Neviditelný život Eurídice Gusmãové

Neviditelný život Eurídice Gusmãové https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413112/bmid_neviditelny-zivot-euridice-gusmaove-X3x-413112.jpg 4 46 13

Eurídice by se v životě ráda prosadila, ale všechny jejich snahy jsou už předem odsouzeny k neúspěchu. Její tradičně smýšlející manžel není na nezávislou ženu zvědavý. Hlavně ať jsou pantofle podélně srovnané u paty postele a rádio není nahlas ani potichu! Když se však u dveří objeví její zmizelá sestra Guida, životy všech se obrátí naruby. Debutový román, který vyšel ve dvaceti zemích, patří mezi to nejzajímavější ze současné světové literatury.... celý text

Literatura světová Pro ženy
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

A Vida Invisível de Eurídice Gusmão , 2016


více info...

Přidat komentář

Katka2382
16.08.2023 4 z 5

Neskutečně zábavným příběhem,jak je psáno na obálce,bych to asi nenazvala.Nicméně kniha to byla úsměvná,prostě takové to dovolenkové počteníčko.

AlčaH
06.02.2022 4 z 5

Tato kniha mi stylem vyprávění připomínala příběh Amélie z Montmartru - a ten mám opravdu moc ráda. Předpokládám, že to tedy bude také jeden z důvodů, proč se mi kniha tak líbila. :)

Byla velmi svěží, místy vtipná, formou vcelku neobvyklá a především dobře napsaná. Zavedla nás do uliček Brazílie, což pro mě osobně bylo hodně atraktivní, a do života žen, které se zde snažily přestat být neviditelné. Měly své touhy a sny, jejich naplnění ale bylo hodně těžké, protože tyto ženy musely naplno bojovat se zkostnatělou brazilskou společností - ať už s muži, kteří v ní měli vedoucí postavení, anebo s jinými ženami, které se "lišit" nechtěly, a proto neváhaly kopat kolem sebe, aby uhasily plamen těch, které se přece jen trochu vymykaly... Některým ženám se povedlo uspět, některé se bohužel musely smířit s osudem...

Neviditelný život Eurídice Gusmãové má pro mě hořkosladkou příchuť. Některé pasáže se nečetly lehce - dýchal z nich na mě ten skoro až zbytečný boj s větrnými mlýny, ze kterého žena prostě nemůže vyjít jako vítězka... Z mého pohledu je to ale velmi důležitý příběh, v němž autorka až překvapivě lehkým perem nabízí důležitou výpověď o emancipaci žen v Brazílii. Jsem ráda, že se ho rozhodla vyprávět a věřím, že si kniha najde spoustu spokojených čtenářů, kterým něco předá.


zuzulique
09.12.2021 5 z 5

V novembri ma najviac potešila kniha Neviditelný život Eurídice Gusmãové.
Euridícia v sebe zosobňuje všetky ženy (nielen tie v Brazílii), ktoré si napriek mnohým talentom a darom, ktoré dostali do vienka, nemohli splniť svoje sny a presadiť sa v tradičnej spoločnosti (40-60's 20.storočia). Autorke sa podarilo napísať knihu veľmi čítavým a nenáročným štýlom, no napriek tomu svojím obsahom podáva múdru, vtipnú a dôležitú výpoveď o emancipácii žien. Som celkom udivená z množstva negatívnych recenzií, lebo táto knižka jednoznačne stojí za pozornosť a netreba sa dať odradiť gýčovejšou obálkou.

michaela2338
11.07.2020 5 z 5

Je to vtipné, inteligentní, psáno s nadhledem. Není to jen příběh brazilský žen, jsou v tom také naše babičky, jejich matky a matky jejich matek. Byly chytré a talentované, ale k čemu vlastně?

kaja77
04.05.2020 5 z 5

Já tedy musím uznat, že mně osobně kniha přišla velmi vtipná, velmi čtivá a velmi zábavná. Chvílemi jsem si připadala jako bych stála někde na pavlači a nějaká sousedka na mně sypala drby typu kdo, kde, s kým, proč a co si o tom myslí....no četlo se to samo. Relax jak vyšitý, jako třešnička na dortu trocha Brazílie, brazilských obyčejů apod. Za mně plný počet relaxačních bodů

Kamilajznik
07.03.2020 1 z 5

Kniha se mi vůbec nelíbila. Naprosto jsem nepochopila o čem je a naprosto se ztrácela v dějí. Poslední stránky jsem přeskakovala.

Nymfadora.T.
28.01.2020 1 z 5

Kniha se mi nelíbila , marně jsem čekala, kdy začne ten ,,neskutečně zábavný příběh" ...zklamala mě , také jsem měla problém ji dočíst

lennysek88
03.01.2020 4 z 5

Skvělá kniha na téma postavení ženy ve společnosti (té brazilské především) v naší nedávné historii. Je fascinující, že ještě poměrně nedávno byly ženy, toužící po seberealizaci opovrhované a dokonce vnímány jako nebezpečné.

bagel
06.10.2019 4 z 5

Mě to docela bavilo, zajímavý pohled na dřívější postavení žen v Brazílii. A nebylo jim co závidět. Trochu to bylo náročnější na pozornost kvůli množství postav.

jana0345
02.10.2019 4 z 5

Knížka se mi líbila. Je o talentu, touhách a snech. A taky o nespravedlnosti a strachu, které můžou tohle všechno nenávratně zadusit. Pokud se necháte.
Jen se mi občas trochu pletly postavy.

Verpax
22.08.2019 5 z 5

Kniha popisuje na životě obyvatel Brazilie, velmi ctive, zivot v dané době. Zároveň je to nenarocna kniha na dovolenou, ktera se rychle čte a něco si z ni lze i tak o brazilské společnosti odnest.

Beruska18
06.08.2019 1 z 5

Kniha mě vůbec neoslovila, měla jsem problém ji dočíst...takový příběh o ničem ....

mysterygirl
20.06.2019 2 z 5

Za me to byla celkem kniha o nicem. Vubec se mi nelibila,ani styl psani.

Štítky knihy

zfilmováno partnerské vztahy manželství Brazílie manželská krize společenské romány Rio de Janeiro

Autorovy knížky

Martha Batalha
brazilská, 1973
2019  72%Neviditelný život Eurídice Gusmãové

Kniha Neviditelný život Eurídice Gusmãové je v

Přečtených66x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených2x
Knihotéce127x
Chystám se číst48x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x