Pilot štuky: Válečný deník

Pilot štuky: Válečný deník https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181025/bmid_pilot-stuky-hWg-181025.jpg 5 15 4

Válečný deník nejvýše vyznamenaného německého vojáka druhé světové války s 56 dokumentárními fotografiemi z autorova soukromého archivu. Rudel byl za druhé světové války jedním z nejstatečnějších a nejúspěšnějších vojáků. Přestože mu museli amputovat nohu, plnil svoji vojenskou povinnost až do trpkého konce. Proto bychom mu měli vyslovit uznání, i když těžko můžeme dnes jeho politické omyly akceptovat. K nějakému honu na čarodějnice naprosto není důvod. Friedrich Zimmermann Hans-Ulrich Rudel byl zdaleka nejúspěšnějším válečným pilotem druhé světové války. Narodil se v roce 1916 v Konradwaldau ve Slezsku a po maturitě nastoupil do vojenské letecké školy ve Wildpark-Werderu, kterou absolvoval v roce 1938. Válku prožíval po celou dobu na východní frontě a jeho bojové operace byly na všech místech, kde působil, pro danou situaci rozhodující. Po 2530 bojových vzletech bylo plukovníku Rudelovi jako jedinému vojákovi německé branné moci propůjčeno nejvyšší vyznamenání za statečnost, zlaté dubové listy s meči a brilianty k rytířskému kříži železného kříže. Rudel zemřel v roce 1982. Svoje válečné zážitky sepsal tak barvitě, že čtenář téměř na vlastní kůži prožívá dramatické zvraty při jeho bojových akcích.... celý text

Literatura faktu Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Elka Press
Originální název:

Mein Kriegstagebuch: Aufzeichnungen eines Stukafliegers , 1987


více info...

Přidat komentář

Dant76
24.02.2023 5 z 5

Čtivě psaný deník nejslavnějšího německého pilota na střemhlavých bombardérech za druhé světové války. Popisuje v něm sám svou účast v tažení Luftwaffe napříč Evropou. Ač to byl určitě vynikající letec a asi i dobrý sportovec, tak nedokázal rozpoznat zločinnnost režimu, kterému sloužil...

Tclaw
30.08.2018 5 z 5

Kniha velice poutavě a barvitě popisuje běh války a všech útrap s ní spojených. Čistě statisticky vzato neměl Rudel mnoho šancí válku přežít. Štuka byla celkem brzy již pomalé a zastaralé letadlo, stíhači nepřítele byli čím dál lepší a počet jeho vzletů měl zvyšovat pravděpodobnost, že se něco pokazí. Z tohoto hlediska jistě výtečný výkon, že přežil. Nicméně celou jeho personu degraduje fakt, že zůstal zapáleným nacistou i po válce.


werewolf88
31.01.2018 5 z 5

Nádherná kniha. Další klenot, protože jak pravil Joachim Peiper: "Historii píšou vždy vítězové... a historii poražených zná jen ona zmenšující se skupinka mužů, kteří byli u toho."

kyssling
26.01.2016 5 z 5

Skvělá kniha, jedna z nejlepších o 2. světové válce co jsem četl. Trochu jsem se bál, že bude pro mne nezáživná, protože letectví mě tolik jako třeba tanky nezajimá, ale byl to velký omyl ... Svojí statečností a neuvěřitelnou smělostí mě Udel připomíná Kurta Meyera (jehož Granátníky mohu též jen doporučit). Na straně 108-115 je vylíčeno dobrodružství úniku před rusy přes ledový Dněstr, zásah do ramene, útěk ze zajmutí ... úplně si žádá o zfilmování.
Jinak samozřejmě nelze souhlasit s některými názory které zazní, o obranné válce a obraně západu před Ruskem, to je hodně drzé a lživé tvrzení. Ale soustředíme-li se na vojáka a jeho život, není lepší kniha ... Vždyť získal nejvyšší vyznamenání za statečnost : zlaté dubové listy s meči a brilianty k rytířskému kříži železného kříže.
Velmi zajímavé jsou popisy masakru zajmutých neozbrojených německých vojáků Čechy po kapitulaci, jako bysme jako národ věnovali Německu svou zem, a když už tedy bylo Německo poraženo tak jsme získali odvahu .... Snad by stálo za úvahu nejen psát o zvěrstvech Waffen SS, koncentrácích, ale i o druhé straně ... Ale jak se říká : "Dějiny píší vítězové !".
Poznámka : kniha Navzdory (http://www.databazeknih.cz/knihy/navzdory-234434), je pouze novější překlad (imho horší) - je tedy totožná.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) Luftwaffe (Německo) autobiografie válečné deníky střemhlavé bombardéry stíhací letci

Autorovy další knížky

Hans-Ulrich Rudel
německá, 1916 - 1982
2013  96%Pilot štuky: Válečný deník
1995  78%Navzdory

Kniha Pilot štuky: Válečný deník je v

Přečtených20x
Doporučených4x
Knihotéce11x
Chystám se číst14x
Chci si koupit17x