Stíny jezera

Stíny jezera https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430456/bmid_stiny-jezera-2TM-430456.png 3 100 33

DCI Jansen série

1. díl

Týden před Vánocemi je katedrála v St. Albans pokrytá sněhem. Pod svátečními světélky však neklidně dřímá tma. U zledovatělého jezera se najde zmrzlé tělo mladé dívky. Policie se chytá jakékoliv stopy. Jenny, jednu z místních žen, pronásledují vidiny o událostech noci, kdy byla dívka zavražděna. Jenny je vyčerpaná novopečená maminka, kterou to za nocí táhne stále blíže k jezeru. Dá se jí věřit? A co vlastně doopravdy ví? Potom zmizí další děvče a celá komunita se začne rozpadat. Sousedé se k sobě otáčí zády a Jenny neví, komu může důvěřovat. S příchodem Štědrého večera se Jenny dozví něco o své minulosti – a proč možná hraje klíčovou roli v celém případu.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Under the Ice , 2018


více info...

Přidat komentář

Jiho226
14.01.2024 2 z 5

Zdlouhavé, zmatené, atmosféra zimního období celkem pěkně vystižena, ale celkově slabé. Jenny je velmi podivná, až snad podivínská žena, reaguje rozporuplně - často se hroutí, slyší hlasy, působí jako labilní a slabá, ale na kávičce s náhodným novinářským známým je najednou úplně v pohodě, v závěru je z ní téměř supermanka. Celá kniha je nepřesvědčivá, děj i postavy těžko uvěřitelné.

IvcaIva
27.06.2023 2 z 5

Kniha se mi dobře četla, příběh byl napínavý. Rozuzlení mi přišlo trochu moc akční. Jenny mi byla docela nesympatická - stále omdlévající hysterka. Proto 3/6


SBH
03.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Tato kniha mě přiměla vyhledat definici termínu thriller a jo, tohle byl thriller. Rozhodně to ve mně vyvolalo silné emoce, a možná bych se i bála o hrdiny, kdyby...
Klady. Když jsem překonala počáteční dva silně matoucí odstavce první kapitoly (chybně nazvané prolog), příběh mě zaháčkoval a slupla jsem ho jako malinu. Čtivost skvělá. Potom mě dokázal naprosto vtáhnout do prostředí, cítila jsem vlezlé vlhko, studil mě mokrý sníh, slyšela jsem šplouchání vody, padala na mě dusivá atmosféra maloměsta sužovaného sériovým vrahem. Pak se mi líbila psychologie postav, každá byla dobře vykreslená, nepletly se mi, měly svou osobitost.
Bohužel u tohoto bodu taky nastává první problém, související s tím strachem. Nebála jsem se o ně, protože všichni působil přespříliš tragicky. Snad kromě Willa to byl jeden sirotek vedle druhého (jako fakt?). Jak Maarten, tak Jenny se setrvale svíjeli v mukách trýznivých duševních pochodů, Jenny navíc působila vyloženě nepříčetně. Chyběl mi smysl pro humor, nadhled, pragmatismus. Z toho důvodu jsem se s nimi nedokázala ztotožnit.
Ohledně dějové linky nemám vážné výhrady až na samotný konec. Bez souboje mezi pachatelem a vyšetřujícím by se zřejmě případ nedal uzavřít, protože závěrečná bitva přece rozhodne vše, vše vyřeší a následují už jenom zářné zítřky (blbost!). Přitom mi jako horší problém připadá, jak by se chování postav odvíjelo, kdyby se pachatel na místo činu nevrátil. Ale co už. A ovšem jeho motivace se mi skrývají v kotoučích mrazivé mlhy, obzvlášť důvod té poslední aktivity.
Jenny kojí, svého synáčka miluje, ovšem zároveň se prolévá hektolitry kávy a vína. Nic moc, inu Británie.
Nevím, jestli šlo o chybu překladu nebo samotné autorky, ale kniha obsahovala velmi obskurní metafory, přirovnání a obraty (kupříkladu bezedné dno). To mi docela vadilo. Na druhou stranu jsem nenarazila na žádné pravopisné chyby, toho si musí čtenář v dnešní době zatraceně považovat.
Takže asi průměr. Celou dobu jsem to viděla na čtyři hvězdičky, ovšem křečovitý závěr hodně zkazil dojem.

Vatter83
10.12.2022 2 z 5

Sice dokonale vykreslená zimní atmosféra, ale jinak nic moc. Zdlouhavé, často se opakující úvahy a pocity hlavní hrdinky.

MaJa264
05.08.2022 odpad!

Námět dobrý,ale jinak zdlouhavé a nudné. Měla jsem co dělat, abych knížku dočetla.

mrliš
30.03.2022 2 z 5

Nejsem nadšený. Ze začátku příběh není špatný, taková mysteriózní detektivka, ale čím víc se příběh blížil ke konci, tím víc mě to nebavilo. No a samotný závěr dle mě hodně bídný. Zklamání.

Majuš333
27.03.2022 4 z 5

'Zmrzlý sněhulák stojí ve tmě, zatímco mladá dívka bojuje z posledních sil. Prohrává však a noří se stále hlouběji do jezera. Následkem jejího posledního záškubu se tenký led roztříští a pukliny se rozběhnou dál, až nalomí plochu zmrzlé hladiny. Měsíc s jedním okem otevřeným přihlíží, jak dívka upadá do svého posledního spánku.'


Presne táto časť prológu ma dostala :)
Keď prehliadnem ten chlad, ktorý na mňa kričal z každej stránky, tak 'Stíny jezera' bola nenáročná knižka. Krátke kapitoly sa striedajú z pohľadu Jenny a z pohľadu detektíva Jansena. Všetko je už od začiatku zahalané závojom tajomna, čiže musíte čítať ďalej a ďalej, až kým nečítate epilóg. A vrah samozrejme prekvapí :)

Kerriova
23.10.2021 4 z 5

Nebylo to to nejlepší, co jsem kdy četla, ale taky to nebylo vůbec špatné. Moc pěkně vykreslená mrazivá atmosféra, trošku nádech duchařinky a pro mě tedy naprosto nečekaný vrah.

BlueTer
23.05.2021 3 z 5

Mě se to moc nelíbilo. Dlouho mi trvalo než jsem se začetla a vadilo mi množství gramatických chyb ( i když to není chyba autorky, ale rušilo mě to). Jenny mi byla nesympatická a kniha se mi celkově špatně četla. Jediné plus na celém příběhu byl vrah.

Magrata15
23.04.2021 5 z 5

Kolik čtenářů,tolik chutí a názorů. Mně se to líbilo. Jen jsem udělala chybu, že jsem souběžně četla dvě podobné knihy. Ale ne,nakonec se mi to ani moc nepletlo. A našla jsem drobnou podobnost na závěr.
Vyhovovaly mi kratší kapitoly, protože jsem e-knihu četla ve vlaku, MHD,nebo při čekání na zastávce.
Ke konci,jak se zvyšovalo napětí,se kapitoly ještě zkracovaly.
Kniha se mi četla dobře.

Flafinka
18.04.2021 3 z 5

Bylo to vlastne docela dobre, napinave cteni. Dobre vytvorena atmosfera a vrah byl take pojat zajimave. Moje hodnoceni je 3/5, protoze to bude kniha, na kterou nejspis casem zapomenu.
Nicmene cetla jsem detektivky od znamejsich autoru, ktere byly slabsi a predvidatelnejsi. Dech nevyrazi, ovsem neni to ztrata casu.

Šajler
07.04.2021 3 z 5

Neurazí ani nepotěší. Dočetla jsem jen abych zjistila, kdo byl vrah. Nejvíc mě zaujala atmosféra ,které působila mrazivě.

Leena
01.04.2021 3 z 5

Tak na prvotinu to celkem šlo, i když to bylo dost předvídatelné..
Nenadchne, neurazí.

Bee240
14.02.2021 4 z 5

SNĚHEM POKRYTÝM MĚSTEM OBCHÁZÍ VRAH
Tato věta na přebalu knihy mě přesvědčila, že to bude skvělé a napínavé čtení. Ano je možná hloupé řídit se pouze jednou větou a nechat se nalákat, ale jsem holt nenapravitelná a opět jsem se do čtení pustila s obrovským očekáváním.
A jaká tato kniha je ?
Začnu tím, že prostředí bylo perfektně vykresleno a bylo jednoduché nechat se pohltit mrazivou předvánoční atmosférou, která má lehký nádech napřirozena.
V příběhu máme několik hlavních postav a asi nejhlavnější je Jenny - mladá maminka, která není zrovna v nejlepší kondici kvůli svému čtyřměsíčnímu synovi a kterou velmi zasáhne smrt mladé dívky, která se najde nedaleko jejího domu u jezera. Od této události jí něco k jezeru každou noc táhne....
Postupem času se stálé více zamotává do případu a chvílemi jsem si nebyla jistá jak v tom celém figuruje. Její příběh byl silný a zajímavý, ale i tak mě Jenny neskutečně iritovala a nejednou jsem se zastavila nad jejím chováním. Zato její manžel Will mi přišel vcelku vpohodě a dával Jenny trochu té normality.
Samozřejmě by to nebylo ono kdybychom tu neměli tým policistů, kteří se ženou za pravdou a snaží se rozklíčovat případ který pro ně není ani trochu jednoduchý. Tyto postavy mě nijak neoslovili. Hlavní vyšetřovatel mi byl sympatický a líbilo se to tajemno které kolem sebe měl.
Pak tu samozřejmě máme onoho vraha....tady jsem měla několik typů jako vždy - jako vždy jsem byla vedle. Četla jsem některé recenze a většina lidí psala, že věděla kdo to byl....já jsem neměla tušení až skoro do konce....a byla jsem tedy dost překvapena.
Kniha jako celek byla dobrá a líbila se mi...neřekla bych že to byl thriller, ale dobrý psychothriller ano. I když mi některé postavy nebyli sympatické tak musím říct že se mi kniha četla dobře a rozhodně bych ji doporučila všem kteří chtějí psychothriller s lehkým nádechem nadpřirozena.
Mé očekávání bylo splněno.

Kotscha
08.01.2021 4 z 5

Za me opravdu napinava kniha, a az skoro do konce jsem netusila...

bigben
07.01.2021 1 z 5

Na té knize se mi nelíbilo asi úplně všechno...

Janík511
04.01.2021 3 z 5

Opět jedna z knih, která má povedenou obálku, ale děj mě skoro unudil. Zase jsem se nechala nalákat krásnou obálkou a anotací a pak se dostavilo jen zklamání. Ze začátku děj vypadá zajímavě, najde se mrtvá dívka a Jenny má vidiny, ale pak se to celé zvrtne s mnoha nudnými pasážemi a přešlapující policií na místě. Jednou opravdu stačilo a knihu posílám dále.

Sammy.Boy
01.01.2021 4 z 5

Ideální kniha ke čtení během Vánoc. Autorce se velmi nenásilně povedlo provázat nadpřirozeně laděné STÍNY JEZERA s klasickým krimi žánrem. Možná by se našlo pár zbytečně obsáhlých pasáží, které by se daly vypustit, ale vzhledem k tomu, že se jedná o první autorčinu knihu a odhalení vraha mě samotného překvapilo, přimhouřím oko a budu napjatě očekávat její další dílo.

Kizuizi
21.12.2020 4 z 5

Tak tohle bylo velmi dobré! Kniha je taková nenápadná, nikde se o ní moc nemluví a na obálce má „razítko“ thriller. Já bych ji zařadila do psychothrilleru, protože při jejím čtení budete mít „nervy na pochodu“.
Líbilo se mi téma knihy, a to, že jsem si ji vybrala v tomto předvánočním čase, kam je zasazen děj, podle mě jen umocnilo, místy až mrazivé, pocity. Řekla bych, že je zde i velmi slušně popsán stav novopečené matky, která své dítě naprosto miluje, ale zároveň ještě porovnává stávající stav se stavem před porodem. Velmi sympaticky na mě působil i hlavní vyšetřovatel - obyčejný člověk s vlastními problémy.
Kniha je velmi čtivá, intenzivně z ní sálá Vás ohromná atmosféra, a také tajemno číhající ze všech stran, Vy se snažíte přijít na to, co se to vlastně děje... A mezitím jsou spousty sněhu, ledu, jezero, mráz...
Měla jsem trochu problém s některými dialogy, sem tam jsem se zarazila kdo s kým to vlastně hovoří a o čem, ale oproti celkovému dojmu to je jen taková malinká nedokonalost.
Pokud chcete něco s velmi, ale velmi mrazivou a ještě k tomu tajemnou atmosférou, rozhodně doporučuji.

pavla67
11.12.2020 5 z 5

Me se ten pribeh libil, bylo to napinave az do konce.Zajimava zapletka,tusila jsem kdo je vrah ...

Štítky knihy

vraždy thrillery vidiny anglické romány

Autorovy knížky

Rachael Blok
anglická
2020  67%Stíny jezera

Kniha Stíny jezera je v

Právě čtených2x
Přečtených133x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených5x
Knihotéce211x
Chystám se číst132x
Chci si koupit16x
dalších seznamech3x