Rok čarodějnic

Rok čarodějnic https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476599/bmid_rok-carodejnic-X5d-476599.jpg 4 87 31

Bethel série

1. díl

Čarodějnický příběh o útlaku a vzpouře V zemích Bethelu, kde je Prorokovo slovo zákonem, je samotná existence Immanuelle Mooreové hřích. Svazek její matky s mužem jiné rasy uvrhl dříve váženou rodinu v nemilost, a tak se Immanuelle snaží co nejlépe uctívat Otce, řídit se Svatým protokolem a žít pokorně, zbožně a v naprostém podrobení, stejně jako všechny ostatní ženy v Bethelu. Jenže jednoho dne ji nešťastná náhoda zavede do zapovězeného Černolesa obklopujícího Bethel, kam první prorok kdysi zahnal čtyři mocné čarodějnice a potom je tam zavraždil. Jejich duše lesem stále obcházejí, a když jim Immanuelle stane tváří v tvář, věnují jí dar — deník její mrtvé matky, která k Immanuellinu překvapení kdysi v lese hledala útočiště. Immanuelle je tajemstvími deníku fascinovaná, ale nedokáže pochopit, jak se její matka mohla s čarodějnicemi spolčit. Jenže když se začne dozvídat strašlivou pravdu o Církvi a její minulosti, uvědomí si, že skutečná hrozba pro Bethel tkví v jeho vlastní temnotě. A pochopí, že pokud se Bethel má změnit, musí vše začít u ní.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

The Year of the Witching , 2020


více info...

Přidat komentář

roso.mak
17.03.2024 3 z 5

Ach jo. Nemám ráda knihy, co nemají smysl pro pořádnou pomstu.

A k napsání feministické knihy, jak knihu definují na obálce, je potřeba nejen vykreslit svět toho nejhnusnějšího patriarchalniho charakteru. Je potřeba ho také nechat padnout.

KatnissLavender
09.02.2024 5 z 5

Při čtení této knihy stačí jen na chvíli připustit, že to není tak úplně smyšlený příběh a zasáhne vás taková vlna bolesti, hrůzy, hněvu a křivdy, že se nebudete moci nadechnout. Při představě, že se podobné věci skutečně děly (a ony se děly!!!) se mi chvílemi dělalo až fyzicky špatně. Ano, tento příběh v sobě má prvky fantasy, ale mnohem více je v něm ukryto pravdy a ta je děsivější, než cokoli jiného na tomto světě...


adelact
29.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Skvělá knížka.
Jen si osobně myslím, že po všem, co si Immanuelle v Bethelu prožila, mohla aspoň zvážit nabídku přidat se k čarodějnicím.
Taky jsem zvědavá na pokračování, protože příběh mi přišel docela uzavřený.

Sarka.Farka06
04.12.2023 4 z 5

Za mě skvělá kniha, fantasy tak akorát, abych dala i to náboženství. Toho jsem se ze začátku trochu bála, ale příběh mě vtáhl a už to šlo samo. Dobrý dojem zkazil jenom ten závěr. Atmosféra boží!

emilieselden
13.11.2023 3 z 5

Knížka mě zaujala v knihovně a na podzim se zrovna hodí. Bohužel jsem ale nečekala, že to bude fantasy, které moc nevyhledávám.

jennefer
04.01.2023 3 z 5

Jsem někde na pomezí mezi "líbilo se mi to" a "nejsem si jistá, co si myslet". Shaxx to celkem vystihla, dle mého to souhlasí. A vypadá to, že budou další díly, ale kniha vypadala uzavřeně, hm, další číst pravděpodobně nebudu.

Shaxx
17.10.2022 3 z 5

Jednoduchý příběh, bez dramatických zvratů a poměrně předvídatelný, ale s pěknou atmosférou, která se přímo pro sychravý podzim hodí.
Immanuele žije ve světě, kde vládne tvrdou rukou silně nábožensky založený patriarchát. Ženy zde hrají velmi podřadnou roli a je s nimi i tak zacházeno. Ačkoli je hlavní hrdince samozřejmě předurčeno se vzbouřit proti zvyklostem, je zde přítomen hezký proces pomalé proměny, kde je vidět, že v Immanuele je stále silně zakořeněna víra, která jen tak nezmizí, protože si to příběh žádá (jak to občas bývá, že dotyčný zahodí to, čemu dlouhá léta věří, během okamžiku, kdy je mu představená i jiná možnost). Romance byla OK. Bavila mě víc první polovina, druhá už pro mě ztratila trochu šťávu, možná kvůli tomu, že pozbyla trochu tu skvělou hutnou atmosféru a víc se soustředila na hon za zastavením prokletí, které se na Bethel sneslo.

Nasko
17.10.2022 5 z 5

Skvělé, feminismem a magií protkané dobrodružství se sympatickou hrdinkou, a hlavně je to celé velmi originální.

Vytkla bych občas poněkud strojené konverzace. Lea byla představena jako dlouholetá nejlepší kamarádka hlavní hrdinky, ale konverzace mezi nimi je kapku jako když se dvě cizí paní dají do řeči v obchodě. Kde je to přátelství, vřelost a vztah mezi nimi? Proč si nejlepší kamarádky tají tak strašně moc věcí, když si údajně tak strašně moc vzájemně věří? To přátelství jsem jim moc nevěřila.

Jinak skvělá kniha.

Arlienen
04.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Knihu jsem si půjčila v knihovně, protože se mi líbil obal knihy. Anotace mě zaujala až doma, když jsem si ji přečetla.

Do knihy jsem se hned začetla a musela jsem číst dál, abych věděla, jak to nakonec dopadne s Immanuelle.

Immanuelle se narodila v době, kdy upalovali muži z církve "čarodějnice". Jakákoliv odlišnost vás mohla dostat na hranici.

Cheynn
17.07.2022 2 z 5

Nedokázala jsem knížku dočíst, příběh mě moc neoslovil. Až moc náboženského tématu.

Veju007
06.07.2022 4 z 5

Dlouho odkládaný Rok čarodějnic mě naprosto uchvátil.
Temné čarodějnické drama s vlezlou atmoškou vykresluje velmi kvalitně nábožensky fanatismus, až z toho jde hrůza. Není se pak čemu divit, že nejjednodušší je sklopit hlavu a podřídit se většině.

To ovšem nedokáže naše hlavní hrdinka Immanuelle, která chce zachránit rodnou zem před morový ranami a vydává se tak na napínavou cestu nejen za poznáním sebe sama.
Přítelem v těžkých chvílích je jí pak Prorokův syn Ezra - jejich pomalu se vyvíjející romantický vztah mě opravdu bavil, nebylo to vůbec tlačené na sílu a přeslazené.

Lehce to kazilo jen to trochu moc uspěchané finále, které by si zasloužilo o pár stránek navíc a které mi lehce připomínalo finále Půlnoční mši.

4* za skvělý čtenářský zážitek, jsem zvědavá, co dalšího si autorka na nás vymyslí.

Kni-holka
02.06.2022 5 z 5

(SPOILER) Byly doby, kdy jakékoli svobodomyslné ženy byly zatýkány a upalovány na hranici za čarodějnictví. Doby, kdy světu vládli muži, opírající se o slovo Boží, kterým skrývali své vlastní hříchy. A v tomto světě se zrodily první čarodějnice - Lilith, Delila a dvě Milenky Jael a Mercia. Tato svatá čtveřice se usadila mezi lidmi a působila sváry, než je první prorok v krvavém povstání zahnal ohněm do lesa. Od té doby zde dlí a svádí na scestí nevinné duše. I Immanuelinu matku, které obyvatelé Bethelu upálili milého, který byl jejím otcem. Ze žalu a z touhy po pomstě vyhledala čtyři čarodějky a seslala na obyvatele města kletbu čtyř morových ran.
Vítejte v Roku čarodějnic, kdy choroba zvaná nevšímavost a lhostejnost způsobila smrt celých generací dívek, kdy mužská pýcha dávala přednost před nevinnými, které slíbili chránit. V této době, kdy se Prorokovo slovo rovná zákonu, žije Immanuel Moorová. Jednoho dne se jí do rukou dostane matčin deník a ona se tak dozví strašlivou pravdu o Církvi a její minulosti. Skutečná temnota se totiž neskrývá v Černolese, ale v temnotě samotného Bethelu.

Musím říct, že tohle byla naprosto fantastická kniha a vřele ji doporučuji. Četla se lehce a měla přesně takovou dávku tajemna, magie i krve, kterou jsem od ní očekávala.

ladyfromskye
22.05.2022 5 z 5

Moc milé překvapení. O Roku čarodějnic jsem věděla, ale teprve nadšená reakce kamarádky mě rozhoupala k činu a já si knížku přečetla. A nelituji. Krásná obálka, pod kterou se ukrývá krásný, skvěle vystavěný a propracovaný příběh. Je ale asi pravda, že nebude úplně pro každého. Za mě už to chce trošku většího fajnšmekra.

Reeny
15.05.2022 3 z 5

Ačkoliv mám ráda knihy o čarodějnicích, tato kniha se mi líbila jen napůl.
V některých kapitolách jsem se nedokázala pořádně začíst a byla jsem ráda ,že jsem u konce.

Slůník
05.05.2022 3 z 5

Mohla to být výborná knížka - kdyby autorce ta spousta lidí, jimž v závěru děkuje, poradila, ať si dá se všemi jejími částmi stejnou práci...

Dragell
01.04.2022 3 z 5

Rok čarodějnic ukrývá příběh uzavřené komunity, ve které žije Immanuelle, dívka jiné barvy kůže, která je spíše vyvrhelem a to ještě netuší, že to může být jejím nejmenším problémem. Když se jí jednoho dne do zakázaného lesa zaběhne zvíře odváděné domů z trhu, spustí tím proud událostí, kterým není úniku. Rok čarodějnic započal.

Temná fantasy šmrncnutá prvky hororu točící se kolem čarodějnictví a zdejší církve. Vybudovává zajímavý svět, především s důrazem na náboženství, jeho historii a pověry, kde žena je symbolem zla. Hlavní hrdinka je mladá, má svoji hlavu a její jednání i schopnosti nejsou v poslední fázi knihy tím nejpromyšlenějším.

Kniha hraje na notu strachu, vykresluje hrůzné scenérie a situace, ale přesto mi zde chyběl nějaký ten pocit bezmoci, protože hrdinka vždy má jak situaci vyřešit, ač ne zcela ke vlastnímu potěšení.

kachnat
30.03.2022 4 z 5

Zajímavý příběh aplikovatelný do jakékoliv doby. Život není žádná sranda. Velmi čtivé, konec zůstává lehce otevřený.

whiolet
29.03.2022 4 z 5

Příběh se mi líbil, byl čtivý, postavy sympatické a skvělé prostředí.

avalonek
22.03.2022 4 z 5

Bylo to dobré,kupodivu jsem to ani nečekala.Život v dřívější době byl krutý,to asi víme všichni,ale pro lidi s jiným názorem a i hodně ženy to bylo hodně těžké.Tady jsou vidět chyby všech a skrytá tajemství,těch, kteří baží po moci a udělají pro ní vše,i kdyby měli zabíjet a zajímavé čtení.

LenaWirus
08.03.2022

Bohužel pro mě veliké zklamání - od začátku jsem se nudila, nedokázala jsem se začíst. Ani po pár kapitolách se nedostavilo nic, co by mě donutilo číst dál. Čarodějnickou tématiku mám velmi ráda, tohle ale byla pro mě jedním slovem nuda.

Autorovy knížky

2021  77%Rok čarodějnic

Kniha Rok čarodějnic je v

Právě čtených1x
Přečtených98x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených6x
Knihotéce73x
Chystám se číst131x
Chci si koupit34x
dalších seznamech5x