Bojovníci s Nicotou

Bojovníci s Nicotou https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514695/bmid_bojovnici-s-nicotou-zVq-514695.png 3 19 12

Nicota série

1. díl

Sedmnáctiletá Priscilla se narodila do jednoho z předních rodů gildy Bojovníků s Nicotou. Ti chrání lidstvo před útoky monster, která před věky pronikla do naší dimenze a jen díky těmto nadaným jedincům nezpůsobila zánik civilizace. Jako nejslabší z klanu Daalmanů je ale Priscilla svojí rodině jen na obtíž. Když v zoufalém pokusu osvojit si za pomoci zakázaného rituálu novou bojovou schopnost začne do našeho světa nekontrolovaně povolávat stvůry Nicoty, ohrozí tak nejen své nejbližší, ale možná i bezpečnost celého světa.... celý text

Literatura světová Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

We Who Hunt The Hollow , 2022


více info...

Přidat komentář

Vruznychsvetech
26.01.2024 3 z 5

Kniha bojovníci s nicotou mě vrátila v čase o několik let do zadu. Do chvíle, kdy většina z nás četla Selekci a Hunger games s Harry Potter. Byli populární dystopie typu Divergence a letěla Legenda. Zkrátka taková ta doba, kdy spousta z nás začínala číst anebo objevovat krásu Young adult literatury a byla nadšená snad z úplně všeho, co zrovna vyšlo. Neměli jsme toho moc načteno a tudíž ani naše nároky nebyly nijak velké oproti dnešní době.

Bojovníci s nicotou mi svým příběhem, atmosférou, ale i postavami připomínají právě tuto dobu. Je to milé, oddechové čtení, při kterém občas nevíte, co se stane a jindy to tušíte od samého začátku. Obecně bych neřekla, že je to nějak těžce napsané a pro někoho, kdo začíná s YA fantasy anebo nehledá nic s přidanou hodnotou je to ideální kniha. Je to hezky napsané, má to nápad, děj i zápletku a postavu, kterou si buď zamilujete anebo ji nemusíte.

Pokud však máte načteno, hledáte něco už lehce složitějšího, tak si myslím, že vás bojovníci bohužel nenadchnou. V knize se objevují nějaká ta klišé a ve směs nepřichází s ničím až tak originálním, aby si z toho zkušenější čtenář fantasy sedl na zadek.

Pokud však máte mladšího sourozence a chtěli byste, aby zažil podobný pocit, jaký jsme zažívali při prvním větším čtení my, pak tím, že sáhnete po této knize rozhodně neuděláte krok stranou.

Já osobně k ní mám postoj neurazí nenadchne, ale dokážu si představit, že kdybych se ke knize dostala jako mladší hltala bych každou stránku a chtěla vědět mnohem více.

Knihomol_ka
11.09.2023 3 z 5

Na první pohled mě zaujala jak obálka, tak samotná anotace na příběh. Bohužel co se týče příběhu, tak mě to až tolik nenadchlo.

Ono potenciál to mělo krásný! To opravdu ano. Zajímavý svět plný příšer ! Ale mně tam chybělo dost věcí. Samo o sobě mi asi nesedl styl psaní autorky.

Na příběhu se mi líbilo, že každý bojovník měl svého zvířecího společníka a jiný druh moci. To bylo velmi zajímavé a originální.

Začátek příběhu byl docela pomalý a chyběla tu nějaká pořádná akce. Co se týče romantické linky, tak mě bavila a líbila se mi.

Pokud nemáte na fantasy příběhy vysoké nároky a máte chuť na nějakou tu oddechovku, tak příběh se Vám bude určitě líbit.

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce.


Jajiinka
22.08.2023 3 z 5

Autorka dokázala vytvořit dystopický svět, který je univerzální a mohl by existovat v kterémkoliv městě na světě. Četlo se mi to lehce a děj se pohyboval stabilním tempem, což mi umožnilo se plně ponořit do příběhu.

Jednou z věcí, která mi opravdu vadila byla přílišná nedůvěra hlavní hrdinky v sebe samou, která se zdála být až přehnaná a neustále se opakující. Nicméně, kniha se nebojí zpracovat témata jako ztráta, dospívání a přijímání zodpovědnosti za své činy. Právě v růstu postavy Priscilly vidím mojí nejoblíbenější část knihy, která nám ukazuje, že sebepřijetí je proces, na kterém musíme neustále pracovat.

________________________________________________________________________Celou recenzi najdete v záložce Recenze / Bojovníci s Nicotou: Dystopická cesta k sebepřijetí a rodinné síle

Jaehyun
28.07.2023 2 z 5

Ach jo, no... Tohle byla nuda. Akce skoro žádná, popisy nic moc a hlavní hrdinka byla na ránu. Měla příšerně nízké sebevědomí, všechno si přebírala po svém a chyběl ji drive, který by příběhu dodal šťávu. Od začátku až do konce o sobě pochybovala a jediným hlasem moudrosti byl její zvířecí společník. Nechť žije Myška!

Ani romantická linka se mi moc nelíbila, když už chtěla autorka udělat knihu plnou ženských, mohla tam dát i ženskou záporačku.

Co se mi ale líbilo bylo LGBT téma, které bylo pěkně zpracované a vztah celé rodiny.

Pořád jsem ale na něco čekala, a to něco nepřišlo. Příběh byl dost plochý, stejně jako postavy a předvídatelný. Do dalších dílů se pouštět nebudu. Četla jsem už lepší prvotiny a tahle k nim bohužel nepatří.

M.C.SMITH
12.07.2023 4 z 5

Tato kniha mne velmi mile překvapila. Neměla jsem od ní žádná očekávání a musím říci, že za začátku jsem se nemohla vůbec začíst. Ale pak se to zlomilo a když jsem se dostala na konec, věděla jsem, že si ráda přečtu i další díl.
Byla to milá oddechovka a hlavní hrdinka se mi zamlouvala. Sice si sama sebou nebyla dlouho jistá, ale byla dobrá.
Kniha se mi líbila a ráda si počkám na pokračování.

iskrizka
05.07.2023 2 z 5

YA knižka ponúkajúca zaujímavý svet plný monštier.
Text, podľa mňa, trochu pokrivkáva v schopnosti pripútať si čitateľa, takže začítať sa nie je úplne jednoduché. Potom to už celkom ide. Kniha ponúka pár zaujímavých postáv a niektoré celkom zaujímavé momenty, ale hlavná hrdinka mne osobne, žiaľ, vôbec nesadla.

Príbeh nie je zlý, len sa nevymyká z priehrštia podobných kníh. Chýba tomu nejaká osobitá energia. Skôr asi zaujme mladšie čitateľky, čo toho v mixe YA a fantasy majú načítaného ešte málo, a nemajú s čím porovnávať.

knihomolkaJani
18.06.2023 4 z 5

Začnu tím, že se jedná o milou a neotřelou fantasy oddechovku!
.
"Jsme ti, kdo loví Nicotu.." "Jsem Priscilla Daalmanová, Bojovnice s Nicotou."
.
Jako první musím vyzdvihnout nápad se zvířecími společníky, to bylo krásné a originální.  "Společníci jsou našimi kotvami, našimi vodiči. Bez nich nemáme žádné síly." Hlavní hrdinka Priscilla zde má malou myšku. Na to, že myšky jako zvířata teda moc nemusím, jsem si tuhle oblíbila.. "Drobná kulička upřímnosti a ujištění, lásky a podráždění."
.
Příběh je velmi čtivý, ale asi do poloviny se rozjíždí docela pomalu a na můj vkus má kniha dost málo akce. Na druhou stranu kniha velmi dobře naláká na pokračování.
.
Zápletka je trochu předvídatelná, ale rozhodně jsem jí neuhodla celou..
.
Vyzdvihnout musím i spjatost rodiny, která zde hraje nejdůležitější roli!
Oblíbila jsem si hned několik členů.
.
Trochu jsem se bála, aby zde na sílu nebyla tlačená právě LGBT romantika, na kterou kniha láká, ale opak je pravdou, romantická linka je zde velmi příjemná a nenucená. Kniha Vás v mnohém překvapí, ukápla mi i slzička.
.
Pokud na fantasy nemáte příliš veliké nároky, je tohle kniha přesně pro Vás!
"Láska překoná vše.."
Knihu jsem četla v rámci spolupráce

dam.si.knihu
15.06.2023 3 z 5

Autorka pro nás připravila dystopický příběh, ve kterém se hlavní hrdinka Priscilla snaží vyrovnat své rodině, protože má pocit, že její schopnosti nejsou tak silné. Její rodina je ze silného rodu bojovníků, kteří bojují proti Nicotě, která napadá jejich svět.

Musím říct, že téma knihy bylo originální a líbilo se mi, ale na můj vkus bylo lehce nedotažené. Autorka si mohla více pohrát s hlavními hrdiny a dát jim větší prostor, aby to bylo více uvěřitelné. Je pravdou, že toto dílo je tak trochu feministické, neboť tu máme téměř samé ženské postavy a vyskytuje se tu i LGBT tématika. Byť mi nevadí, tak za mě nebyla úplně dobře zpracována a pokulhávala. Možná do toho neměla tahat i mužského hlavního hrdinu a rozvíjet jen jednu romantickou linku. Za mě by to působilo lépe. :)

Nicméně co autorka zvládla na výbornou, byl vztah celé rodiny. Bylo úžasné jak se všichni neuvěřitelně navzájem podporovali a věřili si. Rodina je totiž na prvním místě. a to se autorce povedlo.

Takže tohle byla fajn nenáročná YA fantasy kniha, která se rozhodne bude líbit mladším čtenářům, ale i těm starším. Já jsem zvědavá, co si autorka připraví v dalším díle! Protože ve výsledku to bylo fajn čtení, až na těch pár věci, které za mě mohly být jinak, ale já věřím, že autorka to v dalším díle dožene a připraví si pro nás jednu velkou jízdu! :)

nela3812
23.05.2023 2 z 5

Mělo to být fantasy o boji mezi dobrem a zlem. Na to kolik je v knize bojovníků je tam až neskonale málo bitev, soubojů a jakýkoliv úskalí na jejich cestě za záchranou světa. Příběhu zoufale chybí akce, která by čtenáře vtáhla do děje. Bez ní je to totiž jen další svět s nevyužitým potenciálem.

Celému příběhu nasadila korunku hlavní hrdinka. Rozhodně ne v dobrém slova smyslu. Cilla má nízké sebevědomí a tolik pochybností, že by se za to nestyděla celá její generace! A co že jí celá rodina upřímně podporuje? Ona umí číst mezi řádky i to, co tam není! Žádný učený z nebe nespadl, ale co je moc, to je moc. Tomuto příběhu zoufale chybí hlavní hrdinka, která by děj nabila patáliemi a akcí jakéhokoliv druhu. Hrdinka, která by měla drive a energii, byť by to bylo úplný tele.

Dějová linka je suchá, bez špetky energie. Příběhcelou dobu plyne stejným tepmem, aby pár stran před koncem na chvíli vygradoval a pak se opět vrátil do svého původního tempa. Hlavní hrdinka se nedočká ani v nejmenším větší bitvy či rozhodnutí s velkými následky. Bohužel. Prázdno, ticho, tma.

Autorka vytvořila krásný svět plný mocných bojovníků obdařených různými schopnostmi, démony z nicoty a roztomilých společníků. Ale chybí tomu....všechno! Je to strašně prazdné vyprávění, na jehož konci se zmůžete jedině na "hmmm, tak co tu máme dal?"

Hodnotím 2/5

Za knihu děkuji nakladatelství Cosmopolis

hodna.postacka
03.05.2023 2 z 5

Kniha o hrdinovi, který pochybuje o svém talentu a hledá své místo na světě. Není to žádný román, ke kterému by se člověk vracel. Spíš kniha, po které sáhnete, když nevíte, co jiného lepšího.

Kni-holka
03.05.2023 3 z 5

Máte rádi dystopické příběhy? Svět, který je náš, ale je zničený po útoku monster, mimozemšťanů či nadpřirozených bytostí? Rádi se pohybujete v systému a objevujete jeho nedostatky? Láká vás strana odpadlíků, rebelů, usilující o zničení stávajícího řádu a nastolení mírumilovnějšího systému? Pak vítejte ve světě Bojovníků s Nicotou, kde tím zvrhlým vůdčím orgánem je gilda a odpůrci si říkají Renegáti.

Priscilla se narodila do jedné z nejstarších rodů Bojovníků, vysoce uznávaných a mocných, a tak se zde po celou knihu setkáváme s jejím vnitřním bojem a snahou dostát svého odkazu, povinností a stát se plnohodnotnou Bojovnicí. Jenže se ve svých sedmnácti letech cítí bezcenná, všem na obtíž a nepomáhá ani fakt, že během prvního rituálu obdržela tu nejméně užitečnou moc. A jak to tak u mladých lidí s nízkým sebevědomím bývá, pokusí se vzít osud do vlastních rukou a skrze zakázaný rituál získat větší moc. A to se jí vymkne z rukou.

Co je na tomhle příběhu jiné? Je to silně feministické - Bojovníci s Nicotou jsou v rodině Daalmanů samé holky. Priscilla má 2 matky, nechápu tedy, jak byla počatá. Kniha nese i označení LGBT. Ale jen lehce. Priscilla se pohybuje v milostném trojúhelníku mezi bývalou přítelkyní z řady normálů - ti, co nemají moc Bojovníků - a Bastienem, klukem, který o svou moc přišel. Milostná linka je ale nastíněna jen lehce, takže to moc nenarušuje příběh, což by za mě bylo jen na škodu.

Bojovníci s Nicotou jsou prvotinou této autorky a zřejmě prvním dílem série. Jedná se o jednoduchou a lehkou young adult fantasy, která nepřekvapí ničím originálním ani vyloženě složitým dějem, ale nabídne vám příjemný únik a zábavu. A to mnohdy stačí. Pokud se vám tedy líbila série Město z kostí, Ranhojička nebo Divergence, zkuste sáhnout i po této novince.

Laxik
28.04.2023 4 z 5

Postapo urban science fantasy s lovci monster a hlavní hrdinkou, která není dost dobrá, aby dostála odkazu své rodiny "polobohů". Trochu Correiovi Lovci monster s.r.o., trochu Zaklínač, trochu X-Men, to vše v pěkně padnoucím YA hávu. Paradoxně mi kniha svojí zápletkou ale nejvíc připomněla animák Encanto. Akorát si odmyslete kouzelný dům a přidejte mantichory, chiméry, blastery a intriky.