ZTRACENÝ ROK

recenze

Ztracený rok (2023) 5 z 5 / Knižní střípky
Ztracený rok

41/2024
ZTRACENÝ ROK
KATHERINE MARSH
Nakl. ARGO
Rok vydání 2023
304 stran
5*/5

Víte, co miluji nadevše? Když mohu číst nějaký příběh z pohledu dětí. A přesně toho se mi dostalo ve ZTRACENÉM ROCE vrchovatou měrou, dokonce hnedle třikrát.

Současnost je zde zastoupená rokem 2020 a Matthewem, mladým americkým chlapcem, který je uprostřed vrcholící pandemie covidu uvězněný v domě s maminkou a prastarou bábinkou. Kontakt s okolním světem veškerý žádný, táta ve Francii jako reportér. Trochu rozptýlení mu poskytne až pátrání po prabábinčině dětství. Do Ameriky se dostala v 30. letech minulého století, procházela z Ukrajiny, kde v tehdejší době umírali lidé hlady, díky Stalinem uměle vyvolanému hladomoru. A díky geniální propagandě jiní zase tatíčka Stalina stále milovali... Kapitoly z minulosti nám vypráví dvě dívky - Mila a Helen.

Věděla jsem, že to bude skvělé čtení. Nejen díky zvolenému tématu, ale také proto, že vypravěči tohoto příběhu jsou děti. Když vám nějaký srdceryvný příběh vypráví dětský vypravěč, vždy to působí ještě mnohem intenzivněji, aspoň toť má zkušenost.

Zde jsme měli dětské vyprávěče dokonce tři a obzvlášť u kapitol z minulosti od děvčat byly místy chvíle, kdy jsem měla opravdu na krajíčku.

Zároveň je zde perfektně zachycen kontrast a rozdílnost tří dětí z různých dob a koutů světa. Zatímco náš současný hrdina je naštvaný na celý svět jenom proto, že má na chvíli maminkou nařízený digitální detox, hrdinky z minulosti řeší mnohem závažnější věci, věci, kdy jde mnohdy o holý život...

Čtení mnohdy bolelo, ale knihu nedáte z ruky. Velice obohacující příběh nejen pro děti, ale i pro nás dospěláky. Za ZTRACENÝ ROK já osobně dávám ruku do ohně, budete nadšeni a spokojeni. Moc bych si přála, aby se dostal k co největšímu počtu čtenářů, protože takové příběhy je zapotřebí číst i v dnešní době.
(BŘEZEN 2024)

Nakladatelství Argo
#spoluprace

Komentáře (0)

Přidat komentář