Angelika - Cesta do Versailles 1.

Angelika - Cesta do Versailles 1. https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99607/angelika-angelika-ce-99607.png 4 78 8

Angelika série

< 2. díl >

Po smrti svého manžela, hraběte de Peyrac, se stává krásná Angelika vyvrhelem společnosti. Kolo Štěstěny se pootočilo a Angelika poznává veškerou bídu, špínu a hrůzu života pařížského podsvětí, které ji přijalo mezi sebe.

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Le chemin de Versailles , 1958


více info...

Přidat komentář

Malinali
21.02.2024 5 z 5

Já tuto sérii hltám více jak film... Skvěle napsané.

Lole
16.03.2023 4 z 5

Dřív jsem tento díl měla najraději. Fascinovala mě pařížská chudina a ty drobnosti. Ted se na něj koukám z jiného úhlu pohledu. Je vidět jak postava se mění a padá na dno. Začíná pomalu být krutá a mstí se. Zároveň je pryč ta naivita prvního dílu.


girdi
27.08.2021 5 z 5

Pařížské podsvětí hraje všemi temnými barvami. Bylo to napínavé, místy trochu děsivé, občas až odporné. Angelika však musela padnout až na dno, aby se od něho mohla odrazit. Věřím, že z těchto těžkých zkušeností bude určitě čerpat celý život a bída a utrpení, které zažily její děti jí dají tu největší motivaci jít dál a bojovat. Napsáno je to svižně, čte se to samo.

michaella03
09.04.2021 3 z 5

Oproti prvním dílům mě tenhle tolik nenadchnul - jako Angelice samotné, i mně se víc líbí na dvoře než v podsvětí. Ale jinak byla její cesta zajímavá, je vidět posun v Angeličině chování.
Ale hlavně, bez Joffreye to není ono :D.

Velbana
10.11.2020 4 z 5

Líbila se mi její cesta z podstvětí Paříže až na dvůr Krále.

andrii24
09.04.2019

... stále s anděly si tyká, po Joffreym si stýská, s taktikou se stýká. Ohnivé vlasy, kočičí oči, působivá piha na tváři, plný dekolt hedvábný, pohledem pro bohy nespočet mužů vábí. Oni komplimenty skládají, k jejím nohám, na lože padají, stejně jako ženy do náruče Jamesi Bondovi. Však ona, nezdolná, jen pro to, co jí patří, masku nasazuje, šaty odhazuje. Vstupuje do trnoví...

tatjana1737
04.11.2016 4 z 5

!!! POZOR SPOILERY !!!

Angelika spadla na samé dno a ještě je nucena brodit se bahnem. A protože tonoucí se stébla chytá, smíří se hrdá šlechtična s tím, že se stane milenkou přítele z dětství, nyní vraha, lupiče a jednoho z králů podsvětí. Nicolas je ve filmech líčen poměrně romanticky, v knize jde však o méně zářného hrdinu: krást a loupit začal proto, že byl líný vytvářet hodnoty, lopotit se a čestně pracovat. Zprvu se mu splnil sen o vlastnictví dávné lásky, čtenář (a brzy i sám Rošťák) zjišťuje, že tím, kdo někoho vlastní a někomu panuje, je ovšem sama Angelika. Při čtení druhého svazku Cesty do Versailles si říkám, že naše romantická kráska dost bezskrupulózně a chladně uměla využít muže, kteří se do ní zbláznili. A ti pak neskončili moc dobře... Na jednu stranu mi to přijde velmi pragmatické (a z takových lidí jsem vždy měla spíše hrůzu), na druhou stranu na jejím místě a při ztrátě všech výsad a poct asi nešlo jednat jinak. A markýza jen využila toho, co jí příroda nadělila, aby přežila a umožnila přežít i svým dětem. Pasáže o tom, co se dělo s Florimondem a Castorem, zatímco si Angelika lízala rány a stavěla se na nohy, mne, coby matku malého dítěte, upřímně děsily. Nedělám si iluze, že autoři nám reálie 17. století ještě trošku nalakovali na růžovo a že realita byla podstatně drsnější, nemluvě o tom, že i dnes určitě na mnoha místech taková je...

Vždy jsem si lámala hlavu, proč je první díl nazván Markýza andělů, přestože by se toto označení hodilo v ironickém smyslu spíše pro díl druhý. Angelika sice byla v dětství častována touto přezdívkou, když kráčela v zástupu venkovských dětí, Markýzou andělů však byla titulována v podsvětí a pod tímto přízviskem vystupovala jako Rošťákova milenka. Ale uznávám, že Cesta do Versailles je podstatně optimističtější název pro knihu o tom, jak Angelika vše ztratila a vlastní pílí, štěstím a využitím všeho, co se nabídlo, zase získala.

Setkání s Desgrezem potěšilo, přestože nyní je jeho postava podstatně temnější než v dobách Peyracova soudního procesu.

Na závěr úryvek, který se mi líbil:
V témž okamžiku naposledy vydechl Mazarin. Nechal se převézt do Vincennes a předal veškeré jmění králi, který je odmítl; poté kardinál opustil tento svět, který hodnotil velice střízlivě, protože ho poznal z nejrůznějších stránek.
Svou největší vášeň, moc, odkázal svému královskému svěřenci. Ministerský předseda obrátil ke králi zežloutlý obličej a šeptem mu předal klíč k absolutní moci:
"Žádný ministerský předseda, žádný oblíbenec! Jen vy sám, pane..."
(...)
Když Ludvík XIV. prolil poslední slzy mladého srdce, přestal se poddávat citu a pustil se do práce.
V předpokoji potkal představeného kněžské rady, který se ho otázal, na koho se teď mají obracet s problémy, které obvykle řešil pan kardinál, a král odpověděl:
"Na mě, pane arcibiskupe."
Žádný ministerský předseda... žádný mocný oblíbenec... Stát jsem já, pánové!
Udivení ministři stáli před tímto mladým mužem, jehož sklon k zábavám je naplňoval úplně jinými nadějemi. (...)
Dvůr se skepticky usmíval. Král si vypracoval rozvrh, hodinu po hodině, kam si zanesl veškeré své podnikání, i plesy a milenky, ale především práci, intenzívní, soustavnou, svědomitou práci. Potřásali hlavou. To nemůže dlouho trvat, tvrdili.
Trvalo to padesát let.

Tsuki
19.09.2015 4 z 5

Cesta do Versaillles se nese v podobném duchu, jako první díl (respektive 2 díly). Ale odehrává se v úplně jiném prostředí. Mně osobně se možná tohle Angeličino období četlo lépe a svižněji, než předchozí kniha. Navíc je to inspirativní, jak se francouzská madam, která upadla do bláta a spodiny Paříže, hrabe trpělivě a houževnatě zpět, vzhůru...

Autoři knihy

Anne Golon (p)
francouzská, 1921 - 2017
Serge Golon (p)
uzbekistánská, 1903 - 1972

Kniha Angelika - Cesta do Versailles 1. je v

Přečtených133x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce74x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x