Star Wars omnibus: Před dávnými časy... Kniha druhá

Star Wars omnibus: Před dávnými časy... Kniha druhá https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177590/bmid_star-wars-pred-davnymi-casy-2-177590.jpg 4 22 7

Před dávnými časy, v jedné předaleké galaxii… Farmářský synek Luke Skywalker odmalička snil o tom, že vzlétne ke hvězdám, a nakonec zažil mnohem, mnohem víc, když se spolu se starým Jedim vydal zachraňovat princeznu, zapojil se do galaktického povstání a vlastnoručně zničil nejvražednější superzbraň, jakou kdy kdo sestrojil. Lukovými dobrodružstvími z filmu Hvězdné války: Nová naděje to však jen začalo. Mezi lety 1977 a 1986 vydával Marvel Comics každý měsíc jeho komiksové příběhy, kterými celé jedné generaci fanoušků připomínal, kolik zábavy a radosti jim nabízí svět Star Wars a pomáhal jim překonat netrpělivé čekání na další díl filmové série. V tomto souboru naleznete sešity od č. 28 po č. 49 včetně mimořádné ročenky č. 1, které v Marvel Comics vycházely v sedmdesátých letech minulého století. A nechybí ani komiksová adaptace filmu Impérium vrací úder. komiksu Star Wars. Marvel a komiksy Star Wars? Nechybělo málo a ke spojení těchto dvou fenoménů nemuselo vůbec dojít. Vydavatelství Marvel svou „ránou za milion“ nejenom že zachránilo zisky v letech 1977–1978 a probudilo k životu jednu ze svých nejúspěšnějších komiksových sérií, ale hlavně svým čtenářům dodalo celkem 107 sešitů a 3 výroční speciály obsahující jedinečné osudy a události oblíbených postav z předaleké galaxie. O tom, že se opravdu jednalo o „zvláštní“ a zároveň „kouzelné“ příběhy, svědčí i sešity obsažené v této knize. Kde jinde narazíte na vyprávění, ve kterých si Han Solo vyrovnává účty s Jabbou Hutem, princezna Leia budí spící buňky Povstání, Luke Skywalker čelí hrozbě smrtonosné super-zbraně ovládané rodem Taggeů atd. A jako třešnička na dortu se mezi těmito klenoty krásně vyjímá komiksová adaptace Epizody V – Impérium vrací úder, která značně předešla svou dobu a od doby svého vzniku doznala několik úprav. Tyto a mnohé další obsažené příběhy nastiňují nejenom atmosféru vesmíru Star Wars, ale také ryzí čistotu komiksové tvorby konce sedmdesátých let. Už jen proto byste tyto originální a kouzelné příběhy mohli ocenit.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , BB art
Originální název:

A Long Time Ago... Volume 2


více info...

Přidat komentář

Zak66
15.10.2022 5 z 5

Je to podobné jako u prvního dílu. Zajímalo mě, jak to ve Star Wars vypadalo dřív. A opět mě to bavilo. Některé příběhy byly opravdu super, některé trochu slabší. Nemám vyloženě nic, co by se mně nelíbilo, až na jednu věc. SPOILER! V jednom příběhu se podíváme do nějaké jiné dimenze nebo co, a to mně přišlo na Star Wars už trochu moc a vytržené z kontextu. Ale to je asi tak vše. Jinak filmová adaptace byla skvělá. Miluji ten film :).

wullcann38
26.04.2021 5 z 5

1* navíc za můj nejoblíbenější SW díl.


Terva
06.04.2021 4 z 5

Před dávnými časy, v jedné předaleké galaxii...
zuří vesmírná občanská válka.
Aliance odvážných bojovníků za svobodu
se vzepřela tyranii a útlaku děsivého Galaktického Impéria.
Toto jsou jejich příběhy:

Síla budiž pochválena...
Svazek obsahuje povídky ze série Star Wars #28 až #49
plus speciální číslo #1 Dlouhý lov z roku 1979
Komentáře ke všem povídkám si můžete přečíst v kolonce povídky u této knihy a nebo zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Citát: „Nemožné“ by mohlo brzy následovat! (Princezna o samotě)

Nevím, jak vám, ale mě to připadá jako Hvězdné války. Všechny ty povídky mají společného jmenovatele. Ale i tak se tam najdou skvosty, které stojí za to si poznamenat a časem znovu přečíst. Mezi nejlepší povídky řadím tu s označením #38. Nese název „Letci z prázdnoty“. Velmi povedený scénář a zajímavá „živá“ loď. Někdy se fakt najdou střípky perfektních projektů a tohle mezi ně patří.

Citát: Luku, vypadá to...jako živé! (Letci z prázdnoty)

Jako upozadněné a ty „horší“ příběhy bych označil všechny, kde se vyskytuje Darth Vader. Jsou to příběhy plné strachu a smutku. Umírá v nich víc postav, než normálně. Jsou to příběhy bez humoru a špetky nějakého překvapení. Příkladem je příběh #35 „Gambit Temného pána“. Celkem nuda. Ale i tak je to lehčí průměr a sem to prostě patří. A bez předsudků, nebýt Darth Vadera...kdo ví, kam by se Hvězdné války vůbec dostaly.

Citát: Řekni mi jeho JMÉNO!! (Gambit Temného pána)

Je to samozřejmě velká škála příběhů z různých částí Galaxií a různorodých planet. Překřižujeme spousty vesmírných míst, zažijeme několik soubojů „na život a na smrt“, prožijeme lásku, strach, nenávist a spousty vítězství. Ale nemá smysl to tu rozvádět, podrobnosti najdete v komentářích u samostatných povídek.

Citát: Jak se opovažuješ říct, že moje paměťové okruhy nefungují, Artoo! (Návrat na Tatooine)

Samostatnou kolonku si určitě zaslouží příběhy od #39 - #44 Impérium vrací úder. Začátek oficiální komiksové adaptace. Podle námětu George Lucase.
Hned poznáte ty inovace. Prvním a základním krokem pro filmovou tvorbu je výměna kreslířů. Zatím, co se Carmine Infantino, Gene Day a Bob Wiacek celou dobu snaží všechno někam posunout, jsou naopak teď oni posunuti do pozadí a na jejich místo nastupuje dvojice Al Williamson a Carlos Garzon. Musím jen napsat, že jejich kresba už není tak podařená. Je moc módní. Ale to filmové tvůrce vůbec nezajímá, stejně si to udělají po svém.

Citát: Tak se uvidíme v pekle. (Impérium vrací úder)

Palorizek85
17.12.2019 4 z 5

Trochu jiná verze SW příběhů. Spoiler Alert! Tak Imperium vrací úder je takřka přesně jako dle filmu, ale ty ostatní asi moc do "kánonu" nezapadají. Nicméně vzhledem k tomu, že Disney stejně zrušilo část kánonu a převedli je do "legends" tak je to poměrně zajímavé počtení. Graficky i dialogově bohatší než bývá u nových komiksů.

DennisMoore
23.07.2019 4 z 5

No, ehm, je to takové jako minule, ale možná paradoxně o trochu horší. Proč paradoxně? Inu, to máte tak... Kniha začíná opět tím marvelovským brakem, který připomíná Flashe Gordona nejen vizáží Luka Skywalkera (osvalený a dlouhovlasý blonďák), ale také zápletkami, chováním všech postav, směšným záporákem (pardon Darth Vadere, ale vzteklým poskakováním a ukecaností bys do dějin padouchů nevstoupil), podivnostmi všeho druhu, logickými kopanci do hlavy a v neposlední řadě i nenápaditostí tvůrců, kteří nejraději jen vymýšlejí variace na to, co už se stalo ve filmových Star Wars. Když přijdou s něčím novým, je to nic moc padoušský rod Taggeů či bizarní stvoření ("termiti" požírající celé lodě, kočičí lidé, okřídlení lidé...). Bavilo mě to číst, docela jsem se nasmál a kresba se mi mnohdy vážně líbila, jenomže pak přišla adaptace Impérium vrací úder, a to je úplně jiný druh komiksu - ten skvělý druh! Adaptaci Nové naděje z minulého svazku nesahá ani ke kolenům. Příběh má tentokrát konečně pořádný scénář (aby ne), postavy se nechovají slaboduše, velmi prospěla i změna kreslíře (nejen že postavy konečně vpadají jako ve filmech, ale i všechny lodě jsou mnohem věrnější a detailnější - pravděpodobně se obkreslovala přímo filmová políčka) a bonusem je, že opět můžeme vidět jednu scénu, která se do filmu nedostala - útok Wampy na základnu. Komiksové Impérium má tu potřebnou osudovost, vše je náhle propracované, brak je fuč. Ovšem když Impérium skončí, následuje pár dalších příběhů toho flashgordonovského ražení... A tím se dostávám, k tomu, proč je tahle kniha asi o něco horší než minulá. Může za to kontrast mezi tou její skvělou částí a těmi, které prostě v její konkurenci neobstály. Pokud se ke komiksovým Star Wars někdy vrátím (a je to víc než dost možné), otevřu tuhle knihu rovnou v té lepší části a budu vědět, že o nic nepřicházím.

martinstefko
31.03.2016 4 z 5

Někteří scénáristé, kteří zde píší příběhy, se ukazují jako méně ukecaní ve smyslu autora vstupujícího do děje, nechají mluvit hlavně postavy. Vypadá to velmi dobře a takové příběhy si Star Wars zaslouží. Jsou zajímavé, jsou nápadité a rozhodně stojí za pozornost. Jsem přesvědčený o tom, že fanouškům Star Wars se tyhle komiksy budou líbit, ale zároveň si myslím, že jsou vhodné i pro ty, kterým Star Wars nic neříkají. Tady se doví hlavní příběhy filmů, ale také něco nového, co ani fanoušci filmů znát nemohou. Tím dostává i tenhle omnibus celkem zajímavé kouzlo. Zajímavé kouzlo béčkového sci-fi, co se snaží vzbudit zaujetí, napětí a hlavně pobavit.

memphisz
28.03.2016 3 z 5

Adaptace páté epizody byla hodně fajn, ostatní vcelku zbytečná omáčka, která ve skutečnosti příběh nijak nerozšířila. Průměrný komiks, ale dětem, jež mají rády původní Star Wars, to snad může připadat jako dobré čtení.