Keltské mýty: Člověk a jeho „Jiný svět“

Keltské mýty: Člověk a jeho „Jiný svět“ https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84942/mid_keltske-myty-clovek-a-jeho-jiny-sve-dS3-84942.jpg 4 17 5

Kniha je určena všem, kdo chtějí do starého a symbolického světa keltských mýtů proniknout hlouběji. Autorka se podrobně zabývá základními cykly irských a velšských ság, v nichž shledává překvapivé paralely k problémům současného člověka. Svou psychologickou erudici, čerpající z tradic jungovské školy, zde spojuje se zevrubnou znalostí kulturně historických souvislostí myšlenkového světa starých Keltů. Otevírá tak přístup k nadčasové a hluboké dimenzi mýtů, v nichž nachází odpovědi na obecně lidské otázky. Solidní zpracování spolu s bohatým aparátem vytváří rovněž dobrý základ pro případné další studium tématu. Ingeborg Clarusová, doktorka medicíny, je docentkou v Ústavu C. G. Junga a působí jako analytička na Stuttgartské akademii hlubinné psychologie. Autorka četných publikací z oblasti na pomezí psychologie a mytologie (naposledy „Mýtus, rituál a proměna. Pouť napříč kulturami a mýty“).... celý text

Duchovní literatura Mytologie Literatura naučná
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Keltische Mythen , 2000


více info...

Přidat komentář

Skallarix
05.07.2021 4 z 5

Jeden z těch lepších průvodců, který vás provede světem ostrovních Keltů. Výborně chronologicky seřazeno, jak jen bylo možné, mýty jsou zde přikládány a srovnávány s událostmi historickými (možnými historickými, či mytologicko-historickými). Velké a možná to největší plus vidím v tom, že autorka je psycholožkou a výborně mýty rozebírá z hlediska psychologie. Když tuto knihu srovnám s mnohými publikacemi zaměřujících se na tento obor, kde různé pohádky a mýty psychologové rozebírají a přirovnávají k lidským neduhům a strastem, či psychickým onemocněním, tato kniha pak vede i mezi nimi.

Zmiu
11.09.2018 5 z 5

Keltské mýty jsou pro mě pořád těžko zapamatovatelné, a to jsem přečetla už několik knih. Tahle mi přišla asi nejsrozumitelnější. Nerozebírá sice tolik prameny, ale jde po základních tématech, a srozumitelně je představuje čtenáři. Psychologický výklad mýtů mám ráda, a ani ne proto, že bych ho brala jako ten jediný správný, ale hlavně proto, že dává mnoho podnětů k přemýšlení a vytváří snovou atmosféru, stejně jako mýtus samotný.


Jelitovna
05.11.2017

Máte dávné předky mezi Kelty? Byli menšího vzrůstu (v průměru 172 muži, 159 ženy), často bojovali nazí, bili kolem sebe jako diví a nebáli se smrti. Jejich povaze byla jakákoliv striktně centrální organizace zásadně cizí. A navíc: "Bohatí pili víno a k velikému údivu jižanů je neředili. Střední stav pil pšeničné pivo s medem, široké masy obyčejné pivo (korma)."

ElfkaEleanor
23.03.2016 4 z 5

Pohled na irské mýty a keltskou historii z úhlu psycholožky jdoucí ve stopách Junga a jeho analytické filosofie. Kniha sice stručná, ale přesto vydatná na originální postřehy.

evionka
06.01.2016

Zajímavá a poučná kniha pro toho, kdo se zajímá o historii Keltů.

Štítky knihy

mýty a legendy Keltové

Autorovy knížky

Ingeborg Clarus
německá, 1917 - 2003
2001  84%Keltské mýty: Člověk a jeho „Jiný svět“