Přežijeme?: Morové rány dneška

Přežijeme?: Morové rány dneška https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156744/bmid_prezijeme-6524af0421d46.jpg 4 8 2

Velmi zajímavě, poutavě a srozumitelně napsané příběhy nás přivádí do míst, kde se v posledních padesáti letech odehrávaly stěžejní bitvy globální války lidí se zhoubnými původci chorob. Autorka popisuje epidemie nově objevených nemocí, epidemie nemocí šířících se do nových teritorií, nemoci jejichž nebezpečnost prudce vzrůstá s vlivem nových technologií a nemoci šířící se na člověka ze zvířecích a hmyzích původců. Zkoumá příčiny vedoucí k propuknutí nových epidemií - sociální a ekologické změny probíhající po celém světě, nevyhovující hygienu, špatnou výživu a nedostatek pitné vody, nesprávné používání antibiotik, lokální konflikty a hromadné migrace uprchlíků. Autorka ale také nabízí možná řešení, která by mohla vést ke zdravější budoucnosti.... celý text

Literatura naučná Věda Zdraví
Vydáno: , Triton
Originální název:

The Coming Plague: Newly Emerging Diseases in a World Out of Balance , 1994


více info...

Přidat komentář

PAVEL z BRNA
26.08.2018 5 z 5

Tak tohle byla vynikající kniha, kterou jsem četl jedním dechem a přečetl za šest dní, přesto že měla 700 stran textu bez poznámek, které měly přes 100 stran. Nejvíce mě zaujaly příběhy lovců virů, kteří doslova riskovaly životy aby bojovaly,prozkoumali, pochopili strašlivé patogeny dneška jako Ebola, Lassa, Machupo, Hanta, Marburg a HIV a další a pokud do bylo možné i zastavily některé epidemie. Kniha těmto lidem vzdává hold, stejně jak těm co jim ochotně pomáhali. Jistě Ebolu mohli jen prozkoumat ale ne zastavit, ta přichází a odchází sama a dosud, nebyl zjištěn stoprocentně zdroj. Přes děsivost knihy, autorka umí být i humorná a konec je víc než dojemný. Jsem moc rád, že dílo se slevnilo ze 428kč na 292kč a mohl jsem si jí ozdobit svou rozsáhlou knihovnu.

Evalu
22.08.2017 4 z 5

Kniha je vydatná co do množství uváděných dat a informací, určitě zajímavá a přínosná. Už asi po dvou kapitolách jsem lépe chápala, proč ta opatření proti loňské ptačí chřipce, která mi připadala přemrštěná (vybíjení celých chovů i po výskytu jen jednoho případu lidmi v superochranných oděvech...). Trochu jsem měla problém s orientací ve spoustě cizích jmen, která se navíc někdy opakovala v dalších kapitolách (špičkových epidemiologů a odborníků spojených oborů holt neběhá po světě tolik a objevovali se u různých případů epidemií), ale na to množství údajů byl text čtivý. Trochu opatrná bych byla tam, kde se do faktů mísí názory autorky a stejně jako u jiných podobných populárních knih není při běžné četbě zjevné, že nejde o věcný údaj, ale o názor nebo teorii (třeba vliv fiaska očkování proti prasečí chřipce na následnou politiku vakcinace v USA). Jinak po přečtení smekám před terénními i laboratorními pracovníky oboru, jejich práce v těžkých podmínkách a podstoupená rizika se asi nedají dostatečně slovy popsat.


Štítky knihy

epidemie infekční nemoci

Autorovy knížky

Laurie Garrett
americká, 1951
2008  88%Přežijeme?: Morové rány dneška

Kniha Přežijeme?: Morové rány dneška je v

Právě čtených2x
Přečtených10x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst13x
Chci si koupit2x