DAREBA

recenze

Dareba (2023) 5 z 5 / Knižní střípky
Dareba

67/2024
DAREBA
BEATRICE SALVIONI
Nakl. ARGO
Rok vydání 2023
236 stran
5*/5

Fašistická Itálie, všudypřítomný kult Mussoliniho, válka v Etiopii, malá provincie v Pádské nížině. Kulisy příběhu, který vás nenechá chladným.

Hlavními hrdinkami jsou dvě dospívající děvčata. Francesca je dívka z dobré rodiny, vychovávána svou matkou tak, aby z ní jednou vyrostla vzorná manželka a matka, která bude dobře vypadat a ve všem se slepě přizpůsobovat svému muži.

A pak je zde Maddalena, které nikdo neřekne jinak než Dareba, vyslovit její jméno, nedejbože se s ní bavit prý přináší smůlu a mnohdy i smrt, je prý ďáblem posedlá. Může se zdát, že je to jen taková legrace, ale italský venkov byl tehdy prodchnutý všemi možnými předsudky a pověrami, díky nimž si tato dívenka zažívala spoustu příkoří od okolí.

Děvčata si však k sobě přeci jen najdou cestu a jejich přátelství pro ně bude velmi určující, dalo by se říci i osudné. Francesca vedle Maddaleny rozkvete a získá odvahu vzepřít se sešněrovaným rodinným poměrům. Maddalenu zase konečně někdo vidí takovou, jaká opravdu je, ne přes optiku všech těch pomluv a lží.

DAREBA je příběhem o ryzím přátelství, které vzniklo navzdory všem. Zároveň je zde skvěle zachycena atmosféra tehdejší Itálie, ze které vám jde místy až mráz po zádech. Začátek, konec, prostě vše ve mně ještě dlouho zůstane.


Dareba Dareba Beatrice Salvioni

Říkali jí Dareba a nikomu se nelíbila. Vyslovit její jméno nosilo smůlu. Byla to čarodějnice, jedna z těch, co na člověka přivolají dech smrti. Měla v sobě ďábla a já jsem s ní nesměla mluvit. Příběh přátelství dvou dívek, Frances... více


Komentáře (0)

Přidat komentář