Němcova vesnice aneb Deník bratří Schillerových

Němcova vesnice aneb Deník bratří Schillerových https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120504/bmid_nemcova-vesnice-aneb-denik-schiller-5a6-120504.jpg 4 37 7

Román současného alžírského autora, který byl oceněn řadou literárních cen a byl přeložen již do 15 jazyků. Poprvé vyšel v renomovaném francouzském nakladatelství Gallimard. Pařížské předměstské sídliště, Alžír a alžírské vnitrozemí, německá města, Káhira, Istanbul, Osvětim - do těchto míst zavedou čtenáře v působivém a skvěle napsaném díle, deníky bratří Rašela a Malricha Schillerových, synů německého otce a alžírské matky, žijících bez rodičů ve Francii. Starší z nich Rašel se uprostřed devadesátých let minulého století dozví z novin o krvavém masakru v jejich rodné alžírské vesnici, při němž zahynuli otec i matka. Rašel se vydá do svého rodiště uctít jejich památku. A právě tam se rozpoutá jeho osobní peklo. Mezi otcovými věcmi nalezne doklady o jeho příslušnosti k jednotkám SS a jeho působení v koncentračních táborech. Chce se o něm dozvědět víc, vydává se po jeho stopách během války, sleduje i dráhu jeho útěku po válce, která ho zavede do Alžírska, kde otec v dobách bojů za nezávislost působil jako vojenský instruktor Fronty národní osvobození. V deníku mladšího bratra Malricha je s nacistickými hrůzami a holocaustem konfrontována současná realita pařížského předměstského sídliště v rukou islamistů a realita islamistického Alžírska devadesátých let, kde vládne jakýsi permanentní válečný stav. Oba bratři si řeší zásadní otázku - do jaké míry děti zodpovídají za viny otců, jak žít s vědomím děsivé minulosti vlastního otce.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

Le Village de l'Allemand ou Le Journal des frères Schiller , 2008


více info...

Přidat komentář

timelady
20.10.2023 3 z 5

Někde mezi začátkem a koncem jsem se ztratila :(

kriz_martin
05.12.2020 5 z 5

Mnohovrstevnatá expozice příběhu přesto nepostrádající prvky neočekávaných zvratů a napětí. Nadčasové téma hledání a porozumění a dobra a zla prorostlého v kořenech individuální existence každého z nás. Neprávem opomíjená kniha která bude mít ještě dlouho co říct k dnešku. Bravo!


3497299
13.02.2018 3 z 5

O Sansalovi se předloni ve Francii hodně psalo v souvislosti s jeho provokativní postapokalyptickou novelou 2084 – KONEC SVĚTA, zajímavý je ovšem i jeho předchozí román. Spojuje téma islámského terorismu a šoa. Docela komplikovaně strukturovaný příběh střídavě vypráví skrze deníkové záznamy dvou bratrů žijících ve Francii o sebevraždě jednoho z nich – ten neunesl zjištění, že jejich otec byl coby chemický inženýr aktivním spolutvůrcem technického řešení pro vyhlazení Židů. Aby toho nebylo málo, oba jejich rodiče byli zabiti islámskými extremisty v jedné odlehlé alžírské vesnici, kde jejich otec žil s jejich alžírskou matkou. Starší bratr Rašel je citlivý, vzdělaný intelektuál a představuje introspektivní esejistiku ve vytříbenějším stylu, druhý bratr Malrich je takový hejsek z předměstí, co tak úplně neví, co se sebou, a jeho příspěvky jsou ve stylu vyprávění protagonisty z ŽIVOT PŘED SEBOU Émila Ajara (bez ohledu k tomu, že Ajarův hrdina je o dost mladší). Rašel během pátrání stále doufá, že jejich otec v temné historii sehrál roli okolnostmi donuceného vědce, jehož skutečný morální odpor neměl šanci se projevit (přesně v tomto stylu protagonistu mimochodem podává film Costy-Gavrase AMEN., jenž je tedy adaptací Hochhuthovy hry, kterou ale neznám, takže nevím, zda se v ní hrdina projevuje stejně). Odhalování rodinné historie ovšem ukazuje spíše opak - že otcova spolupráce byla plně vědomá a přičinlivá. Asi nejzajímavější mi v tom přišlo téma zodpovědnosti za chování předků, rodinná vina vs. individualismus. Rašíd svojí sebevraždou nastolil podmínky a meze, Malrich je pak samozřejmě ten, v němž se odehrává skutečný konflikt s otevřeným výsledkem.

Adso
04.02.2018 4 z 5

Propojení současnosti a doby druhé světové války patří mezi má oblíbená témata. Zde stojíme před deníkem dvou bratrů, kteří se nikoliv vlastní vinou stali oběťmi minulosti jejich otce. Ve výsledku cítíte velkou lítost nad jejich životy a snad trochu zvláštní pocit z toho, jak se mladší z bratrů dokáže se situací vyrovnat.

Lole
16.02.2014 3 z 5

Co se může stát když přijmet zločiny někoho jiného, když se musíte smíříitb s tím ,že vaše rodiče nebyli bez poskvrny, hledáte místo v životě jako syn někoho, koho celý svět odsoudil. Zajímavá knížka.

barbucha07
11.09.2013 3 z 5

Zajímavá kniha se silnými tématy viny, zodpovědnosti za viny rodičů a arabského terorismu, bohužel příběh působí trochu vykonstruovaně a trčí z něj snaha o vyjádření morálního postoje autora. Autorovi se nepodařilo úplně udržet intelektuální a jazykové rozrůznění postav bratrů, zdařilé na začátku knihy a nepozornému čtenáři tak mohou v některých pasážích splývat.

Skjaninka
08.06.2013 4 z 5

Príbeh dvoch bratov písaný formou denníkových zápiskov, ktorý nás prevedie problematikou Alžírska začiatkom 90. rokov a taktiež zasahuje do minulosti v období nacistického Nemecka.
Jednou z hlavných myšlienok celej knihy je odpoveď na otázku, do akej miery nesú deti zodpovednosť, za omyly svojich rodičov? Jednoznačnú odpoveď nehľadajte, ale verte, že po prečítaní budete nad ňou veľmi dlho premýšľať.

Štítky knihy

muslimové vina alžírská literatura

Autorovy další knížky

Boualem Sansal
alžírská, 1949
2016  60%2084: Konec světa
2012  78%Němcova vesnice aneb Deník bratří Schillerových

Kniha Němcova vesnice aneb Deník bratří Schillerových je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce20x
Chystám se číst20x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x