Severské mýty

Severské mýty https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89297/severske-myty-89297.jpg 4 40 8

Seznámení se starými mýty pohanské Skandinávie. Z pohanské Skandinávie se nám dochovaly zábavné a občas i hrůzostrašné mýty o bozích, bohyních, hrdinech a hrdinkách, příšerách a obrech. Ódin a Thór, Freyja a Loki, Gudrún a Brynhildr patří mezi nejznámější z oněch mýtických postav, jejichž příběhy byly nakonec zaznamenány. Profesor Page nás s vrcholnou erudovaností a vtipem seznamuje se severskými mýty a předvádí, jak je jejich zachované podání spletité a často plné protimluvů. Díky těmto prastarým mýtům však máme možnost poznat, jak si dávní Seveřané představovali stvoření lidstva a závěrečný konec světa?... celý text

Mytologie Literatura naučná Historie
Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

Norse Myths , 1993


více info...

Přidat komentář

Booky84
26.08.2022 4 z 5

Zajímavá kniha o mýtech a bozích Skandinávie – o některých jsem již alespoň slyšela a něco málo věděla, ale o některých jsem nevěděla vůbec nic a jsem ráda za pro mě nové informace. Opravdu moc pěkný přehled.

ChrisBlack
08.07.2021 3 z 5

Kniha je velmi čtivě a dobře napsána, snad lehčí probléme mohou někomu dělat přepisy jmen/názvů a veršů. Toto dílo přináší náhled na vznik nejznámějších pramenů severské mytologie a spoustu historických faktů, což může být pro lidi zajímající se o severskou mytologii, kteří už přečetli snad všechny možné přepisy, velmi obohacující.


annes
07.01.2021 5 z 5

Všema deseti doporučuji všem, kteří mají zájem o severské mýty. Dočtete se o původních pramenech, historii i o samotných příbězích. Pěkné shrnutí :-)

honajz
09.11.2019 5 z 5

Velice čtivý, podrobný a logicky uspořádaný přehled severských mýtů včetně datace, souvislostí a dobře zvolených ukázek. A co mne příjemně překvapilo, tak i jemný autorův humor, který se textem nenápadně proplétá.

Miro.slav
24.09.2019 4 z 5

Príjemné a nevyčerpávajúce uvedenie do problematiky severských mýtov. Autor sa zameriava hlavne na štyri najvýznamnejšie božstvá, Wotana, Donnara, Lokiho a Baldra.

Kee
07.08.2019 4 z 5

Tuto útlou, ale informacemi překypující knížečku bych doporučila lidem, kteří se v literatuře o severské mytologii teprve rozkoukávají (vyjma originálních ság, písní a skaldské poezie). Pro člověka, který se o problematiku zajímá delší dobu pak nabízí relativně dobré shrnutí stěžejních bodů a možná i podněty pro odlišné perspektivy, jimiž lze mýty (a další prameny) nahlížet.

Zároveň bych ráda poznamenala, že pro čtenáře, který nordické bohy ctí, bude kniha Severské mýty poněkud "plochým" popisem jejich podstaty, místy možná až příliš zjednodušujícím či nelichotivým (např. Freyja jakožto bohyně "proslulá svou posedlostí po mužích"). Zde se mi zdá na místě respektovat, jaké nástiny bohů vymezují dochované prameny (ačkoliv se častokrát jedná pouze o dnešní interpretace), a udržovat si tím odstup.

haki34
17.12.2016 4 z 5

krátce stručně výstižně. na zorientování a místy i hlubší zásah do severské mytologie stačí,

Zmiu
15.02.2013 5 z 5

Na malém prostoru spousta informací. V době, kdy o severské mytologii v češtině nebylo skoro nic (ne, že by to dnes bylo lepší), patřila tato kniha k tomu lepšímu.

Štítky knihy

Vikingové mýty a legendy severská mytologie germánská mytologie

Autorovy knížky

Raymond Ian Page
britská, 1924 - 2012
2007  83%Severské mýty

Kniha Severské mýty je v

Přečtených60x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce35x
Chystám se číst44x
Chci si koupit20x
dalších seznamech1x