Hra o trůny #1 (komiks)

Hra o trůny #1 (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128227/hra-o-truny-128227.jpg 4 228 32

Mistrovská epická fantasy se po televizním seriálu stanice HBO nyní dočkala i komiksové podoby. Zima se blíží. Takové je strohé motto rodu Starků, který spravuje jménem krále Roberta Baratheona, vládce Sedmi království, Severní léno. Jejich sídlem je Zimohrad, kde v míru a pohodlí žije strážce severu Eddard Stark se svou hrdou ženou Catelyn, syny Robbem, Brandonem a Rickonem, dcerami Sansou a Aryou a svým levobočkem Jonem Sněhem. Nad Sedmi královstvími se však stahují mračna. Z východu ohrožují krále Roberta princezna Daenerys a její bratr Viserys ze starobylého královského rodu Targaryenů. Na severní hranici, za starobylou Zdí, se zase probouzejí strašlivé nadpřirozené bytosti, které lidé během staletí dlouhého léta odkázali do říše mýtů.... celý text

Žánr:
Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

A Game of Thrones, Volume 1 , 2012


více info...

Fortuna7
Fortuna7
16.10.2022 5 z 5

Neskutečně propracovaný grafický román. Viděla jsem pouze seriál, takže nemůžu hodnotit, jak věrná adaptace to je, ale bavilo mě to a vizuálně to je opravdu úžasné. A co se mi opravdu hodně líbilo, bylo zpracování železného trůnu.

ArkAngel
ArkAngel
27.08.2022 4 z 5

První řadu Hry o trůny lze označit za věrnou adaptaci, ale komiks je tomu přeci jen o něco blíž. Samozřejmě jsou některé pasáže zkráceny, aby se to do obrazové podoby vůbec vešlo, ale postavy vypadají tak, jak si je Martin představoval a železný trůn má daleko děsivější vzezření. První kniha zpracovává dvacet dva kapitol z celkových sedmdesáti čtyř a ono rychlejší tempo tomu ani nevadí, protože začátek byl stejně i v seriálu zpracován nejvěrněji. Pokud se vám nechce číst knihu ani koukat na seriál, komiks rozhodně doporučuji, protože si drží kvalitu knihy a navíc je skvěle nakreslený.


Avila
Avila
05.01.2022 5 z 5

Když jsem před X lety viděla první díl seriálu tak jsem byla prostě nadšená. A celou sérii jsem zhlédla přes víkend a to byl můj pracovní.... Ale já to prostě musela vidět....
O čtení knihy jsem se pak pokusila ale nezdařilo se a knihu jsem odložila. Proto když jsem v knihovně uviděla grafický román tak jsem po něm hned sáhla. Je pravda že se trochu liší od seriálu ale podle mého názoru se opravdu povedl a možná zkusím znovu i knihu.

zandu
zandu
21.04.2021 5 z 5

Naprosto perfektní

KillHurt
KillHurt
31.12.2020 5 z 5

Jsem velice rád, že se autoři oprostili od seriálového zpracování a drželi se knih. Kresba skvělá, scénář velmi dobře vybírá důležité momenty. Jinými slovy, pokud si chcete přečíst Píseň ledu a ohně a nebaví vás několika stránkové referáty na téma co měli Stárkové k obědu a Lannisteři k večeři, tak je komiks jasná volba.

VivienRavenhill
VivienRavenhill
20.10.2020 5 z 5

Úvodní díl zasvěcující čtenáře do světa Her o trůny, výtvarně bravůrně zpracovaný s úchvatnou kresbou. Příběh v této části románu odpovídá začátku seriálu i knih, tudíž kromě drobných detailů objasněných v závěru, ostřílené fanoušky ničím nepřekvapí. Příběh se netáhne, rychle odsýpá ale i přesto mu nic nechybí a nepůsobí zjednodušeně čehož jsem se při představě komixové adaptace bála. Seznamujeme se zde se čtyřmi hlavními rody a tudíž i čtyřmi dějovými linkami které se vzájemně proplétají: sympatickou rodinou Starků, králem Baratheonem a komplikovanými Lannistery i posledními Targaryeny. Za mě rozhodně skvělý zážitek i zpracování.

markinho962
markinho962
17.04.2020 4 z 5

Kresba nicmoc

Yokolobuna
Yokolobuna
29.03.2020 4 z 5

(Byl) jsem obrovským fanouškem Hry o trůny od HBO a samozřejmě i předlohy v podobě Písně ledu a ohně (všechny dosavadní knihy mám už roky za sebou). To obrovské nadšení však bohužel umřelo společně s posledním dílem (dílem, ne sérii) seriálu, který vnímám jako jedno z nejhorších finále všech dob. To, že se můj vztah k látce není už ani zdaleka tak vřelý, ještě neznamená, že jsem na tuhle fantastickou ságu zanevřel. I proto jsem se s chutí pustil do prvního svazku grafické podoby Hry o trůny.

Znovu se začíst do toho úžasného příběhu v době, kdy byl Jon ještě naivní holobrádek, Denerys uťáplá holčička, Sansa rozmazelná pipinka a Arya divoké třeštiprdlo s neposednou čupřinou, má obrovské kouzlo. Spolu s utíkajícími obrázky znovu obdivuji Neda, že ani v nelehkých situacích neztrácí hlavu ;).

Po stránce scénáře funguje první svazek excelentně. Daniel Abraham si zaslouží pochvalu, v jeho podání totiž nepůsobí komiks zkratkovitě a vše podstatné se do něj i při šíleném množství postav vešlo. Martinovo dílo do obrázků a bublin přenesl s citem, příběh si tak mohou bez větších kompromisů vychutnat i čtenáři, kteří z jakéhokoliv důvodu preferují právě podobu grafického románu. Děj samotný není příliš potřeba rozebírat, v téhle fázi vyprávění vše funguje ještě naprosto bravurně. Jen je mi trochu záhadou proč takový Trident zůstal nepřeložen, přitom bitva na Trojzubci je zcela zažitá formulace.

Jak k textu nemám prakticky žádné výhrady, kresba mne úplně nepřesvědčila. Vlastně je dobře, že se autoři zuby nehty straní seriálové adaptace a postavy tak vypadají jinak. Kreslíř Tommy Patterson rozhodně není patlal, co svému řemeslu vůbec nerozumí. Jenže některé postavy, zejména v oblasti obličeje, mi přišly nakreslené divně, nehezky a nepovedeně. Obzvláště pak v některých výrazech s divně nakrčenými nosy jde vyloženě o bubáky, co neměly překročit hranice skicáku. Přišlo mi, že k občas nepříjemnému pocitu z kresby přispěl i kolorista, který podivnost některých obrázků svojí prací ještě podtrhl. Řečené však rozhodně neplatí ve všech případech a třeba taková pozadí zvládá Patterson moc pěkně.

Na prvním svazku se mi moc líbily bonusy na konci knihy, které čtenáři umožňují nahlédnout pod pokličku, a i pro kované fanoušky představují zajímavou přidanou hodnotu. Ač v drtivé většině preferuji kolorované komiksové knihy, na základě bonusových materiálů musím uznat, že zrovna Písni ledu a ohně by černobílá podoba strašně slušela.

Zakoupeno v roce 2017 za 156,- Kč z e-shopu Dobré knihy.

Zkráceně? Velice důstojný start předělávky dnes již legendární ságy do obrázků a bublinek. I v nové podobě staré dobré postavy fungují, a to i když nevypadají jako důvěrně známí herci z HBO seriálu a místy mají ošklivé obličeje. Je fajn se do Západozemí ponořit zase v trochu jiné podobě.

Hodnocení na DK v době přečtení: 89 %; Moje hodnocení: 85 % jako 185. hodnotící.

Kate18
Kate18
02.11.2019 5 z 5

Dokonalé a do detailu zpracované kresby. Těm dodává hloubku povedený coloring. V prvním svazku se seznamujeme s obyvateli Západozemí. Navštívíme Zimohrad, Královo přistaviště i Zeď a Khalasar. Král Robert Baratheon se vydá navštívit Eddarda Starka na Zimohrad. Tam dojde k neštěstí, kdy Bran při šplháni spadne z věže. Zatím mnohem dál se Viderys Targaryen snažil prodat svou sestru Khal Drogovi. Spolu s Tyrionem se vydáme na sever na Zeď. Tyrion má totiž své přání ohledně toho místa.

IVANA0123
IVANA0123
23.05.2019 5 z 5

Tato sága mě dlouho míjela, a tak jsem se to rozhodla napravit. Zvolila jsem komiks a vůbec nelituji. Sice jsem si musela vyrobit grafického pavouka hlavních postav, abych se v tom množství zorientovala, ale pak už jsem se nemohla odtrhnout. Poutavý děj této středověké fantasy a hlavně skvěle propracované ilustrace Tommyho Pattersona mě uchvátily a já se hned chystám na další díl. Hodně zajímavá je i část, jak to vlastně celé vznikalo.
(5/19)

Pája20
Pája20
01.05.2019 5 z 5

Krásné zpracování Her o trůny. Jsem veliký fanoušek a cokoliv s touto tématikou je to chci mít a i se mi to líbí. Musím říct že je to nádherně udělané a krásné. Za mě 5 hvězdiček méně tomu dát ani nemůžu.. :D Super počteníčko když má člověk přečtené knížky a navíc když je zrovna vysílána závěrečná série :D vřele všem doporučuji :)

vandalindakova
vandalindakova
26.02.2019 4 z 5

Grafické zpracování se mi hrozně líbilo. Zjistila jsem tam pár drobností navíc oproti seriálu (na knihy se teprve chystám). Jediné, co mi občas vadilo byly některé dialogy, které mi přišly docela nesmyslné. Až jsem si říkala: Cože? Tohle vážně řekl? nebo Oni vážně říkají Daenerys Danny? :,D

hurikan123
hurikan123
17.02.2019 4 z 5

je prostě fajn si to shrnout

Anie94
Anie94
17.12.2018 5 z 5

Na tuto knihu jsem narazila nahodou kdyz jsem ji prinesla domu z knihovny memu priteli, ktery moc necte. Ale okamzite jsem si ji zamilovala. To graficke zpracovani je proste pecka!! Sice velke mnozstvi postav neni na zacatek uplne super, ale kdyz se to srovna tak je to super. Urcite se vrhnu nekdy na serial i knizku, ale to pocka... :)

Bettybook
Bettybook
26.05.2018 5 z 5

Takže to shrnu :D
Brácha na mě: Nel, podívej se už sakra na ten seriál!
Kámoška na mě: Nel, přečti si už sakra ty knížky!
A já na ně: Uděláme kompromis. Přečtu si komiks. Budu si číst a přitom se dívat, no ne? :D
Ale kámošku i bráchu určitě poslechnu. Na seriál i knížky si někdy podívám, protože to byla bomba. Chvilku jsem si říkala: Co na tom všichni mají? A taky jsem si musela udělat pořádek s obrovským množstvím postav, což na prvním dojmu taky moc nepřidalo. Ale pak se to rozjelo a já si běžím do knihovny pro další díly. :D

Sabča92
Sabča92
07.05.2018 5 z 5

Grafický román neboli komiksová podoba jednoho z nejslavnějších fantasy příběhů všech dob. Neskutečně krásně provedené, nikde neutahané a vše rychle odsýpá. Nadšeně jsem si prohlížela všechny ilustrace a těším se na další díly.

Tomas@S
Tomas@S
04.05.2018 5 z 5

Byl jsem docela prekvapen, kdyz jsem se dozvedel, ze existuje i komiksova verze Hry o truny. Znam akorat serial, knizni predlohu jsem jeste necetl. Bylo docela prijemne si osvezit pamet a projit si znovu pribeh, ktery jsem znal ze serialu. Dej je pomerne hutny, asi kdybych ten pribeh neznal tak se v tom budu vice topit. I kdyz autori tvrdi, ze nevychazeji z postav v serialu, ale snazi se zpodobnit postavy podle popisu v knizni predloze, presto mi prislo, ze se az prilis napadne podobaji hercum ze serialu. Co k tomu dodat? Tesil jsem se na pokracovani pribehu, ktere opravdu vyslo i u nas v dalsich trech knihach. Nyni existuje i tridilny komiksovy prequel. Prijde mi to jako povedene obohaceni tohoto fantasy sveta.

kalinkacz
kalinkacz
02.02.2018 5 z 5

Nejsem ten typ člověka, který by nějak extra vyhledával komiksy, ale jakmile jde o GoT, tak jde vše stranou... Jistě nejsem jediná... A byla jsem z knihy hodně mile překvapená... Ilustrace jsou skvělé, teda kromě mého milovaného Tyriona, ten je zobrazen v +10 let... Ale jinak klobouk dolů... A ani ostatní knihy rozhodně nebyly špatné!

LadyCharlene
LadyCharlene
09.04.2017 4 z 5

Přečetla jsem si ho kvůli oživení starých sérií a knih. Stále se chystám na Tanec s draky :D. Na děj komiksu si nemohu stěžovat, ale některé postavy... I přesto, že do kreseb mluvil i Martin, některé postavy se prostě nepovedly. Absolutně se mi nelíbí Catelyn, to má být matka pěti dětí, milující a věrná manželka? Spíš jako kdyby utekla z Malíčkova bordelu. Potom se mi nelíbí Sansa, ta vypadá jako kdyby pouze nakreslili Catelyn v menší verzi, ano, Sansa má být své matce velmi podobná, ale tohle? A na konec, nelíbí se mi Cersei, nelze říct proč přesně, ale krásnou královnu si představuji trochu jinak, ano, je to mrcha už od pohledu, ale okouzlující není ani náhodou. Naopak se mi velmi líbí komiksová verze Theona, Tommena a Jona. Na Robbovi a Branovi mi vadí totéž, co u Catelyn a Sansy, prostě dvě stejně nakreslené postavy v jiném měřítku... Problém tohoto díla je ten, že se nikd nevyhne srovnávání s původní knihou a seriálem.

fvalek
fvalek
28.03.2017 3 z 5

"Zjemněná", osekaná verze původního románu. Nejsem fanouškem grafických novel, ale tuhle jsem si nemohl nechat ujít. Postavy odpovídají knize, děj odpovídá, zápletky odpovídají, to je dobře, ale neberu to jako výhody, nýbrž povinnost, kterou tvůrci splnili. Nakonec je toto zpracování čtyřdílné, chápu to, ale aby to obsáhlo vše, chtělo by to alespoň šest, ale kompozice a obsah funguje, takže nic nevytýkám. Kresba je maličko fádní, moc se mi nelíbí styl a barvy, klidně bych maličko ubral kontrast a sytost, opravdu jen maličko, nebylo by to tak nepřehledné. Hezká kniha do sbírky, ale stačila mi přečíst jednou, raději originál! :)

Autorovy další knížky

Daniel Abraham
americká, 1969
2012  89%Hra o trůny #1 (komiks)
2014  76%Hon na lovce
2015  76%Dračí cesta
2009  75%Stíny v létě
2016  84%Královská krev

Kniha Hra o trůny #1 (komiks) je v

Právě čtených3x
Přečtených329x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených13x
Knihotéce115x
Chystám se číst56x
Chci si koupit42x
dalších seznamech2x