Žítkovské bohyně zajímavosti

Žítkovské bohyně https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84764/bmid_zitkovske-bohyne-HEo-84764.jpg 4 6934 1387

Vysoko v kopcích Bílých Karpat jsou řídce rozeseta přikrčená stavení. Všude je daleko. Říká se, že právě proto si tam některé ženy dokázaly uchovat vědomosti a intuici, kterou jsme ztratili. Předávaly si ji z generace na generaci řadu století. Říkali jim bohyně, protože dokázaly bohovat – prosit Boha o pomoc. A jeho zásahům i trošku dopomoci… Říkalo se o nich, že vidí do budoucnosti. Proč tedy nezachránily tu svou? Dora Idesová je poslední z bohyní. Brání se přijmout zastaralý způsob života a věštit příchozím z odlitého vosku jako její teta Surmena. Vše se ovšem mění, jakmile pochopí, že co se v jejím životě zdálo být nešťastnou shodou okolností, bylo pečlivě promyšleným plánem. Její umístění v internátě, Jakoubkova ústavní péče, hospitalizace v psychiatrické léčebně v Kroměříži… Na konci 90. let na ni v pardubickém archivu ministerstva vnitra čeká operativní svazek vedený StB na vnitřního nepřítele – její tetu Surmenu. Dora nevěřícně rozplétá neznámé osudy své rodiny i dalších bohyní… Byly bohyně nebezpečím pro důvěřivé pacienty? Nebo byly skutečně ideologickou hrozbou normalizované společnosti? Či se o vyhlazení posledního reliktu pohanství postarala obyčejná závist a lidská zášť? Nový román Kateřiny Tučkové, autorky bestselleru Vyhnání Gerty Schnirch, je fascinujícím příběhem o ženské duši, magii a zasuté části naší historie. Kniha bude zfilmována, objeví se na jevišti zlínského divadla a je překládána do několika jazyků.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Host
více info...

Zajímavosti (14)

Teď volně audio leden, únor 2024 na radio dvojka
https://dvojka.rozhlas.cz/katerina-tuckova-zitkovske-bohyne-pribeh-o-zenske-dusi-magii-a-zasute-casti-nasi-9155887#player=on (knihovna1)


https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/pribehy/bohovani-moji-maminky-zemrel-syn-posledni-zitkovske-bohyne-josef-gabrhel (Chesterton)


Vyšlo i v audio verzi, načetli Tereza Bebarová a Miroslav Táborský. (lioncel)


2022 - kniha se dočkala anglického překladu - The Last Goddess

https://www.katerina-tuckova.cz/en/the-goddessess-of-zitkova-en/ (Eva P.)


Jak kniha o žítkovských bohyních obrátila lidem život:
https://www.novinky.cz/zena/styl/clanek/jak-kniha-o-zitkovskych-bohynich-obratila-lidem-zivot-40300132 (Ladislav73)


https://slovacky.denik.cz/zpravy_region/kopanice-nebyly-rejdistem-carodejnic-gestapa-a-estebaku-rika-lydie-gabrhelova-20.html (Chesterton)


Na přebalu knihy je použit obraz Krajina {Bouře u Cibulky} Antonína Mánesa. (jakub2199)


Masarykova univerzita na dané téma vydala vědeckou publikaci "Žitkovské bohyně. Lidová magie na Moravských Kopanicích" - viz https://www.databazeknih.cz/knihy/zitkovske-bohyne-lidova-magie-na-moravskych-kopanicich-324726. (Lector)


Rozhovor s autorkou o Žítkovských bohyních - http://video.aktualne.cz/dvtv/tuckova-moje-dalsi-kniha-o-internaci-reholnic-za-komunismu/r~207a1ab84a5c11e5b6b20025900fea04/ (piratmartin)


Přeložena do 11 jazyků (2014) - ukrajinština, polština, bulharština, němčina, slovinština, makedonština, chorvatština, rumunština, maďarština, běloruština a arabština (ciaram)


Ke konci roku 2014 bylo prodáno již 100 000 výtisků. (ciaram)


Filmová práva zakoupila společnost Bionaut - je hotová už druhá verze scénáře - chystá se film i televizní minisérie. (ciaram)


Kniha získala v roce 2013 ocenění v rámci Magnesia Litera v kategorii Cena čtenářů. (AnetW94)


1. března 2014 se v Městském divadle ve Zlíně odehrála premiéra hry Žítkovské bohyně na motivy této knihy v dramaturgii Vladimíra Fekara a v režii Dodo Gombára (kočičí anus)


Ocenění knihy (4)

2018 - Premio Salerno Libro d’Europa
2013 - Česká kniha (cena čtenářů)
2013 - Magnesia Litera (Cena čtenářů)
2012 - Cena Josefa Škvoreckého


Související novinky (2)

20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2018

27.12.2018

Žítkovské bohyně slaví úspěch v prodejnosti

04.08.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.