NĚKDO Z NÁS

recenze

Někdo z nás (2024) 4 z 5 / Knižní střípky
Někdo z nás

62/2024
NĚKDO Z NÁS
KRISTÝNA TRPKOVÁ
Nakl. KALIBR
Rok vydání 2024
352 stran
4*/5
Recenzní výtisk z @knizniklub a @knihkupectvi_luxor v rámci #spoluprace

Předchozí trilogie od autorky byla skvělá, byla jsem tudíž velice zvědavá na tento samostatný titul.

Máme zde pět sourozenců Herelových a jejich matku. Všichni jsou již dospělí, žijí si své vlastní životy a my je poznáváme v okamžiku, kdy se chystá oslava narozenin jejich nejmladší sestry.

Oslavu však naruší děsivý nález lidských ostatků. Čtenář ví, že kdysi dávno beze stopy zmizel jejich otec. Byl to krutý rodinný tyran, domácí násilí bylo v této rodině na denním pořádku, ať již bylo cílené na matku nebo na děti. De facto se tedy všem ulevilo, když zmizel. Bohužel nyní je přízrak této dávné tragédie zpět a my sledujeme, co se z toho vyvrbí...

NĚKDO Z NÁS byla pro mě opět velice dobrá záležitost, vůbec mi nepřišla ze začátku rozvláčná, ba právě naopak – bylo dobře, že nás autorka seznámila se všemi postavami a jejich současným rodinným zázemím, myslím si, že to bylo pro pochopení příběhu hodně důležité, hlavně tedy pro pochopení všech následků, které vyplynuly z jedné dávné tragédie. Bylo zde perfektně ukázáno, jak může trauma z dětství ovlivnit celý další život člověka.

Celkem rychle se dá pochopit, co se asi událo, že v tom měl prsty někdo z lidí, které z knihy dobře známe, nicméně úplnou jistotu jsem získala v podstatě až na konci a dá se říci, že i konec vám zamíchal s kartami. Autorka umí velice dobře čtenáře zmást, to jsem již věděla z předchozí trilogie a zde se to opět potvrdilo.

Velice silné kafe však pro mě byla jedna určitá situace, kterou si prostě nedovedu představit, že by ona osoba byla schopná opravdu udělat, s tím se tedy nesrovnám. Ale co já vím – zoufalé situace plodí zoufalé činy.

Měla jsem k dispozici i audioknihu, tudíž jsem střídala četbu i poslech a s obojím jsem byla maximálně spokojená. Myslím si, že ať sáhnete po knize či audioknize, nudit se rozhodně nebudete.

POZNÁMKA POD ČAROU:
Předchozí přečtená kniha – ČERVENÁ NIT OSUDU mě svým koncem rozsekala, zde u NĚKDO Z NÁS jsem z určité situace byla také úplně hotová. A pak zjistíte, že obě dámy spisovatelky jsou kamarádky, no, vůbec se nedivím.
(DUBEN 2024)

Komentáře (0)

Přidat komentář