Školák Kája Mařík. Svazek I. Díl 1-3

Školák Kája Mařík. Svazek I. Díl 1-3 https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219634/bmid_skolak-kaja-marik-l-az-lll-dil-FXU-219634.jpg 4 60 15

Kouzelný svět dětství, prožitého v idylických brdských lesích, líčení života v zapadlé hájovně a blízkém městečku Lážov, svérázní hrdinové Kája a Zdena, to vše je evergreen starší čtenářské generace, kniha Školák Kája Mařík. Cyklus vyprávění, ve své době velice populární, čítá celkem sedm dílů a sleduje hrdiny od dětství až po dospělost. V prvních třech dílech, spojených v tomto jediném svazku, muže čtenář spolu s Kájou prožívat první školní zkušenosti, jít s ním na jeho první pouť, skamarádit se se Zdenou a balet s ní po lese sudy nebo utíkat ,,co to jen jde''. Kája i Zdena se učí rozumět světu dospělých a nakonec odjíždějí studovat do Prahy, kde jsou nuceni se od sebe oddělit. Prázdniny je ale nakonec znovu spojí a oni se spolu můžou vrátit do milovaných Brd. ISBN 978-80-7309-290-0 (dotisk po r. 2008)... celý text

Přidat komentář

sajanka
21.07.2023 5 z 5

Nádherná kniha, jedna z těch neopakovatelných zápisů z minulosti, jakou si dešní děti ani mladí lidé neumí představit.

Tevik
02.10.2018 5 z 5

Tuto knihu jsem jako dítě milovala a ráda se k ní vracím.


Evina.Cetba
28.09.2018 4 z 5

Kája Mařík je něžná knížka o upřímném klučinovi, který vidí svět svým pohledem. Často jsem se i zasmála jeho dětským rozumům.

nai.ivka
10.09.2018 5 z 5

Doháním to co jsem v dětství neměla možnost číst. Příjemná četba pro vnoučata.

between
29.03.2018 3 z 5

Jelikož jsem se přistěhoval do kraje, tak jsem po této knížce sáhl. Četlo se to dobře. Dětem bych to však nečetl. Krom zastaralého jazyka, tak je to především příliš nábožensky orientované.

Ivo1973
10.12.2017 5 z 5

Nejoblíbenější knihy mého dětství.

hanak_v_exilu
11.07.2017

U nás doma toho k přečtení moc nebylo, takže jsem se nevyhnutelně dostal i ke Kájovi Maříkovi. A i když jsem časem získal přístup k prakticky nevyřerpatelné zásobě čtiva v místní knihovně, ještě dvakrát jsem si celou sérii prošel. Ten krásně naivní příběh s idealizovanými charaktery je totiž tak uklidňující a odlišný od reálného světa, že se do něj dá odcházet jako na prázdniny. V prvním dílu je tenhle dojem nejsilnější.

Freedomova
14.11.2016 3 z 5

Knihy o Kájovi nám nutila babička pokaždé, když jsme u ní byli na prázninách, protože je považovala za nezbytnou kulturní výbavu každého dítěte a zhruba ve dvanácti mne udolala. Popis života v té době mi připadal zajímavý, ale Kája mi lezl na nervy, jak byl přesprávný. V dospělosti by na mě kniha určitě udělala lepší dojem, ale nemám v plánu se k ní vracet.

AllyKumari
07.07.2016 3 z 5

Příhody Káji Maříka, nejhodnějšího dítěte na světě, které je však neustále napravováno a poučováno, mi byly milým zkrácením času, když mi bylo deset. Už tehdy mi však přišla růžová knižní realita přehnaně naivní, a ačkoliv měla kniha (knihy - četla jsem všechny díly) své kouzelné momenty, přeci jen nefiguruje na mém nostalgickém žebříčku příliš vysoko.

qwill
07.03.2016

Kája Mařík vycházel na pokračování v časopise Naše rodina kolem roku 1967 a to jsem těšil na další díl a miloval jsem čikuládu, co šla rovnou do ledvin a vembloudy také....
Čist knížku po padesáti letech je zajímavý zážitek. I když ilustrace vydání knížky, kterou mám, jsou dost nepatřičné....

Dousabel
07.03.2016 5 z 5

To by bylo na světě krásně, kdyby všechny děti lítaly po lese v budničkách, maminky jim pekly rozpíčky a vívance, občas na ně vytáhly rákosky (ale Kája byl bit zbytečně moc!), terefón by měl jenom pan Štulc a těch loupežníků bylo jenom pramálo!

Bála jsem se, že se mi v dnešní době už čtení Káji nebude tolik líbit, jako kdysi před 20 lety, ale bavilo mě to ještě mnohem více. Závidím tehdejší klidný, skoro bezstarostný život hajných a lesních, závidím Kájovi a Zdeni jejich čistotu, upřímnost i naivitu, kterou dnešní děti ztrácejí hrozně brzy. A jen doufám, že Kája Mařík se bude číst navěky, bude se předávat z generace na generaci a nikdy neupadne v zapomnění!

Patella
29.02.2016 5 z 5

Jedna z prvních knížek, kterou jsem v dětství sama přečetla. Ráda se ke Kájovi vracím.

kveta1555
18.11.2015

Ja a Kaja Marik...jako dite jsem ho necetla,nedostal se ke me.Takze kdyz jsme se poprve setkali,byla jsem Marikem nepolibena.Odmitla jsem si prohlednout veskera vydani,aby mne nemohla ovlivnit.A tak jsem dostala pracovni text a zacala malovat Marikovat :-) ...byl plny nastrah.No uznejte,postava Tyny...stale jsem patrala jak stara je vlastne Tyna.Ale cetla jsem knihy postupne tak jak jsem je stihala malovat.A az po nejakem dalsim dile,zjistila...ze pani lesni nazyva vsechny sluzebne Tynou.Dalsi kamen urazu- stale se v knize dobre vari a ji...A ja drzela prave v tu dobu dietu.Stale jsem pak mela hlad.Nebo co je haltyr...a jak vypadal..nasla jsem i namalovala. Bubikopf..
Take des:-)) a nakreslete Prahu te doby...co nesmi byt na ulici.Jak chodili obleceni,ucesani.. Jak byl vlastne stary Kaja,kdyz dostudoval na gymnaziu,lesnicka praxe a dalsi studium nasledovalo...a tak jsem pocitala..roky jemu,jeho rodicum,Zdene..meli menit podobu..tak to jsou pouhe stripecky z Marika pro mne.Doufam,ze vas budou me kresby provazet do dalsich let...Kveta Drdova

Gold351
02.09.2015 4 z 5

Knihu Kája Mařík jsem si vypůjčila od spolužačky, která ji měla po své mamince a nadšeně mi líčila, co právě čte. Postupně jsem přečetla všechny díly, protože v oné době tento titul byl "podpultový" jako Rychlé šípy. Moc se mi líbilo vyprávění o malém chlapci, jeho kamarádce a poetickém kraji jeho dětství. Později jsem přečetla i Řídících Márinku, ale to už nějak nebylo ono. Když v devadesátých letech znovu Kája začal vycházet, koupila jsem si všechny díly a moc se na ně těšila. Nezklamaly. Někdy si je otevřu a přenesu se v duchu k Mníšku pod Brdy, vidím přísně vedeného chlapce nebo už zamilovaného studenta, zapomenu na všední starosti a musím se usmívat. Mým dětem už tohle dílko moc neříká, zřejmě je trochu více moralizující. Ale "jako pohádka pro děti" to prý jde. Jistě, doba je jiná, ale myslím, že trochu pokory a tehdejší slušnosti by dnes současným lidem neškodilo.

Rade
14.08.2015

S Kájou Maříkem jsem se seznámila až jako dospělá, kdy moje děti dostaly snad všechny (!) díly (od příbuzné, která vzpomínala, jak krásné čtení to v dětství bylo…)
Ano, jistě, na knížky z dětství asi vždy vzpomínáme s nostalgií, ale pro mě střet s Kájou Maříkem v dospělém věku bylo jedno obrovské zklamání…. (a přiznávám, že i moje syny nechal naprosto chladnými). Ano, jiná doba, jiné mravy, ale proč jsou knížky, které ani po desetiletích neztratí svoje kouzlo?
Ale jak čtu níže v komentářích, pro ty, co Káju četli v dětství, zřejmě kouzlo nikdy neztratil...