Churchill: Předurčen osudem

Churchill: Předurčen osudem https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479633/bmid_churchill-predurcen-osudem-xNy-479633.jpg 5 11 4

Životopis Winstona Churchilla, jehož většina Britů má za největší osobnost novodobých dějin, je výjimečné dílo nejen svým monumentálním rozsahem, ale především důkladnou znalostí dobových společenských poměrů včetně anglického intrikánství, Churchillových rodinných poměrů a v neposlední řadě také všech zásadních politických a strategických aspektů obou světových válek, jichž se Churchill aktivně zúčastnil. O Churchillovi vyšly stovky knih, a to včetně oficiální osmidílné biografie Martina Gilberta, avšak Roberts si počkal na úplné vydání pamětí sovětského velvyslance v Británii Ivana Majského (1884–1975) a na zpřístupnění deníků krále Jiřího VI., s nímž se Churchill během války pravidelně a často scházel. V Robertsově publikaci tak máme k dispozici definitivní životopis velikého státníka a jedné z klíčových postav vítězného triumvirátu (Churchill, Roosevelt, Stalin) v totální válce s šíleným genocidním zločincem. Roberts se také podrobně věnuje Churchillovým osobním vlastnostem: jeho dobrodružné povaze, literárnímu talentu (Churchill získal Nobelovu cenu za literaturu), psychologické intuici, nesmírné vytrvalosti a vynikajícím, nezapomenutelným rétorickým schopnostem, jež sehrály klíčovou roli hned od počátku války, nejvýznamněji ale během bitvy o Británii (červenec 1940 až říjen 1941), kdy Churchillovy projevy dodávaly odvahu a naději nejen obleženým Britům, ale celému Západu. Pro toho, kdo se zajímá o osobnost Winstona Churchilla, stejně jako pro každého, kdo se chce blíže seznámit s dějinami druhé světové války, je Robertsova kniha Churchill: Předurčen osudem zcela nepostradatelná. Tento jednosvazkový životopis je v britských médiích hodnocen jako jedna z nejlepších prací o Winstonu Churchillovi – ne-li vůbec nejlepší.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Leda
Originální název:

Churchill: Walking with Destiny , 2018


více info...

Přidat komentář

Jiruka Kareru
21.08.2023 5 z 5

Bylo mi ctí tuto biografii číst.
Hluboce smekám před sirem Churchillem a samozřejmě před autorem. Toto je nejlepší životopis velikého politika.

Lordmara12
02.04.2023 5 z 5

Smekám před Winstonem, autorem i překladatelem. Bravo!


mgeisselreiter
15.01.2023 5 z 5

Nechci používat superlativy, protože z vlastní zkušenosti když je něco moc vychválené, pak jsem z toho zklamán. Takže: jedná se o knihu, kde autor opravdu velmi velmi detailně popisuje život Churchilla od narození až po jeho skon a odkaz. Zajímavé je, že Roberts se prakticky téměř nevyjadřuje, prostě dává dohromady fakta z neskutečně mnoha podkladů a dává je dohromady tak, že je kniha velmi čtivá, místy až poutavá. A i když je o Churchillovi, přináší též pohled do historie od búrských válek přes obě světové až po studenou.
Pro mě byla kniha velmi přínosná. Portrét Churchilla sám o sobě je na dlouhé přemýšlení, jelikož to byl svým způsobem génius a s tím souvisí i to, že velmi složitá a komplikovaná osobnost. No a jelikož nejsem příliš silný v historii, získal jsem mnoho zajímavých a překvapivých informací především o 2. světové válce (nebýt Churchilla, historie a asi i současnost by byla úplně jiná). Je to dlouhé čtení, ale stojí za to. Bez zaváhání 5*, 15. 1. 2023.

Atticus007
27.12.2022 4 z 5

Jeden z nejlepších životopisů, jež jsem měl možnost číst. Autor neuvěřitelně poutavě popisuje osudy jednoho z největších politiků 20 století. Knihu se čte jako dobrodružný román. Citáty a úryvky z děl Churchilla krásně zapadají do děje celé knihy. Autor se zaměřil na podrobnou analýzu Churchillových myšlenek a postojů.
Kniha je skvělým pramenem informací o Winstonu Churchilovi a jeho činech. Dílo je velmi dobře strukturované a přehledné. Vřele doporučuji.