Čaroděj ze země Oz

Čaroděj ze země Oz https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15535/bmid_carodej-ze-zeme-oz-fiB-15535.jpg 4 58 7

Slavný pohádkový příběh o putování malé Dorotky a jejich neobvyklých přátel za všemocným čarodějem Ozem do Smaragdového města, příběh, v němž jsou slovy autora zachovány zázraky a radost a vynechány bolesti a noční můry. Bohatě ilustrovaná kniha v sešitové vazbě vypráví zjednodušeně známou pohádku o Dorotce a jejím putování do země Oz. Pro nejmenší děti a začínající čtenáře. Krátké texty jsou psány psacím písmem. Přeloženo ze španělštiny.... celý text

Pro děti a mládež Pro nejmenší
Vydáno: , Sun
Originální název:

The Wonderful Wizard of Oz , 1900


více info...

Přidat komentář

Lubošovo
18.01.2022 3 z 5

Přijde mi skvělé, že z tenhle prostý příběh inspiroval tolik zajímavých filmů. Bohužel se obávám, že čtenářský zájem je dnes už trochu jinde. Víc než Dorotčin příběh se mi líbilo poučení u lva, plecháče a strašáka. Jedno přečtení stačilo.

Karča.K
08.10.2018 5 z 5

Podle mého skromného názoru nejlepší pohádková kniha, jaká kdy byla napsána. Všechny postavy jsou výborné, za mě je jednoznačně nejlepší strašák, který si tak moc přeje mít mozek. Trochu se s tužbami postav identifikuji, vzpomínám, jak jsem si jako dospívající chodila do koupelny k zrcadlu prohlížet hrudník a přála si mít velká prsa. S velikostí 80D si nakonec nemohu stěžovat a postavičky v knize dopadnou stejně dobře jako já.


Františka
05.06.2016 4 z 5

Souhlasím s Rade. Také mám doma vydání z roku 1962 a ty ilustrace se mi z dětství zaryly hluboko do paměti. Jsou velmi působivé. Po dlouhé době jsem si knihu znovu přečetla - v rámci čtenářské výzvy a překvapilo mě, jak tu někdo psal, že je tam na dětskou knihu hodně zabíjení. Jako dítě jsem to tak vůbec nevnímala. Pamatovala jsem si to jen jako dobrodružný příběh skupinky podivných přátel, kteří se snažili dosáhnout svých přání.

poetree
12.06.2015 3 z 5

Mám ráda pohádky a fantasy, a tak jsem se na ni vrhla, když je to taková KLASIKA... ale docela mě to zklamalo, průměr... kam se to hrabe na Moersovu Zamonii a Modrého Medvěda..

Rade
09.02.2015 5 z 5

Tuhle knihu jsem jako dítě milovala a četla jsem ji mockrát. Bohužel se mi pak ztratila - a já mám stále v paměti tehdejší vydání (z roku 1962) s trochu zvláštními, tajemnými a hodně působivými ilustracemi, jejichž autorem byl Arnošt Karásek. Takže pamatuju Plechového drvoštěpa, Slaměného Hastroše... Když jsem pak mnohem později viděla animovaný film, byla jsem moc zklamaná. Z Plechového drvoštěpa byl Železňák, ze Slaměného Hastroše Strašák... A z poetického a něžného příběhu plného fantazie, jehož hlavním poselstvím se mi jevilo to, že lidi mají být k sobě dobří a vzájemně si pomáhat, se stal potřeštěný příběh komických postaviček a divného humoru.

P.S. Knížku jsem po letech našla v zadní řadě knih doma v knihovně. S jakým dojetím jsem se po tak dlouhé době začetla - a je to stejně krásné, stejně čtivé, stejně napínavé i dojemné... Tahle knížka nestárne, a to jí je již více jak 100 let...

Yalka
02.01.2013 3 z 5

U nás ne moc známé, ale vzhledem k četným narážkám a citacím, které se vyskytují všude možně (namátkou: Matrix, Veronica Mars, Jo Nesbø) je dobré určitě příběh znát (btw: taky filmový muzikál z roku 1939 je dobré si obstarat, taky patří mezi klasiku, "We're off to see the wizard, The Wonderful Wizard of Oz...." to mi dodneška zní v hlavě).

Nelíbila se mi hlavně pointa a celkově mi to přišlo tak trochu rozvláčné.
V angličtině je to ale půvabné (byl to můj první audiobook v angličtině), navíc snadno sehnatelné (vzhledem k roku vydání je to už v public domain). Tragický, ale bizarní příběh plecháče mě fakt dostal, to jsem se smála nahlas (ve filmu je vynechaný).

Jíťa
30.11.-0001 4 z 5

Příběh, ve kterém nejvíce překvapí závěr.

Štítky knihy

čarodějové

Autorovy další knížky

Frank Lyman Baum
americká, 1856 - 1919
2011  83%Čaroděj ze země Oz
2006  76%Čaroděj ze země Oz
2005  85%Čaroděj ze země Oz / The Wonderful Wizard of Oz
2017  88%Dorotka a čaroděj v zemi Oz
2004  70%Čarodějná země Oz

Kniha Čaroděj ze země Oz je v

Přečtených94x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce19x
Chystám se číst30x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x