Špekonomie, aneb, Freakonomics

Špekonomie, aneb, Freakonomics https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41788/spekonomie-aneb-freakonomics-41788.jpg 4 79 9

Freakopedia série

1. díl >

Co je nebezpečnější, střelná zbraň, nebo bazén na vaší zahradě? Co mají společného učitelé a zápasníci sumó? Proč zůstávají drogoví dealeři tak dlouho v péči svých matek? Jak velký vliv mají rodiče na to, co z nás vyroste? A jaký dopad měl rozsudek v případu Roeová versus Wade na zločinnost ve Spojených státech? To nejsou právě typické otázky, které si klade ekonom. Ale Steven D. Levitt není typickým ekonomem. Je to vědec, který řeší hádanky každodenního života - od podvodů a kriminality až po sport a výchovu dětí - a jehož závěry vyvracejí zažité představy. Začne to většinou hromadou čísel i údajů a jednoduchou otázkou, na kterou neexistuje uspokojivá odpověď. Některé otázky řeší záležitosti života a smrti, jiné znějí bláznivě (jsou to, lidově řečeno, špeky). Proto nové pole výzkumu, z něhož vychází tato kniha: špekonomie. V této knize se pokoušejí odhalit skrytou stránku... vlastně všeho. Jak funguje gang dealerů cracku. Jak přemýšlejí realitní makléři. Jak je to s financováním politické kampaně. Proč učitel vašeho dítěte podvádí. Nebo jaká tajemství má Ku Klux Klan...... celý text

Literatura světová Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Alfa Publishing
Originální název:

Freakonomics , 2005


více info...

Přidat komentář

hu_87
01.01.2023 3 z 5

Neotřelé pohledy na různé problematiky, z mého pohledu se často jednalo o přílišné rozebírání nějakých detailů na úkor těch zajímavých faktů, které by se do celé knihy teoreticky vešly. Kniha je jinak celkem fajn, čte se taky fajn. Více než 3 hvězdy však dát nemohu.

rossx
02.11.2019 4 z 5

Pro mě zajímavé informace, z kterých lze získat představu, jak kreativně se dá ekonomie aplikovat. Je poznat, že je to kniha amerických autorů, čtivé, občas překvapivé.


Beeper
03.01.2017 3 z 5

Hodně rozvláčné myšlenky, které jsou obecně známé, budí na mě dojem, že vytáhla info z ostatních knih, nebo to může být i opačně, těžko říct.

ajla5
15.11.2016 3 z 5

Zajímavé.

Muhibbis
20.05.2016 5 z 5

Na tento druh literatúry som tak trochu zaťažená. Myslím tým ten "To, čo si väčšina ľudí myslí, nie je pravda a my to máme aj vedecky podložené". Ja by som to ani nenazvala ekonómiou, aspoň nie čistou - prímesy psychológie a sociológie sú príliš silné. Kniha je skvele a vtipne napísaná a som rada, že mám doma aj druhú časť, Superfeakonomics. Rozhovor s autormi v závere bol úplne najlepší. ;)
P.S. Ešte som to síce dodnes tak celkom nedočítala... No hlavnú časť už mám za sebou, so don't judge me.
P.P.S. Špekonomie?! Bratia naši, to nemyslíte vážne?!

hanocri
03.08.2015 4 z 5

Jak zmiňuje bob0985, Špekonomie je dost nešťastný název, protože vůbec nevyjadřuje to, co název originálu. Knížka mě bavila - různé příklady z reálného života (třeba proč drogoví dealeři žijou doma u svých matek, ekonomické dopady "černošských" jmen atd.) mi přišly jako skvělé ilustrace vzájemného vztahu mezi ekonomikou a lidským chováním.

bob0985
08.03.2015 4 z 5

Tuto knihu jsem četl v anglickém originále. Název "Špekonomie" mi přijde dost špatný. Kniha poukazuje na to, že ekonomické výsledky nejsou vždy výsledkem ekonomických rozhodnutí. Ke knize existuje taktéž film, ve kterém jsou některé kapitoly rozebrány trochu jinak a dále rozpracovány, některé zcela vynechány. Určité kapitoly mohou být považovány za kontrovezní - k nim se právě vrací i zmiňovaný film.

zipporah
13.08.2014 3 z 5

To je moja prva kniha od ekonomika. Za co najviac dakujem, je objasnenie socialnzch stimulov pri voleni. Uz teraz chapem lepsie seba, preco nevolim, a potvrdilo sa mi to, co som nikdy nevyslovila, ani celkom som si to neuvedomila, skor citila pozorovanim: ze ludia volia preto, aby nevyzerali ako idioti politicky slepi. Ja budem pokracovat v tom, co doteraz, volit nebudem napriek snahe najst program, ktory by bol menej retardovanym pismom pisany a obsahovo realnejsi. Uprimne som bola kedysi sokovana z toho, ako tie programy su pisane, ze by ich lepsie napisal clovek v puberte. Je to hanba, dokazuje to fakt manipulovania s ludmi bez vzdelania. Duplom neverit politike a ignorovat ju po cely zivot, pretoze kniha ukazuje statistiky: vas hlas nie je rozhodujuci. Tiez bolo zaujimave citat o poklese kriminality, len ked sa tato tema prilis casto opakovala, povedala som si, ze to znizuje uroven autorov, dokola to iste omielat na viacerych strankach... paci sa mi vsak, ze zobrali priklady zo zivota, vychova, decka, mena, a z ekonomickeho aspektu podali nejake vysledky, z ktoreho moze sa clovek nieco poucit, zamysliet sa nad tym. Nechyba tu americky optimizmus, citatel ma chut zut zuvacku pri knihe a furtpokyvat hlavou... Ako lahke citanie je to super, ekonomika moralku ditkuje, to je fakt a rada si preletim aj superfreaconomics, pokracovanie.

Dooma
06.01.2012 3 z 5

Vzhledem k tomu, co jsem o této knize slyšel pozitivních ohlasů předtím, než sem se pustil do čtení, mě trochu zklamala. Nicméně i tak se jedná o knihu, kterou člověk poměrně zhltne a která ho mnohdy překvapí svými nečekanými a mnohdy i kontroverzními závěry. Ukazuje, co nám všechno mohou říct nasbíraná data a jejich analýza o světě, ve kterém zrovna žijeme.

Štítky knihy

ekonomie

Autoři knihy

Steven David Levitt
americká, 1967
Stephen J. Dubner
americká, 1963

Kniha Špekonomie, aneb, Freakonomics je v

Právě čtených2x
Přečtených106x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených1x
Knihotéce31x
Chystám se číst73x
Chci si koupit17x
dalších seznamech3x