Plyšáček

Plyšáček https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489753/bmid_plysacek-tyK-489753.jpg 3 28 6

Emilie má tajemství. Nechává si od neznámých mužů na internetu platit za svůj čas. Její obdivovatelé se nezdráhají dát Emilii, co si přeje. Vydělat peníze se tak zdá překvapivě snadné. Emilie se navíc nemá komu svěřit. Rodiče jsou zaneprázdnění a nejlepší kamarádka na ni taky nemá čas. O jejím tajemství proto vědí jen její plyšové hračky. Emilii to nevadí, má přece všechno pod kontrolou. Nebo se plete?... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Pehmolelutyttô , 2017


více info...

Přidat komentář

martinakraus
22.02.2024 3 z 5

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s Knihkupectví Luxor za účelem recenze.

Na dost malým rozsahu dostanete dost hustou nálož toho, na co bychom já a moje kamarádky reagovaly otázkou "Why are men?" - 'krásně' to reflektuje nejen poslední dobu a otázku bezpečí dětí a dospívajících na internetu (i mimo něj). Z některých pasáží si myslím, že řadě čtenářů nebude úplně dobře. Smutné je, že já osobně jsem díky osobním zkušenostem překvapená nebyla. A myslím si, že tak to má spousta (převážně) holek/žen.

Osobně mi moc neseděl způsob vyprávění, přišlo mi nesourodý a místy jako by šlo o daleko mladší vypravěčku. Něco bych si dokázala ospravedlnit, ale působilo to na mě trochu jako kdyby autor podceňoval mentální kapacity svých čtenářů.
Taky mi přišel dost odbytý závěr a "rozuzlení" knihy. Jestli z něj mělo plynout nějaké poučení, tak se podle mě díky rychlosti, který konec knihy nabral, vytratilo a ještě to vyznělo skoro jako "ty za to můžeš, tebe za to potrestáme"..

Nicméně mi i tak přijde, že knížka není ztracený čas - má cca 150 stránek a celkem jasně ukazuje to, jak brzo se děti snaží být dospělý a nebo se dospělým zalíbit a/nebo jak snadno se na internetu ztrácí kontrola a člověk se může dostat do problémů, což mi přijde dobrý si jakýmkoliv způsobem jednou za čas připomenout - dokumenty, podcasty, nebo i tímhle (zdánlivě) fiktivním příběhem v knížce.

Zara
04.02.2024 5 z 5

Nechápu zdejší nízké hodnocení. Ten strohý deníčkový styl je záměr a kniha má všechny prvky soudobé moderní literatury určené pro výše zmíněnou věkovou skupinu, ani jediné slovo odchylky, která by byla určena jiné kategorii čtenářů. Kdo k této novele přistupoval jakkoliv jinak, zřejmě se dočkal zklamání.


Bettybook
14.01.2024 2 z 5

Jediné pozitivum, které jsem našla, je, že to bylo celkem dobře napsané a měla jsem to přečtené během jednoho dne. Jinak kniha byla nepřehledná, Emilie se nechovala na svůj věk a chybělo mi nějaké rozuzlení.

Pitbullka
02.01.2024 2 z 5

Námět knihy mi přišel skvělý. Ale ten styl psaní? Hlavní hrdince mělo být patnáct a přišlo mi, že chvilkama se chovala tak na osm. Zpracování mi bohužel vůbec nesedlo.

Jirikk
03.12.2023 3 z 5

Je to dobře napsaná kniha ale spíš pro děti....
Hlavní hrdinka dobře popisuje svou rodinu i dnešní internetovou dobu. Trochu mrazivá pro rodiče..

IIIvettt
04.11.2023 odpad!

(SPOILER) Otřesná kniha. Otřesná!
Emilie, která má mít 15 let, se chová nejvýše na 12. To jak rozmlouvá s plyšáky (i její sedmnáctiletý bratr) se vůbec nehodí pro člověka jejího věku. Ale co je nejdůležitější. Takhle kniha má být mířena na mládež a varovat před nebezpečím, které může přijít s rozvíjející se sexualitou. Tahle kniha to ovšem prezentuje tak, jako že je to všechno chyba Emilie, že ji v parku někdo dá peníze za to, že se na něho bude dívat, jak masturbuje. Že je její chyba, že ji nějaký muž říká, že může být modelka a že on je fotograf, a pak po ní chce fotit nahé fotky. Jak jiný od ní vyžádá fotku v podprsence (a ona ji pošle, vždyť je to přece její "přítel"), a pak jí vyhrožuje, že ji zveřejní, když se s ním nesejde.
Autor asi zapomíná, že Emilie je dítě, a že ji tito dospělí muži jen zneužívají. Prezentuje to, jako by se z Emilie stala prostitutka, a je jenom její chyba, že se pak cítí "špinavá". Celou dobu jsem doufala, že na konci bude alespoň nějaká rozmluva. třeba s rodiči, kdy si Emilie uvědomí, že byla zneužita a že nic není její chyba. Ale ne, matka na ni byla jen naštvaná.
A to nemluvím a ni o tom, jak její kamarádku, která byla v bezvědomí z alkoholu, kluci začali svlékat a dívat se na její nahé tělo (a bůh ví, kam by to zašlo, kdyby nebyli Emilií vyrušeni), ale tento incident byl brán jenom jako "však to jsou kluci, chtěli se jen podívat na holku, co není na videu".
Chápu, že kniha je psaná z pohledu Emilie, a tudíž je možné, že by všechny tyto incidenty brala takto. Ale o to víc mi chybělo nějaké rozuzlení, kdy by byl ukázán opak, že toto není normální ani v pořádku.
Proto kdyby někdo přemýšlel, že tuto knihu koupí svému dítěti, zvláště mladšímu, u kterých je nejvíce pravděpodobné, že by se v těchto situacích zachovali podobně jako Emilie, aby tuto knihu rozhodně nekupovali. Protože tato kniha v podstatě říká, že chlapy po mladé holce vždycky půjdou, a toto dítě! je pak za to v lepším případě zodpovědné, v horším, že je děvka.

Štítky knihy

finská literatura

Autorovy knížky

Jukka Behm
finská, 1973
2023  54%Plyšáček

Kniha Plyšáček je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce53x
Chystám se číst21x
Chci si koupit11x
dalších seznamech3x