Žítkovské bohyně diskuze

Žítkovské bohyně https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84764/bmid_zitkovske-bohyne-HEo-84764.jpg 4 6944 1388

Vysoko v kopcích Bílých Karpat jsou řídce rozeseta přikrčená stavení. Všude je daleko. Říká se, že právě proto si tam některé ženy dokázaly uchovat vědomosti a intuici, kterou jsme ztratili. Předávaly si ji z generace na generaci řadu století. Říkali jim bohyně, protože dokázaly bohovat – prosit Boha o pomoc. A jeho zásahům i trošku dopomoci… Říkalo se o nich, že vidí do budoucnosti. Proč tedy nezachránily tu svou? Dora Idesová je poslední z bohyní. Brání se přijmout zastaralý způsob života a věštit příchozím z odlitého vosku jako její teta Surmena. Vše se ovšem mění, jakmile pochopí, že co se v jejím životě zdálo být nešťastnou shodou okolností, bylo pečlivě promyšleným plánem. Její umístění v internátě, Jakoubkova ústavní péče, hospitalizace v psychiatrické léčebně v Kroměříži… Na konci 90. let na ni v pardubickém archivu ministerstva vnitra čeká operativní svazek vedený StB na vnitřního nepřítele – její tetu Surmenu. Dora nevěřícně rozplétá neznámé osudy své rodiny i dalších bohyní… Byly bohyně nebezpečím pro důvěřivé pacienty? Nebo byly skutečně ideologickou hrozbou normalizované společnosti? Či se o vyhlazení posledního reliktu pohanství postarala obyčejná závist a lidská zášť? Nový román Kateřiny Tučkové, autorky bestselleru Vyhnání Gerty Schnirch, je fascinujícím příběhem o ženské duši, magii a zasuté části naší historie. Kniha bude zfilmována, objeví se na jevišti zlínského divadla a je překládána do několika jazyků.... celý text

Diskuze o knize (19)

Přidat komentář

Petr70
02.02.2024

(SPOILER) Doru Idesovou podle mě zabila Lenka Pavlíková.

Lucie1309
22.10.2023

Janigena je podle všeho ztracená dcera Fukseny a Němce Norfolka, se kterým Mahdalovi spolupracovali při jeho propagandistickém výzkumu. V dopise, který mu napsala po narození jejich dítěte, se Fuksena zmiňuje, že má na čele stejné znaménko, jako on. Dora si při vyprávění Irmy vzpomněla, že takové už u někoho viděla, přičemž zmínka o Janigeně předtím už v knize byla. Od té doby mi bylo jasné, kdo ta Janigena je. Doru mohla zabít z více důvodů, ale její dřívější podivné chování k ní (přivázání ke stromu, na kterém se oběsil její otec)napovídá, že vražda souvisela s prokletím. Ostatně starou Mahdalku ještě mohla v dospělém věku vyhledat a ta ji "naočkovat".


Jaakub
27.08.2023

Zdravim, mel bych dotaz. Uz se to snazim dobrou chvilku najit v knize, ale v prubehu knihy nekde Dora vidi znamenko, ktere si nemuze s nikym spojit. Nakonec si uvedomi, ze to znamenko ma Janigena.
Ja si nemuzu uvedomit (ani dohledat) u koho to videla poprve a s kym si ted Janigenu spojit. Nevybavujete si to nekdo prosim?

Karel35
05.06.2023

Ještě jsem nestihla přečíst, ale dle recenzí zde se opravdu těším.

a304
17.05.2023 5 z 5

(SPOILER) KATEŘINA TUČKOVÁ mladá a úspěšná spisovatelka. Přes jedno sto tisíc výtisků knihy, která sklidila nejen velký zájem čtenářů, ale i cenu Josefa Škvoreckého a cenu Magnézia Litera.
Hlavní postava je pro někoho Bohyní pro jiné čarodějnicí, pro ty, co kumulující bohatství, kterým upevňují svou moc, aby ovládali životy většiny a usměrňovali jejich čas...,
V DK přečetlo: 9191, hodnotilo 86%: 6139, komentovalo:3131, nejvíce palců: Zóna 214
Nesnadné prodírání se životem, padá se proto, abychom se naučili vstávat...
Autorka již dobře zvládá řemeslo a přidává něco navíc. Doporučuji zjistit, co dá Vám...

terimila
21.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Taky si jednoznačně myslím, že to udělala Janigena. Dává to smysl vzhledem k jejímu původu - dovršila pomstu své rodové větve proti té druhé... Navíc mám pocit, že někde v průběhu knihy je mimoděk zmíněna její síla, mohutnost. Přesně to sedí na Dořinu smrt.

mysimas
26.09.2021 3 z 5

(SPOILER) Zrovna jsem dočetla a taky se přikláním k té přítelkyni. S Dorotou se hodně hádaly, pak tam byla ta scéna, jak Dorku přivázala ke stromu, a konečně Dořina máma Irena taky umřela rukou partnera, poté, co roky přehlížela varovné signály. Historie se opakuje.

Ale samozřejmě je možné, že to byl někdo jiný. Třeba Doru s Janigenou někdo přistihl a rozhodl se jim to zatrhnout - v tom případě by se jim stalo vlastně totéž, co dřív mnoha praktikujícím bohyním, akorát pod trochu jinou záminkou.

Nočnípták
27.03.2021 5 z 5

Teď jsem si přečetla několik posledních komentářů. Chápu, že ne všem se kniha musí líbit. Samozřejmě, že má každý právo vyjádřit se, chválit i kritizovat. Proč ale kritika takovými slovy a s vysmíváním? Nebo to není výsměch TheBonelex?

Nočnípták
27.03.2021 5 z 5

Já jsem si myslela, že ta přítelkyně. Jenomže teď jste mne nějak zviklaly. Zrovna jsem knihu půjčila, až se mi vrátí, tak budu číst znovu.

Chesterton
24.03.2021 5 z 5

Za mě je konec otevřený záměrně, kvůli očividnému koketování se zlem, které mezi bohyněmi bohužel taky probíhalo . . .

jana14
24.03.2021

TamaraKrejčí: Nemám nic zajímavého. Také mě napadla ta přítelkyně.

TamaraKrejčí
23.03.2021 4 z 5

Má vzpomínka na závěr knihy, šok!! Přečetla jsem asi poslední dvě kapitoly, možná jen teda poslední 2x 3x, abych se přesvědčila, že mě zrak neklame... Ona se nabízela možnost té její tajné lásky...ale nějak jsem to tenkrát zavrhla. Ale tahle diskuze mi vehnala brouka do hlavy.
Jana14 vy to víte?? Máte nějakou vizi..??

jana14
22.03.2021

S P O I L E R Žítkovské bohyně - otazníky na konci knížky.
Knihu jsem četla již před nějakou dobou. Nedávno jsem na FB zachytila diskusi nad tajemným koncem knížky. Nikdo nepřišel s ničím novým a mám pocit, že na FB by se přeci jenom nemělo dávat tak moc otevřených spoilerů. Mohou někomu padnout do oka neúmyslně.
Chtěla bych se zeptat, jak jste pochopili konec? Kdo byl vrahem a proč?
I když se v knize vyskytují určité náznaky nadpřirozena, tak vražedný duch by asi byl trochu moc i při té existenci kletby. Kdo se stal nástrojem osudu? S P O I L E R

Tolerance37
14.05.2020

Dlouhodobě je tato kniha mezi mými třemi nej... Ale byla jsem v divadle na hru a to mě opravdu zklamalo. Hrozně zdlouhavé. Vím, že se všichni snažili dostát předloze, ale dle mého některé knihy do divadla nepatří. Což takhle film :). Hezký den všem.

Chesterton
05.02.2018 5 z 5

Evaho73 právě napsala naprosto zásadní komentář ke knize, který mnohé vysvětluje a nejen odpovídá, ale i dopověděl mnohé reakce čtenářů na knihu DÍKY MOC!!

TipsyChipsy
19.08.2017 5 z 5

O realitě se člověk nejvíce dozví v domku Irmy Gabrhelové, nyní muzeu, kde majitel dělá úchvatné prohlídky. Kateřina Tučková 3 roky seděla v archivech a sbírala podklady. Pak všechno namixovala do smyšleného příběhu. Irma Gabrhelová zemřela už v roce 2001 a Kateřina se setkala pouze s její dcerou Štefkou, která žila v Trenčíně.

TipsyChipsy
11.08.2017 5 z 5

Letos jsme jeli na Žítkovou na dovolenou a v autě si znovu pouštěli audioknihu. Musím říct, že ta kniha očarovala mnoho lidí, kteří tam jezdí a od základu změnila i život místních. Mají období před Tučkovou a po Tučkové. A bude hůř, kniha se překládá a už tam byli i z Egypta...

Kedlub
14.01.2016

Po přečtení této knihy se moje manželka začala chovat hodně divně - nejspíš se nechala uhranout, dnes jsme rozvedeni a moje dcera v tom musí vyrůstat. Takže dík, ale číst jí nebudu.

morava
03.01.2016 5 z 5

Nemam ve zvyku psat komentar ke knize, kterou prave ctu a jeste jsem ji nedocetla.Hodnoceni si ponecham az po precteni.To vsak nemeni nic na tom, ze uz ted mne autorka touto knihou"ucarovala" (snad za to nebude stihana) :-)
a za to pani Katerine Tuckove dekuji.