Dívej se, jak zemře

Dívej se, jak zemře https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420190/bmid_divej-se-jak-zemre-YnP-420190.jpg 4 28 11

Harriet Vesterbergová série

1. díl

Mladá vyšetřovatelka Harriet se ze Stockholmu vrací do rodného Skåne, aby se přidala k místnímu policejnímu týmu a postarala se o svého stárnoucího otce Eugena. Idylu rybářské vesničky Lerviken, kterou zná z dětství, ale rozvrátí brutální vražda. Bohatá Laura Anderssonová je nalezena mrtvá ve stodole vlastního statku a policie je nucená napnout všechny síly, aby vypátrala psychopatického vraha. Na případ se nabalují další záhady a vyšetřovacímu týmu zoufale schází kapacita, Harriet se ale přesto v nové práci potýká s nedůvěrou své nadřízené i policejních kolegů. Pochyby o vlastních rozhodnutích, milostné trable a tíha rodinných vztahů ji navíc brání zachovat chladnou hlavu a vytvořit si od vyšetřování potřebný odstup. Kulisa ospalého Lervikenu se postupně rozpadá a Harriet se zamotává do podivného vlákna místních vztahů, na jehož konci se musí ukrývat samotný vrah. Mohl by opravdu vraždit někdo, koho zná? Dívej se, jak zemře je první kniha nové krimi série z prostředí jižního Švédska, který představuje postavu sympaticky nedokonalé vyšetřovatelky ve stylu Bridget Jonesové. Zdánlivě jednoduchý příběh rychle nabírá obrátky a svižně spěje k šokujícímu závěru.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Ögonvittnet , 2018


více info...

Přidat komentář

Adriena838772
03.06.2023 5 z 5

Hodně dobrá knížka a ten konec zu stává otevření. Těším se na další díl

LP113
02.09.2022 3 z 5

Dostala jsem jako dárek. Jako na prvotinu vcelku pěkné. Řekla bych něco trochu ve stylu Roberta Bryndzy. Některé pasáže trochu přitažené za vlasy, ale v podstatě mě to nijak zvlášť nerušilo. Akorát teda konec mi trochu naštval, protože si budu muset koupit další díl ;-). Celkově hodnotím jako vcelku pohodovou detektivku, ale už teď po týdnu si plno věcí neokážu vybavit, takže extra zážitek to ve mě nezanechalo.


hanap
16.10.2021 4 z 5

Mně se to moc líbilo,

Refadora
19.03.2021 5 z 5

Moc hezký začátek série! Po přečtení recenzí jsem nečekala žádný zázrak a knihu jsem měla doma dlouho, než jsem se do ní pustila, ale moc mile mne překvapila. Není to úplně klasická detektivka, děj plyne spíše pomaleji, den po dni, a kromě vyšetřování se z velké části točí kolem osobního života hlavní postavy. Ta je ale vylíčená velmi hezky a jedná se o opravdu zajímavou (anti) hrdinku. Moc se mi líbilo pronikat spolu s ní poprvé do vyšetřování tak závažného trestného činu i seznamovat se s novými kolegy. Nejvíc se mi na knížce ale líbilo to, jak podrobně bylo popsáno prostředí a vše, co se zrovna děje- celý příběh jsem si díky tomu uměla barvitě představit. Knihu doporučuji všem, kdo si rádi přečtou příběh z hezkého prostředí s detektivní zápletkou, fanoušci akčních thrillerů mohou být trochu zklamaní.

jasmína
14.09.2020 2 z 5

Teda ..... četla jsem a četla, a vzdala jsem to, protože mě kniha bohužel vůbec nebavila . Ale to je můj pocit z knihy, věřím, že si najde své čtenáře.

Začátek vypadal slibně..... žádné napětí jsem necítila, žádnou touhu co bude dál.....

mikika
24.02.2020 4 z 5

tuctová zápletka je zachráněna originální hrdinkou, jinak průměr. ale v lecčems jsem Harriet naprosto chápala - když se nenají, je nevrlá, všichni do ní ryjí, proč je single... Prostě ze života.

ArwenAragorn
31.01.2020 3 z 5

Slušná severská krimi. Harriet je nová ve vyšetřovacím týmu, který řeší brutální vraždu v jinak poklidném Lervikenu. Má co dělat se svou novou šéfovou i kolegy, kteří ji většinou neberou příliš vážně. A k tomu musí řešit svůj soukromý život. Ale je to sympatická mladá ženská a i nového partnera jsem jí přála.
Svižný příběh, kterému podle mého uškodil hodně zamotaný konec.

ennlady
27.01.2020 4 z 5

Pět hvězdiček nedávám jen proto, že mám ráda hodně bombastické konce a tady byl konec sice dobrý, ale žádné wow se nekonalo. Jinak jsem příjemně překvapená, čekala jsem, že to bude horší. Vyšetřovatelka Harriet, která se na novém místě potýká se svou první vraždou je sympatická a obyčejná holka a celý příběh se moc pěkně čte. Probíhá vyšetřování smrti Laury Anderssonové, objevují se další skutečnosti a další úmrtí, do toho soukromý život vyšetřovatelky, obavy o zdraví otce, ke kterému se nastěhovala, seznámení s přitažlivým mužem... mně se to líbilo, uvidíme, jaké budou další díly.

Izu
13.01.2020 4 z 5

Příběh se velmi dobře četl. Zápletka nijak ohromující ale sympatická vyšetřovatelka která není super hrdinkou- to bylo osvěžující.Tesim se na další díl.

Danago
07.11.2019 4 z 5

Děj je hodně zaměřený na představení mladé vyšetřovatelky Harriet na pozadí detektivního příběhu.
Harriet se v novém zaměstnání ještě ani nepředstaví a už je přivolána k případu vraždy , která se odehrála v její rodné rybářské vesničce. Harriet má pocit, že ji její nadřízená příliš nevěří, řeší pracovní i rodinné vztahy. Nechybí ani problematický milostný vztah, který se zde okrajově objeví. Harriet pochybuje o svých rozhodnutích, přesto má intuici a těží ze znalosti místních lidí. Občas něco neřekne, občas jí nikdo nevěnuje pozornost. Policie viníka najde rychle, ale Harriet tu pořád něco nesedí.
Jako první díl z nové série knížka obstála dobře. Myslím, že po seznámení s prostředím a hrdiny série, budou další díly jen a jen lepší. I když se tento díl může jevit průměrně, jsem ráda, že nakladatelství Metafota jím začalo a nepředhodilo nám nějaký 4. díl, který by byl již skvělý , jak je to teď běžné. Na další díly se těším.

konicekbily
30.10.2019 3 z 5

Připadá mi, že si autorka na sebe vzala těžký úkol: vytvořit novou hrdinku a zároveň stvořit zapeklitý případ. Pro mne až moc zamotala seznamování s novou hrdinkou s novým případem a tak bych jí ocenil pouze za průměr. Radši víc psát nebudu, abych něco nevyzradil!

Autorovy knížky

Anna Bagstam
švédská, 1977
2019  71%Dívej se, jak zemře

Kniha Dívej se, jak zemře je v

Právě čtených3x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce50x
Chystám se číst33x
Chci si koupit8x