Kniha ke spálení

Kniha ke spálení https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346183/bmid_kniha-ke-spaleni-FZR-346183.jpg 3 19 9

John Gower série

1. díl

Uprostřed životu nebezpečné zápletky. Jsme v Londýně roku 1385. Ve městě plném stínů a strachu, kterým obchází přízrak povstání a jemuž vládne svéhlavý král Richard II. John Gower je občasným básníkem a stálým obchodníkem ožehavými informacemi a utajovanými skutečnostmi. Když mu jeho důvěrník a rovněž básník Geoffrey Chaucer připomene starý dluh, Gower mu nemůže odepřít pomoc. Přítel požaduje, aby pro něho vyhledal pohřešovanou knihu. Gower však neví, že kvůli ní už došlo k vraždě a že může zničit život i jemu. V jejích slovech se totiž skrývá ta nejstrašnější velezrada – spiknutí.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

A Burnable Book , 2014


více info...

Přidat komentář

essene
15.07.2023 2 z 5

Čekala jsem víc

Shardlake
10.09.2021 3 z 5

Po začtení se příjemný příběh odehrávající se v Anglii za vlády Richarda II. Požitek z četby kazilo nemálo překlepů v textu.


lampernaqui
09.04.2020 4 z 5

Zajímavá knížka, u které mě mrzí, že další díl už asi nejvyjde. Nepatří k těm čtivějším historickým románům, které u nás teď vycházejí. Musí se číst pozorně, ale pokud je to vaše krevní skupina, přečtete to jedním dechem. Nejblíže bych to přirovnal k jiné anglické sérii - hrbáč Shardlake. Příběh není až tak zapeklitý, jde spíš o popis doby, zapadlých koutů města či náboženství. V tom autor rozhodně vyniká. Jen v českém vydání bylo bohužel až příliš mnoho překlepů.

Lenka_S
02.06.2019 3 z 5

Středověké pátrání po ztracené knize, která neměla spatřit světlo světa, začínající vraždou neznámé dívky, to je Kniha ke spálení. Přiznám se, že i když to nikdy nedělám, tak jsem v první půlce knihy několikrát uvažovala, že ji odložím a nedočtu. Podle mého názoru je začátek těžkopádný a více-méně nesrozumitelný, ale zhruba v půlce se to zlomilo a kniha dostala spád. Ve chvíli, kdy se začal celý příběh rozmotávat už jsem knize propadla. Škoda toho začátku.

Atlantis
09.05.2019 1 z 5

Kniha ke spálení je zajímavá tím, že při jejím čtení máte pocit, že držíte v rukou dvakrát tak tlustou knihu. Což ale v tomto případě není klad. Kniha je neskutečně nudným čtivem, kdy se vše, každá myšlenka, popisuje pětkrát a pořád dokola. Popisy prostředí jsou utahané. Jména postav zaměnitelná. A charaktery? Ty se mění podle toho, jak se autorovi zrovna hodí. Nekonzistentní, utahané, šíleně nudné. Neztrácejte s tímto blábolem čas.

Teryii
09.03.2019 5 z 5

Kniha ma v kníhkupectve očarila svojím vzhľadom, neskôr aj anotáciou vzadu na obale, avšak netušila som, že sa z takto (dá sa povedať) neznámej knihy vykľuje takýto prekvapivo super a veľmi dobre premyslený príbeh.

Zo začiatku to vyzeralo ako jednoduchý príbeh, ktorý sa nemá ako zamotať, no zápletka a udalosti v knihe, ktoré sa vzápätí začali pomaly objavovať, ma prekvapovali čím ďalej, tým viac a autor ukázal, že aj z takej činnosti ako hľadanie historickej knihy sa môže stať šialene prekombinovaný a napínavý príbeh.

Tak, ako tu už bolo spomenuté, kniha je väčším orieškom, ak jej poriadne nevenujete pozornosť a snažíte sa ju rýchlo prečítať, pretože niektoré vety sú naozaj veľmi kvetnaté, obvykle presahujú aj pár riadkov a čitateľ, ktorý sa stráca v udalostiach alebo si ich nepamätá, sa často môže v príbehu stratiť. Páčilo sa mi však to, že na začiatku je v knihe vyobrazená mapa Londýna s popisovanými miestami v knihe plus zoznam osobností, ktoré sa v knihe vyskytujú, spolu s vysvetlením ich postavenia.

Vyššie spomínané ťažké čítanie a štylistiku však zatlačilo do úzadia to, ako autor narába so slovami, ako prinúti čitateľa sa kapitolu po kapitole snažiť spolu s hlavnou postavou zistiť reálne dôvody a intrigy spojené s hľadaním "knihy ku spáleniu", ako vás tento príbeh pohltí... Dokonca som sa pri pár častiach pristihla, ako sa snažím odpovedať na rečnícke otázky hlavnej postavy, ktorá si začala spájať jednotlivé súvislosti spojené s danou hľadanou knihou.

Príbeh je zo začiatku možno až príliš jednoduchý, no páčilo sa mi na tom to, že sa išlo hneď do akcie a že sa zápletka začína rozoberať od začiatku knihy. Nemám rada dlhé opisy, no tu mi to nevadilo, pretože s odkazom na predošlý komentár si taktiež myslím, že autor vedel zhrnúť dôležité časti, poznatky a fakty do zaujímavých a nie príliš komplikovaných opisov. Najviac ma na knihe dostali tie "mindblown" prekvapité momenty a rozuzlenia, ktoré sa od polovice knihy začali vyskytovať skoro pravidelne. Každá kapitola skončila tak, že ma to (dobrovoľne) prinútilo čítať knihu ďalej. Ku koncu som už knihu doslova hltala a netrpezlivo čakala na celé vysvetlenie zápletky, ktoré ma nakoniec neskutočne dostalo a prekvapilo.

Dávam 5 hviezdičiek - pre mňa naozaj veľmi dobre premyslený, zaujímavo napísaný a napínavý príbeh, kde sa človek pri čítaní zároveň obohatí a dozvie niečo viac o Londýne a živote v oných časoch.

P.S.: Knihu odporúčam prečítať bez väčších prestávok, aby vám neušli súvislosti. :)

trudoš
01.05.2018 4 z 5

Není to právě snadné čtení. Stylistika vyžaduje neustálou pozornost, jinak věty přestanou dávat smysl a člověk se v přívalu slov ztratí. Jenže co by jinde mohlo být slabinou, z toho Bruce Holsinger těží maximum. Nejvíc přitom oceňuji jeho schopnost zachytit věrně dobové kulisy, aniž by se přitom snižoval k podrobným popisům. Tady ten pozdní středověk cítíte z každé budovy, ulice i čtvrti, přestože je jejich charakteristika obsažena čtyřmi slovy. Třídní rozdíly, společenské statusy, prostořekost chudých a vytříbená mluva urozených, to všechno tu je a je to natolik přirozené, že se ani nepozastavíte nad vhodně užitými archaismy, které celkovou atmosféru dotvářejí. V tomhle ohledu jeden z nejlepších historických románů, co se mi kdy dostal do rukou.
Horší je to s detektivní zápletkou. Autor sice rozehrává drama hned zkraje, jenže pak už se děj jen přelévá z jednoho konce Londýna na druhý, aniž by to mělo jiného významu, než netrpělivého čekání na finále. Dobrý, ale neporovnatelné s formou.

Randik
29.03.2018 4 z 5

Kniha není vůbec špatná jen se hůř čtou rozvláčné pasáže kterými je pŕíběh protkán. Samotný příběh je zajímavý a rozuzlení překvapující.

orinka3
19.12.2017

Začala jsem číst a po pár stránkách odložila na dobu, kdy se budu lépe soustředit. Zatím na knihu názor nemám, jen se mi dost špatně čte. Ale to neznamená, že je špatná.

Štítky knihy

Londýn 14. století básníci spiknutí historické romány

Autorovy knížky

2017  69%Kniha ke spálení