ŽENA PRŮKOPNÍKA: PŘÍBĚH LOBOTOMIE

recenze

Žena průkopníka: Příběh lobotomie (2023) 4 z 5 / Knižní střípky
Žena průkopníka: Příběh lobotomie

25/2024
ŽENA PRŮKOPNÍKA: PŘÍBĚH LOBOTOMIE
SAMANTHA GREENE WOODRUFF
Nakl. KONTRAST
Rok vydání 2023
312 stran
4*/5

Když jsem zjistila, že bude vycházet tato kniha, neváhala jsem ani minutu. Historický román točící se kolem lobotomie? No pojď ke mně, brouku :-).

Hlavní hrdinkou této knihy je Ruth Emeraldinová, jež se rozhodla zasvětit svůj život pomoci lidem, kteří trpí duševními nemocemi. Její rozhodnutí tkví ve velké osobní ztrátě. Když pozná lékaře Roberta Aptera je jím fascinována nejen na osobní úrovni, ale obdivuje ho také v rámci jeho profese. Robert prosazuje léčebnou metodu lobotomii. Zpočátku vše vypadá velice nadějně, ale postupem času si je Ruth čím dál tím více vědoma toho, že její manžel je zaslepený svou vizí a nehledí doleva ani doprava.

Pokud vás zajímá toto téma, přečkejte poněkud slabší cca první třetinu knihy, budete odměněni zajímavým příběhem. Mě toto téma vždy fascinovalo, jsem tedy velice spokojena. Autorka sice stvořila fiktivní postavy, ale na základě mnoha reálných lidí a v těch nejdůležitějších věcech se opravdu držela faktů a historie. Co konkrétně bylo trochu pozměněno a další informace o historii lobotomie se dozvíte v doslovu, doporučuji nevynechat.

Není to poprvé, co jsem se s touto zrůdnou léčebnou metodou setkala, a pokaždé jsem byla zděšena. Jak jsem již psala, kromě toho trochu kostrbatějšího začátku, jsem spokojena. ( ÚNOR 2024)

KNIHCENTRUM.cz
#kniznispoluprace

Komentáře (0)

Přidat komentář