Ňouma z áčka

Ňouma z áčka https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389952/bmid_nouma-z-acka-XZS-389952.jpg 4 37 8

Toník je neprůbojný, trochu nešikovný a bojácný, prostě kam ho člověk postaví, tam ho najde. Tatínek je věčně na cestách, maminka má o syna strach a vychovává z něho jelimánka. Spolužákům je obvykle pro smích a často slouží klukům při lumpárnách jako štít, kterému leccos projde. Toník to trpně snáší, je rád, že ho mezi sebe berou. Ale během jedné výpravy do starého sklepení dojde k nehodě. Děti zpanikaří, nikdo si neví rady. Co udělá ňouma Toník? Řada Má to háček vzniká ve spolupráci s nakladatelstvím Pasparta. Jedná se o příběhy, které pomáhají dětem zvládnout složité životní situace.... celý text

Přidat komentář

Bonda
02.09.2023 4 z 5

(SPOILER) Knížka je určitě zajímavá jako výkop pro rozhovor s dítětem. Je tam řada situací, ve kterých se hlavní hrdina rozhodne zachovat pasivně, nebrání se nespravedlnosti a nebo něco nepochopí. Ale nezdá se mi, že by tam byla zobrazena funkční strategie, jak z pozice outsidera ven. Toníkovi pomohla ohromná náhoda, že se dostal do situace, v níž si byl oproti ostatním dětem jistý, protože mu byla známá, a dokázal se pak chovat rozhodně. Co si z tohohle rozuzlení vezme čtenář outsider pro sebe?

Janizoun
08.07.2023 5 z 5

Kniha mě velmi mile překvapila, moc se mi líbila a dětem také (6 a 8 let). Je opravdu velmi poučná a krásně napsaná. Tuto knihu určitě doporučuji všem předškolákům i školákům prvního stupně.


mončičák42
17.06.2023 5 z 5

Knížku jsem četla svému předškolnímu synovi, určitě je ale vhodnější pro mladší školní věk. Řeší se zde témata získání respektu spolužáků a šikany. Poukazuje, na to, jak snadno zůstává šikana skryta před rodiči. Poučné, pěkně zpracované.

Damaj
22.05.2021 5 z 5

(SPOILER) Krásná knížka z edice Má to háček, tentokrát řešící téma outsiderů a neprůbojných dětí ve školním kolektivu, které hraničí až se šikanou. Bohužel ani zde si toho nikdo nevšímá a šikanu nikdo neřeší. Maminka sice o Toníka nezdravě pečuje, ale spíš o jeho zdraví, aby nenachladl, nikoli o problémy se spolužáky a jeho chování a kázeňské problémy. Naštěstí je Toník natolik statečný, že zachrání spolužačce život a tím si zajistí místo v kolektivu.

marie3541
19.12.2020 2 z 5

Další z knih, které jsem četla ke svému studiu. Je spíše zase pro děti . Hlavním hrdinou je neprubojný klučina Toník, který jde z jednoho maléru do druhého. Na knížkách jde krásně poznat , jak jde zde popsáno dítě, které nemá sebevědomí, je bojácné, nešikovné......Nakonec však vše dobře dopadne a hlavní hrdina dokáže , že je nakonec statečný a spolužáci ho začnou brát mezi sebe.....

Litocha
04.01.2020 4 z 5

Působivý příběh o tom, že ne každý je sebejistý vůdčí typ, ale že i neohrabané, zakřiknuté, sportovně nepříliš nadané děti touží po začlenění mezi ostatní. Učitelé budou mít nespíš děti Toníkova typu (tiché, chtějící se zavděčit a uvědomující si, co je a není správné) rádi, vrstevníci jsou ale nemilosrdní, brzy odhalí "slabší kusy" a v lepším případě je jen ignorují. Knížka může být přínosná právě v tom, že dětem ukáže, že i outsideři mají svůj svět, své city a své jedinečné schopnosti. Kéž by to se všemi dopadlo tak jako s Toníkem.

Chabuba
11.03.2019 5 z 5

I když někdo na první pohled vypadá jako ňouma, tak to tak vůbec být nemusí. Může se z něho vyklubat fajn kluk, který si v té pravé chvíli ví rady. Mohu jenom doporučit.

MartinaF
15.10.2018 4 z 5

Další kniha ze série Má to háček a tentokrát o dětech, které jsou terčem posměchu, nevšímavosti. Mluvím o outsiderech. Trochu mě začátek příběhu rozladil, ale ke konci děje bylo vyprávění akční a závěr se mi líbil. Outsideři jsou kolem nás, u některých je to vidět více, u některých méně, přesto s námi žijí a měli bychom se k nim chovat normálně.