Severomoraváci za Velké Války Do Vánoc jsme zpátky...

Severomoraváci za Velké Války Do Vánoc jsme zpátky... https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324870/bmid_severomoravaci-za-velke-valky-do-va-lk0-324870.jpg 3 3 1

Severomoraváci za Velké války. Do Vánoc jsme zpátky… je název první části trilogie o osudech 93. pěšího pluku a 13. zeměbraneckého pěšího pluku v roce 1914 na frontách první světové války.

Přidat komentář

Boby17
05.12.2019 3 z 5

Zkráceně řečeno, knížka mě dost zklamala. Tak nějak klouže po povrchu a autorovi se nedaří více přiblížit boje šumperských útvarů - 13. "landwéru" a 93. pěšího pluku. Místo toho se například obsáhle věnuje rozboru bojů na francouzské frontě, kterých se ani jedna z jmenovaných jednotek nezúčastnila. Mám za to, že autor málo využil dostupných archivních zdrojů (třeba i zahraničních) a tak si musel vypomáhat úryvky ze vzpomínek z různých knih a nejsem si vůbec jistý, jak moc blízko se jejich aktéři přiblížili k jednotkám doplňovaným ze Šumperska. Také doprovodný obrazový materiál je z velké části tvořen reprodukcemi pohlednic vydaných ve prospěch Červeného kříže, byť určitě existují mraky fotek šumperských vojáků z pole. Tabulky s přehledy počtu vojáků, ztrát a velitelů nejsou žádné. Mapové přílohy jsou tristní - slovy dvě, a to je opravdu hodně málo! V knize je sice zařazeno několik nákresů zkopírovaných z bojových hlášení, většinou jsou však provedeným zmenšením málo čitelné. Autor nerespektuje úzus číslování polních a pochodových praporů římskými čísly, což také nepřispívá k přehlednosti textu. Navíc má autor tu smůlu, že jeho dílo (zatím první část) mám možnost porovnat s knihou Zeměbranci z Hané https://www.databazeknih.cz/knihy/zemebranci-z-hane-1914-1918-dejiny-olomouckeho-c-k-zemebraneckeho-pesiho-pluku-c-13-za-velke-valky-403622 a toto srovnání prostě nedopadá dobře. "Severomoraváci ..." pokulhávají ve všech směrech, kromě kvality papíru. Knížka může být přínosem jen pro toho, který o 1. světové válce nic neví a tak získá první náhled. Znalý čtenář se dozví jen málo nového. Přesto si určitě přečtu i další dva díly a doufám, že jim budu moci dát lepší hodnocení.