Mořeplavec

Mořeplavec https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163951/bmid_moreplavec-JOg-163951.jpg 4 33 7

Plátno tkané časem série

< 3. díl >

Středozemní moře se stává klíčovou oblastí pro zdánlivě nekonečnou válku mezi islámem a křesťanstvím. Křižáci bojují proti muslimům na Iberském poloostrově i ve Svaté zemi. Španělská inkvizice čistí zemi od vyznavačů Alláha i Židů a někteří inkvizitoři sní o naplnění strašlivého proroctví, jež by znamenalo definitivní vítězství křesťanů. K němu jim má dopomoci jeden mořeplavec. Kam se obrátí, na západ nebo na východ? Stane se objevitelem nových kontinentů nebo s pomocí Božích strojů zaútočí na islámské země? Možná to ale budou naopak muslimové, kteří získají tajemné, nesmírně účinné válečné stroje, a definitivně rozhodnou bitvu ve svůj prospěch. Do boje mezi těmito dvěma světy však může promluvit ještě jiná mocná síla – mongolové, kteří se valí Asií a Evropou a porazí každého, kdo se jim postaví.. Třetí díl historické epopeje Stephena Baxtera nás zavádí na Iberský poloostrov, kde se odehrává boj na život a na smrt mezi Maury a kastilskými králi, jejichž armády postupují na jih ke Středozemnímu moři pomalu, ale s nemilosrdnou neodvratností. Třetí díl historické epopeje Stephena Baxtera nás zavádí na Iberský poloostrov, kde se odehrává boj na život a na smrt mezi Maury a kastilskými králi, jejichž armády postupují na jih ke Středozemnímu moři pomalu, ale s nemilosrdnou neodvratností. Druhé vydání.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Navigator , 2007


více info...

Přidat komentář

ludek.n
04.10.2021 3 z 5

Jestliže jsme se v předchozích dvou knihách cyklu, nazvaného Plátno tkané časem, prodírali britskou historií, ve třetím díle se podíváme na Iberský poloostrov a do Svaté země. Dějiny Británie vyměníme za dějiny křesťanství a podíváme se na jeho rozhodující konflikt s islámem při křižáckých válkách. Stejně jako u předchůdců je kniha sestavena z několika generačně izolovaných příběhů, do nichž však tentokráte prosákly jak postavy, tak některé významné propriety z prvních dvou knih. Každá epizoda je navíc dvoucestná, řešící konflikt nadějí, přesvědčení a především víry. Křesťané proti muslimům, muslimové proti křesťanům, král proti králi, rodina proti rodině. Budeme-li zjednodušeně nahlížet na Císaře jako na výhradně historizující knihu a na Dobyvatele jako na knihu plnou dramatických bojů, pak můžeme Mořeplavce označit přívlastkem „tajemný“. Ve větší míře totiž rozvíjí záhadný plán onoho neustále zmiňovaného Tkalce a do tapisérie přidává i nejednu pochybnost. K tomu dostáváme nádavkem také vstupní školení v nauce o šifrování od brilantního Rogera Bacona a dotkneme se i tužeb slavného Kryštofa Kolumba. Zajímavé, podnětné, poměrně zábavné, pořád se tu ale najdou plochy, u nichž jsem usínal.

B4LU
21.07.2021 4 z 5

Poutavé historické okénko s trochou té fantastiky, tentokrát zasazené do období křížových výprav, španělské iknvizice a bojů s Araby. Proroctví se na rozdíl od předchozích dílů tentokrát trochu komplikují a jsem zvědav, jak s tím autor naloží v posledním díle.


renefer
26.01.2018 3 z 5

Stejně čtivě psané jako předchozí díly, bohužel je ale z období, které nemám ráda, a to vznik inkvizice, období Isabely a Ferdinanda.

bouncer
13.03.2017 4 z 5

Po dvou celkem věrných historických románech se špetkou proroctví autor ve třetím díle tetralogie upouští trochu více své fantazii a naznačuje, že to s proroctvími nemusí být tak jednoduché (těším se na poslední díl). Španělsko, rekonkvista, inkvizice a úžasné stroje, jako z pera Leonarda Da Vinciho, v praxi. Opět výborný román.

Finn69
06.06.2016 3 z 5

Třetí díl tetralogie Plátno tkané časem opouští středověkou Anglii a přivádí nás do Španělska v době reconquisty. A jako v předchozích dílech, i tady hraje podstatnou roli proroctví - tentokrát dokonce proroctví dvě, a to proroctví protikladná, a každé z nich se skupinou odhodlaných zastánců.
Budoucnost Evropy je tak na vážkách, vyšle Isabela Kastilská Kryštofa Kolumba na západ, nebo ho naopak jmenuje generálem armády, která zamíří na východ? Dojde k objevení Ameriky, nebo vypukne ničivá válka s muslimským světem?
Je to zajímavé čtení, uvědomíte si jak málo v určitých okamžicích mohlo stačit, aby se historie vyvíjela úplně jinak než nás učili ve škole. A Tkalci, kteří šíří v naší minulosti proroctví a návody, se právě toho snaží dosáhnout.

HiRes
14.10.2012 5 z 5

Třetí díl čtyřdílné série "Plátno tkané časem", opět skvělá práce s historickými událostmi. Napětí, popis osob, skvělé! Pokud máte rádi historii a zvláště vrcholný středověk je to něco pro Vás. Nenásilnou formou se dozvíte dost informací. :-)

čef
27.01.2012 3 z 5

Kniha, kterou není jednoduché číst. Mnoho zajímavých historických reálií a detailů, trochu postrádám práci s napětím a větší prokreslení psychologie a motivací postav . Chvílemi trochu nepřehledné a komplikované. Rozhodně méně atraktivní než kniha druhá - Dobyvatel.

Štítky knihy

alternativní historie

Autorovy další knížky

Stephen Baxter
britská, 1957
2013  79%Dlouhá země
2014  78%Dlouhá válka
2005  81%Oko času
2009  76%Císař
2009  79%Dobyvatel