nic než nuda a ztráta času. Nechápu moji posedlost dočítat i hloupé knihy do konce.

Dany58
23.07.2022 1 z 5

Nudná nezajímavá kniha. Vůbec není škoda, že se film nenatočil.

Burák
26.01.2022 3 z 5

Ani já se nepřidám k nadšeným čtenářům této knihy. Neměla jsem sice potřebu knihu odložit jako nedočtenou, ale musím se přiznat, že hlavním důvodem byla hlavně moje zvědavost nakolik najdu v příběhu autobiografických prvků. Děj se odehrává v atraktivním, nijak zvlášť okoukaném prostředí, v době, kdy rozdíly mezi Českou republikou a Západem byly ještě obrovské. To si myslím, že je na Bohemii nejcennější, protože z dnešního pohledu už je to tak trochu pravěk, který si představím paradoxně hůř než domu před rokem 1989. Za ztrátu času to nepovažuju, ale velká očekávání bych předem radši neměla. 

Danafantom
25.11.2021 5 z 5

Zajímavé, jak každý čte knihu přes svůj vlastní filtr. Pro někoho je jen o sexu, pro jiného o vztazích, pro dalšího o národním charakteru... A mně se moc líbilo, že to bylo o tom všem :) A navíc jsem se u toho často zasmála, to potřebuju. Takže za mě plný počet bodů.

Kulasec
03.09.2021 5 z 5

Kniha, v které nemusíte číst mezi rádky, abyste se dobrali hloubky. Nitro doslova odhaleno v řádcích samotných. Tohle ale neberte jako spoiler, troufám si to takhle konstatovat. Další z knih, kterou bych nejraději napsal sám. Tolik mi mluví z duše. Ať si je rámcově o floutkovi. Kdo jím aspoň občas není, ať hodí kamenem nebo jak se to podobně říká. Zdánlivě paradoxně jsem se ale krz dílo viděl i v pozici hrdinky Sylvie, ale to zase souvisí s životaběhem mým, truchlolůzrným. "Hlavně, že je duše čistá": říkává v podobných rozpoloženích hlavního hrdiny můj kolega. Hlavně, že to srdce tepe: odvažuju se parafrázovat autorova slova a je mi hned nějak lehčeji na tomto světě. OH, YES! THIS BOOK IS GREAT! Jestli jsem to vzal moc přes emoce, tak se omlouvám :-)

kob
20.08.2021 3 z 5

Důvod pustit si tuhle audioknihu? Hudba Petra Hanzlíka a hlas Kryštofa Hádka. Text ve mně budí spíše rozpaky.

ThePepin
18.08.2021 odpad!

Bohužel nuda, takový nepovedený Viewegh. A to Vívega nemusim.

Mateo67
09.08.2021 2 z 5

Kniha o ničem. Kromě pár vtipných pasáží pusto prázdno. Část jsem poslouchala v autě a občas u toho zadřímla (neřídila jsem!:-)). Neměla jsem vůbec chuť vrátit se k tomu, co jsem zaspala. A tak jsem se nevrátila. Nevadilo to. Na celé knize byl nejhezčí hudební závěr. Ten jsem si vychutnala několikrát za sebou.

knihovna1
30.03.2021 4 z 5

Kniha se mi líbila. Druhá polovina víc. Někdo se tu ptal, zda jsou to zážitky p. Svěráka. Myslím, že né. Hezky vystihuje v závěru knihy, proč jsou si lidi nevěrní. Někteří se musí honit za novým obdivem a uznáním a chtějí být osvětleni či nasvíceni z venku. Přitom stačí umět na sebe svítit zevnitř. Nádherné. Mám pro pana J. Svěráka slabost (chodil o třídu výš se mnou na ZDŠ a už se mi tenkrát moc líbil) :-) Je to jeho prvotina a myslím, že by mohla být kniha zfilmována jako knihy jiných českých autorů. Knihu doporučuji, kdo má rád film, Skotsko a rodinný život.

RadkaEm
28.03.2021 3 z 5

Jo, aha, tak teda na tři :)

RadkaEm
28.03.2021 3 z 5

Teda takhle vyprcanou knihu jsem ještě nečetla :D Syrovost a přímočarost oceňuju. Ke konci těžký ad absurdum. Humor zdědil po otci. Za mě dobrý. Na 4 hvězdy.

aktijnov
01.03.2021 4 z 5

Odpočinková knížka, od které člověk čeká jen trochu pobavení a uklidnění...